אחרי שהשיג מטרות כמו שיא הקידמה בתחום הרפואה ויחס חם ואנושי למטופלים ולבני משפחותיהם, מתקדם רמב"ם ליעד הבא: קידום בריאות המטופלים, הקהילה והצוות. השאיפה: יותר אנשים בריאים, פחות מאושפזים
מאת: אמיתי גזית
רשימת החוגים המוצעים לעובדי הקריה הרפואית רמב"ם בשעות העבודה נראית כלוח שעות של מועדון כושר מצוין לכל דבר ועניין: טאי צ'י, ריקודי עם, Nia (אימון כושר בתנועה), הליכה מודרכת ואימונים בחדר הכושר. כל אלה פעילויות שנכנסו לבית החולים במסגרת תוכנית מקיפה לקידום בריאות שעליה אחראית ד"ר חנה אדמי, מנהלת הסיעוד, שלתיאור תפקידה נוסף לאחרונה גם התואר: מנהלת קידום בריאות.
"מחקרים עדכניים מראים כי לאורח חיים בריא השפעה רבה יותר מתרופות על המדדים הבריאותיים שלנו", מסבירה ד"ר אדמי את הרציונל שעומד מאחורי התוכנית.
פעילות גופנית, הימנעות מעישון, תזונה בריאה והפחתת לחצים נפשיים מצמצמים את הסיכון למחלות ולתמותה בעשרות אחוזים. אלא שבאופן מסורתי בתי החולים מטפלים באדם לאחר שכבר לקה במחלה, ולכן מתמקדים בעיקר בניסיונות לייצב את מצבו וממעטים להשיא עצות שימנעו ממנו לחלות מלכתחילה.
להמחשת הבעיה מציגה ד"ר אדמי מקרה שבו נתקלה: חולה סוכרת שהמשיך לעשן אחרי ניתוח לכריתת רגל. "אין ספק שאחד הסיבוכים של חולי סוכרת קשור לבעיה בכלי הדם וקושי בריפוי פצעים", היא מסבירה. "עישון מחמיר את הבעיה ומגדיל את הסיכון לכריתה. כשמגיע חולה כזה לבית החולים, אנחנו מטפלים ברגל, מנתחים, כורתים את האזור שלא ניתן לריפוי, מחליפים לו תחבושות, נותנים לו אנטיביוטיקה. אני הייתי רוצה שכשיגיע אלינו חולה סוכרת שעדיין איננו סובל מסיבוכים, נסביר לו שאם הוא לא ישמור על היגיינת הרגל, לא יקפיד על נעילת נעל שאינה לוחצת, לא יהיה פעיל גופנית, לא ישמור על תזונה מאוזנת וימשיך לעשן – בסופו של דבר יתפתח נמק בכף הרגל שלו או באזור אחר של הרגל, וייאלצו לכרות לו את החלק הנמקי של הרגל".
הסנדלר הולך יחף
כצעד ראשון להנחלת הגישה הוקמה ועדת היגוי עם נציגים מכל מחלקות בית החולים, שתפקידה לגבש מדיניות לקידום בריאות. כדי להוציא את ההחלטות לפועל מתכנסות ארבע ועדות משנה, אחת לכל אחד מתחומי אורח החיים הבריא: תזונה נכונה, פעילות גופנית, מניעת עישון והפחתת לחצים. בראש כל ועדה מונה איש צוות מבית החולים המתמחה בתחום. את ועדת התזונה מנהלת דנה ויינר, דיאטנית קלינית וסגנית מערך התזונה והדיאטה ברמב"ם; את הוועדה האחראית לפעילות גופנית מנהל ד"ר רונן בר יוסף, מומחה לריאות ולרפואת ספורט; את הפעילות לוויסות לחצים מנהל נדב וינטראוב, הפסיכולוג הראשי של בית החולים; ובראשות הוועדה האמונה על מניעת עישון עומדים מנהל משאבי אנוש ותפעול, ניסים חיים וד"ר אדמי.
באופן טבעי במקומות עבודה שבהם פועלות תוכניות לקידום בריאות, הן מותאמות ומכוונות לעובדים. אלא שברמב"ם העובדים הם רק היעד הראשון בדרך שמטרתה להשפיע על קהלים נוספים הבאים במגע עם בית החולים - מבקרים, הקהילה וכמובן המאושפזים. ההנחה היא כי המודעות שיפתח סגל בית החולים תגרום לו לעודד גם מבקרים וגם חולים לסגל אורח חיים בריא.
"בית החולים הוא צומת חשוב שדרכו עוברים אנשים מכל קשת האוכלוסייה", מסבירה ד"ר אדמי. "נקודת המפגש בין הצוות המקצועי למטופלים ולקרוביהם היא זמן רגיש ומיוחד שמהווה הזדמנות נדירה להעברת מסרים בריאותיים חשובים. אנו נתפסים על ידי הציבור כסמכות מקצועית בתחום הבריאות, ולכן אנשים מוכנים להקשיב לנו".
