הטיפולים הכירורגיים בגידולי מח כוללים ברוב המקרים, ניתוח לכריתת הגידול לצורך אבחנה פתולוגית הכוללת פרופיל מולקולרי של סוג הגידול, הפחתת הלחץ על רקמת המח, ושיפור התפקוד הנוירולוגי של החולה. לפני הניתוח, המטופלים עוברים סדרת בדיקות הדמיה מתקדמות הכוללות CT ו MRI מוחי לצורך קביעת מיקומו המדויק של הגידול, קביעת ממדיו והערכת סמיכותו לאזורים תפקודיים קריטיים במוח. בחלק מהמקרים נעשה שימוש בשיטות הדמיה נוספות המדגימות את מסלולי מסילות החומר הלבן ואזורי מוח תפקודיים. בדיקות הדמיה מתקדמות אלו משולבות במערכת הנווט הניתוחית לצורך הכוונה ושימור התפקודים העצביים במהלך הניתוח. בהתאם לתוצאות ההדמיה, מתכנן המנתח את הניתוח באופן שימנע או ימזער הופעת חסרים נוירולוגים חדשים ויביא לשיפור הפרעות תפקודיות שנגרמו ע"י הגידול. המטופלים עוברים לפני ואחרי הניתוח הערכה נוירו-פסיכולוגית לזיהוי הפרעות תפקודיות הקיימות טרם הניתוח ואת מידת השיפור בהפרעות אלו לאחר הניתוח.
במקרים מסויימים מתבצעת ביופסיה מוחית לצורך אבחנה פתולוגית. הביופסיה מבוצעת ע"י החדרה של מחט ביופסיה דרך חור זעיר של כ- 2 מ"מ בגולגולת אל תוך התהליך אשר ברצוננו לדגום. הפרוצדורה מבוצעת בהכוונת אמצעי הדמייה משוכללים בסיוע מערכת ניווט דיגיטלית המאפשרת להגיע לרמות דיוק גבוהות ביותר גם בתהליכים הממוקמים באזורי מוח עמוקים. על מנת לוודא שהביופסיה אבחנתית, כלומר, הדגימה נלקחה מאזור של גידול (ולא בשולי הגידול), מבוצע שימוש בסמן פלוארסנטי (5-ALA), הניתן לחולה בשתיה מספר שעות טרם הניתוח וצובע את הגידול בצבע פלואורסנטי.
לרשות המרכז עומדים אמצעי הטכנולוגיה המתקדמים מסוגם בעולם, לרבות מערכות ניווט ממוחשבות ואולטרה-סאונד תלת מימדי תוך-ניתוחי, המאפשרות לזהות את מיקום הגידול בדיוק של מילימטרים בודדים ולהדגים את הגידול בזמן אמת. המערכת מצליבה בין נתוני הדמיית המוח שבוצעו לפני הניתוח לבין הגידול בזמן הניתוח עצמו, ומספקת לו תמונה תלת-ממדית לצורך התמצאות מרחבית בחלל המוח בזמן אמת. יכולת הדיוק הזו חוסכת את הצורך לבצע פתיחת גולגולת נרחבת, משפרת את רמת הבטיחות של הפעולה, מאפשרת לקצר את משך הניתוח ומשפרת את התוצאה הניתוחית.
הניתוחים יכולים להתבצע בהרדמה כללית או בעירות (awake craniotomy) תוך שימוש בהרדמה מקומית בלבד. צורת ניתוח זאת נדרשת כאשר מיקום הגידול הינו בסמוך לאזורים השולטים על תפקודי מוח חיוניים כגון דיבור, זיכרון, או תנועה המחייבים שיתוף פעולה של החולה בזמן הניתוח כדי להעריך ולשמר את תפקודו. במהלך ניתוח בעירות החולה ער ומשוחח במהלך הניתוח עם רופאיו לצורך ניטור תוך ניתוחי מתמשך בזמן אמת ("ניתוחי מוח בעירות "). לאחר הניתוח, המטופל נשאר תחת השגחה בחדר התאוששות (הצמוד לחדר ניתוח), מבצע CT מח שגרתי ועובר להמשך השגחה בטיפול הנמרץ הנוירוכירורגי למשך כיממה. משך האשפוז הממוצע לאחר ניתוח גידולי מוח במערך הנוירוכירורגי שלנו הינו כ 2-3 ימים.
הגידול נשלח לבדיקה פתולוגית. התשובה מתקבלת כעבור כשבוע ימים. במידת הצורך ניתן לבצע אנליזה מולקולרית מקיפה הרלוונטית לסוג הגידול. עם קבלת התשובה הפתולוגית מתכנס הצוות הרב תחומי לקבלת החלטה על המשך טיפול ומעקב (Tumor Board). המטופל מוזמן לביקורת לאחר הניתוח ופגישה עם הרופא המנתח. בפגישה יינתן למטופל ע"י הרופא המנתח הסבר אודות האבחנה הפתולוגית ותוכנית הטיפול והמעקב הנדרשים. בהמשך יוזמן המטופל לביקורות תקופתיות.
במידת הצורך ובהתאם לאבחנה הפתולוגית הספציפית, המטופל יוזמן להמשך טיפול נוירו-אונקולוגי. ריכוז הטיפול והמעקב הן בתקופת האשפוז והן בתקופת הטיפולים נעשה ע"י המתאמת הנוירו-אונקולוגית המלווה את המטופל ומשפחתו מרגע אשפוזו. ליווי זה נעשה גם במהלך הטיפולים (אם נדרשים) והמעקב תוך תאום בין הגורמים הרפואיים השונים ומתן מענה לבעיות פרה-רפואיות, ותמיכה פסיכו-סוציאלית במטופלים ובבני משפחותיהם בזמינות מלאה 24 שעות ביממה בהתאם לדחיפות הפניה.
המרכז לגידולי מוח בקריה הרפואית רמב"ם, נמצא בקשרים מחקריים רציפים עם המרכזים המובילים בעולם בתחום גידולי המוח. המרכז מאוד פעיל מחקרית ומוביל מחקרים קליניים פורצי דרך בתחום גידולי המוח. חלק מהמחקרים פותחו במרכז ומתבצעים רק בו וחלק מהמחקרים הם רב- מרכזיים, על בסיס שיתוף פעולה עם מרכזים מובילים נוספים בעולם מאירופה ארה"ב ואסיה. לאחר קבלת האבחנה, במידה ורלוונטי, יקבל המטופל הסברים על אפשרות השתתפות במחקרים טיפוליים אלו בהתאם לאבחנה הספציפית של הגידול מימנו סובל/ת. בנוסף מתבצעים במרכז מחקרים בסיסיים (פרה קליני) במעבדות המחקר של המערך הנוירוכירורוגי ובשיתוף פעולה עם מרכזים אקדמאים מובילים בארץ ובעולם בנושאי הטיפול בגידולי מח. תוצאות מחקרים אלו מפורסמים בספרות המדעית הבינלאומית ומיושמים בתכנון טיפולים עתידיים בחולים הסובלים מגידולי מוח. עבודות מחקר אלו מוצגות בכנסים בינלאומיים להעשרת הידע הרפואי העולמי.
במרכז לגידולי מוח מתבצעים: