כתבות

אורולוגיה למתקדמים

תאריך פרסום: 01/01/2016

טכנולוגיות פורצות דרך, אבחון מדויק וביצועים משופרים. במחלקה האורולוגית לא עוצרים לרגע ומיישרים קו עם חזית הרפואה. התוצאה: יותר הצלחות והרבה פחות סבל למטופלים​​

אורולוגיה למתקדמיםאורולוגיה למתקדמים

מאת: תמר פרידמן

​"המחלקה שלנו חרתה על דגלה להביא טכנולוגיות חדשות ובטוחות שיורידו את רמת הכאב והסבל של החולים ויקצרו את זמן האשפוז", מסביר פרופ' גלעד עמיאל, מנהל המחלקה האורולוגית בקריה הרפואית רמב"ם. "אורולוגיה היא מדע מגוון הכולל שימוש בהמון טכנולוגיות. קצב ההתקדמות הטכנולוגית וההתפתחות מהיר מאוד. זה קצת כמו אייפון - כל הזמן יוצאים מכשירים חדשים עם ביצועים משופרים".

פרופ' עמיאל הגיע למחלקה לפני תשעה חודשים היישר מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת ביילור שביוסטון, טקסס, שם התמקד באורו־אונקולוגיה ובניתוחים רובוטיים וניהל את תוכנית ההתמחות באורולוגיה. "בשבילי החזרה לארץ והמעבר למחלקה הם קפיצת מדרגה והגשמה עצמית ברמה הגבוהה ביותר", הוא אומר. "המחלקה שלנו כוללת את כל מגוון התחומים שהאורולוגיה המודרנית מציעה כיום ומצטיינת באורו־אונקולוגיה, אנדו־אורולוגיה, נוירו־אורולוגיה, אורולוגיית ילדים ועוד. המחלקה מטפלת במגוון רחב של בעיות: סרטן הערמונית, כיס השתן, הכליה והאשכים, הגדלה שפירה של הערמונית, טראומה, בעיות במתן שתן, מחלות אבנים בדרכי השתן, בעיות זקפה, בעיות ברצפת האגן אצל נשים ועוד. "בכל התחומים האלה שמנו לעצמנו למטרה להגיע לפסגה בטיפול, במחקר ובטכנולוגיה", מצהיר פרופ' עמיאל.

השאיפה שלו היא להביא את הטכנולוגיות החדשות ביותר לבית החולים. "בצפון הארץ יש יותר משני מיליון תושבים כשרמב"ם הוא בית החולים השלישוני היחיד באזור ואנו מחויבים לתת מענה לכל בעיה, קלה כחמורה, כולל מבתי חולים אחרים", הוא מסביר. " לכן בנינו תוכניות כדי לספק את השירותים הכי חדשניים לאוכלוסייה, ובנוסף אנחנו בונים מכון אורולוגי חדש שיגדיל את היקפי הפעילות האמבולטורית והניתוחים הזעיר פולשניים. כמו כן בתמיכת ההנהלה אנו בעיצומה של מהפכה טכנולוגית שבה נעבור מפרוצדורות שדרשו הרדמה מלאה לפרוצדורות שדורשות טשטוש בלבד, או שנעשות ללא הרדמה. הדבר מאפשר לקצר ימי אשפוז, ולחולים - ירידה ניכרת בסבל ובכאב ותוצאות ניתוחיות טובות יותר".



מעבר לעידן ה־PSA

לדברי פרופ' עמיאל, נושא סרטן הערמונית, למשל, עובר מהפכה הן מבחינת אבחון והן מבחינת טיפול. "יש שינוי בסיווג הפתולוגי של מה נחשב כסרטן משמעותי מבחינה קלינית, כלומר איזה סרטן דורש טיפול, ומתי אפשר להסתפק במעקב בלבד", הוא מסביר. "למעשה אנחנו מעבר לעידן ה־PSA (Prostate Specific Antigen) כמדד יחיד להחלטות טיפוליות. בעבר המדד המקובל להימצאות סרטן היה עלייה ברמת ה־PSA, אך מאחר שהיא נבדקה בבדיקת דם לא ספציפית, אם נמצאה עלייה היא יכלה להיות מסיבות נוספות ולאו דווקא סרטן. לכן הגיעו למסקנה שיש צורך בבדיקות מתוחכמות יותר כדי להחליט אם המטופל דורש ביופסיה ו/או טיפול. כיום יש סדרה של בדיקות גנטיות חדשות ובדיקות נוספות בדם וברקמת הערמונית הנותנות חיזוי טוב יותר להימצאות סרטן ערמונית מסכן חיים, לעומת סרטן שאין לו משמעות קלינית ושאפשר לחיות איתו בשלום ללא צורך בהתערבות".

איך מתבצעות הבדיקות העדכניות?
"קיימת שיטה המשלבתMRI עם בדיקות אולטרסאונד (MRI Fusion) ובדיקות איזוטופיות חדשות (PET PSMA). השיטות האלה מאפשרת אבחון הרבה יותר מדויק של נגעים מסכני חיים בסרטן הערמונית. באמצעותן אפשר לזהות נגעים חשודים בגדלים של מילימטרים ספורים (5־10 מ"מ) ולבצע ביופסיה מכוונת כדי להוכיח סרטן בצורה מדויקת מאוד. באמצעות תוכנה מיוחדת אנחנו מניחים את תמונות ה־MRI על תמונות האולטרסאונד בזמן ביצוע הביופסיה, וכך אפשר לדגום את הנגעים החשודים ללא צורך בביופסיות אקראיות של כל הערמונית".

