טסיות הן התא האחראי לקרישת הדם ונויטרופילים הם תאי דם לבנים האחראיים למלחמה בזיהומים. המעבדה לאימונולוגיה של טסיות ונויטרופילים היא המעבדה היחידה בארץ המתמחה באיתור ואפיון נוגדנים כנגד טסיות ונוגדנים כנגד נויטרופילים.
מה משמעותם הרפואית של נוגדנים כנגד טסיות?
נוגדנים כנגד טסיות יכולים להיווצר במהלך הריון: הנוגדנים נוצרים על ידי מערכת החיסון של האם ומכוונים כנגד מאפיינים של טסיות שירש העובר מהאב ואינם נמצאים על טסיות האם. התופעה מכונה : Neonatal alloimmune thrombocytopenia או בקיצור NAIT והיא מופיעה בממוצע בכ- 1:1200 הריונות. זוהי תגובה טבעית של מערכת החיסון האימהית כנגד חלבונים זרים לה (שמקורם באב) אך היא עלולה לסכן את העובר כיוון שהנוגדנים מהאם חוצים במהלך ההריון את השיליה נכנסים למערכת הדם של העובר וגורמים להרס הטסיות שלו. תהליך זה עלול לגרום לדימום בעובר, במהלך ההריון ו/או הלידה. לא ניתן כיום להעריך האם ספירת הטסיות בעובר תקינה, ולמרבית הילודים לא נעשית ספירת דם כשיגרה. אך בכל מקרה בו נולד תינוק עם ספירת טסיות נמוכה משמעותית מהנורמה (ספירה נורמלית של טסיות צריכה להיות מעל 150 אלף טסיות למיקרוליטר), צריך לשלול נוכחות נוגדנים לטסיות באם, בדיקה הנעשית באופן בלעדי במעבדתנו. החשיבות בביצוע הבדיקה, גם אם התינוק בריא ולא סבל מדימום כלשהו היא שהסכנה לדימום בעובר גדלה מהריון אחד למשנהו. לכן, בכל מקרה של ספירת טסיות נמוכה או במקרה של דימום מוחי במהלך הריון, יש לשלול קיום נוגדנים כנגד טסיות באם. לצורך ביצוע הבדיקות לאיתור הנוגדנים בדם האם, יש צורך בכמות טסיות גדולה מהתינוק. מכיוון שאיננו יכולים ורוצים לקחת מהתינוק כמות דם גדולה, אנו משתמשים במקומן בטסיות הנלקחות מהאב ולכן גם הוא ידרש לתת דגימות.
נוגדנים כנגד טסיות עלולים לגרום להרס תאים אלה גם בעקבות טיפול תרופתי, עירויי טסיות קודמים או מחלה בה יוצר הגוף נוגדנים עצמיים (מחלה הנקראת ITP). מעבדתנו מתמחה באיתורם של נוגדנים כנגד טסיות בכל המצבים הרפואיים הללו.
מה משמעותם הרפואית של נוגדנים כנגד נויטרופילים?
נוגדנים לנויטרופילים (תאים לבנים) גורמים להרס תאים אלה וכתוצאה, לסיכון ללקות בזיהומים, בעיקר זיהומים מחיידקים. ישנם מצבים רפואיים רבים העלולים לגרום לירידה ממושכת בספירת התאים הלבנים, חלקם כתוצאה מתהליכים של שיבוש ייצור התאים במח העצם אך חלקם, בעיקר בתינוקות וילדים צעירים, הם תוצאה משיבוש במערכת החיסון הגורם לגוף לייצר נוגדנים כנגד התאים הלבנים העצמיים. איתור הנוגדנים חשוב מאוד לאבחנה שכן, בניגוד לתהליכים הגורמים לשיבוש בייצור תאים אלה, הנוגדנים חולפים בדרך כלל מעצמם. נוגדנים לנויטרופילים יכולים לעבור גם מאם לעובר במהלך הריון ולהווצר כתוצאה מטיפולים תרופתיים שונים. מעבדתנו מתמחה בגילוי נוגדנים כנגד נויטרופילים במצבים הרפואיים השונים.
מי צריך להיבדק?הצורך בבדיקה לאיתור נוגדנים כגורם להרס טסיות או נויטרופילים נקבע ע"י רופא מטפל: רופא המטולוג / רופא משפחה / רופא ילדים ובמקרה של נוגדנים בהריון גם רופא נשים. הרופא יפנה את המקרים החשודים לבדיקת המעבדה. לצורך ביצוע הבדיקות יש להצטייד בהתחייבות מתאימה מקופת החולים
לשאלות וברורים ניתן לפנות טלפונית למעבדה בטל: 04-7771304/3488
או במייל, לד"ר בונשטיין, מנהלת המעבדה, בכתובת:
[email protected]
נשמח לעמוד לרשותכם