כתבות

ריפוי באמצעות כפות הידיים

טיפול כירופרקטי קלאסי ממוצע נמשך כ- 7 דקות. ביחידה לשיכוך כאב ברמב"ם הוא אורך חצי שעה. שם רואים את המטופל בראייה הוליסטית רחבה והתוכנית הטיפולית כוללת את כל הרבדים – הפיזי, הרגשי והנפשי, ולא רק את ההיבט הפיזי המוכר של הטיפול הכירופרקטי.​

ריפוי באמצעות כפות הידייםריפוי באמצעות כפות הידיים
כירופרקטיקה לטיפול בכאב

 מאת:ענת זיו עם ד"ר נעמה שוורץ, כירופרקטית בכירה ביחידה לשיכוך כאב, הקריה הרפואית רמב"ם

"למד על עמוד השדרה ותפקודו כי בו תמצא את השורש לכל המחלות", כתב היפוקרטס, אבי הרפואה המודרנית, כבר בתקופת היוונים הקדמונים. 3,000 שנה מאוחר יותר (ב-1895), בארה"ב, פיתח ד"ר דניאל פאלמר את יסודות הכירופרקטיקה המודרנית, כשיטת טיפול ידנית, ללא תרופות וללא ניתוחים, שיטה הבאה לשפר את יכולת הוויסות העצמי של הגוף ע"י השפעה על מערכת העצבים, שהיא על פי הכירופרקטיקה, המערכת העליונה והשלטת בגוף. המילה "כירופרקטיקה" מורכבת משתי מילים יווניות: cheiros = ידיים, praktos = לבצע. כלומר, ריפוי בעזרת כפות הידיים. הכירופרקטיקה מטפלת בבעיות הקשורות למערכות השלד, השריר ומערכת העצבים והיא כיום המקצוע הרפואי השלישי בגודלו בעולם המערבי, לאחר הרפואה הקונבנציונאלית ורפואת השיניים. מסלול הלימודים לתואר ד"ר לכירופרקטיקה מקביל ללימודי תואר רופא קונבנציונאלי MD, ואורך 7 שנים. 
הרעיון הפילוסופי שבבסיס הכירופרקטיקה טוען שביקום קיימת תבונה עולמית. זו ההרמוניה המצויה בטבע ובכל החומרים, והיא קיימת גם ביצורים החיים. תבונה זו ממוקמת במוח ומועברת לגוף כולו דרך מערכת העצבים, המנווטת את כל הפעולות הפיזיולוגיות של הגוף. הפרעה במעבר התבונה בגוף, העלולה להיגרם עקב סטייה מינימאלית של חולייה ממקומה, לדוגמא, תגרום למחלה.
"הפילוסופיה של הכירופרקטיקה טוענת שמערכת העצבים שולטת על הגוף . ברגע שהיא מתפקדת בצורה אופטימאלית, לגוף יש את כל הכלים כדי לטפל בעצמו לבד", מסבירה ד"ר נעמה שוורץ, כירופרקטית בכירה ביחידה לשיכוך כאב של הקריה הרפואית רמב"ם, בראשותו של פרופ' אילון אייזנברג. "מערכת העצבים, היא זו שמאזנת אותנו, קולטת אינפורמציה מהסביבה החיצונית ומעבירה פקודות לגוף כדי שיתאים את עצמו לסביבה. זוהי מערכת מאוד רגישה. התאים שלה נוצרים פעם אחת ואינם מתחדשים יותר ואם הם נפגעים זה מצב בלתי הפיך. לכן מערכת העצבים מאוד מוגנת, אם ע"י עצמות הגולגולת או ע"י חוליות עמוד השדרה. החוליות מהוות למעשה את הבית של מערכת העצבים המרכזית. אם החוליות מאוזנות ואין עומס על מערכת העצבים, אז הכל משוחרר ורפוי והגוף מתפקד כראוי.

