ייעוץ וטיפול עם הופעת כאבים
בכל מקרה בו יש כאבים, מומלץ לפנות לרופא שיניים לקבלת ייעוץ. בכל מקרה מומלץ לפנות לרופא השיניים בגיל 18 לשם קבלת ייעוץ מקדים. רופא השיניים יפנה לצילום פנורמי של הפה על מנת להחליט על אפשרויות הטיפול: עקירה, עקירה כירורגית או אבחנה כי יש לשן הבינה די מקום לצמוח.
יש לציין, כי בעוד שהגישה בעבר הייתה לעקור את שיני הבינה בשל העדר הצורך בהן, הרי שכיום הגישה הינה אבחון מדויק וביצוע עקירה אך ורק אם קיים צורך רפואי לכך.
חשוב לציין כי במידה ונעקרה שן בינה בלסת אחת מומלץ לבצע עקירה בשן הבינה בקשת שמנגד, זאת משום שהשן שלא נעקרה משתתפת בתהליך הלעיסה ועלולה להמשיך לבקוע מחוץ לקשת השיניים.
למה חשוב לא לדחות את הטיפול?
קיימת גישה ברפואת השיניים התומכת במעקב אחר שיני בינה כלואות א-סימפטומטיות וטיפול במידה ומופיעים סימפטומים. אך מחקרים הראו כי זיהומים ממקור שיני בינה המעורבים חללים עמוקים בראש צוואר ייראו כבר כזיהום הסימפטומטי הראשון ולא כאירועים של זיהומים חוזרים.
דבר זה מדגיש כי גישה של מעקב בלבד אחר שיני בינה כלואות א-סימפטומטיות אינו בהכרח יעיל במניעת סיבוכים קשים. עיכוב בטיפול בשיני בינה כלואות הנובע מרצון למנוע סיבוכים סביב עקירות שיניים בגיל צעיר, גורם לתחלואה משמעותית בעקירת השיניים בגילאים מבוגרים יותר, כאשר יש בעיות סיסטמיות שכשלעצמן מהוות איום בריאותי רב.
עקירה בגיל צעיר לעומת בגיל מבוגר
עצם הלסת בצעירים הינה אלסטית וגמישה יותר בהשוואה לאוכלוסייה מבוגרת. ככל שמתבגרים העצם נעשית נוקשה יותר, כך שפרוצדורות של עקירת שיניים מצריכה לרוב הסרת מסה גדולה יותר של עצם ונתקלים בקושי רב יותר בהפרדת השן מעצם. כתוצאה מכך יש עלייה בשכיחות של כאבים, בנפיחות וקושי זמני בפתיחת הפה.
חשוב להקפיד להיוועץ ברופא שיניים ולהשתמש בצילום רנטגן עדכני על מנת לקבל את ההחלטה הטיפולית הנכונה.
לפני העקירה במקרה של קבלת טיפול בנוגדי קרישה, כגון 'קומדין ' ('COUMADIN'), יש לקבל מהרופא המטפל הנחיות לגבי ההכנה הנדרשת לקראת העקירה. מטופלים עם בעיות במסתמי הלב, הזקוקים לטיפול אנטיביוטי מקדים לפני העקירה, יקבלו הנחיות מתאימות מהרופא המטפל . עקירות כירורגיות אינן כלולות בסל הבריאות ולכן יש להביא כסף מזומן או כרטיס אשראי אישי כאמצעי תשלום. מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה ולהקפיד לאחריה על צחצוח שיניים.
במהלך העקירה
עקירת שן בינה נעשית תחת אלחוש מקומי. קיימת אפשרות לבצע את הטיפול תחת טשטוש תוך וורידי, בהתייעצות עם הרופא המטפל. במהלך הניתוח מבצעים הרמת מתלה, הסרה של עצם אלוואולרית, פיצול והנפת השן. לאחר מכן נתפר מקום העקירה . בסיום עקירת שן הבינה ניתן טיפול משלים, הכולל תרופות משככות כאב ואנטיביוטיקה, על פי הצורך.
לאחר העקירה
תתבקשו להישאר להשגחה במרפאה, למשך כשעתיים. ייתכנו נפיחות וכאבים באזור הטיפול.
כיצד תנהגו בביתכם
מומלץ לנוח ביום הטיפול
תופעות לוואי אפשריות הן:
- כאב (עד 48 שעות לאחר הניתוח)
- נפיחות
- קושי בבליעה
- הגבלה בפתיחת הפה
הנחיות לאחר העקירה:
- להיעזר במשככי כאבים, על פי הוראת הרופא
- להימנע מאכילה ושתייה במשך שעתיים מסיום הניתוח
- להעדיף מזון קר ורך ולהימנע במידת האפשר ממזון חם וקשה
- לא לירוק - יש לבלוע את הרוק
- לא לשטוף את הפה
- לא לצחצח שיניים במקום הניתוח. את שאר אזורי הפה יש לצחצח כרגיל
- מקום הניתוח הוא פצע החשוף לזיהומים, שמקורם בחיידקי הפה. למניעת זיהומים מומלץ לשטוף את הפה עם 'כלורהכסידין' (תרודנט), החל מ- 24 שעות לאחר הניתוח. כלורהקסידין מכיל חומר אנטי - בקטריאלי, המשמיד ביעילות את החיידקים ומקטין את סיכון לזיהום. יש לשטוף את הפה פעמיים ביום עד לריפוי מקום הניתוח. במהלך השימוש תיתכן הופעת הכתמה קלה על פני השיניים. הכתמה זו אינה קבועה וניתנת להסרה בקלות. צחצוח שיניים לפני השימוש יעזור להפחית את התופעה