בישראל יש בכל שנה אלפי חולים חדשים בסרטן הערמונית. עד לאחרונה הוצעו לחולים שתי אפשרויות קיצוניות: מעקב מקרוב אחר התפתחות הסרטן ללא טיפול עד שיהפוך למסכן חיים, או סדרת טיפולים אונקולוגיים שנחשבת לאגרסיבית, כמו קרינה חיצונית או כריתת ערמונית בשיטה פתוחה או רובוטית הכרוכות לעתים בתופעות לוואי ובסיבוכים משמעותיים. "כיום רמב"ם ייחודי בכך שהוא מציע את כל מגוון הטיפולים לסרטן הערמונית (ניתוח רובוטי, קרינה חיצונית, ברכיתרפיה), ובעתיד אני מקווה שיהיו לנו האמצעים לטיפול ממוקד בסרטן הערמונית ללא צורך בטיפול בכל הבלוטה אלא בנגעים החשודים בלבד", אומר פרופ' עמיאל. "בכך נחסוך מהמטופל את הסיבוכים ואת הסבל הכרוכים בטיפול בכל הערמונית. הטיפול ייעשה באשפוז יום בהרדמה כללית, ובתוך כמה שעות החולה ישוחרר לביתו. נכון להיום רוב הבדיקות והטיפולים האלה אינם בסל הבריאות, אולם אנו מקוים שכאשר השימוש בהם יתרחב, הם ייכללו בסל".

אני והרובוט
ומה בנוגע לחידושים טכנולוגיים בתחומים אורולוגיים אחרים?
"בית החולים רמב"ם היה מראשוני המאמצים של הניתוחים הרובוטיים, וכיום משתמשים בהם במחלקות רבות: כירורגיה כללית, גינקולוגיה, כירורגיית ילדים, אף־אוזן־גרון, ולאחרונה גם במחלקת ניתוחי לב. האורולוגים בארץ השתמשו עד לאחרונה ברובוט כמעט רק לניתוח כריתת בלוטת הערמונית. אנו הרחבנו את האינדיקציות לשימוש ברובוט ומבצעים באמצעותו ניתוחים ייחודיים, כמו כריתה רדיקלית של כיס השתן, כריתה של נגעים בשופכן, כריתת פוליפים/סעיפים בכיס השתן, תיקון היצרות של אגן הכליה, כריתת גידולים בכליה ועוד. ככל שהניתוח מסובך יותר, העדיפות לרובוט גדולה יותר, שכן הוא מפחית משמעותית את כמות הדימום, החולה עם בטן פתוחה פחות שעות, ובעקבות זאת הסבל והכאב פוחתים וימי האשפוז מתקצרים. בנוסף, בטיפול באבנים בדרכי השתן, לאחרונה רכשנו ציוד חדיש לביצוע אורתרוסקופיות המאפשר גישה לאבנים בתוך הכליה. התוצאות הניתוחיות מצוינות והמטופל הולך הביתה למחרת".

במה אתה הכי גאה במחלקה שלך?
"לפני הכל, במחלקה הזאת יש סיעוד מצוין ויחס אישי ואנושי לחולים ולמשפחותיהם. מנהלת הסיעוד במחלקה, גב' סמירה עבאדי, וכל צוותה, נותנים שירות אישי, מקצועי ומלא חמלה שלא ראיתי כדוגמתו בכל הקריירה שלי בארץ ובחו"ל. למזלי התקבלתי במחלקה על ידי צוות רופאים מקצועי, צמא לידע ולחידושים טכנולוגיים, מלא מוטיבציה, שקיבל אותי בצורה מופלאה והתגייס מיידית ליצירת חזון למחלקה האורולוגית (ראו מסגרת). ניהלנו דיונים ממושכים הן על החזון והן על הדרך לשלב אותו בעבודה היומית ובחזון בית החולים".

ומה בעניין שאיפות לעתיד?
"מעבר להגשמת החזון השאיפה היא לנסות לבנות מחלקה אקדמית שלא רק קוראת את הספרות המקצועית ומתעדכנת, אלא כותבת אותה בעצמה ומובילה בחידושים ובמחקר. אני שמח לומר שבכנס האורולוגיה הישראלי לשנת 2015, הראשון שלי מאז שחזרתי ארצה, הצגנו 11 עבודות".


חזון המחלקה האורולוגית

  • הגיע לפסגת האורולוגיה בארץ ובעולם באיכות, בשירות, בטיפול, טכנולוגיה ובמחקר.
  • להקנות טיפול רפואי וסיעודי מעולה לכולם, ללא הבדל דת, גזע, גיל, מין ומצב סוציו־אקונומי.
  • לחנך את הדורות הבאים של הצוות הרפואי והסיעודי לאנושיות, למוסריות ולמקצועיות.
  • קדם את בריאות הציבור בשיתוף רופאי הקהילה, תוך דגש על רפואה מונעת ואבחון מוקדם.
  • יצור סביבת עבודה תומכת המאפשרת מיצוי התפתחות אישית ומקצועית ושאיפה למצוינות.

הידעת?
25% מכלל הסרטנים הם אורולוגיים. בקרב גברים, סרטן הערמונית הכי שכיח, סרטן כיס השתן הוא הרביעי בשכיחותו, וסרטן הכליה – השמיני.



​ייעוץ רפואי:
פרופ' גלעד עמיאל
פרופ' גלעד עמיאל,
מנהל המחלקה האורולוגית,
הקריה הרפואית רמב"ם