בדיקות וטיפולים
תהודה מגנטית (MRI) ונוירורדיולוגיה
רקע
הדמיה בתהודה מגנטית (M.R.I) היא אמצעי הדמיה משוכלל ומתקדם, המבוסס על שימוש במגנט רב עוצמה, שידורי רדיו ומחשב. מכשיר ה- M.R.I מאפשר הצגת איברים פנימיים וביכולתו לזהות שינויים חולניים בגוף האדם, אשר אינם ניתנים לזיהוי ע"י מכשירי אבחון אחרים. כל זאת, ללא קרינה מייננת (קרני רנטגן).
בדיקת M.R.I היא בדיקה בעלת רגישות גבוהה למערכות שונות בגוף, המשמשת לברור מחלות ונגעים, שאמצעי הדמיה אחרים מתקשים או נחשלים בזיהוים. זוהי הבדיקה הנבחרת לדימות השד, המח, עמוד השדרה, הצוואר והפנים, ומערכת שריר-שלד בגוף, הכוללת את הגפיים והמפרקים.
היא מאפשרת לאבחן מחלות כלי הדם באופן לא פולשני ובלא צורך בצנתור. כמו כן, מספקת הבדיקה מידע מורפולוגי, דינמי, פונקציונלי ומטבולי על המערכות השונות בגוף.
בגלל השימוש במגנט רב עוצמה, אסורה הבדיקה על אנשים הנושאים קוצב לב ושתלי מתכת שונים
לפני הבדיקה
תינוקות עד גיל 6 חודשים - יש להפסיק לאכול ארבע שעות לפני הבדיקה. בשעתיים הראשונות של הצום מותר לשתות מים ולאחריהן יש להיות בצום מוחלט.
תינוקות מגיל 6 חודשים ומעלה - יש להפסיק לאכול שש שעות לפני הבדיקה. בשלוש השעות הראשונות של הצום מותר לשתות מים בלבד ולאחריהן יש להיות בצום מוחלט.
תינוקות יונקים - מותר לקבל חלב אם בהנקה עד ארבע שעות לפני הבדיקה.
מבוגרים - יש להפסיק לאכול שש שעות לפני הבדיקה. בשלוש השעות הראשונות של הצום מותר לשתות מים ולאחריהן יש להיות בצום מוחלט.
יש להגיע עם מלווה.
יש להשקל לפני הבדיקה, אפשר גם בבית או בקופת החולים.
במהלך הבדיקה
בכל מהלך בדיקת ה- MRI תהיו תחת השגחת רופא מרדים אשר ידאג לניטור קפדני, תוך שמירה על קצב הלב, הנשימה ורמת החמצן בדם.הבדיקה תבוצע תחת פיקוח רופא רדיולוג.
לאחר הבדיקה
יש להמתין במכון ה - MRI פרק זמן של כשעה וחצי, על מנת לאפשר התעוררות תקינה.
עם אישורו של הרופא המרדים תוכלו להשתחרר לביתכם.
למידע נוסף על בדיקת MRI בהרדמה מלאה
רקע
הדמיה בתהודה מגנטית (M.R.I) הינו אמצעי הדמיה משוכלל ומתקדם, המבוסס על שימוש במגנט רב עוצמה, שידורי רדיו ומחשב. מכשיר ה- M.R.I מאפשר הצגת איברים פנימיים וביכולתו לזהות שינויים חולניים בגוף האדם, אשר אינם ניתנים לזיהוי ע"י מכשירי אבחון אחרים. כל זאת, ללא קרינה מייננת (קרני רנטגן).
בדיקת M.R.I היא בדיקה בעלת רגישות גבוהה למערכות שונות בגוף, המשמשת לברור מחלות ונגעים, שאמצעי הדמיה אחרים מתקשים או נכשלים בזיהוים. זוהי הבדיקה הנבחרת לדימות השד, המח, עמוד השדרה, הצוואר והפנים, ומערכת שריר-שלד בגוף, הכוללת את הגפיים והמפרקים. היא מאפשרת לאבחן מחלות כלי הדם באופן לא פולשני ובלא צורך בצנתור. כמו כן, מספקת הבדיקה מידע מורפולוגי, דינמי, פונקציונלי ומטבולי על המערכות השונות בגוף.
