נוהל חירום דיאליזה - תזונה

נוהל חירום דיאליזה - תזונה

להלן ההנחיות התזונתיות במקרה של מצב חירום, בו המטופל אינו מסוגל להגיע לטיפול דיאליזה:

1. הגבלת נוזלים
א. יש להגביל ל- 3 כוסות ביום של שתייה (נפח כוס עד 200 מ"ל). הקפד על שתיית מים ו/או סודה ללא תוספת סוכר.
ב. המנע משתיית מרקים/דייסות.
ג. המנע משתיית משקאות מוגזים/מיצים/ממותקים/חלב.
ד. לעיסת מסטיק ומציצת סוכריות יכולה לעזור בתחושת הצמא.

2. הגבלת מלח (נתרן)
א. המנע משימוש במלח שולחן ו/או תחליפי מלח.
ב. המנע ממזונות עתירי מלח כגון : חטיפים, שימורים, פיצוחים ומזונות מעושנים.

3. הגבלת אשלגן :
א. המנע מירקות ופירות ( פרט למצויינים בנפרד בתפריט לדוגמה) .
ב. המנע מאכילת תפוחי אדמה/בטאטה.
ג. המנע מתחליפי מלח.

4. הגבלת חלבון :
א. הגבל מנה בשרית (בקר, עוף, כבש, אחר) ל- 80 גר' לפני בישול, בכל צורת בישול.
ב. הגבל לביצה אחת ליום.
ג. הגבל מוצרי חלב ל- 3 מנות ליום ( מנה= 2 כפות גבינה=מעדן/לבן=פרוסת גבינה צהובה=גביע שמנת).
ד. המנע מדגים מכל סוג.
ה. המנע מקטניות (אפונה, שעועית, עדשים, פול, חומוס).
ו. המנע מזרעים (שקדים, אגוזים, גרעינים).
ז. הגבל לחם ל- 4 פרוסות לחם לבן ליממה ( העדף פריכיות אורז).
ח. אפשרות לתוספת פחמימה חמה- אורז או אטריות מבושלים.

תפריט לדוגמה למטופל דיאליזה*

ארוחת בוקר :
2 פרוסות לחם לבן או 3 כפות סולת או כוס דגני קורנפלקס "תלמה".
2 כפות גבינה לבנה או פרוסת גבינה צהובה דקה או 1/2 כוס חלב או גביע יוגורט או לבן.
1/2 ביצה בכל צורת הכנה.
1/2 כוס שתיה חמה+ חלב ריצ' לקפה+כף סוכר.
כף שמן או 2 כפיות חמאה/מרגרינה למריחה

ארוחת ביניים
10 חתיכות מרשמלו או 10 סוכריות (כגון מנטוס) + 1/2 כוס רסק תפוחים עם סוכר או 1/2 כוס אננס משומר או 3-4 ופלים וניל.

ארוחת צהריים
80 גר' לפני בישול בשר בקר,עוף, הודו בכל צורת בישול
כוס אורז או אטריות
כוס קישואים/גזר מבושלים
פודינג על בסיס מים או סחלב על בסיס מים.

ארוחת ביניים
10 חתיכות מרשמלו או 10 סוכריות (כגון מנטוס) + 1/2 כוס רסק תפוחים עם סוכר או 1/2 כוס אננס משומר או 3-4 ופלים וניל.

ארוחת ערב
דומה לארוחת בוקר

ארוחת לילה
3-4 פריכיות אורז עם דבש/ריבה/חמאה או כוס חיטה תפוחה (שלווה)

רשימת קניות מומלצת :
דגנים : לחם לבן, סולת, קורנפלקס "תלמה", פריכיות אורז, חיטה תפוחה (שלווה), אורז, מקרוני.
פירות : רסק תפוחים עם סוכר, אגסים, אפרסקים או אננס בשימורים.
בשר- עוף, בקר, הודו.
ירקות- קישואים וגזר
שומנים- חמאה, מיונז, שמנים מן הצומח
מתוקים- מסטיקים, סוכריות, חיטה תפוחה, ופלים וניל, סוכר, דבש, ריבה.
מוצרי חלב וביצה- גבינה לבנה , חלב, יוגורט, גבינה צהובה וביצים.

  • במקרה של מטופל סוכרת יש להימנע מתוספת סוכר, להחליף ופלים רגילים לדלי סוכר, ריבות ללא תוספת סוכר, סוכריות ומסטיקים ללא סוכר.