כתבות

טאי צ'י וזה עובר

תאריך פרסום: 01/01/2010

יוסי פישר, מדריך ומורה לטאי־צ'י וקונג־פו, מקל על סבלם של המטופלים ביחידה לשיכוך כאב בעזרת טאי־צ'י רפואי

טאי צ'י וזה עוברטאי צ'י וזה עובר

רפואה שלמה הצעדים שלי לחיים בריאים

למה דווקא טאי־צ'י?
"זוהי אמנות תנועה עתיקה העושה שימוש בתנועה איטית ומודעת של הגוף. הטאי־צ'י נוצר לפני כ־400 שנה והוא מושתת על ידע בן אלפי שנים של תנועה (קונג־פו) ותודעה (צ'י־קונג). הטאי־צ'י מלמד אותנו לנוע ולנשום בלי ליצור מאמץ מיותר, ובכך להביא להורדת טונוס השרירים, הפחתת הלחץ מהמפרקים, הזרמת הדם לגפיים, סיוע בפיצול הקשב, שיפור הראייה המרחבית ושיפור שיווי המשקל והיציבה תוך בניית מסת שריר בחלקים שונים של הגוף. הטאי־צ'י מתאים לכל גיל ולא צריך כושר מיוחד כדי להתאמן".

מה זה טאי־צ'י רפואי?
"טאי־צ'י רפואי הוא כלי טיפולי שפותח מתוך הטאי־צ'י המסורתי. הוא מיועד לאנשים הסובלים מכאב כרוני, מפגיעה מוטורית, לאחר אירוע מוחי ועוד. מדובר בכלי המאפשר לחולה להגיע לשיפור במצבו בתוך זמן קצר. למעשה, לכל מטופל נתפרת חליפת תרגילים המותאמת לו באופן אישי ומסייעת לו בשיפור התפקוד היומיומי, הורדת טונוס השרירים, שיפור שיווי המשקל ועוד".

איך זה עובד?
 
"המטופל מגיע למפגש בן 30 דקות, שבו הוא לומד לתרגל תרגילי תנועה ונשימה, מקבל הכוונה בנוגע לאופן ביצועם וממשיך לתרגלם בבית. במפגש הבא הוא יחזור על התרגילים האלה ויקבל חדשים בהתאם להתקדמותו."במהלך הטיפול אני מנסה להביא את המטופל לבצע אותה תנועה שהוא רגיל לעשותה אבל בדרך שונה ובמודעות שונה. הייתה לי מטופלת שעברה אירוע מוחי ולא יכלה להחזיק כוס. במקום להגיד לה להחזיק כוס או להדק אצבעות על הכוס (מושג המתקשר לכוח ויוצר נוקשות), ביקשתי ממנה לדמיין שהיא עוטפת חפץ כלשהו. ברגע שלא השתמשתי במילה 'מחזיקה' אלא 'עוטפת' נתתי לה למעשה לחוש תחושה אחרת, דבר שגרם לה לבצע את תנועת ההחזקה ללא שימוש בכוח רב."במקרה של מטופל אחר, שסבל מרעידות בלתי פוסקות בכף ידו במשך כעשר שנים, הספיק תרגול של תנועה אחת מתוך הטאי־צ'י, ששילבה תנועת ידיים ונשימה מודעת, כדי להביא להפסקת הרעידות בתוך שבועיים".

הטיפים שלי להקלה על כאב
1. תנשמו. מתי שמתם לב לדרך שבה אתם נושמים? עצרו פעם בכמה שעות את מירוץ היומיום ונשמו עמוקות במשך כמה דקות. נשימה עמוקה עוזרת בדרך כלל לשרירים להיות יציבים יותר. 
2. כופפו מעט את הברכיים. שימו לב שבזמן עמידה רגליכם לא יהיו ישרות לחלוטין ואתם לא "נועלים" את הברכיים. דאגו שהברכיים תהיינה מכופפות מעט, כך תורידו לחץ מהמפרקים ומהגב התחתון.
3. הרימו ראש. כשאתם הולכים או עומדים הרגישו את ראשכם כאילו הוא צף מעל המים. אל תטלטלו אותו מצד לצד.
4. עקבים תחילה. בזמן הליכה הניחו את העקבים על הקרקע ורק אחר כך את כריות ואצבעות הרגליים, כך לא תיצרו לחץ על הברכיים.
5. הניעו ידיים. הניעו את ידיכם מצד לצד כאילו הן חבלים, תוך סיבוב הגוף לשמאל ולימין לפי תנועות הידיים. חשוב לבצע תרגיל זה בעדינות למשך דקה לפחות, התנועה מסייעת בשחרור שרירי הזוקפים והשרירים תומכי השלד.
6. חייכו. תתפלאו, אבל החיוך משפיע על השרירים ועל הדרך שבה הגוף מגיב לכאב. 

יוסי פישר
 הוא מדריך ומורה לטאי־צ'י וקונג־פו מעל 20 שנה, בעל ניסיון רב בעבודה עם אוכלוסיות מיוחדות (p.d.d ,c.p. c.v.a ועוד), מטפל בטאי־צ'י רפואי ביחידה לשיכוך כאב, הקריה הרפואית רמב"ם