מאת: רועי צור עם פרופ' יהודה אולמן, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, יחידת הכוויות ושירותי רפואה אסתטית, הקריה הרפואית רמב"ם
כיצד למנוע קמטים?
"הרפואה הטובה ביותר היא הרפואה המונעת, ובכל הקשור לקמטים, מיעוט חשיפה לשמש ושימוש מושכל במסנני קרינה, הם המניעה הטובה ביותר", אומר פרופ' יהודה אולמן, מנהל המחלקה לכירורגיה פלסטית, מנהל יחידת הכוויות ומנהל שירותי רפואה אסתטית, בקריה הרפואית רמב"ם. אני מאמין מאוד בנגזרות של 'ויטמין 'A, המשווק בקרם ('רטין 'A לוקסיד), שניתן במרשם רופא ועושה מעין פילינג עדין והמשכי לפנים. הוא הוכיח את עצמו כמחדש את העור ומחזק את הקולגן והאלסטיות שלו, ומומלץ להשתמש בו מגיל 40 ומעלה".
מה לגבי משחות וקרמים למיניהם כנגד קמטים?
פרופ' אולמן: "חוץ מה'רטין 'A ומסנן קרינה אין צורך באמצעי נוסף. את הראשון מורחים רק בלילה, משום שהוא מגביר את הרגישות לשמש. את המסננים מורחים ביום והם מעניקים את הלחות. מספיק גם מסנן פשוט עם מקדם 30 ומעלה, תלוי בצבע העור. כל הקרמים האחרים הנמכרים נגד קמטים, רק נותנים ריח טוב ובשביל זה מספיק להשתמש בבושם".
מה עם מסאז'ים ועיסוי פנים?
פרופ' אולמן: "בשביל הפינוק זה נעים ונהדר, אבל על קמטים זה לא עובד".
דרכי ההתמודדות עם קמטים
כיום, קיימות ארבע דרכים להתמודד ולהעלים קמטים :
* באנגלית מבטאים אותם כארבעת ה-R
Relax – הרפיה/שחרור
ההליך המוכר והידוע של הזרקת הבוטוקס, שהינו רעלן המופק מרעל של הבוטלינום, המתפתח בשימורי מזון ישנים. רק לא מזמן ציינו 20 שנה למהפכה שגייסה את הבוטוקס לשירות הרפואה האסתטית, שמאז הפכה לפעולה האסתטית המבוצעת ביותר בעולם.
הבוטוקס משחרר ומרפה את השריר ע"י שיתוק שלו. השימוש בבוטוקס להעלמת קמטים מבוסס על העיקרון שיש בפנים מספר שרירים שניתן לוותר על התפקוד שלהם באמצעות הזרקת בוטוקס, כדי להמעיט בקמטים וזאת מבלי לפגוע בתפקוד או במראה, כמו השרירים שמרימים את המצח, השרירים שמקרבים את הגבות ("שרירי הזעף"), או השריר שמכווץ את החלק הצדדי של העיניים.
הבוטוקס משמש לשיפור מראה השליש העליון של הפנים ולהעלמת קמטים עדינים ודינאמיים. מעט מאוד משתמשים בו גם להעלמת קמטים במקומות אחרים, כי בהם ההשפעות על המימיקה ניכרות יותר.
טווח פעולה - שלושה חודשים. לא מעט מזריקים בוטוקס לקראת אירוע מסוים בלבד, כמו חתונה, פגישת מחזור וכד'.
תופעות לוואי – אין לבוטוקס שום נזק מצטבר והתהליך הפיך לחלוטין", אומר פרופ' אולמן. "יש תופעות לוואי כמו שטפי דם במקומות ההזרקה, או צניחה של העפעף אם מזריקים בצורה לא נכונה. אבל כאמור, הכל הפיך ואחרי שלושה חודשים גם התופעות הללו נעלמות. ברשימת תופעות הלוואי של הבוטוקס רשומות גם תחושה של שפעת או חולשה קלה, אולם אני לא נתקלתי בזה".
זמן החלמה – ניתן לחזור לפעילות רגילה מיד עם סיום הטיפול, אך השפעת של הטיפול מתקבלת רק לאחר 3-7 ימים מיום ההזרקה.
