רגע לרמב"ם
התובנות הבריאותיות של הרמב"ם בראי הידע העכשווי
מה אמר הרמב"ם?
"וכן צוו הרופאים לכל רופא, כי הוא, אם יוכל להנהיג החולי בשיעור המזון בלבד, לא ינהיג אותו ברפואה, ואם לא יוכל מבלעדי ההנהגה ברפואה, ינהיגהו בעניינים מורגלים ברפואות ההזנה והמזונות המרפאות ( אשר אינן מזון), ואם לא יוכל מבלעדי ההנהגה ברפואה, יתחיל ברפואות הקלות. ואם יספיק זה, טוב, ואם לא יספיק לחולה, יעתיק לחזק מהם ואחר כך ליותר חזק"
(מתוך הנהגת הבריאות,שער שני, סעיף 21).
ובתרגום פשוט
אורח חיים בריא הכולל תזונה נכונה ופעילות גופנית (מובא במקומות אחרים באותו ספר ) עשויים לשמור על בריאות תקינה ולאורך ימים. כאשר בכל זאת מגיעים למצב שצריך לטפל בתרופות, יש לשמור על עקרון הדירוג: מהקל אל הכבד.
מה אומרים מומחי הרפואה כיום?
פרופ' שמעון פולק: "מחקרים רבים מאד נערכו ונערכים כדי ללמוד את השפעת הנפש ואורח החיים על הבריאות הגופנית. תוצאותיהם מצביעות על כך שחיים משוחררים ונעדרי מתח משפיעים לטובה על אי תחלואה בהתקררויות ועל תחלואה פחותה במחלות ממאירות. תזונה נכונה ופעילות גופנית מדודה משחקים גם הם תפקיד חשוב במניעה של מחלות לב וכלי דם, מחלות ניווניות ואף מחלות ממאירות מסוימות. נפש בריאה ואורח חיים בריא הולכים בד בבד עם גוף בריא, ובמקום אחר, מסכם הרמב"ם את עקרונות הבריאות שלא על פי תרופות לפי: נפש, מזון ופעילות או בלשונו: "בולם רוגזו, יפחית אוכלו ויגביר תנועתו" ( ראשי תיבות "בריאות").
לגבי עקרון הטיפול התרופתי " מהקל אל הכבד" הרי הוא נכון גם כיום ומשתמשים בו במצבים קלים ויציבים של מחלה. כאשר מדובר במחלה חריפה-סוערת , נוקטים בדרך – כלל בעיקרון ההפוך: מהכבד אל הקל.
3 טיפים לבריאות טובה
1. היו רגועים ומשוחררים. תהיה לכך השפעה טובה על תיפקודים שונים של המערכת החיסונית, ובמיוחד אותם תיפקודים הקשורים בהתגוננות מפני זיהומים ויראליים ובסילוק תאים ממאירים בראשית התפתחותם. איך נרגעים? באמצעות שיטות רבות (מדיטציה,אמונה, פעילות גופנית וכו'), כל אחד ימצא את הדרך המתאימה לו.
2. איכלו מדוד ומאוזן. צרכו הרבה ירקות ופירות, דגים במקום בשרים,הגבילו שומן רווי וכולסטרול במזון, איכלו דגנים מלאים, שתו מים ולא משקאות ממותקים.
3. שמרו על מידה של פעילות גופנית. התאימו הפעילות הגופנית לכמות האנרגיה הנצרכת בתזונה. בחרו את סוג הפעילות הגופנית המתאימה לכם ובעיקר התמידו בה.
פרופ' שמעון פולק הוא מנהל המכון לאימונולוגיה, אלרגיה ואיידס בקריה הרפואית רמב"ם וראש המחלקה לאימונולוגיה בפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט טכניון חיפה