השירות הפסיכולוגי

תמונה ראשית-השירות הפסיכולוגי

השירות הפסיכולוגי

השירות הפסיכולוגי במרכז הרפואי רמב"ם הינו חלק ממערך המקצועות הנלווים לרפואה, והינו כפוף ישירות להנהלת בית החולים. השירות מאגד בתוכו שלושה תחומים: פסיכולוגיה קלינית, פסיכולוגיה שיקומית ופסיכולוגיה רפואית.
השירות כולל פסיכולוגים קליניים הממוקמים ברובם באגף לבריאות הנפש, ופסיכולוגים רפואיים ושיקומיים הממוקמים במחלקות ובמרפאות השונות של בית החולים הכללי. הפסיכולוגיה הקלינית, הרפואית והשיקומית מיוצגות גם בבית החולים רות לילדים.

בבסיס העבודה המקצועית אנו נותנים דגש לחשיבה אינטגרטיבית ומגוונת, וליכולת התנהלות בתוך צוות רב מקצועי. אנו משלבים חשיבה מעמיקה ורחבה יחד עם שיטות התערבות מגוונות ועדכניות המותאמות לצרכים של החולים והמטופלים.
בכל מחלקה או מרפאה הפסיכולוג הינו חלק אינטגרלי מהצוות ופועל בשיתוף פעולה עם הרפואה, הסיעוד, ומקצועות נוספים. הפסיכולוגים בשירות מבצעים טיפולים פרטניים, קבוצתיים, וכן התערבויות רב מערכתיות רבות יחד עם כל קשת המקצועות במרכז הרפואי רמב"ם.

הפונקציה הפסיכולוגית מייצגת חשיבה ביקורתית, הטלת ספק, השתהות ובדיקה עצמית. יש לכך חשיבות רבה בתוך ארגון שמורגל במצבי חירום, ובפעילות בעצימות גבוהה ומצילת חיים. כפועל יוצא, יש פניות רבות להנהלת השירות להתערבויות עם צוותים בבית החולים, ברמה האינדיבידואלית וברמה הקבוצתית. פסיכולוגים בעלי ניסיון והכשרה בהנחיית קבוצות מנחים וקבוצות רבות של הצוות הרב מקצועי, מתוך מטרה לעזור בהתמודדות עם קשיים בתוך צוותים רב-מקצועיים ובעיקר עם השחיקה המרובה הכרוכה בעבודה בבית החולים.

השירות הפסיכולוגי בבית החולים מוכר על ידי משרד הבריאות להתמחות בפסיכולוגיה קלינית, רפואית ושיקומית. בכל רגע נתון נמצאים בבית החולים מתמחים רבים בכל תחומי ההתמחות, לצד מומחים ותיקים ומומחים-מדריכים בשלוש ההתמחויות.
בנוסף, השירות הפסיכולוגי הינו מקום מבוקש לפרקטיקום, (עבודה מעשית של סטודנטים לתואר שני) בפסיכולוגיה קלינית, רפואית או שיקומית. סטודנטים מגיעים לפרקטיקום ברמב"ם ממספר גדול של אוניברסיטאות ומכללות.

התחומים הטיפוליים בשירות הפסיכולוגי

פסיכולוגיה קלינית

פסיכולוגיה קלינית הינה תחום של בריאות הנפש העוסק באבחון ובטיפול בבעיות נפשיות, זאת לצד איתור, מניעה וסיוע במצוקה או בחוסר תפקוד פסיכולוגי, וקידום התפתחות אישית. בטיפול הפסיכולוגי יש התייחסות למצבו הנפשי הנוכחי של המטופל, לסיבה שהובילה אותו לפנות לטיפול, לציר ההתפתחותי ולמטריצת מערכות היחסים בהם התפתח ובה מתנהלים חייו.
תהליך הכשרת הפסיכולוג/ית הקליני/ת כולל לימודי תואר ראשון ושני וקבלת תואר מוסמך בלימודי פסיכולוגיה קלינית, וכן ארבע שנות התמחות במוסד מוכר על ידי משרד הבריאות - כמו למשל המרכז הרפואי רמב"ם, ומעבר בחינת מומחיות בתחומי הפסיכותרפיה והפסיכו-דיאגנוסטיקה. במהלך כל תקופת ההכשרה פסיכולוגים מתמחים מלווים על ידי הדרכות רציפות שניתנות על ידי מדריכים בכירים, וצוברים ניסיון רב בתחום הפסיכותרפיה ומתנסים במגוון גישות טיפוליות, ביניהן: טיפול פסיכודינמי, טיפול הומניסטי, טיפול קוגניטיבי התנהגותי, טיפול דיאדי או מערכתי.
תפיסת העולם המקצועית של ענף הפסיכולוגיה הקלינית במרכז הרפואי רמב"ם, הנה אינטגרטיבית, תוך עידוד שימוש במגוון גישות ותפיסות תאורטיות. הטיפולים וההדרכה מותאמים למסגרת הקיימת בשירות הציבורי, וכוללים טכניקות טיפוליות שונות, ביניהן: ביופידבק - PE, DBT, CBT, EMDR, כל זאת, לצד חשיבה דינמית המיושמת הן לצורך הבנה ופורמולציה של בעיות המטופל והן דרך הגישות הטיפוליות קצרות המועד הממוקדות.

