מה זה עניבת לשון/לשון קשורה ?
קשירת הלשון נגרמת על ידי מיתר המורכב מקפל העור המכיל רקמת חיבור ולפעמים סיביי שריר. מיתר זה מחבר בין רצפת הפה לבין הלשון עצמה.
במקרה של לשון קשורה לרוב המיתר יהיה קצר, עבה וממוקם קרוב לקצה הלשון. תופעה זו מגבילה את הלשון מתנועה תקינה ואף עלולה להשפיעה ולהוביל למגוון רחב של תופעות הן בגיל ינקות והן בגיל מבוגר יותר אם התופעה לא הובחנה וטופלה בזמן.
שכיחות התופעה היא עד 10% מילודים ושכיחותה בקרב בנים גבוהה פי שתיים וחצי מאשר אצל בנות. קיימת נטייה משפחתית לתופעה כאשר לרוב יותר מבן משפחה אחד יאובחן בלשון קשורה.
לשון קשורה עשויה להופיע בדרגות חומרה שונות הנקבעות לפי המיקום בו מתחבר קפל העור ביחס לקצה הלשון:
מצב חמור - הוא מצב שבו קפל העור ממוקם בקצה הלשון
מצב בינוני - הוא מצב שבו קפל העור ממוקם אחורית לקצה הלשון
מצב נוסף שבו לא נבחין קלינית בשינוי מיקום קפל העור אך נשים לב למגבלות תנועתיות של הלשון הוא המצב של לשון קשורה אחורית.
האבחון
אבחנה של קשירת לשון נעשית על ידי בדיקה קלינית של החלק התחתון של הלשון ובדיקת תנועות תקינות של הלשון לכל הכיוונים.
בפעוטות האבחנה נעשית על ידיי צפייה בהתנהגות הפעוט, בחינת מנח השפתיים במנוחה, מנח הלשון בזמן בכי, בחינת הפרנולום עצמו ובחינת התנועות עצמן.
לאילו תסמינים זה גורם? מה הן התופעות הנגרמות עקב לשון קשורה?
-
קושי ביניקה - כאב עז בעת היניקה וקושי של התינוק להתחבר לשד.
ללשון תפקיד חשוב בתהליך ההנקה והבליעה ולכן תהיה הפרעה משמעותית בתנועה של הלשון העלולה לגרום לכאב ופצעים בפטמה של האם הנובעים מניסיון של התינוק לפצות על תנועת לשון מוגבלת על ידי לחץ של החניכיים על הפטמה.
הסימנים המופיעים אצל התינוק בעקבות היניקה הלא אפקטיבית הם: הרדמות בזמן היניקה, עייפות מוגברת, חוסר שובע וחוסר עליה במשקל.
-
הפרעות בדיבור - קושי בהגיית אותיות ועיצורים שבהן ללשון תפקיד מרכזי.
חלק מאותיות אלו הן: "ל", "נ" , "ט" או "ד".
יצויין כי יש עדויות לכך שילדים שאובחנו עם לשון קשורה הצליחו לאורך זמן לשפר את יכולת ההגייה ולבטא היטב את האותיות והעיצורים בהם היה קושי.
-
עששות ובעיות חניכיים - לתנועתיות הלשון תפקיד מרכזי בשמירה על היגיינת חלל הפה וכשהלשון מוגבלת בתנועה, יכול להיווצר מצב בו שאריות מזון עלולות להיתקע במקומות אליהם הלשון לא מגיעה וליצור עששות ודלקות בחניכיים.
-
הגבלות תנועת הלשון - אם הילד הגיע לגיל ההתבגרות או גיל בוגר יותר ולא אובחן או לא טופל בלשון קשורה יתכן כי בנוסף למצבים שצוינו עד כה ירגיש בנוסף קושי מסוים בביצוע פעולות
שגרתיות הדורשות את תנועות לשון. פעולות אלו יכולות להיות מגוונות לדוגמא: ליקוק גלידה, התנשקות בגיל בוגר וניגון על כלי נשיפה. חשוב לציין כי בספרות המקצועית על קשיים אלו הוא זניח וככל הנראה ילדים אלו מתגברים על הגבלות אלו. יחד עם זאת, ניתוק הלשון הקשורה במצבים אלו עשוי לשפר אם איכות החיים.
הטיפול
ניתוק לשון קשורה הוא פעולה פשוטה יחסית שלוקחת מספר דקות, יחד עם זאת חשוב שתתבצע על ידי רופא מתמצא בתחום.
לתינוק מתחת לגיל 3 חודשים, הניתוח לרוב יתבצע ללא הרדמה כללית, אם כי משתמשים בג'ל הרדמה מקומית.
תינוקות וילדים בני יותר משלושה חודשים עוברים את ההליך תחת טשטוש והרדמה מקומית כדי למנוע תזוזה ופגיעה במבנים אנטומיים סמוכים.
הסיכונים
למרות היות הפעולה פשוטה ובטוחה יחסית, קיימים סיכונים שחשוב להכיר:
* לפני ההליך, הרופא המבצע את הפעולה, ידון איתך בסיכונים בתועלת ובשלבים שלאחר ההליך.
לאחר הטיפול
פעוטות
לרוב לא יחוו כאבים בזמן הפעולה או אחריה. יחד עם זאת, במקרה של כאבים ניתן לתת משכך כאבים המותאם לפעוט.
לאחר ניתוק הלשון הקשורה מומלץ כבר בשלבים הראשוניים להניק את הפעוט על מנת להרגיל אותו לתנועות הלשון החדשות ולמנוע איחוי חוזר של הרקמה. מומלץ להישאר במעקב צמוד של יועצת ההנקה/אחות טיפת חלב.
ילדים/מתבגרים
בגילאים בוגרים יותר בזמן הפעולה לא יחוו כאב אך לאחר הפעולה עשויים לחוות אי - נוחות ואף כאב עמום מספר שעות לאחר ההליך. במקרה של כאבים ניתן לתת משכך כאבים המותאם לילד.
בכל קבוצות הגילאים חשוב לבצע תרגול על מנת למנוע איחוי חוזר של הרקמה דבר הדורש התערבות נוספת.
צפו בסרטון תרגול לאחר ניתוק לשון קשורה/מיתר שפה עליונה:
ניתן אף לבצע מעקב אינטראקטיבי בשלושת הימים הראשונים לאחר ההליך וביקורת לאחר כ - 10 ימים.