כתבות

גבר מי שמטפל

תאריך פרסום: 01/07/2015

​כ־40% מהגברים אחרי גיל 50 סובלים מהפרעות בתפקוד המיני ובמתן שתן, אך רובם לא פונים לקבלת טיפול. אם גם אתה ביניהם, אולי הגיע הזמן להפסיק להתבייש ולהתחיל ליהנות מבריאות טובה יותר

גבר מי שמטפלגבר מי שמטפל

כבר חגגת יום הולדת 50? מזל טוב, אבל כדאי שתדע שהסטטיסטיקה לא ממש בעדך. כ־40% מהגברים מעל גיל 50 סובלים מבעיות בתפקוד המיני, אבל רובם בוחרים בזכות השתיקה על פני פנייה לקבלת טיפול רפואי. מדוע? ובכן, הסיבות לכך תלויות תרבות ומגדר. מבחינת רבים הפנייה בנושא הקשור לתפקוד מיני או לאיבר המין מצביעה על פגם, בושה, חוסר גבריות, חוסר דומיננטיות ושלל סטריאוטיפים נוספים. בקריה הרפואית רמב"ם זיהו את הצורך לרכז תחת קורת גג אחת מענה לשלל הבעיות הקשורות בנושא הרגיש הזה והקימו יחידה לנוירו־אורולוגיה (ראו מסגרת), ובמסגרתה פועלת המרפאה לבריאות הגבר, הנותנת מענה רב תחומי לבעיות כמו הפרעות בתפקוד המיני ואי שליטה בשתן. למרפאה זו אין מקבילה בשום בית חולים אחר בארץ.
"החשיבות העיקרית של המרפאה לבריאות הגבר היא ביכולת לסייע לרפואה מונעת במפגש רפואי אחד ובכך לחסוך מהגבר פגיעה משמעותית בבריאותו ובאיכות חייו בשנים הצפויות לו", מסביר פרופ' מ. אילן גרינולד, מנהל היחידה לנוירו־אורולוגיה. "גברים צעירים לא צריכים אורולוג מלווה (המקביל למעשה לגינקולוג). לרוב אין להם מחלות או צרכים שמצדיקים את זה. אבל מגיל 50 ומעלה מופיעות כמה בעיות שמתחילות להשפיע לרעה על איכות החיים של הגבר, ובהחלט מצדיקות ייעוץ רפואי. הבעיה היא שהסיכוי שגבר יבין את החשיבות ויפנה לייעוץ רפואי - נמוך ביותר. זה נכון בייחוד במקרים שבהם לא מדובר בבעיות רפואיות קשות או חמורות אלא בסימנים ראשונים לבעיות, נורות אדומות קטנות שלרוב הגבר העסוק והטרוד בענייני היומיום לא יתייחס אליהן. לכן, בין היתר, אנו פונים בראש ובראשונה לגברים שמגיעים לבדיקות סקר תקופתיות בבית החולים ומציעים להם שיחה עם מומחה בתחום של הגבר המתבגר".



טסט הטסטוסטרון

אילו בעיות מתחילות להופיע בגיל 50?

"אחת התופעות שגברים כמעט לא מיודעים לה היא הירידה ההדרגתית ברמת הורמון הטסטוסטרון, "הורמון הגבר", שמגיל זה ואילך רמתו יורדת באחוז אחד בכל שנה. זהו הורמון אנאבולי, הורמון שתפקידו לסייע בייצור חלבונים, בתהליכי בנייה וחיזוק בגוף, וככזה יש לו תפקידים פיזיולוגיים משמעותיים. הוא אחראי על בניית השריר ומניעת הצטברות רקמת שומן (ומכאן החיזוק לתופעת הכרס שהולכת וגדלה עם השנים במקביל לירידה ברמת ההורמון). הוא גם אחראי על החשק המיני ומשתתף במנגנון הזקפה, ולכן ירידה ברמתו יכולה להפריע לתפקוד זקפתי תקין. כמו כן הוא מעורב בשעון הביולוגי ולכן קשור לאיכות השינה. בנוסף, שינויים ברמתו יכולים לגרום לשינויים במצב הרוח, לאנרגיות ירודות ולחיוניות נמוכה.

