בדיקות וטיפולים
מכון ריאות

Fiber-optic bronchoscopy  - בדיקה המבוצעת במכון ריאות בחדר פעולות בהרדמה שטחית ("טישטוש").

הכנה לבדיקה

הבדיקה מבוצעת בצום של לפחות 6 שעות, ולאחר ביצוע של בדיקות דם שמראות תפקודי קרישה וספירה תקינים. לפני הבדיקה צריך להפסיק תרופות מדללות דם מסוימות. צוות המכון יכין אותך על פי הנהלים לקראת הבדיקה.

מהלך הבדיקה

במהלך הבדיקה מוחדר ברונכוסקופ (צינור עם מצלמה בקצה) לקנה הנשימה ולריאות דרך האף או הפה. המטופל מורדם במהלך הבדיקה וברוב המוחלט של המקרים לא זוכר דבר מהבדיקה. במהלך הבדיקה מחפש רופא הריאות ממצאים פתולוגים בריאות בעזרת המצלמה, ובמידה ומתגלה ממצא חריג מתבצעת דגימה של הממצא (ביופסיה) על מנת לאבחן מחלות שונות. הבדיקה נחשבת בטוחה מאוד (פחות מ- 2% סיבוכים).

למידע נוסף על ברונכוסקופייה גמישה

הטיפול ניתן ב:

סביב הריאה (בין הריאה לבית החזה) יכול להצטבר נוזל מסיבות שונות, לעיתים גם בכמות גדולה. הנוזל הזה יכול ללחוץ על הריאה ולגרום לקשיי נשימה. ניתן לנקז את הנוזל הזה למטרה אבחנתית (מה סיבת הנוזל) או טיפולית (הוצאת הנוזל כדי להקל על הנשימה).

הבדיקה מתבצעת במכון ריאות בהנחיית מכשיר אולטראסאונד על ידי רופא ריאות ובעזרת מחט.

הכנה לבדיקה

יש להגיע לניקור עם בדיקות דם של תפקודי קרישה וספירה תקינים.

לפני הבדיקה צריך להפסיק תרופות מדללות דם מסוימות.

מהלך הבדיקה

הניקוז מתבצע בהרדמה מקומית כדי למנוע כאב במהלך הבדיקה.

לאחר הניקוז, נשלח הנוזל שהופק לבדיקות רבות כדי לאבחן מחלות שונות. עם גמר הפעולה יש צורך במנוחה וביצוע צילום חזה לוודא העדר סיבוכים. לרוב המטופל ישוחרר כעבור שעתיים מביצוע הניקור הפלוירלי.

 

למידע נוסף על ניקור פלוירלי

הטיפול ניתן ב:

שיקום ריאות מיועד לחולים הסובלים ממחלות כרוניות כמו COPD, ILD ואחרות.

מהו הבסיס התיאורטי לגישה השיקומית?

מחלות ריאות כרוניות פוגעות בתפקוד של כל המערכות בגוף החולים.
הנזק לריאה אינו הסיבה היחידה לפגיעה בתפקוד. גם מיעוט בפעילות הגופנית מביא, כשלעצמו, לידי ניוון מהיר (אטרופיה) של השרירים ושל המערכת הקרדיווסקולרית. 
 גם אם קצרה ידינו לרפא את המחלה ניתן לתקן את הניוון המשני ולהביא על ידי כך לשיפור התפקוד.

שיקום הינו פעילות רב תחומית הנסמכת על אימון גופני נמרץ ועל תמיכה קבוצתית, אשר מטרתו לשפר את הכושר הגופני, את המצב הבריאותי, את רמת התפקוד הפיסי, הנפשי והחברתי, להקטין תחלואה, לשפר את איכות החיים ולהאריך, אם ניתן, את ההישרדות.

מה ניתן להשיג על ידי פעילות השיקום?

  • השיפור בסיבולת המאמץ
  • הקטנת תחושת קוצר הנשימה
  • הקטנת תחושת החרדה
  • שיפור באיכות החיים
  • צמצום פניות למרפאה ואשפוזים
  • הפעילות מתבצעת בחדר הכושר של בית החולים, בהנחיית רופאה ובהשגחת אחות ומדריכה/מדריך שיקום ופיזיותרפיסט

מרכיבי השיקום

  • אפטימיזציה של הטיפול במחלת הריאה (הפסקת עישון, טיפול תרופתי)
  • אימון גופני אירובי עם חמצן, כגון הליכה על גב הליכון או אופני רכיבה
  • חיזוק קבוצות שרירים ייחודיות כגון גפיים עליונות או שרירי בטן (הרמת משקולות, כפיפות בטן)
  • תדירות האימון - פעמיים בשבוע
  • משך האימון כ-50 דקות בכל עת
  • תרגילי גמישות ויציבה


למידע נוסף על שיקום ריאות

הטיפול ניתן ב:

בדיקה המתבצעת במכון ריאות בחדר תפקודי נשימה.

