בדיקת MRI היא סריקה לא פולשנית של האיברים הפנימיים בגוף, בראש ובגפיים באמצעות מגנט וגלי רדיו. הבדיקה מספקת תמונות ברורות (ואפילו תלת ממדיות) של האיברים הנבדקים ושל כלי הדם.
בבדיקת MRI אין שימוש בקרינה מייננת, שעלולה להיות מסוכנת, כמו למשל, בצילום רנטגן. לכן היא נחשבת בטוחה גם לנשים בהריון וגם לבדיקת העוברים עצמם.
במצבים מסוימים ניתן לשפר את דיוק הבדיקה באמצעות הזרקת חומר ניגוד לווריד. זהו חומר ניגוד המכיל גדוליניום (סוג של מתכת). שלא כמו יוד (שהוא חומר הניגוד המוזרק לווריד בבדיקות CT ובשיקוף), תגובות אלרגיות הנגרמות ע"י גדוליניום הינן נדירות ביותר. בדומה ליוד, גדוליניום אינו מומלץ לשימוש בנבדקים שסובלים מאי־ספיקת כליות מתקדמת.
צריך הכנה מוקדמת?
חלק מבדיקות הגוף ובדיקות המתבצעות בהרדמה דורשות צום של כמה שעות לפני הבדיקה. יש על כן לברר לפני הבדיקה מהן הדרישות המיוחדות הנדרשות. ההנחיות ימסרו בעת קביעת התור.
כדאי להגיע לבדיקה בבגדים שאינם כוללים חלקי מתכת. כמו כן יש להסיר תכשיטי מתכת, שעון ו/או סיכות שיער. יש להוציא מראש חפצים מתכתיים כמו מטבעות, טלפון סלולרי ומפתחות מהכיסים. נוסף על כך אין להיכנס לבדיקה עם כרטיסי אשראי שכן אלה עלולים להינזק בזמן הבדיקה בגלל השדה המגנטי החזק. תוכל/י לנעול את כל חפצי הערך בארון המיועד לשימוש הנבדקים. אם זומנת לבדיקת MRI של הראש – נא להגיע לבדיקה ללא איפור.
בשל ביצוע סריקת ה- MRI בשדה מגנטי חזק יש להימנע מהכנסת חפצי מתכת לסורק או לאזור הסריקה.
יש לדווח לצוות של מכון ה- MRI על הימצאות שתלים מתכתיים כגון שתלים קוכלארים, מפרק מלאכותי וכו', קוצבי לב, או רסיסים מפציעות ירי.
לפני הכניסה לאזור הבדיקה ימולא בעזרת מזכירת הקבלה טופס בו תישאל/י על שתלים או חפצים מתכתיים בגוף וזאת כדי לוודא כמה שניתן אי נוכחות חפצי מתכת בגופך
שעלולים לסכן אותך.
אם יש צורך בהזרקת חומר ניגוד בבדיקה תתבקש להביא תוצאות עדכניות (עד שלושה חודשים) של בדיקת דם להערכת תפקודי הכליה.
איך עושים את הבדיקה?
לפני הבדיקה תתבקש/י ללבוש חלוק. לאחר מכן יכניסו אותך לחדר שבו נמצא מכשיר ה- MRI ותתבקש/י לשכב על מיטת הבדיקה של המכשיר. מיטת הבדיקה שעליה תשכב/י מחליקה באיטיות לתוך המכשיר שהוא דמוי מנהרה.
כדי להגיע לדיוק מרבי חשוב שהאיבר הנבדק יישאר ללא תזוזה. לכן נעזרים לעיתים באביזרים כמו כריות מיוחדות או רצועות כדי לקבע את אזור הגוף הנבדק.
במהלך הבדיקה נשמעים רעשים קצביים. בשל כך יינתנו לך אטמים או אוזניות.
הטכנאי ידריך אותך כיצד ניתן לדבר עמו ולאותת לו באמצעות לחצן מצוקה במקרה הצורך.
יש לציין שישנם נבדקים שחשים אי-נוחות עקב הימצאות בחלל סגור. אם מדובר בתופעה חמורה במיוחד, ניתן לשקול אפשרות שהבדיקה תיעשה בהרדמה.
האם מוזרק חומר לגוף בזמן הבדיקה?