"פעמים רבות עצם ההדרגתיות האיטית בהופעת התסמינים היא זו שמונעת מהגבר לפנות לרופא. כך, בצורה הדרגתית, יש ירידה באיכות החיים, עד לנקודה הקריטית שבה בסופו של דבר הגבר בוחר לפנות לטיפול רפואי. אין לי ספק שאם השינוי ההורמונלי אצל הגבר היה מהיר וחד, כפי שקורה אצל האישה, ואם נטייתו של הגבר הממוצע הייתה לדאוג יותר לבריאותו, לא היה מקום להקמת מרפאה ייחודית לבריאות הגבר".

אתם מציעים לגברים טיפול הורמונלי כפי שמוצע לנשים?

"אנו מציעים טיפול הורמונלי משלים ולדעתי התוספת הזאת חשובה וחיונית, ולרוב מקילה על הגבר ועוזרת לו לחזור למצבו הקודם מבחינת החשק המיני, התפקוד המיני ושאר תפקודיו שנפגעו. עבודות הבודקות את ההשפעה לטווח ארוך של מתן טסטוסטרון מראות על ירידה במסת השומן, עלייה במסת השריר, איזון טוב יותר של הסוכרת ולחץ הדם אם קיימים, ושינה טובה יותר. צריך לזכור שיש לא מעט גברים שזקוקים לייעוץ בנושא פוריות. מתוך כך ומתוך הצורך לתת מענה גם לגברים צעירים שאצל חלקם בעיית הפוריות עלולה לנבוע מחסר בטסטוסטרון – נפתח ברמב"ם שירות חדש – המרפאה לפוריות הגבר, שבראשה עומד ד"ר רענן טל, אורולוג מומחה שהתמקצע בתחום פוריות הגבר".

כיצד ניתן הטיפול?

"הטיפול אפשרי בשתי צורות שיעילותן דומה: זריקה המשפיעה לתקופה של שלושה חודשים, או ג'ל שאותו מורחים יום יום. יש עוד זריקה עם השפעה קצרת טווח, למשך שלושה שבועות, שלדעתי אינה מתאימה לטיפול ממושך בחסר של ההורמון. יש לצפות לתחושה של שיפור בין החודש הראשון לחודש השלישי של הטיפול. לא צפויות תופעות לוואי כל עוד משלימים את נטילת ההורמון לרמות הנורמה, אבל אם חורגים מהן יכולות להופיע תופעות לוואי לא רצויות כמו עצבנות יתר ואף אלימות".


האם מומלץ לגברים מעל גיל 50 לבדוק את רמות הטסטוסטרון שלהם?

"זו אינה בדיקה שגרתית, והיא מומלצת רק בהתאם לסימנים שמזהה הרופא בעת שיחתו עם המטופל".



על זרימה ועל זקפה

במרפאה מטפלים בבעיות נוספות בתפקוד המיני. " למעשה אנחנו לא רק מטפלים אלא גם מיידעים ומסבירים לגבר בגילאים האלה על מה שצפוי לו מבחינת הירידה בתפקוד המיני", מסבירה ד"ר רוית יחיאלי-כהן​, מנהלת המרפאה לבריאות הגבר ביחידה לנוירו-אורולוגיה. "על הפרעות בהטלת השתן (כלומר קימה בלילה, זרם חלש, התדירות בהטלת השתן וכדומה) ועל נושא הערמונית המוגדלת שהיא תופעה מאוד שכיחה ומציקה.

"נושא חשוב שאנו מטפלים בו הוא ירידה בתפקוד הזקפתי. אנחנו יודעים כיום שאם קיימת ירידה כזאת, לרוב היא נגרמת כתוצאה מירידה במהירות זרימת הדם לתוך איבר המין בעת הגירוי המיני ובעת התחלת הזקפה. ירידה בזרימת דם זו נובעת מהיצרות של כלי הדם אל איבר המין. אותו תהליך של היצרות בכלי הדם (ארטריוסקלרוזיס) מופיע בכלי דם נוספים בגוף, ומה שחשוב זה שהוא קורה באותה מידה גם לכלי הדם הכליליים, אילו שמספקים את הדם ללב. הם, למרבה המזל, בעלי קוטר גדול יותר ולכן ההפרעה בכלי הדם מתבטאת קודם באיבר המין, שהוא איבר פונקציונלי, והגבר חש בבעיה בראשיתה. סטטיסטית, גבר עם הפרעה בתפקוד הזקפתי נמצא בסיכון יתר לפתח מחלת לב ובסיכון להתקף לב בתוך 3־5 שנים. בשיחה ראשונית עם גבר שמגיע למרפאה לבריאות הגבר אפשר כבר לזהות את גורם הסיכון ולהנחות אותו כיצד למנוע נזק מצטבר ומצב חריף במחלת לב וכלי דם עתידית.

