כתבות

עזרה ראשונה לנפגעי הרעלות

תאריך פרסום: 01/02/2008

מה לעשות כשהילד בלע או נחשף לחומר מסוכן?​

עזרה ראשונה לנפגעי הרעלותעזרה ראשונה לנפגעי הרעלות
מאת: פרופ' ידידיה בנטור, מנהל המכון הארצי למידע בהרעלות, הקריה הרפואית רמב"ם והפקולטה לרפואה בטכניון. יו"ר לשעבר של החברה הישראלית לטוקסיקולוגיה, ההסתדרות הרפואית בישראל.
 
מתוך: המדור לחיים בריאים
מקרה בליעה של תרופות, גרגרים של רעל עכברים וכד':
אם היה ניסיון לבלוע את הרעל והוא עדיין בפה, יש לנסות להוציאו. אין לגרום להקאה בלתי מבוקרת אם הרעל כבר נבלע. להקאה יש יכולת מוגבלת לסלק את הרעל מהקיבה ואין היא משפיעה על חומרת ההרעלה. מחקרים הראו כי  בכשליש מהמקרים בהם הורים גרמו לילדיהם להקיא אחרי שבלעו רעל הייתה הוראת נגד ברורה לביצוע הפעולה.  
 
במקרה בליעה של חומרים המכילים חומצות (למשל, מנקי  אסלות ופותחי סתימות בצנרת ניקוז), בסיסים (למשל, מנקי תנורים ומסירי שומנים, פותחי סתימות בצנרת ניקוז, אבקות להדחת כלים),  אקונומיקה ודטרגנטים (סבון כלים, אבקת כביסה) וכד':
 
אסור לגרום להקאה. נסיונות לגרום להקאה באמצעות החדרת אצבע לגרון, שתיית מי סבון או מי מלח, אינם יעילים ועלולים לגרום לסיבוכים. 
במידה ואין קשיי נשימה והילד בהכרה מלאה, יש לתת לו לשתות מים או חלב, כדי לדלל את הרעל שנבלע ולהקטין את פגיעתו. הכמות המומלצת: כרבע עד חצי כוס לילד (לפי גילו), וכוס מלאה למבוגר.  במידה והילד לא בהכרה או שסובל מקשיי נשימה, יש לפנותו במהירות האפשרית לבי"ח. לפנות לסיוע רפואי, בפרט במקרים של חשיפה לחומצות ובסיסים.. 
 
במקרה חשיפה למסירי אבנית מקומקומים: 
 
אם החומר כבר נמהל במים שבקומקום הרי שריכוזו פחת באופן ניכר והסיכון להרעלה נמוך. במצב זה  לעתים עלולות להופיע תופעות קלות בלבד, כמו טעם חמוץ בפה ותחושת גירוי בגרון. במידה ואין קשיי נשימה והנפגע בהכרה מלאה, יש לתת לו לשתות מים או חלב, כדי לדלל את הרעל שנבלע ולהקטין את פגיעתו. הכמות המומלצת: כרבע עד חצי כוס לילד (לפי גילו), וכוס מלאה למבוגר.אם הנפגע בלע תכשיר שלא נמהל קודם לכן במים, יש לתת לשתות חלב או מים כנ"ל ולפנות לסיוע רפואי.  
 
במקרה של מגע בעור או בעיניים עם חומר רעיל: 
 
יש לשטוף את מקום המגע בעור או בעיניים בכמות גדולה של מים זורמים.להסיר בגדים הנגועים בחומר.
 
במקרה של שאיפת אדים רעילים:י
 
ש להוציא את הנפגע לאוויר הצח ולפנותו לטיפול רפואי. אין לערבב אקונומיקה עם חומרי ניקוי אחרים (בעיקר חומצות), לצורך ניקוי אסלות, אמבטיות, כיורים וכד', מכיוון שהערבוב גורם לשחרור אדי כלור רעילים, המגרים את הריאות וגורמים להתקף של אסתמה.  
 
תמיד ובכל המקרים:
 
להתקשר עם גורם רפואי שיכול לסייע בעצה והכוונה, כמו, המכון הארצי למידע בהרעלות ברמב"ם, רופא המשפחה, מוקד קופ"ח או מד"א. הרופא יוכל להעריך סיכונים ולהחליט האם יש צורך לפנות את הילד לביה"ח. אגב, ב-77%  ממקרי חשיפות ילדים לרעלים בבית נמצא שאין הכרח לפנות לחדר מיון אלא אפשר להסתפק בהשגחה וטיפול בבית. אם יש צורך לפנות למתקן רפואי (בית חולים, מרפאה)  יש להביא את החומר הרעיל עמכם  על מנת שניתן יהיה לזהותו.

שמרו את מספר הטלפון של  המכון הארצי למידע בהרעלות במקום נגיש ובולט:
04-7771900
ניתן לפנות בכל שעות היממה​