הכנה לבדיקה

לפני הבדיקה צריך להפסיק טיפול תרופתי שעלול להשפיע על תוצאות הבדיקה (משאפים).

מהלך הבדיקה

במהלך הבדיקה המטופל מתבקש לבצע פעולות שונות של נשיפה ושאיפה, וטכנאי נשימה בודק בעזרת מכשור מיוחד שלושה פרמטרים שונים:

  • זרימות האוויר בריאה
  • הנפחים של הריאה
  • יכולת הדיפוזיה (פיעפוע) של הריאה

בעזרת בדיקה זו יוכל רופא הריאות להחליט האם קיימת מחלה ריאתית או לא, ומה החומרה שלה במידה וקיימת. הבדיקה נמשכת עד חצי שעה, היא אינה כואבת כלל, ואין צורך בצום או בדיקות דם אחרות.

 

למידע נוסף על תפקודי נשימה

בדיקה המבוצעת במכון ריאות בחדר פעולות בהרדמה.

הכנה לבדיקה

הבדיקה מבוצעת בצום של לפחות 6 שעות, ולאחר ביצוע של בדיקות דם שמראות תפקודי קרישה וספירה תקינים. לפני הבדיקה צריך להפסיק תרופות מדללות דם מסוימות.

מהלך הבדיקה

במהלך הבדיקה מוחדר ברונכוסקופ (צינור עם מצלמה בקצה) בעל מתמר אולטראסאונד דרך הפה לתוך קנה הנשימה והריאות. רופא הריאות מפעיל את מכשיר האולטראסאונד הזעיר בתוך הריאות בחיפוש אחר ממצאים חריגים כגון הגדלה של קשרי לימפה בחזה או גושים בריאה.

במידה ונראה ממצא חריג מבוצעת דגימה (ביופסיה) של הממצאים, והחומר שמופק נשלח למעבדות בית החולים כדי לאבחן מחלות שונות.

הבדיקה נחשבת בטוחה ביותר (פחות מ- 1% סיבוכים).

במהלך הבדיקה נוכח גם מרדים המפקח על תהליך ההרדמה בבדיקה.

 

למידע נוסף על בדיקת Endobroncial Ultrasound) EBUS)

מהו הגורם למחלת הסרקואידוזיס?

הסיבה להופעת המחלה אינה ידועה. קיימת שכיחות גבוהה יותר בתוך משפחות על כן ישנה הנחה כי קיים מרכיב גנטי מסוים. המחלה יכולה להופיע ללא קשר לגזע, מוצא, מין או גיל אך כן קיימות אוכלוסיות בהן שכיחות המחלה גבוהה יותר (לדוגמא מדינות סקנדינביה ואפרו-אמריקנים) ולרוב גיל ההופעה יהיה במבוגרים צעירים (20-50).

האם סרקואידוזיס היא מחלה קשה?

במרבית המקרים התשובה היא לא! בחלק גדול מהמקרים מחלת הסרקואידוזיס הינה קלה וחולפת מעצמה על-פני מספר חודשים או שנים, לעיתים ללא טיפול כלל. חלק נוסף מהמטופלים נשאר עם מחלה כרונית בה הדלקת קיימת אך במצב יציב שלא מחמיר ואותם מטופלים יזדקקו לרוב לטיפול לשיפור התסמינים. אחוז מסוים מהמטופלים מפתח מהלך מחלה קשה אשר עלול לפגוע באופן הולך ומתקדם באיברים המעורבים ומצריך טיפול ממושך לשיפור התסמינים ולהאטת התקדמות המחלה.

מהם התסמינים של מחלה הסרקואידוזיס?