"אנו גם מיידעים את הגבר על הקשר שבין ירידה בתפקוד הזקפתי להפרעות בהטלת השתן. הקשר הזה אינו רק סטטיסטי אלא גם קשור לגורמים פתולוגיים משותפים. לכן, אם אצל הגבר יש פגיעה באחת מהמערכות האלה, צפוי כי תהיה פגיעה במערכת השנייה. ערנות לתסמינים ההתחלתיים וטיפול בהתאם ימנעו מחלות או תופעות עתידיות. כך גם בנוגע לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית, שהוא הסרטן השכיח ביותר אצל גברים".

פרופ' מ. גרינולד, כיצד אתם מטפלים בירידה זו בתפקוד הזקפתי?

"ביחידה לנוירו־אורולוגיה פיתחנו שיטה חדשה של טיפול בגלי הלם, כלומר גלי קול שנותנים מעין 'מכות' קלות המכוונות לתוך איבר המין, לרקמה האחראית על הזקפה. הרעיון הוא ליצור ברקמת הזקפה מצב שיעורר ייצור של כלי דם חדשים, מכיוון שבבעיות בתפקוד זקפתי אין מספיק זרימה של דם לאיבר המין. מדובר ב־300 מכות לחמישה אזורים בפין הניתנות במשך סדרה של 12 טיפולים. בשיעור מסוים של גברים הטיפול הזה מחליף את הצורך בתרופות ולכן עשוי להוות פתרון עבור אלה שלא יכולים ליטול תרופות או שלא מגיבים לתרופות.

"בכלל, כיום התפיסה לגבי טיפול תרופתי השתנתה. תרופות לעידוד זקפה מיועדות לא רק לגברים שאינם מצליחים לתפקד מינית אלא גם לאלה שחווים הפרעות קלות כמו ירידה בנוקשות או במשך הזקפה. עם זאת, חשוב להביא בחשבון שהתרופות האלה כרוכות לעתים בתופעות לוואי שיצריכו את הפסקת הטיפול ולא נועדו לכל אחד ולכן הייעוץ רפואי משמעותי מאוד.

"שינוי נוסף בתפיסה הטיפולית הוא בהבנה שטיפול בתפקוד המיני אצל הגבר הוא בעצם טיפול מיני זוגי. יש לזכור שירידה בתפקוד המיני אצל הגבר, שינויים במצבי הרוח שלו או הפרעות בשינה משפיעים לא רק עליו אלא גם על בת זוגו, ולא פעם יכולים להיות גורם להרבה מתחים ולאי שביעות רצון מחיי הזוגיות. לכן חשוב לנו מאוד שגבר המגיע למרפאה ייצא כבר לאחר הביקור הראשון עם מידע חשוב ועם המלצות, בין אם טיפוליות ובין אם התנהגותיות, כדי לעזור לו בצורה מיידית בבעיות שאותן הציג בביקורו.



גם נשים מוזמנות

ביחידה לנוירו־אורולוגיה מטפלים לא רק בבעיות הקשורות לגברים אלא גם בנשים הסובלות מבעיות אורולוגיות וגינקולוגיות מסוימות. המרפאה היא רב תחומית וככזאת מרכזת תחתיה סקסולוגים המעניקים טיפול פרטני וזוגי, גינקולוגים שמטפלים בבעיות כמו וגיניזמוס, גיל המעבר ואנאורגזמה, רופא משפחה שהתמקצע ברפואת מין, אורולוגים ועוד.



איך מגיעים אלינו?

היחידה פועלת בימים א-ה, בשעות 8:00-15:00

לייעוץ ולקביעת תור: 04-7772819

[email protected]



ייעוץ רפואי

פרופ' מ. אילן גרינולד
פרופ' מ. אילן גרינולד, מנהל היחידה לנוירו־אורולוגיה, הקריה הרפואית רמב"ם


ד"ר רוית יחיאלי-כהן
ד"ר רוית יחיאלי-כהן, מנהלת המרפאה לבריאות הגבר, היחידה לנוירו-אורולוגיה, הקריה הרפואית רמב"ם