כתבות

צייר לי טיפול

תאריך פרסום: 01/09/2011

ד"ר ישי לכטר רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה. מטפל בחולי מחלות מעי דלקתיות גם באמצעות ציור

צייר לי טיפולצייר לי טיפול

כרופא קונבנציונלי, איך שאבת את הרעיון לטפל בחולי מחלות מעי דלקתיות גם באמצעות ציור?
"הכירורג ד"ר ברני סיגל כתב ספר בלתי נשכח בשם 'רפואה, אהבה וניסים'. בספרו הוא ממליץ לחולים במחלות קשות להתמודד באמצעות שיטות שונות שירתמו את הנפש לטובת הגוף. בין היתר הוא התווה שיטה המבוססת על ציור ושיחה עם המטופלים. החלטתי לאמץ את הרעיון בטיפול במחלות מעי דלקתיות כמו קרוהן וקוליטיס. זאת דרך לאפשר למטופלים לבטא את הרגשתם, שהרי הוכח שבקרב חולי קרוהן וקוליטיס יש שכיחות גבוהה מאוד של תופעה המכונה אלקסיתמיה — יכולת מוגבלת לבטא רגשות במילים".

האם אתה נחשב כמטפל באמנות?
"לא למדתי טיפול באמנות, אך קיבלתי השראה ועידוד רב ממטפלים באמנות ברמב"ם ומאוניברסיטת חיפה".

איך מתנהל טיפול באמצעות ציור?
"במפגש השלישי או הרביעי ביני לבין המטופל, כשכבר נוצר קשר טיפולי, אני מציע לו או לה לצייר. אני מספק חבילה עם 12 צבעי פנדה והרבה עידוד, כי רוב האנשים המבוגרים הפסיקו לצייר בכיתה ב' או ג'. בציור הראשון אני מבקש שיצייר את עצמו ואת המחלה שלו. בציור השני הוא אמור לצייר את המחלה והטיפול ואת היחס ביניהם. הציור השלישי יהיה בדרך כלל ציור חופשי.
"המטופל מצייר בבית, ובמפגש הטיפולי אני עוזר לו לפרש את הציור ולהכיר בציפיות סבירות או בלתי סבירות, ולהתמודד עם עובדות שהן לא תמיד נעימות".

יש לך דוגמאות?
"יש מטופלים שמציירים את עצמם ואת המחלה מחוץ לגופם. הרבה פעמים מדובר במשאלה, במקום להפנים שהדבר הזה הוא חלק מהם ולתמיד. יש כאלה שמציירים את עצמם ללא ידיים, או כגוף הצף באוויר ולא עומד על הקרקע, מה שמבטא לרוב תחושה של חוסר שליטה.
"מטופלת אחת ציירה את המחלה כג'וק גדול שתוקף אותה, ואת הטיפול כתרסיס. מטופל אחר שם את המחלה על צד אחד של המאזניים ובצד השני צייר כדורים, אוכל, מזרק, אינפוזיה ולב — מה שמראה שחשוב לו שהטיפול בו לא יכלול רק הוראות תזונתיות ותרופות, אלא גם תמיכה רגשית.
"אני משוחח עם המטופלים על דרכים לשיפור השליטה שלהם בחיים ובמחלה באמצעות תזונה, תרופות ו/או שינוי גישה. כשמציירים את הטיפול במחלה, הרבה פעמים מגיעים לתובנות קונקרטיות של האיזון החשוב בין המחלה לטיפול. תובנות אלה משפרות לדעתי את הדבקות בתוכנית הטיפולית. זה חשוב מכיוון שידוע מסקרים רבים שנערכו בארץ ובעולם שחולים נוטים לקחת פחות תרופות ממה שרשמו להם".

האם אתה עוקב אחר השינוי שהמטופלים חווים לאורך זמן?
"כן. ביקשתי מלא מעט מטופלים במהלך השנים ציורים חוזרים, והם הראו דינמיקה מרתקת של התמודדות. בעזרת חברת תרופות והעמותה הארצית לתמיכה בחולי קרוהן וקוליטיס 'כיבית' הדפסנו לוח שנה עם ציורים של מטופלים בעילום שם. הלוחות נשלחו לכ־4000 חברי העמותה".

האם רוב המטופלים נענים בחיוב לרעיון?
"90% מהם מגיבים בחיובי. מי שמשיב בשלילה יכול להיות אדם סגור או כזה שעדיין לא בשל לשיחות על התמודדות. הוא גם יכול להיות צייר המשתמש בציור כביטוי אמנותי בלבד".

מה החזון שלך לטיפול בציור?
"כידוע, רופאי גסטרו רואים את מטופליהם מבפנים באמצעות קולונוסקופיה, וזה אכן מראה מרתק, אך הציורים מאפשרים לנו מבט אחר על עולמם הפנימי. הלוואי שנזכה להתייחס למטופלינו גם ברובד הגוף וגם ברובד הנפש, כך שנוכל להעניק טיפול שלם ויעיל יותר".


לפרטים נוספים ניתן לפנות למכון לגסטרואנטרולוגיה בבית החולים רמב"ם.​


טיפים למטופל הסובל ממחלה כרונית כלשהי

1. תזכיר לרופא שאתם בני אדם, שגם הנפש שלכם זקוקה לטיפול. להרבה מחלות יש היבט נפשי.

2. תמצאו דרך לבטא ולשפר את ההתמודדות שלכם. זה יכול להיות באמצעות אמנות או בכל דרך יצירתית אחרת (כתיבה, מחול, נגינה וכדומה).

ד"ר ישי לכטר הוא רופא בכיר במכון לגסטרואנטרולוגיה, אחראי לשירות לאולטראסאונד אנדוסקופי בקריה הרפואית רמב"ם, ומר​צה בכיר קליני בפקולטה לרפואה של הטכניון, חיפה