כתבות

ייעוץ תרופתי בהתאמה אישית

תאריך פרסום: 01/10/2007

כ-10% מהחולים בבתי החולים מגיעים לאשפוז כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות, משימוש לא נכון בתרופות ונטילת תרופות סותרות, ויש אף שמתים מכך. אפילו אקמול בשילוב עם חומרים ותרופות אחרות עלול להיות מסוכן וקטלני. איך נישמר? אלו כללים חשוב לאמץ ומהם השילובים המסוכנים באמת? ולא פחות חשוב - יש גם כתובת להתייעץ במקרה של ספק

ייעוץ תרופתי בהתאמה אישיתייעוץ תרופתי בהתאמה אישית
 
מאת: ענת זיו עם פרופ' נורברטו קריבוי,  מנהל המכון לפרמקולוגיה קלינית, הקריה הרפואית רמב"ם
חשוב תמיד לקרוא את האותיות הקטנות, ובמקרים של תרופות – גם זה לא תמיד מספיק. 
קחו לדוגמא את המחזה הנפוץ הבא: אנשים, בעיקר מבוגרים, שיוצאים מבית המרקחת עם שקית עמוסה בתרופות. יכולה להיות להם שם תרופה ללחץ דם, אולי כדורים לעידוד מתן שתן, טבליות למניעת קרישת הדם, משהו בשביל לישון טוב, קצת ויטמינים וכמה תוספי מזון. לא פעם, החיבור של כל התרופות הללו מעורר תופעות לוואי ברמות חומרה משתנות.
 
על פי הספרות העולמית, כ-10% מהחולים בבתי החולים מגיעים לאשפוז כתוצאה מתופעות לוואי של תרופות. כאן בישראל, טוענת הסתדרות הרוקחים, כי 2,000 עד 2,500 איש מתים מדי שנה בגלל שימוש לא נכון בתרופות ונטילת תרופות סותרות.

הנתונים הללו סללו את הדרך להתפתחותו של שירות חדש יחסית - ייעוץ תרופתי בהתאמה אישית - אשר ניתן בקריה הרפואית רמב"ם על ידי המכון לפרמקולוגיה קלינית, שבראשו עומד פרופ' נורברטו קריבוי. פעילות המכון כוללת ייעוץ, אבחון ,הדרכה ובקרה על מתן תרופות בצורה מושכלת, לשם מניעת תופעות לוואי, הנגרמות משימוש ומשילוב לא נכון של תרופות. שירותי המכון ניתנים, על פי רוב, בעקבות קריאה או בקשה של רופאים מהמחלקות השונות, אבל כוללים גם ייעוץ לגופים העוסקים במתן טיפולים אלטרנטיביים, וכן ייעוץ אישי והדרכה לחולה האינדיבידואלי ולמשפחתו, במטרה לוודא שאין סתירה בין התרופות שנרשמו והן אכן מתאימות.

"פרמקולוגיה קלינית בודקת כיצד גוף האדם החולה מתמודד עם תרופה או תרופות, ומסבירה את יחסי הגומלין שבין תרופה אחת לתרופות אחרות". מסביר פרופ' קריבוי, "שילוב של אנטיביוטיקות מסוימות, למשל, יכול להרוס מהר וביעילות את החיידק, אבל הוא יכול גם להרוס את הכליות של החולה".
 
האם יש הבדל בין תופעות לוואי מנטילת תרופה אחת לבין תופעות לוואי, שנגרמות כתוצאה משילוב של תרופות?
פרופ' קריבוי: "אין הבדל. אולם, יש תרופות, שכאשר הן נלקחות לבד אין להן תופעות לוואי, וכאשר הן נלקחות בשילוב עם תרופה אחרת - לפתע הן גורמות לתופעות לוואי ומחוללות נזק".
 
מהן התרופות, שמעוררות הכי הרבה תופעות לוואי?

פרופ' קריבוי: "זה יותר קשור לאדם שצורך את התרופה. לדוגמא, יש מי שייקח 'קודאין' נגד שיעול ולא יחווה תופעת לוואי, אולם אדם אחר עלול לפתח הפרעות נשימה. גם ה'אקמול', שנמכר בצורות רבות ושכיח כל כך, לא תמיד בטוח. כשהאקמול נלקח, במינון גבוה, בשילוב עם חומרים אחרים שמתפרקים בכבד, כמו אלכוהול או עם תרופות אחרות, הוא עלול להיות מאוד מסוכן ובמקרה הגרוע, הדבר עלול להוביל גם לפגיעה חמורה בכבד. יש תופעות לוואי שניתן לצפות אותן מראש, ויש כאלו שלא ניתן. במקרה של תופעות לוואי שניתן לצפות, יש לעדכן את החולה לגביהן וזו חובתו של הרופא לתת לחולה שלו את הייעוץ התרופתי, כאשר הוא רושם לו תרופה עם תופעות לוואי ידועות".