מה גורם לנו לקמטים? |
חשיפה לשמש - זהו הגורם הראשוני והעיקרי לקמטים. |
משקל – לאנשים שמנים יש יותר שומן תת-עורי, לכן יש להם פחות קמטים מאנשים רזים. גם שינויים תכופים במשקל הגוף גורמים לקמטים. |
עישון – אנשים שמעשנים נוטים יותר לפתח קמטים מאלה שלא מעשנים. |
כוח הכבידה – כוח המשיכה של כדור הארץ מושך אותנו כלפי מטה ועם הזמן הקולגן והאלסטין נחלשים, כמו גומי שמאבד את האלסטיות שלו אחרי שמתחו אותו הרבה זמן. |
תורשה – גיל הופעת הקמטים מושפע מהגנטיקה. |
שינויים אנטומיים בתוך העור. |
גיל – השומן התת-עורי מתמעט עם הגיל, הרקמה התת-עורית הופכת דקה יותר, וחיבור העור עם השרירים מתרופף, וגורמים לקמטים ולצניחת העור כלפי מטה |
חשיפה לכימיקלים שונים. |
Restore – לחדש
טיפול בו מוסיפים חומר מילוי לקמטים, הנוצרים כתוצאה מחוסר ברקמה התת-עורית המתפתח עם הגיל. קיימים שלושה סוגים של חומרי מילוי:
1. שומן עצמי
חומר המילוי האידיאלי, כי הוא מגיע מגופינו, ומיועד לטיפול בקמטים עמוקים. לכולנו יש בגוף מקומות בהם יש עודף שומן שניתן לשאוב בהליך של שאיבת השומן. השאיבה נעשית בהרדמה מקומית ולאחריה השומן עובר תהליך ניקוי לצורך הזרקה לקמטים.
• טווח הפעולה – "מילוי באמצעות שומן עצמי נשאר לתמיד והופך להיות חלק ממך", אומר פרופ' אולמן. "הבעיה היא שלא הכל נקלט (בין 30%-50% נספגים ויש אף כאלה שאצלם נספג כמעט הכל), ואין שליטה על כמות השומן שנקלטת. לכן, צריך למלא שומן בעודף, דבר הגורם לנפיחות בפנים ולמשך זמן החלמה ארוך יחסית.
• תופעות לוואי – נפיחות במקומות המילוי, החולפת כעבור שבוע-שבועיים. במקרים נדירים מאד עלולות להיווצר ציסטות שומניות שניתן לשאוב אותן בקלות.
• זמן החלמה – שבוע עד שבועיים. נחשב לזמן החלמה ארוך בהשוואה לכיוון אליו שואפת כיום הרפואה בכלל, ותחום הרפואה האסתטית בפרט, של הליכים מהירים עם זמן החלמה קצרצר (Lunch Time Procedure).
2. חומרי מילוי לתמיד
חומרים המוזרקים לתמיד, שהנפוץ מביניהם הוא הסיליקון. "מבחינתי זה פסול ובכל הקשור לקמטים (כמו גם במילוי השפתיים), יש לשים על החומרים הללו סימן אזהרה גדול", אומר פרופ' אולמן. "החומר עלול לנדוד ואחרי 10-15 שנה לצאת החוצה בצורת מורסות, לגרום לזיהומים ולהפוך לבעיה שקשה להיפטר ממנה".
3. חומרי מילוי זמניים
התכשירים המובילים בקבוצה זו, הם תכשירים המורכבים מחומצה היאלורונית, כמו, 'פרלן' או 'ג'ובודרן'. "החומרים הללו קיבלו את אישור ה-FDA ונמצאים בשימוש נרחב מאוד", אומר פרופ' אולמן. "ההזרקה שלהם יחסית פשוטה. גם הכאב שהיה כרוך במגע החומר עם הרקמות, איננו קיים עוד עם כניסת הדור החדש של החומרים, המכילים בתוכם משכך כאב מסוג 'לידוקאין', שיחד עם מריחת קרם מאלחש לפני ההזרקה מאפשרים פעולה ללא כאב כלל. קיים חומר מילוי נוסף הנקרא 'אבולנס', המופק מחזירים, שקיבל רק עכשיו את אישור ה- FDA ומשרד הבריאות בארץ, והוא טוב יותר לקמטים הדורשים עבודה יותר עדינה.
• טווח השפעה - כשנה.
• תופעות לוואי - רק במידה והרופא שם יותר מיד או פחות מידי חומר. במקרה והוזרק יותר מידי חומר והופיעו גושים, ניתן לפרק אותם באמצעות הזרקת אנזים מיוחד.
אדמומיות קלה לאחר ההזרקה שכיחה והיא חולפת אחרי מספר שעות. אירועי זיהום מקומי תוארו כנדירים ביותר ומעבר לזה אין שום תופעת לוואי משמעותית.
• זמן החלמה - ניתן להמשיך בפעילות היומיומית מיד אחרי סיום הפעולה, לאחר מריחת איפור קל לטשטוש האדמומיות ונקודות ההזרקה.