לפי החלטת רופא רדיולוג בבדיקות מסוימות יש צורך בהזרקת חומר ניגוד על בסיס גדוליניום דרך הוריד כדי לשפר את רגישות הבדיקה והדיוק האבחנתי. חומר זה נמצא בשימוש שנים רבות, במקרים נדירים ביותר יכולה להתפתח תגובה אלרגית לחומר (פחות מ- 1 ל-1000) ואנו ערוכים לטיפול בתגובות מסוג זה. בנבדקים עם תפקוד כלייתי תקין, למעלה מ-90% מהחומר מופרש דרך הכליות תוך 24 שעות.. לאחרונה התקבלו דיווחים על שקיעת החומר במח במקרים של הזרקות חוזרות, אולם לא הוכח כי נגרם נזק.
בנשים מניקות כמות חומר הניגוד שמופרשת בחלב הינה פחות מ- 0.0004% מן החומר שהוזרק לאם ולכן קרוב לוודאי שניתן להמשיך להניק לאחר הזרקת החומר. במידה והינך מעוניינת להפסיק הנקה בשל הזרקת החומר, הפסקה של 24 שעות מספיקה לפינוי החומר מגופך.
במידה והינך מסרב/ת להזרקת החומר אנא ציינ/י זאת בפני פקידת הקבלה.
כמה זמן נמשכת הבדיקה?
כ־30 עד 45 דקות.
ירדימו אותי?
לרוב אין צורך בהרדמה. אם הנבדק מתקשה לעשות את הבדיקה בגלל קלאוסטרופוביה, ניתן לשקול את האפשרות לבצע את הבדיקה בהרדמה.
זה כואב?
לא.
איך ארגיש במהלך הבדיקה?
הבדיקה נעשית בתוך חלל צר. ישנם אנשים שחשים חרדה או פחד עקב כך.
במהלך הבדיקה תיתכן תחושת חמימות באיבר הנבדק. במידה ואין באזור זה גופים מתכתיים התחושה הזאת תחלוף מיד עם סיום הצילומים. אם ניתן חומר ניגוד, עלולים לחוש כאבים בשל ההכנסה וההוצאה של המחט למתן חומר הניגוד. בזמן ההזלפה של חומר הניגוד לווריד ייתכן שיורגשו קרירות או חום וכן בחילה קלה. התחושות האלה תקינות וחולפות מעצמן בתוך דקות ספורות.
איך ארגיש אחרי הבדיקה?
אם הבדיקה נעשתה ללא הרגעה או הרדמה, לא צפוי אחריה שינוי כלשהו בתחושה וניתן לחזור מיד לפעילות רגילה. אם ניתנו לפני הבדיקה תרופות הרגעה, תיתכן אחריה תחושת ישנוניות או אפילו בחילה קלה למשך כמה שעות.
האם יש לבדיקה תופעות לוואי או סיכונים?
בזמן הבדיקה נמצא הנבדק בשדה מגנטי. נכון להיום לא ידוע על סיכונים שכרוכים בה, ולכן בדיקת MRI נחשבת בטוחה גם לנשים בהריון.
לעיתים נדירות ייתכנו תופעות לוואי כתוצאה מהשימוש בחומר הניגוד - כמו בחילה או תגובה אלרגית. בקרב חולים קשים שסובלים מתפקוד ירוד מאוד של הכליות תיתכן תופעת לוואי נדירה של שינויים בעור וברקמה התת־עורית כתוצאה מהשימוש בחומר הניגוד.
מותר לי לנהוג אחרי הבדיקה?
אם הבדיקה נעשתה ללא הרגעה - כן.
אם הבדיקה נעשתה לאחר נטילת תרופות הרגעה - לא.
מתי "אחזור לעצמי"?
מיד בסיום הבדיקה - אם זו נעשתה ללא הרגעה.
אם ניתנה הרגעה, השפעתה מתפוגגת לאחר מספר שעות.
מתי אקבל את תוצאות הבדיקה?
רופא רדיולוג (רופא מומחה לפענוח בדיקות הדמיה) יפענח את הבדיקה עד 10 ימים לאחר שבוצעה והתשובה תישלח לביתך. אנא הקפד/י לעדכן את הכתובת במשרד הקבלה. ניתן להוריד את התשובה דרך אתר רמב"ם, ראה דף הסבר בנפרד.
סימני אזהרה לאחר הבדיקה שמחייבים התייחסות רפואית
אם במהלך בדיקת ה- MRI הוזרק חומר ניגוד, יש לשים לב לתופעות כמו פריחה, נפיחות בפנים או קוצר נשימה שעלולות להופיע במשך מספר שעות לאחר סיום הבדיקה. תופעות אלה עלולות להעיד על תגובה אלרגית לחומר הניגוד, ויש לפנות לקבלת עזרה רפואית מיידית עקב כך.
אם התסמינים חריפים, או אם לא בטוחים ברמת החומרה שלהם, יש לפנות מיד לחדר המיון הקרוב או למגן דוד אדום.