מה צריך לעשות כדי שלא להיכנס לסטטיסטיקה של המאושפזים בגלל תופעות לוואי מתרופות?
פרופ' קריבוי: "תרופות טובות לאדם חולה ולא לאיש הבריא. לכן, קחו אחריות על התרופות שאתם לוקחים, תלמדו עליהן, תבדקו, תצליבו מידע, אל תתביישו לשאול את הרופא ותשתמשו בהסבר שקיבלתם. ניתן גם לקבל ייעוץ לגבי התרופות".
 
איך בדיוק ניתן לקבל יעוץ?
 
פרופ' קריבוי: "אדם שכבר נוטל תרופות או עומד להתחיל בטיפול תרופתי יכול לפנות באופן עצמאי למכון לבירור וייעוץ. כמו כן, ניתן לבקש הפניה לייעוץ דרך הרופא המטפל".
 
טבעי, אבל לא תמיד בטוח
גם לתוספי מזון ולוויטמינים יכולה להיות השפעה רעה על החולה והם עלולים להיות מסוכנים, אם לא יודעים איך להשתמש בהם נכון. ככל שהתוסף יעיל יותר, כך הוא גם מכיל יותר חומרים פעילים, שבשימוש לא נכון עלולים לגרום נזקים חמורים לבריאות, ואפילו למוות. לכן, מדגיש פרופ' קריבוי, מומלץ לפנות ולהתייעץ עם רופא בטרם נטילתם. 
פרופ' קריבוי: "אין לי שום דבר נגד תוספי מזון, אבל צריך ליטול אותם בתבונה. היתה לי חולה עם לחץ דם גבוה", הוא מספר כדי להמחיש את העניין, "שהיתה בטיפול ולא הבינה מדוע לחץ הדם שלה איננו מאוזן. במהלך השיחה איתה התברר שהיא נוטלת תוסף מזון מסוים, שלטענתה אמור לעזור ללב. בחנתי את תוסף המזון וראיתי שהוא מכיל גם תמצית 'ליקריץ', שהוא סוג של אניס, אשר מעלה את לחץ הדם. כמובן, שברגע שהיא הפסיקה ליטול את תוסף המזון הזה, לחץ הדם שלה התאזן".
 
במכון לפרמקולוגיה קלינית נותנים, בין השאר, גם ייעוץ תרופתי אישי לנשים בהיריון ולנשים מיניקות. פרופ' קריבוי: "קורה לא אחת, שאישה הרה מתקשרת אלינו בבהלה למחלקה, מספרת שלקחה איזושהי תרופה והיא חוששת שזה יכול להזיק לעובר". 
 
באילו מקרים?
 
פרופ' קריבוי: "אם לדוגמא, אישה בהיריון לקחה אנטיביוטיקה מסוג 'טטראציקלין', זה עלול לגרום לה נזק. הטטראציקלין גורם לפגיעה בגדילת העצמות, לפגיעה בשורשי השיניים ולעוד הרבה דברים שאנחנו אפילו לא יודעים עדיין עליהם".
 
למי פונים?השירות של המכון לפרמקולוגיה קלינית בקריה הרפואית רמב"ם, ניתן בכל ימות השנה, במקרים דחופים גם 24 שעות ביממה.למידע נוסף: 04-7772725, פקס: 04-7772092. במקרה חירום של הרעלות ניתן להתקשר: 04-7771900.במקרים דחופים השירות הטלפוני ניתן בחינם. למתן ייעוץ מקיף והדרכה אישית יש לבדוק את החולה ושירות זה כרוך בהתחייבות או בתשלום.
 
