מהו שבץ מוחי - Stroke?
שבץ מוחי הינו אחד מהגורמים המובילים לתמותה ולנכות בעולם המערבי. שבץ מתרחש כאשר יישנה הפרעה בזרימת הדם לרקמת המוח עקב חסימת כלי דם במוח על ידי קריש דם (שבץ איסכמי) או דימום (שבץ המורגי). בעקבות ירידה בזרימת הדם רקמת המוח עוברת פגיעה ונמק
סוגי שבץ
שבץ איסכמי - כאשר קריש חוסם כלי דם המוביל דם לרקמת המוח. זה עלול להיגרם על ידי:
- קריש דם שנוצר בתוך כלי דם מוחיים עקב מחלה של דופן כלי הדם
- תסחיף למוח - חסימה, הנגרמת על ידי קריש דם, בועת אוויר או גוש שומן, הנוצרים במקום אחר בגוף ונישאים עם זרם הדם אל כלי הדם המוחיים
שבץ המורגי - זה קורה בעקבות קרע בכלי הדם המוחיים (למשל לאחר קרע של אנוריזמה מוחית).
אירוע מוחי חולף (TIA) – תסמיני שבץ ,כמו חולשה או שיתוק של היד או הרגל, קושי בדיבור או בראייה, החולפים מעצמם תוך זמן קצר ללא נזק לרקמת המוח. TIA נגרם בדרך כלל מקריש דם זעיר שנתקע בכלי דם קטן במוח. זה חוסם את זרימת הדם וחלק מהמוח מורעב מחמצן, עם זאת, מכיוון שקרישי הדם מתפרקים במהירות או שכלי דם קרובים מסוגלים לפצות, זה נמשך רק כמה דקות. התסמינים שחוו יהיו תלויים החלק במוח המושפע.TIA הוא אזהרה חשובה למה שעלול להפוך לשבץ חמור יותר. אנשים שחווים TIA יזדקקו להערכת מומחה מהירה. הערכת מומחה זו תתקיים לרב נעשית במסגרת מחלקת קצה בבית חולים ולא בקהילה.
גורמי סיכון לשבץ מוחי
גורמי סיכון הם מצבים מסוימים שידועים כמעלים סיכון ללקות בשבץ מוחי. חלק מגורמי הסיכון אינם ניתנים לשינוי, כגון מין, גיל, היסטוריה משפחתית. ניתן להפחית גורמי סיכון אחרים על ידי התערבות רפואית:
- יתר לחץ דם
- מחלות לב וקצב לב לא סדיר (פרפור פרוזדורים)
- סוכרת
- מצבים רפואיים אחרים כולל הפרעות בקרישת דם
עם זאת, ישנם גם גורמי סיכון הקשורים לאורח החיים שלך ולכן הם בשליטתך:
- הפסקת עישון
- שיפור תזונה
- הורדת משקל
- צמצום צריכת אלכוהול
- הקפדה על פעילות גופנית ואורח חיים בריא
תסמיני שבץ מוחי
הביטוי של שבץ מוחי מאוד רחב ומתשנה בין מטופלים. התסמינים הינם בהתאם לחלק במוח המושפע, כך משמטופלים עשויים לחוות מספר תסמינים שונים. אלה יכולים להיות:
- חולשה או שיתוק של היד והרגל
- בעיות בשיווי המשקל
- בעיות בראייה
- בעיות בדיבור
- בעיות בהבנה
- אובדן זיכרון /בלבול חריף
- הפרעות תחושה
- בעיות בליעה (אוכל מוצק או שתיה)
- התנהגות רגשית בלתי צפויה
- שינויים בתחושה
חשוב לזכור כי תסמיני שבץ מופיעים באופן פתאומי, במידה ומופיע אחד או יותר מהתסמינים יש לפנות מיד לבית חולים באמצעות אמבולנס בלבד!
טיפול בשבץ מוח חד
הטיפול בשבץ איסכמי חד הוא הסרת קריש. רופאים יכולים להשיג זאת באמצעות טיפול תרופתי ו/או טיפול מכני:
- טיפול באמצעות תרופה שניתנת לוריד - תרומבוליזה (alteplase/r-tPA) ניתן לתיתו רק עד 4.5 שעות מתחילת התסמינים. מטרת הטיפול להמיס קריש דם ולשפר זרימת דם בעורק החסום לאזור הסובל של רקמת המוח
- צנתור מוחי - הליך אנדווסקולרי או שליפת קריש מכנית מאפשרת את הסרת קריש הדם שחוסם את העורק בחולים מתאימים עם חסימה תוך גולגןלתית של כלי דם גדולים. בהליך זה, הרופאים משתמשים בהתקן הנקרא סטנט רטריבר. הם משחילים צנתר דרך עורק במפשעה עד לעורק החסום במוח. טיפול זה יכול להועיל לחולים בתנאים מסוימים אם נעשה תוך 24 שעות מהופעת התסמינים בהתאם לממצאים הדמיה מוחית.
כל מטופלי השבץ מתאשפזים לצורך בירור וטיפול לאחר קבלת הטיפול הראושני בחדר המיון. רובם מתאשפזים במחלקה נוירולוגית ייעודית האמונה לתת מענה ספצפי למטופלים אלה – נוירולוגיה ב'-שבץ.