כתבות

מערכת הלימפה

תאריך פרסום: 01/06/2013

​9 דברים שלא ידעתם על הלוחמת הבכירה של מערכת החיסון

מערכת הלימפהמערכת הלימפה

מאת: ​אראלה טהרלב בן-שחר


1. מערכת מבוזרת
למערכת הלימפה "סניפים" במקומות שונים בגוף. הבלוטות ההיקפיות הן אלה שבבתי השחי, הצוואר והמפשעות, אך קיימות גם בלוטות עמוקות יותר בחלל בית החזה והבטן, ולמעשה גם השקדים בגרוננו הם בלוטות לימפה. הבלוטות מחוברות זו עם זו באמצעות כלי לימפה שבהם זורם נוזל הלימפה.

2. צבר של תאים
הבלוטה היא צבר של תאים שהמרכזי בהם הוא הלימפוציט. תא זה, שהוא סוג של כדורית דם לבנה, אחראי לתפקודים החיסוניים של מערכת הלימפה. ישנם סוגים שונים של לימפוציטים וכל סוג מתמחה בפעילות חיסונית אחרת. חלקם מתמקדים בהשמדת הזיהום, חלקם מגבירים את הפעילות הכוללת של מערכת החיסון, כולל פעילות נגד תאים סרטניים, וחלקם מופקדים על זיכרון הפתוגן ע"י מערכת החיסון למקרה של זיהום חוזר בעתיד.

3. מערכת לוחמה
למערכת הלימפה תפקיד בכיר במערכת החיסון. היא זו שאליה ממהרים לנדוד תאי מערכת החיסון לאחר שנחשפו לחיידקים, לנגיפים או לפתוגנים אחרים. הם "מציגים את השלל" בפני הלימפוציטים, ואלה מתעוררים מיד לפעולה - להשמיד את הגורמים הזרים, להפעיל את מערכת החיסון ולתעד את האויב.

4. מיקום אסטרטגי
בשל החשיבות של הבלוטות בתגובה למחוללי מחלות הן מרוכזות במקומות אסטרטגיים המהווים את קו ההגנה הראשון שאליו צפויים להגיע זיהומים. ישנם מקומות אסטרטגיים שבהם אין "ממש" בלוטות לימפה (למשל המעי הדק והגס). אך גם באיברים אלו יש צברים של לימפוציטים שמסייעים בהגנה מפני פולש חיצוני.

5. מערכת הניקוז
מערכת הלימפה היא גם זו שסופחת מהאיברים נוזלים מיותרים ואחראית על פינויים מהגוף. בעיה במערכת הלימפה או הוצאה יזומה של של בלוטות לימפה, למשל ע"י פעולה כירורגית,יכולה להוביל להאטת הניקוז אשר יבוא לידי ביטוי בבצקת, בדרך כלל בגפיים התחתונות. בצקות יכולות להעיד גם על בעיות אחרות בתפקוד הלב, הכליות, הכבד או בלוטת התריס. ולכן כאשר מופיעות בצקות יש לפנות לרופא המשפחה ולבצע בירור מתאים.

6. מתנפחות מחשיבות עצמית
בלוטות לימפה נפוחות או מוגדלות עשויות להעיד על תגובה יעילה ומסורה כנגד זיהום המתרחש במקום אחר בגוף. נפיחות בלוטות היא אחד מהסימנים של זיהומים ויראליים כמו אדמת, חצבת ומחלות אחרות.

7. נפוחות מעצמן
עם זאת, לפעמים נפיחות בבלוטות הלימפה, בעיקר אם היא מופיעה בהיעדר כל זיהום או דלקת, שאינה חולפת מעצמה ונמשכת שבועות מספר, יכולה להעיד על בעיה בבלוטות עצמן. גם במקרה כזה יש לפנות לרופא המטפל.

8. סרטן מפושט
לימפומה הוא סוג הסרטן שתוקף את בלוטות הלימפה וגורם לכך שהלימפוציטים גדלים בצורה בלתי מבוקרת ובסופו של דבר ממאירה. העובדה שהלימפוציטים נודדים מטבעם גורמת לכך שלסרטן הלימפומה קל להתפשט מבלוטה לבלוטה. למרות זאת, במקרים רבים מאד ניתן לרפא את סרטן הלימפומה גם אם הוא מפושט.

9. טיפול ביולוגי
בשנים האחרונות פותח טיפול ביולוגי נגד לימפומה שמבוסס על חלבון שהוא נוגדן המגיע ישירות אל הלימפוציטים הממאירים ומשמיד אותם.


ייעוץ רפואי: ד"ר נתנאל הורוביץ, רופא בכיר, המערך ההמטולוגי