בסקר שערכה ד"ר אדמי במטרה לבחון את עמדת העובדים בנושאים הקשורים לאורח חיים בריא נמצא כי יש מה לשפר, ובמקרים רבים אנשי המקצוע בבית החולים משולים לסנדלר ההולך יחף. כך נמצא כי רק 38% מהסגל מקפידים על תזונה מאוזנת, היתר העידו כי אינם מקפידים על כך או מקפידים באופן חלקי. 36% מהסגל הודו שאינם עוסקים בפעילות גופנית כלל, 41% פעילים גופנית רק פעם או פעמיים בשבוע, ו־16% עדיין מעשנים.
ממצא מפתיע נוסף, בהתחשב בעובדה שמדובר באנשי רפואה המבלים את רוב שעות יומם בבית החולים, הוא כי רק כ־25% או פחות עשו בדיקות סקר שונות לגילוי מוקדם, כמו בדיקת מאמץ, בדיקת נקודות חן, בדיקת קולונוסקופיה ודם סמוי בצואה. כשהתבקשו לבחור את מידת החשיבות שהם מייחסים לכל אחד מארבעת מרכיבי הבריאות, הרוב (54%) בחרו בהפגת מתח כחשובה ביותר. "לסגנון העבודה בבית החולים ולמחויבות הגדולה הכרוכה בו יש השפעה רבה על המתח הנפשי של הסגל", מסבירה ד"ר אדמי. שלושת התחומים האחרים - תזונה, פעילות גופנית ומניעת עישון - נבחרו בשיעור של כ־40% כל אחד.
דרכון לבריאות
שבוע הבריאות הראשון ברמב"ם, שנשא את הכותרת "משלומי? לקחתי רגע לבריאות שלי" והתקיים בתחילת אפריל השנה, סימן את יריית הפתיחה לפרויקט שעתיד להפוך לחלק משגרת החיים בבית החולים. אירוע הפתיחה נערך במעמד ראש עיריית חיפה, יונה יהב ומנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, שבנאום שנשא הדגיש כי החברה הישראלית אינה יכולה להרשות לעצמה להיות חברה חולה.
אנשי צוות רמב"ם הוזמנו לבדיקות שנערכו במתחם ייעודי ובהן העריכו את מצבם הבריאותי בהיבטים של לחץ דם, BMI, סוכר בדם וכושר גופני. כל נבדק קיבל "דרכון בריאות" עם נתוניו האישיים. כמו כן בדוכנים שהוקמו והציגו כל אחד מתחומי קידום הבריאות קיבלו העובדים חומר הדרכה וייעוץ אישי.
הבקרים באותו שבוע הוקדשו לאימוני כושר, פעם אחת בשיטת טאי צ'י, פעם אחרת הליכת בוקר, והתקיים גם מירוץ מדרגות. במשך כל יום התקיימו הרצאות פתוחות לקהל העובדים בנושאים מגוונים כמו התמודדות עם לחצים, פעילות גופנית בעידן המודרני, מיתוסים בתזונה ודיאטה ועוד. בנוסף התקיימו שיעורי סטודיו כיוגה, ניה וריקודי עם במטרה לאפשר לסגל לחוות סגנונות אימון שונים.
במהלך אותו השבוע נצבע בית החולים באווירת הבריאות. מודעות בנושא קישטו את הקירות, והודעות מייל תכופות הבטיחו כי איש לא יפספס את המסר החשוב.
מאחר שהמטרה היא להעלות את המודעות לחשיבות השמירה על אורח חיים בריא, חזונה של ד"ר אדמי הוא שפעילויות מקדמות בריאות בקרב עובדי בית החולים ימשיכו להתקיים במשך כל השנה, וכי שבוע הבריאות יהפוך למסורת שנתית.
במסגרת הפרויקט הוכרז כי רמב"ם יהיה בית החולים הנקי מעישון הראשון בארץ, ויוכר על ידי ארגון הבריאות העולמי WHO כבית חולים מקדם בריאות. פירות ראשונים לפעילות כבר מורגשים. בסדנה ראשונה למניעת עישון בקרב העובדים, נגמלו 8 מתוך 12 מעשנים כבדים. אך השינוי הבולט הוא באווירה ובהתגייסות של הסגל. בשבוע הבריאות השתתפו מאות עובדים, וד"ר אדמי מדווחת כי רבים מוכנים לתרום מזמנם להצלחת הפרויקט. "הדבר הנפלא ביותר שקרה לי הוא לגלות שיש בינינו כל כך הרבה אנשים שיש להם מודעות לנושאי הבריאות ומוכנים לתרום מזמנם וממומחיותם לאחרים", היא מסכמת.