בגלל השימוש במגנט רב עוצמה, אסורה הבדיקה על אנשים הנושאים קוצב לב ושתלי מתכת שוניםלפני הבדיקה
לפני הבדיקה
אין צורך בהכנות מוקדמות לקראת הבדיקה.
במידה והינך נוטל תרופות באופן סדיר – הקפד לקחתן במועדן כבכל יום.
במהלך הבדיקה
טכנאי/ת יכניס אותך לחדר הבדיקה ויסייע לך לשכב על מיטת הבדיקה.
המיטה תנוע באיטיות אל המגנט, הנראה כמו תוך גליל גדול, עד שתגיע בדיוק לעמדת הבדיקה.
הבדיקה אורכת כשעה ובמהלכה עליך להשתדל לשכב בנוחות, ללא תנועה, שכן תזוזות הגוף או הראש עלולות לפגוע ברמת האבחון ובטיב הבדיקה.
במהלך הבדיקה ישמעו נקישות בקצב משתנה, הנובעות מסיבות טכניות של פעילות ותזוזת המגנט. אולם, יסופקו לך אטמי אוזניים ו/או אוזניות שמטרתם להפחית את הרעש.
הטכנאים המבצעים את הבדיקה רואים אותך כל זמן הבדיקה, באמצעות טלוויזיה במעגל סגור ובאפשרותך לשוחח עימם באמצעות מערכת דיבור-שמיעה (אינטרקום).
הבדיקה עצמה איננה מורגשת כלל. כל שעליך לעשות הוא לשכב ללא תזוזה ולהישמע להוראות הטכנאים.
במקרים מסויימים יש צורך להזריק חומר ניגוד לוריד כדי לשפר את איכות הבדיקה. החומר אינו גורם לכאבים או לתופעות לוואי מיוחדות.
למידע נוסף על בדיקת MRI
בשנת 2011 נפתח ברמב"ם שרות MRI לב הראשון בצפון הארץ, במטרה לענות על הצרכים הגדלים של תושבי הצפון. MRI לב הוא תחום מתפתח בעולם המאפשר אבחנות ייחודיות שלא היו מתאפשרות בשיטות רגילות כמו אקו לב ומיפוי לב.
הבדיקה מתבצעת באמצעות סורק MRI בין המתקדמים בעולם של חברת GENERAL ELECTRIC בעל שדה מגנטי בחוזק 3 טסלה.
הבדיקה מיועדת בעיקר להערכה מדויקת של תיפקוד הלב בכלל וחדר ימין בפרט, אפיון מחלות של שריר הלב ומחלות מולדות. כמו כן, הבדיקה מיועדת גם להערכת מסתמי הלב וכלי הדם הגדולים היוצאים מהלב או מתנקזים אל תוך הלב.
הבדיקה היא בלתי פולשנית אך דורשת מהנבדק לשכב ללא תזוזה בתוך המכשיר למשך 45 דקות עד שעה. כמו כן נדרש שיתוף פעולה עם הוראות המפעיל. במהלך הבדיקה מוזרק לווריד חומר ניגוד מיוחד אשר לא כולל יוד.
הבדיקה נחשבת לבטוחה מאוד פרט ל- 2 קבוצות אוכלוסיה:
א. אנשים בעלי חלקי מתכת בגופם.
ב. אנשים עם אי ספיקה כלייתית קשה העלולים לחלות בעקבות מתן חומר ניגוד.
לכן, חשוב מאוד להודיע מראש לצוות על חלקי מתכת בגוף או על אי-ספיקת כליות, להודיע על פחד ממקומות סגורים או אם אינך מסוגל לשכב לפרק זמן של שעה.
למידע נוסף על MRI לב