כתבות

המדור לחיים בריאים – אוסטיאופורוזיס ומניעת שברים

תאריך פרסום: 01/11/2009

מגזין 'אדם' מגיש לכם מדריך לדברים שכדאי לעשות כדי להימנע משברים בגיל המבוגר

המדור לחיים בריאים – אוסטיאופורוזיס ומניעת שבריםהמדור לחיים בריאים – אוסטיאופורוזיס ומניעת שברים
ייעוץ רפואי: פרופ' צופיה איש-שלום, מנהלת היחידה למטבוליזם העצם והסידן, הקריה הרפואית רמב"ם

קצת על אוסטיאופורוזיס
אוסטיאופורוזיס (בריחת סידן) היא הגורם העיקרי לשברים חוזרים. מדובר במחלה הפוגעת בכל אישה שלישית ובכל גבר שביעי באוכלוסייה ומתאפיינת בפגיעה באיכות ובמבנה העצם. 
העצם הפגועה אינה מסוגלת לשאת עומס שיגרתי ונוטה להישבר לאחר חבלה קלה (כמו נפילה מגובה עמידה) ולעיתים נשברת ללא חבלה בכלל. 
שברים אופייניים למחלה הם: שבר בחוליות עמוד השדרה, בצוואר הירך, בכתף, באמה או בקרסול. שברים אלו מובילים לירידה מצטברת בתפקוד היומיומי, לפגיעה באיכות החיים ולעליה בתמותה. שבר צוואר הירך לדוגמא, הנו אחת הסיבות למעבר למצב סיעודי. 
כ-25% מהחולים שסבלו משבר צוואר הירך נפטרים במהלך השנה הראשונה לאחר אירוע השבר וכ- 50% אינם שבים לרמת התפקוד שקדמה לשבר. 
לאחר שבר אוסטיאופורוטי ראשון, עולה פי 6 הסיכון לשברים נוספים וחולים אשר אינם פונים לטיפול מסתכנים בהופעת שברים נוספים בתוך פרק זמן קצר. כיום נכלל בסל הבריאות מגוון רחב של תרופות, המסוגלות להפחית את הסיכון להופעת שברים אוסטיאופורוטיים. אולם, חולים כרוניים רבים וקשישים אינם מודעים לצורך בנטילת טיפול תרופתי כי הם אינם מקשרים בין השבר למחלת האוסטיאופורוזיס.

דברים שכדאי לעשות
להלן כמה עצות ודברים שמומלץ לאמץ ולעשות, היכולים למנוע או לצמצם את הסיכוי לנפילות ולשברים בגיל המבוגר. 

1. התמידו בפעילות גופנית - היא מחזקת את השרירים, את הקואורדינציה ובכך מפחיתה את הסיכון לנפילות ושברים. כל פעילות שניתן להתמיד בה, מתאימה. ריקוד משפר במיוחד את הקואורדינציה, יוגה וטאי-צ'י משפרות את היציבה וגמישות הגוף. 

2. וודאו גם שילדיכם יתמידו בפעילות גופנית - פעילות גופנית בגיל צעיר מעלה את מסת העצם ומשפרת את צפיפות העצם שאליה מגיעים בתום הגדילה וההתבגרות.
3. הקפידו על תזונה מאוזנת, המכילה את כל אבות המזון כולל מוצרים העשירים בסידן, כגון מוצרי חלב, ירקות ירוקים, שקדים וכד'.
4. אל תעשנו – עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים למחלה. 
 
5. אל תגזימו בשתיית קפה, לא יותר משלושה ספלים ביום. שימוש מופרז בקפאין עלול להגביר את פרוק העצם.
 
6. דאגו להבטחת הבית ( חיוני לגבי קשישים, אך יועיל גם לצעירים יותר) – הבטחה נכונה של הבית מבעוד מועד, חשובה מאוד למניעת נפילות. להלן כמה מהדברים הבסיסיים שיש לדאוג להם: 
• להתקלח במקלחון במקום באמבטיה
• להתקין ידיות אחיזה במקלחון ובשירותים
• להניח שטיחונים נגד החלקה במקלחון, בחדר אמבטיה ובמטבח 
• להרחיק שטיחונים וחפצים לא יציבים שעלולים לגרום להחלקה ונפילות
• לסלק מכשולים בבית, כמו גם מדרגות ושיפועים  
• לשפר את התאורה בבית 
 
7. בדקו את צפיפות העצם - בדיקת צפיפות העצם כלולה בסל הבריאות לנשים ולגברים מגיל 60. כדאי לבצע את הבדיקה בגיל זה. לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה, כגון חולים המשתמשים בתכשירים ממשפחת הקורטיזון, נשים עם חדלון וסת בגיל צעיר, מומלץ לבצע את הבדיקה בגיל צעיר יותר.

