בקריה הרפואית רמב"ם התקיים לאחרונה טכס הענקת "פרס משפחת יודעים למצוינות בחקר הסרטן". הפרס, המוענק לחוקרים מצטיינים בתחום, עומד על 20 אלף דולר. השנה התחרו על הפרס היוקרתי 11 חוקרים בולטים, ובפרס זכה פרופ' בנימין דקל, מנהל המכון לחקר תאי אב בילדים ומנהל היחידה לנפרולוגיה ילדים בביה"ח ספרא לילדים בשיבא.
זכייתו של פרופ' דקל בפרס התקבלה בגין תפקידו פורץ הדרך בתחום תאי הגזע הרקמתיים בהקשר הכלייתי. פרופ' דקל וצוותו היו הראשונים שהצליחו לזהות ולבודד את תאי הגזע הרקמתיים מכליות עובריות אנושיות. תאי גזע "טובים" אלו מסוגלים להצמיח רקמת כליה תקינה. יתרה מכך, כשקבוצת המחקר סרקה גידולי כליה בילדים (גידול ע"ש ווילמס) היא זיהתה בתוך הגידולים תאי גזע שהיו בעלי דמיון ניכר לאילו הנמצאים בכליות העובריות. בעזרת טכנולוגיות מתקדמות של מיון תאים, הצליחו פרופ' דקל וצוותו לבודד את תאי הגזע הסרטניים ולפתח שיטה שמאפשרת טיפול בסרטן בחולים ללא פגיעה בתאים הבוגרים. שיטת טיפול זו שהוביל פרופ' דקל בסרטן ילדים בניסויים בסיסיים ופרה קליניים נמצאת כעת בניסויים קליניים בארה"ב ומדגימה כיצד תגלית במעבדה יש ביכולתה להגיע למיטת החולה.
פרס משפחת יודעים, שנוסד ע"י פרופ' מוסא יודעים, מוענק ברמב"ם זו השנה השלישית ונחשב לאחד מהפרסים היוקרתיים בעולם הרפואה בישראל – הוא מוענק למדענים ישראלים בגין מחקר רפואי או ביו-רפואי בסרטן אשר יש בו מצוינות, חידוש, ו/או פריצת דרך מדעית. בטכס הענקת הפרס הציג פרופ' דקל שזכה בפרס לשנת 2015 את עבודתו בהרצאה על "הכליה: מהתפתחות עוברית לסרטן בילדים, ולטיפול".
מלבד פרופ' יודעים עצמו, חברים בוועדה המדעית שבוחרת את הזוכה כל שנה גם פרופ' רפי ביאר, מנהל רמב"ם, פרופ' קרל סקורצקי, ראש מינהל רפואה ומחקר ברמב"ם, פרופ' אברהם קוטן, לשעבר ראש המערך האונקולוגי ברמב"ם, פרופ' ינון בן נריה, מהמחלקה לאימונולוגיה וחקר הסרטן בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים ופרופ' משה אורן מהמחלקה לביולוגיה מולקולארית במכון וייצמן למדע.
את הטכס הנחתה השנה פרופ' מרים בן הרוש, מנהלת המערך ההמטו-אונקולוגי בבית החולים "רות" לילדים שברמב"ם, חוקרת בעלת שם בתחום הסרטן בילדים, ומי שמונתה לאחרונה לתפקיד מנהלת בית החולים "רות" לילדים. בדברי הברכה שלו סיפר פרופ' יודעים על דרכו המחקרית בתחום הנוירו-פסיכופרמקולוגיה, ועל ההתמודדות המשפחתית עם מחלת הסרטן שהביאה אותו לייסד את הפרס. את ההרצאה המדעית המרכזית באירוע נתנה פרופ' תמר פרץ - יבלונסקי, מנהלת מכון שרת לאונקולוגיה ומנהל המרכז למחלות ממאירות של השד בהדסה. פרופ' פרץ הרצתה על "פרופיל גנומי של הגידול הסרטני – תרומה מרכזית להחלטות טיפוליות, או מסך עשן?".
פיצח את סודות הניוון במוח. מי הוא פרופ' מוסא יודעים?
לפרופ' יודעים שיזם את המסורת של הענקת הפרס ברמב"ם סיפור חיים מרתק. פרופ' יודעים נולד ב-1940 בטהראן. את השכלתו האקדמאית רכש באוניברסיטת מק-גיל בקנדה, ובשנת 1977 עלה לארץ ומונה לתפקיד ראש המחלקה לפרמקולוגיה בפקולטה לרפואה בטכניון בחיפה. הוא פועל וחוקר בתחום הנוירו-פסיכופרמקולוגיה קרוב לחמישים שנה. הישגיו כוללים מגוון רחב של פעילויות מדעיות, בהן מחקר תהליכים בסיסיים במוח ופיתוח תרופות חדישות לטיפול בחולים הסובלים ממחלות ניווניות כמו פרקינסון ואלצהיימר.
מחקריו הובילו לפיתוח תרופה יעילה לטיפול במחלת הפרקינסון. בהמשך גילה ופיתח, בשיתוף חברת התרופות הישראלית טבע, דור שני של תרופה בעלת סגולות ייחודיות המשמשת כיום כטיפול למחלת הפרקינסון בארץ ובעולם (באישור ה-FDA האמריקני). רבים ממחקריו (פרסם למעלה מ-900 מאמרים מדעיים) מתמקדים בהבנת מנגנונים מולקולאריים בתהליכי ניוון של המוח ובתהליכי ריפוי ו"הגנה מוחית". מחקריו זיכו אותו בפרסים רבים והוא מחזיק במינוי של פרופסור מחקר מדעי ופרופסור כבוד באוניברסיטאות הונג קונג, צ'ינגדאו ושנגחאי בסין.
לאחרונה התקבל כפרופסור כבוד באקדמיה הסינית למדעים ובאקדמיה הגרמנית למדעים "לאופולדינה". בשנת 2010, הוענק לו פרס א.מ.ת על הישגיו בתחום מדעי העצב וחקר המחלות פרקינסון ואלצהיימר שהובילו לפיתוח תרופות למחלות קשות אלה בישראל. עם סיום הקריירה האקדמית שלו, החליט פרופ' יודעים להקדיש את יתרת זמנו, מרצו ואף את כספו להקמת מרכז ישראלי למימון ופיתוח תרופות בשלב מוקדם. מרכז שיגשר בין השלבים המוקדמים בגילוי תרופות, שמתחילים במוסדות האקדמיים, ובין השלבים שבהם קרנות הון סיכון וחברות התרופות מוכנות להשקיע בתרופה חדשה.