כתבות

GPS בבית החולים

הכירו את האיתורן האנושי (RFID), צמיד קטן מאפשר לדעת בזמן אמת איפה בדיוק נמצאים הרופאים, החולים והציוד היקר של בית החולים

GPS בבית החוליםGPS בבית החולים

מהי Rfid?
מערכת מעקב בזמן אמת הנראית כצמיד או תליון, המוצמד לרופאים ולחולים בבית החולים. הצמיד משדר לאנטנה מיוחדת את מיקומו המדויק של כל מי שהוצמד אליו, בכל רגע נתון.

איך זה עובד?
טכנולוגית ה־RFID, שעליה מבוסס האיתורן, היא טכנולוגיה מוכרת שכבר היו לה יישומים מגוונים. הדור הפרימיטיבי שלה מוכר מהתג שמוצמד לבגדים בחנויות ומשדר לאנטנה בזמן גניבה. דור מתקדם יותר, מותקן על מכוניות של מנויים ומשדר לאנטנות בכביש 6 אות המחייב את המינויים בתשלום. גם באתרי סקי יש שימוש באיתורן. במקרה של נפילה או תאונה ניתן לאתר בדיוק רב את המקום ממנו יש לחלץ את הגולש.

מה החידוש במכשיר?
הופעת הבכורה של התג בישראל היתה בקריה הרפואית רמב"ם, בזמן תרגיל "נקודת מפנה 4". התרגיל דימה אירוע עם נפגעים רבים כתוצאה מהתקפה כימית, ובמהלכו נבחנה יכולתו לייעל את העבודה בתנאי עומס מוגבר, לדאוג להתאים את מספר המטפלים למספר החולים, ולהשתמש בחוכמה במכשור ובצוות הרפואי, כדי להציל כמה שיותר אנשים. הניסוי היה במסגרת פרויקט משותף עם הטכניון וחברת IBM .

למה זה טוב?
1. לייעול עבודת הרופאים, מיפוי אזורי העומס, איתור חולים ובשורה התחתונה הגשת טיפול מהיר יותר לחולים.
2. לאפשר תכנון והקצאה אופטימליים של ציוד הכרחי (כגון מכונות הנשמה).
3. למניעת גניבות של המכשור היקר ושליטה על מיקומו.
4. לניתוח נתונים ולהסקת מסקנות, כך שאפשר יהיה להיערך טוב יותר לאירוע הבא, לדעת מהן החוליות החלשות של בית החולים, ולחלק את המשאבים בהתאם למיפוי המקיף של הצרכים, כפי שעלו מן התמונה הממוחשבת.

מה הלאה?
הטכנולוגיה פותחת פתח ליישומים רבים, כך למשל מנהל חדר המיון ברמב"ם, ד"ר שלומי ישראלית, המליץ להוסיף לרכיב חיישנים קליניים, שישדרו לאנטנות לא רק את מיקום החולה, אלא גם את מצב הדופק והסטורציה (רמת ריווי החמצן בדם) שלו, וכך יאפשרו ניטור והזעקת רופא לחולה הנזקק.

שימוש נוסף הוא בתחום הילודים: התג יכול להיות מוצמד גם לאמהות ולתינוקות ובכך למנוע טעויות טרגיות כמו זאת שהאם חלילה לוקחת תינוק שאינו שלה.

בעתיד ניתן יהיה להשתמש בתג גם כדי למנוע טעויות במתן תרופות (בהנחה שהתג יכיל בתוכו את המידע על התרופות הנחוצות לחולה, ולבקבוקי התרופות יהיה RFID משלהם, שימנע מתן תרופה לא נכונה לאדם הלא נכון).

ייעוץ רפואי:
פרופ' אבישי מנדלבאום, פרופסור לחקר ביצועים וסטטיסטיקה בפקולטה להנדסת תעשייה וניהול, טכניון.
שי גנטיו, מנהל קבוצת ניהול מוצר, חברת אירוסקאוט
ד"ר שלומי ישראלית, מנהל מחלקה לרפואה דחופה בקריה הרפואית רמב"ם
קובי שיר מוסקוביץ', מנהל תפעול של מערך החירום והמחלקה לרפואה דחופה בקריה הרפואית רמב"ם.


תעודת זהות
שם: מערכת מעקב בזמן אמת / RFID
יצרן:חברת אירוסקאוט
שנת לידה: 2002
מחיר (למכשיר אחד): כמה עשרות דולרים
פרטים נוספים: נמצאת כיום ב־350 בתי חולים בעולם, ביניהם בתי החולים האוניברסיטאיים של ייל, סטנפורד ופרובידנס, במפעלים תעשייתיים, מגרשי אחסון מכוניות, בתי סוהר, חברות משלוחים ועוד.
בקריה הרפואית רמב"ם המערכת קיימת בחלק מהמכשור הרפואי, אך הטכנולוגיה עדיין לא מיושמת על הרופאים ו/או החולים.