אחראית התמחות ותחום פסיכולוגיה קלינית: קרן רם בר-יוסף

פסיכולוגיה שיקומית

פסיכולוגיה שיקומית הינה ענף העוסק באבחון וטיפול של אנשים עם מוגבלויות (התפתחותיות ו/או נרכשות) גופניות, נפשיות, קוגניטיביות וחברתיות.
מטרת הטיפול הפסיכולוגי השיקומי הינה להביא את המטופלים שחווים מצוקה ומשבר בגוף ובנפש, לידי התמודדות מיטבית והסתגלות שתאפשר להם שיפור ברווחתם הרגשית ובתפקוד. זאת, תוך דגש על ראיה אינטגרטיבית והתייחסות לכל תחומי חייו של המטופל.
בהתאם לכך, הפסיכולוג השיקומי מסייע למטופל ולבני משפחתו להתמודד עם המוגבלות והאובדן שקיים (פיזי, או אחר). הוא מתייחס גם למכלול ההיבטים הפסיכולוגיים, החברתיים והתרבותיים המסייעים והמקשים עליו בחייו, לשם מיטוב הפוטנציאל האישי והשיקומי שלו.

אוכלוסיית המטופלים כוללת: בעלי מוגבלויות פיזיות כגון שיתוק, עיוורון, כוויות, קטיעות, סוכרת, חירשות, מחלות לב, מחלת כליות, מחלת הסרטן. בעלי מוגבלות התפתחותית כגון אוטיזם או פיגור. בעלי מגבלה חברתית-תרבותית כמו נוער בסיכון, עבריינים, מתמכרים לחומרים פסיכו-אקטיביים כמו סמים ואלכוהול. בעלי מוגבלות רגשיות כגון נפגעי נפש , בעלי תחלואה כפולה (נפשית ופיזית) , נפגעי פוסט-טראומה ומצבי אובדן ושכול.

נוירופסיכולוגיה הינה תחום ייחודי הנכלל בתוך הפסיכולוגיה השיקומית. לפסיכולוגים השיקומיים שהינם גם נוירופסיכולוגים, ידע ומיומנות בקשר שבין מבנים ותהליכים מוחיים לבין קוגניציה, רגש והתנהגות, בטיפול ובשיקום של מטופלים עם פגיעה מוחית, מולדת או נרכשת, על רקע חבלה או מחלה.
בנוסף לטיפול ולשיקום, נוירופסיכולוגים עוסקים באבחון נוירופסיכולוגי שהוא הערכה ממוקדת או מקיפה של שינויים פסיכולוגיים - קוגניטיביים, רגשיים והתנהגותיים - העשויים לבוא בעקבות מצבים רפואיים מולדים או נרכשים, הפוגעים במוח ישירות או באופן עקיף.
הפסיכולוגים השיקומיים פועלים במערכות הבריאות ובמערכי השיקום מתוך שיתוף מקצועי הדוק המכוון למטופל המשתקם, למשפחתו ולסביבתו יחד עם ייעוץ והדרכה לצוות הרב- מקצועי.

אחראית התמחות ותחום פסיכולוגיה שיקומית: שוע טולדנו

 

פסיכולוגיה רפואית

הפסיכולוגיה הרפואית מתמקדת ביחסי הגומלין בין הגוף לנפש ובמעורבות של היבטים אלו בהתמודדות האדם עם רצף האירועים שבין בריאות וחולי, החל ממניעה של מצבים רפואיים, דרך התמודדות עם מחלה ועד ליווי בסוף החיים.
מוקד העבודה של הפסיכולוג הרפואי הינו התמודדות עם מצבים רפואיים כרוניים ואקוטיים, היענות לטיפול רפואי, התערבות במשבר, הערכות לקראת פרוצדורות רפואיות, עיבוד מצבי אובדן ואבל, התמודדות עם מצבים רפואיים ללא ממצא אורגני ידוע.
כמו כן, נעשית עבודה בראייה מערכתית, הכוללת סיוע בתקשורת רופא- חולה, מסירת בשורות קשות, הפחתת שחיקה בקרב צוותים ועוד.
הפסיכולוגים הרפואיים משתלבים במחלקות וביחידות ברחבי בית החולים הכללי ונותנים מענה לחולים, בני משפחותיהם ואנשי הצוות הרפואי והסיעודי. המענה נעשה באופן פרטני או קבוצתי.

