כתבות

ניתוח בארבע ידיים

תארו לכם שהמנתח שלכם הוא רובוט המופעל על ידי מנתח אנושי שיכול להימצא בכלל בארץ אחרת. נשמע דמיוני? לא במקרה של רובוט דה וינצ'י, שכבר "התמחה" בניתוחי סרטן הערמונית

מנתח

מאת: אראלה טהרלב בן־שחר

מה זה?
רובוט דה וינצ'י הוא רובוט שסוכנות החלל נאס"א יזמה את פיתוחו יחד עם צבא ארצות הברית. הרעיון מאחוריו הוא לטפל ממרחק בפצועים ובאסטרונאוטים השוהים בחלל על ידי רופא הנמצא בכדור הארץ. ואכן, הרובוט מסוגל להוציא לפועל ניתוח כשהוא עוקב במדויק אחר תנועותיו של מנתח שיושב במקום אחר ומתבונן בתמונה איכותית, מלאה ועתירת מידע של האיבר המנותח שעליו הוא "לכאורה" עובד.

לימים התברר שהרובוט טוב לא רק במצבים שבהם המנתח נמצא מרחק שנות אור מהמנותח, אלא גם בזמנים שיש צורך לעשות פרוצדורות מדויקות ועדינות המצריכות זרועות ביוניות דקות וגמישות, כמו במקרה של כריתת ערמונית. למעשה, הרובוט מבצע כיום כ־80% מניתוחי סרטן הערמונית שמתבצעים בארצות הברית.

איך זה עובד?
מחדירים לבטן המנותח דרך חורים זעירים (בקוטר שמונה מ"מ) ארבע זרועות רובוט משוכללות המסוגלות לעשות מגוון פעולות - כמו חיתוך, כריתה, הפרדה ותפירה וכן מצלמה מתקדמת בעלת פוקוס, זום וטווח של 360 מעלות שמאפשרת למנתח (האנושי) היושב במקום אחר לצפות בהדמיה של האזור המנותח.

המנתח צופה בתמונה תלת ממדית בטכנולוגיית HD של בטן המנותח, ו"מבצע" את הניתוח בידיו כשהוא משתמש בחיישנים קטנים במקום בסכין ובאזמל המנתחים המסורתיים. זרועות הרובוט מחקות במדויק את תנועותיו העדינות של המנתח. הן נעות באותו הכיוון, מבצעות את סוג הפעולה, ואפילו מחקות את הזריזות והעוצמה.

הפעלת הרובוט מחייבת מומחיות גדולה בניתוחים אורולוגיים פתוחים, היכרות מושלמת עם האנטומיה של הגוף ושליטה מלאה בהפעלת הרובוט. ד"ר דוד קקיאשווילי, מנהל השירות לאורו־אונקולוגיה ומנהל תחום כירורגיה רובוטית בקריה הרפואית רמב"ם, הוא זה שמבצע את ניתוחי הרובוט ברמב"ם. ד"ר קקיאשווילי הוא אחד המומחים המובילים בישראל באונקולוגיה אורולוגית וכירורגיה רובוטית זעיר פולשנית. הוא התמחה בכירורגיה אורולוגית ברמב"ם ובהמשך להתמחות שהה במשך חמש שנים במרכזים האונקולוגיים המובילים בקנדה ובארצות הברית והתמחה באורו־אונקולוגיה ובכירורגיה רובוטית זעיר פולשנית, שם אף התנסה בטיפול בממאירויות אורולוגיות, בפרוצדורות מורכבות וכן פרסם מחקרים מובילים בתחום.

למה זה טוב?
1. כי התמונה עולה על כל מציאות. המנתח יכול לראות טוב יותר את מהלך הניתוח בזכות מכשירי ההדמיה, השילוב של שתי מצלמות, יכולת ההגדלה עד פי 12 ואפשרות לראיית תלת ממד ב־HD.

2. בגלל הזרועות של הרובוט. מרחב התנועה שלהן גדול בהרבה מידי המנתח (שבעה כיווני תנועה ובכל כיוון יכולת תנועה ל־360 מעלות) והן לעולם אינן רוטטות.

3. בגלל שבירת המחסום הגיאוגרפי. זרועותיו הארוכות של הרובוט כבר הצליחו לבצע את מה שנועדו לעשות: לנתח אדם בפריז כשהמנתח האנושי היה ממוקם בניו יורק.

4. כי השיקום לאחר הניתוח מהיר יותר. בניגוד למנותחים רגילים שעוברים חיתוך דופן הבטן, סובלים לעתים מדימום, נדרשים לשימוש במשככי כאבים חזקים, זקוקים לתקופת החלמה וכו', "מנותחי" הרובוט אינם סובלים מדימום, חוזרים לנוע בחופשיות אחרי יום אחד, יכולים לאכול ארוחת ערב ביום הניתוח ולעתים לא נזקקים אפילו למשככי כאבים.

5. כי הוא מסייע במניעת סיבוכים. במחקרים שנערכו עד כה נמצא שזרועותיו העדינות של הרובוט מונעות פגיעה בשליטה במתן שתן ובתפקוד המיני של המנותח, ושמבחינת הסרת הגידול ואי חזרתו, התוצאות מבטיחות לפחות כמו ניתוח כריתת ערמונית רגיל.

מי יכול ליהנות משירותי הרובוט?
כעיקרון הרובוט יכול לשמש לסוגי ניתוחים רבים. נכון להיום ברמב"ם הוא מיועד לטיפול באלה שאובחנו כחולים בסרטן הערמונית, או באלה שנמצאו אצלם גידולים בכליות. בהמשך ישמש הרובוט ברמב"ם לתחומים נוספים.

מה הלאה?
חברת אינטואיטיב סרג'יקל ((Intuitive Surgical, ממציאת הדה וינצ'י, כבר עובדת על הדה וינצ'י של המחר. לרובוט של הדור הבא תהיה זרוע אחת בלבד, וזו תחסוך מהמטופלים אפילו את חיתוך ארבעת החורים. בנוסף עובדים בחברה על הענקת יכולת חישה לרובוט, או לפחות שיוכל להעביר אותה לידיו של המנתח האנושי.


תעודת זהות
שם: רובוט דה וינצ'י.
יצרן: אינטואיטיב סרג'יקל, Intuitive Surgical, שפיתחה את הרובוט עבור נאס"א.
שנת הלידה: 1999. הרובוט התחיל את חייו ברמב"ם בינואר השנה.

איפה תמצאו אותו? עד היום נמכרו קרוב ל־2,000 מכשירים. רובם פזורים בארצות הברית ובאירופה ושלושה מהם מצויים בישראל (מהם אחד ברמב"ם). מובן שהשימוש במכשיר מתאפשר רק במרכזים שיש להם מנתחים מומחים בכירורגיה רובוטית זעיר פולשנית.

מחיר: 2.5 מיליון דולר.

ייעוץ רפואי: ד"ר דוד קקיאשווילי, מנהל השירות לאורו־אונקולוגיה ומנהל תחום כירורגיה רובוטית בקריה הרפואית רמב"ם