מה קורה לאדם שחטף התקף לב ומגיע לבית החולים? בקריה הרפואית רמב"ם הוא יקבל טיפול רב מערכתי. שימו לב לתחנות שבדרך.
מאת: אראלה טהרלב בן־שחר
תחנה ראשונה: טיפול נמרץ לב
הרופאים והאחיות היחידה ישגיחו ויעקבו אחר החולה באמצעות מערכת ניטור ממוחשבת וחדשנית המתריעה על כל שינוי בזמן אמת.
הצוות הסיעודי בראשות האחות האחראית אסתי איזנמן וסגניתה תמר ארדיטי, מונה כ-17 אחיות ו-2 סייעות, כולן בחזית האבחון והטיפול: הן פוגשות לראשונה את המטופלים ובני משפחותיהם ואוספות מידע עדכני ומטפלות באופן נמרץ.
תחנה שנייה: היחידה לקרדיולוגית פולשנית
במקביל צוות היחידה ייכנס לתמונה בפרק זמן קצר ככל האפשר. הם יתערבו במטרה לצנתר, לאבחן חסימות והיצרויות בעורקים הכליליים ולפרוץ בזריזות נתיב בעורקי הלב בעזרת בלון או תומכן, ולחדש את זרימת הדם ללב הסובל לפני שחלקים ממנו ייפגעו עקב מחסור בחמצן.
תחנה שלישית: היחידה לקרדיולוגיה לא פולשנית
צוות היחידה ואנשי ההדמיה ממחלקות אחרות של בית החולים מפעילים מגוון מכשירי הדמיה משוכללים כמו אקו לב, מערכות סריקה (CT), תהודה מגנטית ((MRI ומיפוי לב, המאפשרים לראות תמונות מדויקות של משאבת הלב וכלי הדם. מאגר המידע המצטבר והזמין בזמן אמת במערכת המחשוב מאפשר לדייק באבחון ובטיפול.
תחנה רביעית: אשפוז קרדיולוגי
החולה עובר לידיהם המיומנות של צוות מחלקת האשפוז הקרדיולוגי. להם יש ידע וניסיון בשיקום חולים לאחר פרוצדורות או אירועי לב. במחלקה יעקבו אחריו ויתנו לו טיפול שיעזור לו להחלים ולהשתקם מהר לקראת צאתו הביתה וחזרתו לתפקוד.
תחנה חמישית: אלקטרופיזיולוגיה
למלאכה מצטרפים העוסקים בהפרעות קצב, שותלי הקוצבים והדפיברילטורים, המטפלים
בלב הכושל ובכל הבעיות החשמליות המסובכות.
תחנה שישית: שיקום, מניעה וקידום בריאות
כאן נמצאים המשקמים והדואגים להחלמה הנפשית והגופנית של החולים ולכל אלה העוסקים במניעה. המטרה: לחנך את המטופלים להקפיד על נטילת תרופות חיוניות על פי ההמלצות והכללים – שינוי לאורח חיים בריא יותר, שמירה על משקל נאות, ערכי כולסטרול תקינים, פעילות גופנית וחיים בסביבה בריאה.
קרוב לליבם
שש התחנות מתייחסות למקרה של מי שלקה באוטם שריר הלב והגיע לבית החולים, אך בקריה הרפואית רמב"ם פועלות יחידות נוספות העובדות עמנו בשיתוף פעולה ובמיוחד מחלקת ניתוחי לב, גם כשמדובר במקרים אחרים (מחלות מסתמים, מחלות שריר הלב, מומי לב נרכשים ומולדים, אי ספיקת לב, מרפאת לב האישה, מחקרים) או כפי שמסכם זאת פרופ' חיים המרמן, מנהל מערך הלב:"הזמינות של אנשי הצוות שבקיאים בתחומים מגוונים, השירותים, המידע הרב, הטכנולוגיות החדישות והאפשרותהאינטגרציה והאפשרות לרתום ולשלב הכל לטובת החולה המורכב, הם הערובה להצלחה במאבק נגד תחלואת הלב".
ייעוץ רפואי: פרופ' חיים המרמן, מנהל מערך הלב בקריה הרפואית רמב"ם