8.  תרופות למניעת שברים - אם אכן אובחנה מחלת האוסטיאופורוזיס, ניתן להפחית סיכון להופעת שברים, על ידי טיפול תרופתי מתאים. קיימות תרופות רבות אשר מונעות פירוק עצם ומפחיתות סיכון להיארעות שברים: 

• טיפול הורמונלי - טיפול זה מפחית את הסיכון להופעת שברים, אך הוא  ניתן היום רק לתקופה מוגבלת לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר. טיפול זה אינו מומלץ כאשר מדובר באוסטיאופורוזיס בלבד, אלא רק בנשים הזקוקות לטיפול בתסמיני גיל המעבר.  

• "EVISTA" - תרופה שמונעת פרוק עצם, מפחיתה סיכון לסרטן שד ומפחיתה היארעות שברים בחוליות עמוד השדרה. 
• תרופות ממשפחת הביספוספונטים - תרופות על בסיס מינרלי, מפחיתות את הסיכון לשברים בכל אתרי השלד. המוכרות שבהן: "FOSALAN"  (במינון שבועי) במתן דרך הפה, או "ACLASTA" (במתן תוך ורידי אחת לשנה). 
•"FORTEO" - תרופה בונה עצם, המסוגלת לשקם את המבנה הפנימי של העצם. ניתנת בהזרקה עצמית יומית. התרופה בסל הבריאות לחולים שסבלו משברים, תחת טיפול בתרופות למניעת פרוק עצם.
9.  מתן ויטמין D – חולים רבים הסובלים משברים סובלים גם מחסר קיצוני בויטמין D. ויטמין D חיוני לספיגת הסידן במעי ולכניסת המינרלים לעצם. חסר ויטמין D בארץ שטופת שמש כשלנו נובע מהימנעות לחשיפה לשמש בשעות הצהריים ומשימוש בקרמים מסנני קרינה. תיקון החסר מקטין ב- 30% את הסיכון להופעת שברים אוסטיאופורוטיים. היום קיימים בארץ מספר תכשירים המתאימים לטיפול בחסר.

תוכנית ייחודית ברמב"ם
 
במחקרים שנעשו ביחידה למטבוליזם העצם והסידן בראשותה של פרופ' איש-שלום, ברמב"ם, הוכח שכמעט כל החולים שסבלו משבר צוואר הירך, נותרים ללא טיפול תרופתי באוסטיאופורוזיס לאחר אירוע השבר. הדבר הוביל לבניית תוכנית ייחודית לקריה הרפואית רמב"ם, למניעת הופעתם של שברים נוספים. 
מדובר בתכנית משותפת של המערך האורתופדי והיחידה למטבוליזם העצם והסידן, אשר במסגרתה מאותר כל חולה שסבל משבר אוסטיאופורוטי. לאחר הערכת מצבו הבריאותי של החולה, ניתן טיפול תרופתי מקובל למניעת שברים נוספים, המותאם אישית לכל חולה. הטיפול מתואם עם רופא המשפחה ועשוי להפחית במידה ניכרת את הסיכון לשברים נוספים. ההשתתפות בתכנית אינה כרוכה בתשלום או בהתחייבות מקופת החולים. 

טלפון למידע נוסף ולתיאום תור: 04-7772584, ניתן להשאיר הודעה בתא הקולי בכל שעות היממה וגם סופי שבוע, יש לציין: שם, מספר טלפון וסיבת ההתקשרות ואנו נחזור לפונה בהקדם. ניתן ליצור קשר גם בדואר אלקטרוני : [email protected] 


פרופ' צופיה איש-שלום
פרופ' צופיה איש-שלום
ילידת רוסיה, עלתה לארץ בגיל 12. בוגרת ביה"ס לרפואה של הטכניון, התמחתה ברפואה פנימית בביה"ח כרמל, באנדוקרינולוגיה ברמב"ם והשתלמה במטבוליזם העצם והמינרלים באוניברסיטת טורונטו שבקנדה. כיום, מנהלת היחידה למטבוליזם העצם והסידן ברמב"ם וחברת סגל בפקולטה לרפואה של הטכניון. נשואה ואם ל-3 בנות. מתגוררת בחיפה.