"קוקטיילים" מסוכנים
 
להלן מספר דוגמאות לשילובי תרופות וחומרים אחרים, אשר מסוכנים לחולים. תופעות הלוואי, כתוצאה מהשילובים, יכולות להיות קלות או חמורות, עד כדי הרעלה ואפילו מוות. במקרים אחרים, השפעותיהן של התרופות סותרות, ולכן לא יתקבל האפקט הרצוי של התרופה.יש להזכיר, כי אלו דוגמאות בלבד, וכי הדבר החשוב ביותר הוא להתאים את תוכנית הטיפול התרופתי לחולה באופן אינדיווידואלי.
  • תרופות אנטי-היסטמיניות (נגד אלרגיות) ביחד עם סוגי אנטיביוטיקה שוניםעומר סובל מאלרגיה כרונית ומטופל בתרופה אנטי-היסטמינית, הוא חלה בדלקת אוזניים ונרשמה לו אנטיביוטיקה ממשפחת ה'אריטרומיצין'. לאחר שבוע של הטיפול המשולב, עומר אושפז בטיפול נמרץ עקב הפרעות קצב הלב. עומר לא ידע שהשילוב בין תרופות אנטי-היסטמיניות לבין האנטיביוטיקה הנ"ל מסוכן לחייו.
עומר סובל מאלרגיה כרונית ומטופל בתרופה אנטי-היסטמינית, הוא חלה בדלקת אוזניים ונרשמה לו אנטיביוטיקה ממשפחת ה'אריטרומיצין'. לאחר שבוע של הטיפול המשולב, עומר אושפז בטיפול נמרץ עקב הפרעות קצב הלב. עומר לא ידע שהשילוב בין תרופות אנטי-היסטמיניות לבין האנטיביוטיקה הנ"ל מסוכן לחייו.
  • תרופות להורדת לחץ דם עם תרופות נגד שיעול ו/או צינון וכן עם תוספי מזון המכילים 'ליקריץ'.רוויטל בת 37, סובלת מדלקת כרונית של רירית האף (אף סתום) ונוטלת בקביעות טיפות אף, הנרכשות ללא מרשם רופא ומכילות חומרים המכווצים כלי דם. רוויטל עברה סקירה רפואית כללית ונמצא שהיא סובלת מלחץ דם גבוה. לאחר שדיווחה שהיא נוטלת בקביעות טיפות אף, הטיפול הופסק ורוויטל 'הבריאה' מלחץ דם גבוה.
  • שילוב תרופות נוגדות קרישה עם ירקות שונים ובעיקר ברוקולי"לפני מספר חודשים , אריה עבר ניתוח לב-פתוח והחלפת מסתם. בין היתר הוא נוטל נוגדי קרישה. הטיפול הצליח, אריה מאוזן וחזר לעבודתו. אריה "אוהב " לאכול הרבה ירקות ובעונת הברוקולי אשתו מכינה לו פשטידות גדושות וסלטים עשירים בברוקולי וירקות שונים. עובר חודש ימים ופתאום הופר איזון הקרישה בדמו והוא נזקק להעלות את מינון התרופה נוגדת הקרישה. אריה לא ידע שירקות בכמות גדולה, בעיקר ברוקולי, מכילים חומר הנוגד את ההשפעה של נוגד הקרישה.
"לפני מספר חודשים , אריה עבר ניתוח לב-פתוח והחלפת מסתם. בין היתר הוא נוטל נוגדי קרישה. הטיפול הצליח, אריה מאוזן וחזר לעבודתו. אריה "אוהב " לאכול הרבה ירקות ובעונת הברוקולי אשתו מכינה לו פשטידות גדושות וסלטים עשירים בברוקולי וירקות שונים. עובר חודש ימים ופתאום הופר איזון הקרישה בדמו והוא נזקק להעלות את מינון התרופה נוגדת הקרישה. אריה לא ידע שירקות בכמות גדולה, בעיקר ברוקולי, מכילים חומר הנוגד את ההשפעה של נוגד הקרישה.
  • שילוב תרופות נוגדות קרישה עם תרופות מסוימות נגד כאבים
    משה סובל מהפרעות קצב, שאמנם מאוזנות, אך זקוק גם לטיפול קבוע בנוגדי קרישה. עקב כאבי גב קשים, הוא קנה ללא מרשם רופא תרופה נגד כאבים ונטל אותה במשך שבוע. ביום האחרון של הטיפול משה דימם מהאף והופיעו לו שטפי דם גדולים מתחת לעור. השילוב בין שתי התרופות הגביר מאוד את הנטייה לדימום. למזלו לא נוצר אצלו דימום יותר רציני, כמו במוח.
  • תרופות פסיכיאטריות עם אלכוהול
    ערן, שמטופל בתרופות נגד דיכאון, יצא לטיול באיטליה. ברומא, בצהרי היום, הוא ישב לארוחה מכובדת עם יין מסוג 'צ'נטי'. לאחר הארוחה הוא חזר לבית המלון, כשבכניסה התחיל להרגיש ברע, הזיע, ואיבד את הכרתו. הוא התעורר בבית חולים ברומא. השילוב של אלכוהול עם התרופות נוגדות הדיכאון גרם אצל ערן לכל התופעות.
  • ויטמין C
    חיים נוטל בקביעות 1500 מ"ג ויטמין C ביממה. חיים הוא צמחוני ולא אוכל בשר. מזה כחודש ימים הוא מרגיש חלש ועייף, לא מסוגל לעבוד. בבדיקות שעבר נמצא כי הוא סובל מחוסר בויטמין 12 B. חיים לא ידע שויטמין C במינון מעל 500 מ"ג (כדור) מרוקן את מחסני הויטמין 12B.
  • תרופות אנטיביוטיות
    חנה, בת 72, קבלה מהרופאה אנטיביוטיקה ל-10ימים עקב חשד לזיהום בדרכי השתן. ביום השישי לטיפול היא אושפזה בבית חולים עקב שלשולים קשים, אי-ספיקה כלייתית ובילבול, ואובחנה כסובלת משלשולים משניים למתן אנטיביוטיקה. זאת מחלה שיכולה להיות קשה ומתרחשת עקב רעלן של חיידק שנמצא באופן קבוע במעי האדם ו"מתעורר לחיים" תוך כדי טיפול באנטיביוטיקה.