חשוב לציין כי הרבה מטופלים עם סרקואידוזיס הם ללא תסמינים כלל ולעיתים החשד עולה כתוצאה מבדיקה שבוצעה מסיבות אחרות (צילום חזה, בדיקת דם וכו'). אצל חלק גדול אחר התסמינים הינם לא ספציפיים (חולשה, עייפות, ירידה בתיאבון, דכאון). תסמינים נוספים קשורים לאיבר המעורב במחלה:

  • ריאות – קוצר נשימה, שיעול יבש, צפצופים
  • עיניים – כאב, שריפה, צריבה, טשטוש ראייה, אודם
  • עור – פריחות, בליטות, כיבים, היכולים להופיע על פני הגפיים, הפנים ועוד
  • מפרקים ועצמות – כאבים בידיים וברגליים, לעיתים כאבי מפרקים
  • כבד – חום, חולשה, גרד, כאבי בטן
  • לב – קוצר נשימה, שיעול, נפיחות ברגליים, תחושה של דופק לא סדיר ואף עילפון
  • בלוטות – הגדלת בלוטות דוגמת קשרי הלימפה בבית החזה או בצוואר יכולות לגרום לכאבים, הגדלת בלוטות הרוק יכולה להוביל ליובש בפה ובגרון
  • מערכת העצבים – כאבי ראש, חולשה ונימול

כיצד המחלה מאובחנת?

תהליך אבחון המחלה עלול להיות ממושך בשל התסמינים הלא ספציפיים וכן הדמיון בין מחלת הסרקואידוזיס למגוון מחלות אחרות, ויכול לגרור עימו סבל ותסכול מצד המטופלים. לרוב אבחון המחלה מצריך נטילת ביופסיה מאיבר מעורב (לרוב דגימה של קשרי לימפה) אך לעיתים ניתן להסתמך רק על המהלך הקליני של המחלה בשילוב עם בדיקות הדם ובדיקות ההדמיה. לאחר אבחנת המחלה ולעיתים במסגרת תהליך האבחון נדרשים המטופלים לבצע מספר בדיקות על מנת לקבוע את מידת המעורבות של איברי הגוף במחלה דוגמת בדיקות מעבדה (לדוגמא תפקודי כבד, תפקודי כליה), בדיקת תפקודי ריאה, בדיקת רופא עיניים, בדיקת אלקטרוקרדיוגרם (ECG), אקו לב ועוד.

כיצד מטפלים במחלה?

כאמור חלק מהמטופלים כלל לא נזקק לטיפול בשל מצבם הקל והצפי להחלמה ספונטנית עם הזמן וכל שנדרש הוא מעקב. מטופלים עם תסמינים משמעותיים יותר או מעורבות איברים המסכנת את תפקודם בעתיד זקוקים לרוב לקבלת טיפול שמטרתו שיפור התסמינים ומניעת הדרדרות ופגיעה באיברים המעורבים. בשל המנעד הרחב של תסמינים ומעורבות מספר איברים שונים במחלת הסרקואידוזיס, כל מקרה נדון לגופו וההחלטה על טיפול על כל משמעויותיו נעשית בדיון משותף של הצוות המטפל יחד עם המטופל. לצורך טיפול במחלה קיימים מגוון רחב של תכשירים אך לרוב אבן הבסיס בטיפול במחלה היא סטרואידים (פרדניזון) המסייעים בהפחתת התהליך הדלקתי אך נושאים בחובם מגוון תופעות לוואי אפשריות, על כן קיימות תרופות נוספות המדכאות את התהליך הדלקתי בהן ניתן להשתמש כדי לסייע בהפחתת מינון הסטרואידים (מתוטרקסט, אימוראן ועוד). בנוסף, קיימות כיום מגוון תרופות ביולוגיות מתקדמות המשמשות טיפול חליפי ויעיל למגוון ביטויי המחלה כאשר שאר התרופות אינן יעילות מספיק.

כיצד חיים עם סרקואידוזיס?

רוב חולי הסרקואידוזיס מנהלים חיים רגילים ומלאים, ללא מגבלות משמעותיות אם בכלל. קיים אחוז מסוים מהמטופלים להם תלונות כרוניות אשר לרוב משתפרות תחת מגוון הטיפולים הקיימים. מרכיב נוסף חשוב אשר אין להקל בו ראש הוא מצבם הנפשי של המטופלים הסובלים ממהלך מחלה כרוני ותסמינים לא ספציפיים דוגמת עייפות, חולשה, הפרעות שינה, כאב כרוני ועוד. מטופלים אלו יכולים להרוויח מטיפולים נוספים דוגמת תמיכה פסיכולוגית, תזונה נאותה ופעילות גופנית סדירה.

למידע נוסף על מחלת הסרקואידוזיס