אחראית התמחות ותחום פסיכולוגיה רפואית: ענבל מיטניק

טיפול באמנויות

הטיפול באמצעות אומנויות החל ברמב"ם בשנות ה- 70 והתרחב במסגרת החטיבה לבריאות הנפש. בשנת 2017, החלו המטפלים באמצעות אומנויות להשתייך לשירות הפסיכולוגי, מתוך הבנה כי העבודה המרכזית שלהם היא פסיכותרפיה שמשתמשת בכלים אמנותיים. צעד זה הוביל לשימוש מורחב בתהליכי יצירה והבעה דרך כלים אמנותיים, במתכונת פרטנית וקבוצתית. תהליכים אלו מאפשרים למטפלים להרחיב ולהבין את עולם המטופל, ולקדם אותו בכל כוחותיו ולצעדים לשינוי.
הטיפול באמנויות כולל סדנאות צוות, קורסים להכשרה והשתלמויות. התחום מתרחב וכולל מטפלים קבועים באמנות חזותית, תנועה וביבליותרפיה המשולבים בתהליך הכשרה מתקדמת וסטודנטים לטיפול באמצעות אמנות.
כיום, המטפלים באמצעות אומנויות משתלבים בשירות הפסיכולוגי במחלקות וביחידות ברחבי בית החולים והן באגף לבריאות הנפש במבוגרים וילדים, נותנים מענה פרטני או קבוצתי.

אחראית תחום טיפול באמנויות: יעל מזרחי

השירות הפסיכולוגי בבית החולים רות לילדים

בית החולים לילדים על שם רות רפפורט, המהווה חלק בלתי נפרד מבית החולים רמב"ם, מתמחה בטיפול בילדים ובני נוער. ילדים מופנים לבית החולים לצורך טיפול או אשפוז בשל מצבים רפואיים מגוונים, הדורשים לעיתים פרוצדורות, טיפולים ואבחנות חדשות. בחלק מהמקרים, מדובר במחלות כרוניות המחייבות שינוי משמעותי באורח החיים, כולל היענות לטיפול רפואי והתאמה למסגרות בית ספריות, חברתיות ומשפחתיות. מצבים אלה עשויים להשפיע על ההתמודדות הרגשית ולהיות מלווים בחששות וקשיים.
בהתאם לכך, השירות הפסיכולוגי הרפואי-שיקומי לילדים ובני נוער הוקם בבית החולים במטרה לסייע להם להתמודד עם המשימות הרפואיות השונות ולהתחבר לכוחותיהם האישיים, כך שיוכלו להתמודד בצורה מיטבית עם הטיפול בגופם. השירות נותן מענה לצרכים הפסיכולוגיים הייחודיים של המטופלים, הן במסגרת האשפוזית והן במסגרת האמבולטורית.

הצוות הפסיכולוגי כולל פסיכולוגים ופסיכולוגיות בעלי התמחות רפואית, שיקומית וקלינית, העובדים בשיתוף פעולה רב-מקצועי עם הצוותים הרפואיים השונים ביחידות בית החולים, כחלק מהטיפול הכוללני הניתן למטופלים.
השירות הפסיכולוגי פועל במחלקות ובמרפאות השונות בבית החולים, ומספק מענה לתהליכים רגשיים מורכבים כמו עיבוד הבשורה על מחלה, התמודדות עם טיפול ממושך, ליווי במצבים כרוניים, התערבויות במצבי משבר, והכנה רגשית לתהליך הטיפולי. הטיפול מותאם לצרכי הילד והוריו, תוך התייחסות למצבו הרפואי.
במסגרת החונכות הסטודנטים מצוותים למטופל/ת לפי אזור מגוריהם, במטרה לתמוך בהם לצד ההתמודדות עם מצבם הרפואי. הסטודנטים נפגשים עם הילדים או המתבגרים אחת לשבוע, במהלך שעות אחר הצהריים, לאורך שנת הלימודים, בבתי המטופלים. המפגשים מאפשרים לסטודנטים להתנסות בקשר טיפולי מעמיק וללמוד על ההיבטים הפסיכו-רפואיים, תוך שילוב חשיבה והתנסות מעשית.

ההתנסות מעמיקה בקשר בין גוף לנפש, ובביטויים סומטיים של מצבים נפשיים, כשהסטודנטים עוברים הדרכות משותפות כחלק מתהליך הלמידה.

מידע למטופל ולמבקר

צוות בית החולים רמב"ם נמצא כאן עבורכם, לספק לכם רפואה מקצועית, חדשנית, איכותית ובטוחה, המבוססת על ידע מחקרי מתקדם.
בכל הליך רפואי עומדים לנגד עינינו צרכי המטופל, תוך מתן כבוד, הקשבה, שקיפות ושיתוף המטופל ומשפחתו בתהליך קבלת ההחלטות.
 
בעמוד המידע למטופל ולמבקר ריכזנו עבורכם מידע חשוב אודות כללים, נהלים וחוקים, זכויות וחובות, שירותים ומידע נוסף. מידע זה יסייע לכם בעת אשפוז או בעת קבלת שירות רפואי במרפאות החוץ ובמכונים השונים ברמב"ם.

צרו איתנו קשר

סליחה על התשובה