"ברגע שיש לחצים, יכולת התפקוד של מערכת העצבים יורדת והגוף מתחיל להיכנס לבעיות. אם לדוגמא, יש עומס רגשי, כמו לחץ, מתח או דאגות, הגוף מגיב בכיווץ שרירים באזור הכתפיים והצוואר, שהם המקום בו באים לידי ביטוי בעיות של מתח ולחץ. הלחץ נוצר על כל המערכת של רקמות החיבור והשרירים, הנקראת "המערכת המיופצייאלית". השרירים הם רצועות המחוברות לעצמות. כאשר יש כיווץ של הרצועות הללו, נוצר לחץ על כלי הדם, על העצבים ועל בלוטות הלימפה באותו אזור. 
"הגוף שלנו מושפע גם ברמה הפיזית וגם ברמה הרגשית ויש כמובן חיבור בין השתיים. 
כשאנו נמצאים בלחץ ופחד – הגוף שלנו מתכווץ. כאשר אנו נמצאים במצב של אהבה ושמחה – הכל רפוי, פתוח ומשוחרר". 
כיום נהוגות בכירופרקטיקה כמה שיטות טיפוליות. הטיפול הכירופרקטי הקלאסי, המוכר יותר, מתבצע בעיקר על ידי תנועות ידניות מהירות, עדינות או חזקות, בנקודות ספציפיות, המכונות "מניפולציות לכוונון, איזון מפרקי הגוף ועמוד השדרה. מטרתן לזהות את החוליות שיצאו מאיזון ולהקנות להן תנועה נורמאלית כדי לשפר את תפקוד עמוד השדרה ומערכת העצבים. 
"יש הרבה טכניקות בכירופרקטיקה, אבל כל הדרכים מובילות לרומא", אומרת ד"ר שוורץ. "במרפאת הכאב של רמב"ם אנו ניגשים לזה בראייה הרבה יותר רחבה - ראייה הוליסטית של גוף ונפש. אנו מסתכלים על האדם כיחידה שלמה ולא מתמקדים רק בבעיה הספציפית. זוהי הייחודיות של המרפאה שלנו. ההסתכלות על האדם לא רק כבעיית כאב, אלא כבעיה כוללנית, תוך מתן פתרונות מכל הזוויות – הרגשית, התרופתית והפיזית. אנו עובדים כצוות ונותנים למטופל את כל האפשרויות".


כיצד להימנע מכיווץ וכאבי שרירים? 
אחד הגורמים השכיחים לכיווץ שרירים הוא אי שתייה מספקת. כל האיברים בגופנו, כמו גם השרירים, עטופים ברקמת חיבור עדינה, העשויה מחומר הנקרא "קולגן". הקולגן רווי במים ואם לא שותים מספיק הוא מתייבש, מצטמצם וכתוצאה מכך השריר מתכווץ. 
מכיוון שחוסר בחמצן הוא אחד הגורמים לכאבים וכיווצי שרירים, אז גם נשימה נכונה ויעילה של האוויר, כך שיתפזר בכל חלקי הריאות, יכולים למנוע הרבה מכיווצי וכאבי השרירים. כשאין מספיק חמצן אין מספיק אנרגיה וכתוצאה מכך נוצרת בשרירים חומצת חלב, הגורמת לכאבים וכיווצים.

כיצד לישון נכון? 
שכיבה על הבטן לא טובה לגוף שלנו. במנח כזה אין פתח לאף ואז מסובבים את הראש על מנת לנשום. כתוצאה מכך, כל עומס הראש מתרכז בצד אחד של הצוואר. זה מקרין לצוואר  ולשכמות, וגורם לכאבים ובעיות. הדרך המומלצת היא לישון על הגב או על הצד.  
מומלץ לישון על הגב עם כרית מתחת לברכיים או לשכב על הצד עם כרית מונחת בין הברכיים. מכיוון, שברגע שמכופפים את הברכיים המותנית מתיישרת, המרווח בין החוליות נפתח ואז מופחת הלחץ על החוליות התחתונותL4-5-S1) ).
כיצד לבחור את הכרית הטובה לנו? 
יש בחנויות סוגים רבים של כריות, חלקן אפילו מתהדרות בתואר "אורטופדיות". אבל האמת היא שאין כרית אולטימטיבית המתאימה לכולם, כי אין צוואר אחד הדומה למשנהו. הכרית הטובה לשינה בריאה היא כרית רכה מאוד (כמו כרית נוצות), שניתן לכווץ אותה מכל הכיוונים ולהתאים אותה לשקע בצוואר. זה תהליך של ניסוי וטעייה, שיכול להתבצע רק במיטה.

כיצד להימנע מכאבי ראש? 
אחת הסיבות השכיחות להתחלה של כאבי ראש היא חוסר במים. הגוף שלנו עשוי מ-80% מים, אבל לרוב האנשים אין זמן להקשיב לגוף ולכן הם גם לא מודעים לכך שהם לא שותים מספיק. פתרון הבעיה באמצעות כדור נגד כאבים, אולי פותר אותה לשעתיים-שלוש, אבל לא פותר את בעיית המים ולכן היא תחזור שוב ואפילו חזק יותר. 
גם מתח או עומס מחשבתי עלולים לגרום לכאבי ראש. כשאנחנו מודאגים ומוטרדים כל השרירים והשכמות שמתחברים לבסיס הגולגולת מתכווצים וגורמים ללחץ על כלי הדם ומערכת העצבים. הדרך לשחרר את המערכת הרגשית היא להיות במקום של מרחבים פתוחים, לצאת להליכה בים, כדי לתת לראש קצת מנוחה.

כיצד לצחצח שיניים?
בדרך כלל אנו נוהגים להתכופף אל הברז, מצב שיוצר עומס בגב תחתון. בצחצוח נכון מומלץ להיעזר בכוס מים ולהביאה אל הפה כשהגב נותר זקוף.
 
- כיצד מתבצע אצלכם הטיפול הכירופרקטי ?
ד"ר שוורץ:
 "ראשית, טיפול כירופרקטי קלאסי אורך בממוצע כ- 7 דקות, אצלנו כחצי שעה. זהו טיפול משולב ברמה הפיזית וברמה הרגשית. אנחנו עובדים על נקודות מעוררות כאב ושרירים, כלומר עבודה על מערכת הרקמות הרכות בגוף (המערכת המיופצייאלית), בדרך של מגע רך ועדין, ובשילוב איזון וכוונון עדין של מפרקי הגוף השונים. "חלק לא פחות חשוב בתהליך הריפוי הוא תרגול נשימה נכונה. ללמוד להרפות, לנשום דרך הבטן ולא באמצעות החזה העליון. 
"הטיפול עצמו זה גם להתבונן ולהבין עד כמה שאפשר מהם הגורמים שמביאים אותנו למקום בו אנו נמצאים. להתבונן בקשיים ובדברים שהיינו רוצים לעשות אחרת בחיים שלנו ומתן כלים לפתוח ולשנות חסימות אלה, באמצעות שיחות ועצות להתנהלות נכונה בחיים, הן ברמה הפיזית והן ברמה הרגשית. 
"כלי חשוב נוסף בטיפול הוא דמיון מודרך – ללמוד כיצד ניתן לזמן לעצמנו את כל מה שאנחנו רוצים בחיים. הרי הכל קיים פה בהישג יד, אך רוב האנשים, מתוך פחדים ואמונות, לא מאפשרים לעצמם לגעת ולקחת. חלק נוסף בטיפול כולל מתן תרגילי חיזוק, שחרור ומתיחות לחלקי הגוף השונים, וטיפים להתנהלות נכונה ומודעת יותר". 

-  יש דבר כזה כמו טיפול כירופרקטי ממוצע?
ד"ר שוורץ:
 "אין כזה  דבר. הטיפול מותאם לאדם ולבעיה איתה הוא מגיע. כל בן אדם הוא אחר וההצלחה מאוד תלויה ברצון של המטופל. אני אומרת לכל המטופלים שלי שאני לא מרפאה אף אחד. מי שמרפא זה המטופל בעצמו. לו יש את כוחות הריפוי הגדולים ביותר - הרצון להיות בריא והרצון לעשות שינויים למען עצמו. אנחנו פה כדי לתת כלים ולהראות דרך".
- מי המטופלים המגיעים אליכם על מנת להיעזר בכירופרקטיקה?
ד"ר שוורץ: "אנשים עם בעיות כאב כרוני ממושך. מגיעים אלינו מטופלים מאוד מורכבים עם כל הבעיות הקשורות למערכת שריר/שלד, כמו פריצות דיסק לאורך עמוד שדרה צווארי וגב, הקרנות ונימולים לגפיים עליונות ותחתונות, עקמת, כאבי כתפיים, מרפקים, ברכיים, קרסוליים, כפות רגליים (דורבנים), גם כאבי ראש, בעיות במפרק הלסת וכאבים באגן.
כירופרקטיקה היא גם דרך נפלאה לטפל בנשים בהריון כאשר לא מומלץ טיפול תרופתי או פולשני."הייחוד והיופי של המרפאה שלנו הוא שיש בה שילוב של טיפול תרופתי, פיזי ונפשי – הכל תחת מטרייה אחת". 


ד"ר נעמה שורץ
ד"ר נעמה שורץ 
ילידת ירושלים. בוגרת האוניברסיטה העברית בירושלים, בעלת תואר ד"ר לכירופרקטיקה DC, מאוניברסיטה CCCLA, שבלוס אנג'לס, ארה"ב. כירופרקטית בכירה ביחידה לשיכוך כאב ברמב"ם. מתמחה בכאב מיופציאלי בשילוב גוף-נפש ומלמדת קורסים וסדנאות בתחום. מתגוררת כיום בחיפה.