Resurface – פילינג
הפילינג המיועד לטיפול במצבים של הרבה קמטים (קמטוטים) בעור. "זו פעולה המשולה לגיהוץ העור" מסביר פרופ' אולמן. "היא יותר פולשנית ונעשית בהרגעה עמוקה בתיווכו של מרדים, וגם ההחלמה ממנה יותר ממושכת.
"הפילינג הוא בעצם יצירת כוויה מבוקרת בדרגה שנייה. ניתן לעשות אותה בכל מיני אמצעים – כימיים (חומצות), לייזר או שיוף באמצעות משהו הדומה לנייר זכוכית. אני אישית מעדיף את הלייזר, שהוא מדויק יותר".
• טווח השפעה – שנים רבות, בתנאי שמקפידים על שימוש במסנני קרינה וחוזרים להשתמש בקרמים המכילים את הנגזרת של ויטמין A.
• תופעות לוואי - אדמומיות לזמן ממושך, צלקות העלולות לנבוע מזיהום שלאחר הפעולה (נגדו ניתן טיפול מונע - הן נגד חיידקים והן נגד וירוסים). כמו כן, עלולים להופיע כתמים בהירים או כהים, בעיקר אצל כהי עור, שלגביהם הטיפול הזה לא מומלץ.
• זמן ההחלמה - תהליך ההחלמה מאוד לא נעים, כמו מכוויה. בד"כ, הפנים נשארות נפוחות כ- 10 ימים והמקומות שטופלו מפרישים. יש לקחת בחשבון 10-14 ימים של שהייה בבית, שלאחריהם נשארת אדמומיות שנעלמת רק כעבור כמה שבועות עד שלושה חודשים, ובמהלכם צריך לשים מייק-אפ על הפנים. בעיה נוספת היא שלאחר הפילניג עור הפנים נראה חדש, כמו עור של תינוק ושונה מהעור של הצוואר, שאסור לטפל בו בפילינג, עקב סיכון מוגבר להצטלקויות.
Redraiping - מתיחת/הרמת פנים
מדובר בניתוח המיועד לטיפול בעור הפנים, שהתרופף וצנח עם השנים. הניתוח נעשה בהרדמה מקומית עם הרגעה עמוקה המבוצעת ע"י מרדים, ומחייב פתיחה של העור באמצעות חתכים ארוכים, הנעשים במקומות נסתרים (מאחורי ולפני האוזן ובקו השיער).
פרופ' אולמן: "בניתוח מפרידים את רוב העור מהמקום שלו, גם בצוואר וגם בפנים, מגיעים לשרירים, מחזקים ומקצרים אותם ואז מותחים או יותר נכון - מרימים את העודף של העור, מוציאים אותו דרך החתכים וסוגרים בתפירה. בהליך מטפלים לא רק באלמנטים של העור, אלא גם במה שנמצא מתחתיו, כמו השרירים, השומן והחיבורים בין העור לשרירים".
"כדי לעבור את הניתוח צריך להיות אדם בריא. לא מתאים למי שנוטל תרופות לדילול הדם, לסובלים מסכרת ומיתר לחץ דם.
"גם אנשים שמעשנים לא מתאימים לניתוח, והם מתבקשים להפסיק לעשן חודשיים, שלושה לפניו, כדי למנוע נמק של העור. מן הראוי לציין, שיש המבקשים לבצע מתיחה של הצוואר בלבד. אולם לצערנו, אין הליך כזה, והרמת הצוואר הינה חלק מהליך של הרמת שני השלישים התחתונים של הפנים".
• טווח השפעה - בין 7 ל-10 שנים.
• תופעות לוואי - הצלקות הן החיסרון העיקרי של מתיחת הפנים. עלולים גם להיווצר צלקות נוספות מנמק של העור בגלל כלי דם קטנים שנסתמים, פגיעה בעצבים, דימום, זיהום. מעבר לכך, יש לזכור שמדובר בניתוח לכל דבר עם כל תופעות הלוואי העלולות להתרחש בניתוחים.
• זמן החלמה - כשבועיים.
לדף ניתוח מתיחת פניםפרופ' יהודה אולמן
יליד הארץ, בן 55, למד רפואה בפקולטה לרפואה של הטכניון, התמחה בכירורגיה פלסטית ברמב"ם. השתלם בארה"ב בכירורגיה פלסטית משחזרת ואסתטית. לאחרונה, נבחר לעמוד בראש האיגוד הישראלי לכירורגיה פלסטית. נשוי ואב ל-3 ילדים.