חדשות רמב"ם

היחידה להשתלות מח עצם בילדים ברמב"ם מציינת ​20 שנות פעילות ו-400 השתלות

תאריך פרסום: 11/09/2016

בסוריה ובעזה, באוקראינה וברוסיה וגם ברחבי ישראל חיים 400 ילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים שחבים את חייהם לצוות היחידה להשתלות מח עצם בילדים ברמב"ם. עם אחוזי הצלחה גבוהים ומוניטין טיפולי בינלאומי, ציינו לאחרונה ביחידה 20 שנות פעילות ומאות חיים שניצלו

​בתמונה: מארגני הכנס ושני המרצים הבכירים שהגיעו מחו"ל. 
צילום: פיוטר פליטר.
צילום: פיוטר פליטר. ​​בתמונה: מארגני הכנס ושני המרצים הבכירים שהגיעו מחו"ל. צילום: פיוטר פליטר. צילום: פיוטר פליטר. ​

כשא', רק בן 10, אובחן עם סרטן במוח, החליטו הוריו להפוך את חייהם מקצה לקצה, הכל בשביל להציל את חייו של בנם היחיד. הם עזבו בית, משפחה וקריירה באוקראינה ועברו להתגורר בחיפה, כדי שבנם יוכל לקבל טיפול בביה"ח "רות" לילדים. אחרי מספר חודשים עבר א' השתלת מח עצם מוצלחת והחל להתאושש. "אנחנו חייבים הכל לצוות הרפואי", סיפרה אמו הנרגשת זמן קצר אחרי שעבר את ההשתלה, "הם פשוט מלאכים".

י', בת 6 מסוריה, הגיעה לפני חצי שנה ליחידת השתלות מח עצם בביה"ח "רות" לילדים שברמב"ם. במבצע צבאי מורכב, אותר אחד מאחיה שנמצא כתורם מתאים עבורה, והועבר מסוריה לישראל ובחזרה, כדי להציל את חייה של הילדה הקטנה. אחרי מספר חודשים של התאוששות מהשתלת מח עצם, חזרה י' אל ביתה שמעבר לגבול, כשהיא במצב טוב.

במשך 20 שנה עברו 400 ילדים השתלות מח עצם לטיפול במחלות ממאירות ולא ממאירות ביחידת ההשתלות לילדים ברמב"ם. מאז הוקמה היחידה בשנת 1996, היא הפכה לאחת המובילות בתחומה בטיפול ובמחקר. כיום היחידה היא אחת הוותיקות בארץ והמקום היחיד בצפון בו מבצעים השתלות מח עצם בילדים. בימים אלו מסייעת היחידה ברמב"ם בבניה של יחידה דומה בבית חולים לילדים בגיאורגיה. במסגרת שיתוף הפעולה, מדריך צוות היחידה בחיפה את מקביליהם הגיאורגים ומסייע בביצוע השתלות מח עצם בילדים המגיעים מגיאורגיה ל"רות".

את הישגי היחידה ציינו בשבוע שעבר, במסגרת יום עיון בינלאומי שהתקיים ברמב"ם ועסק בנושא. הכנס, שאיגד מומחים בולטים בתחום מהארץ ומהעולם, סקר את החידושים בתחום הטיפולי בגידולים ממאירים ולא ממאירים, את המחקרים העכשוויים, את ניסיון היחידה בביה"ח "רות" ועוד.
"במשך עשרים שנה טיפלנו בקשת רחבה של מחלות", אומרת ד"ר אירנה זיידמן, מנהלת היחידה, "חקרנו ובדקנו את יעילות הטיפולים הקיימים, הגענו לגילויים חדשים וזכינו להצלחות רבות. הנתונים הללו שמים את היחידה שלנו במקום בולט מבחינת העשייה הרפואית, ומטרת הכנס היא לשתף מניסיוננו וללמוד מאחרים, כדי להמשיך את המגמה הזו. בתחום שלנו, כל יום הוא אתגר חדש ואנחנו מוכנים לזה".

מעל 80% ריפוי מסרטן!
יחידת השתלות מח עצם בילדים ברמב"ם פועלת תחת המערך ההמטו-אונקולוגי בביה"ח "רות" לילדים שבביה"ח והיא מטפלת בחולים המגיעים מרחבי הארץ, ובעיקר מאזור הצפון, כמו גם חולים פלסטינים המהווים כ-10% מהמטופלים וחולים מחו"ל.
במסגרת פעילותה מבצעת היחידה השתלות רבות ומגוונות, כאשר סוג ההשתלה נבחר על פי סוג המחלה ומידת ההתאמה בין התורם למושתל. למעשה, רמב"ם הוא המרכז המוביל בארץ והשני בעולם, בביצוע השתלות מבן משפחה המתאים רק ב 50% (התאמה חלקית). כמו כן, ביחידה צברו ניסיון רב בטיפול בחולים המגיעים מרקעים רפואיים שונים: מחלות אונקולוגיות, מחלות המטולוגיות, מחלות אימוניות, מחלות מטבוליות ועוד. המערך ההמטו-אונקולוגי לילדים, שבמסגרתו פועלת היחידה להשתלות מח עצם, מתגאה בהישג של 82% ריפוי ממחלת הסרטן בקרב מטופליה.

כאשר עוברים יחד את הטיפולים האינטנסיביים להצלת חיים, נרקם קשר מיוחד בין הצוות הרפואי למטופלים ומשפחותיהם: "טיפלנו בפעוטות בני שלושה חודשים ובמבוגרים צעירים בני 21", מספרת ד"ר זיידמן, "אנחנו מלווים את הילדים והמשפחות במשך שנים ובסופו של דבר הופכים למשפחה".

פרופ' מרים בן-הרוש, מנהלת בית החולים "רות" לילדים ומנהלת המערך שתחתיו פועלת היחידה, מחדדת את הדברים: "טיפול בילדים חולי סרטן הוא מחויבות לטווח ארוך", היא מסבירה, "מרגע האבחון, דרך הטיפול ולאחר מכן בשלב המעקב, הילדים הללו נמצאים אתנו לאורך תחנות שונות בחיים שלהם. אנחנו זוכים לראות אותם מקיימים חיים בריאים, גדלים, הולכים לצבא, ללימודים, מתחתנים והופכים להורים בעצמם. זו תחושה מדהימה לראות ילדים שהיו בסכנת חיים, חיים כעת את החיים במלואם".