בדיקות וטיפולים
קרדיולוגיה פולשנית (צינתורים)

הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על ביופסיה של שריר הלב

רקע


התקף לב או אוטם שריר הלב, הוא השלב האחרון והסופי בתהליך טרשתי של העורקים הכליליים, המובילים דם ללב. המנגנון הגורם להתקף לב הוא היווצרות של קריש דם, החוסם בפתאומיות את העורק. זהו מצב בלתי הפיך, בו חלק מהלב שניזון על ידי העורק החסום נפגע לצמיתות. אוטם שריר הלב קורה כאשר רובד של אחד העורקים, הסובל מטרשת, נסדק ונקרע. חומרים חלבוניים ושומניים בתוך הרובד נחשפים למרכיבי הדם השונים, אשר תוך דקות גורמים להופעת קריש דם גדול, החוסם כליל את כל חלל העורק. אותו אזור בשריר הלב, אשר מקבל דם מהעורק החסום, מתחיל לעבור שינויים איסכמיים (העדר דם וחמצן). בסופו של התהליך, אם העורק נשאר סגור, אותו אזור עובר נמק וכמובן מאבד את יכולתו להתכווץ בצורה אפקטיבית. כל התהליך הזה, עד לנזק הבלתי הפיך של השריר, לוקח דקות עד שעה לערך. לפעמים, אם בכל זאת הספקת הדם דרך העורק לא אפסית ממש, יכולות לחלוף אפילו שעות רבות עד להיווצרות הנמק.

קיים מגוון רב של תלונות ומחושים הקשורים לאוטם שריר הלב חריף: התעלפות, גיהוקים, עייפות רבה ופתאומית, מחנק פתאומי וקשיי נשימה. ישנם חולים שלא יכלו להגדיר את תחושתם וכל תלונתם הייתה – "משהו רע קרה" ויש כאלו שכמעט לא הרגישו כלום.
ובכל אופן, ישנם תסמינים קלאסיים לאוטם. לרוב מרגישים לחץ או כובד או כאב או שריפה בקדמת בית החזה, באזור לא מוגדר היטב. לפעמים הכאב מקרין ליד שמאל, לשתי הכתפיים, ללסת התחתונה או למרכז הגב. לפעמים, מייד לאחר הכאב יופיע גם קוצר נשימה, שלעיתים עלול להתדרדר עד לבצקת ראות ממש. התחושה הזאת מלווה לעיתים קרובות בהזעה קרה, בחילות והקאות ואפילו שלשול. מאפיין נוסף להתקף לב, הוא הופעת התלונות האלו בפתאומיות, לעיתים מתוך בריאות שלמה. מאידך גיסא, התסמינים יכולים להופיע לעיתים גם בהדרגה וזה יכול להמשך מספר שעות או אפילו יממה שלמה.

התקף לב יכול להופיע בכל מצב. מול הטלוויזיה בבית, במנוחה מלאה או בזמן מאמץ או לאחריו. גם מוות פתאומי, הנגרם על ידי הופעה של הפרעת קצב מסוג רפ​רוף חדרים, עלול להיות חלק מהתסמונת החריפה הקשורה לאוטם שריר הלב.
מטרת הטיפול באוטם שריר הלב הניתן בבית החולים, הוא להסיר את קריש הדם החוסם את העורק.

 לפני הטיפול


כלל הברזל באירועים הקשורים באוטם שריר הלב, הוא להגיע למיון במהירות האפשרית.
טיפול באוטם שריר הלב, ניתן במגמה לפתוח את העורק ולהציל כמה שיותר גרמים ותאים של שריר לב. זה שם המשחק.
על נושא 'הזמן' נעשו מחקרים רבים. בדקו כמה זמן לוקח מרגע קריאת האמבולנס ועד שהוא מגיע עם החולה למיון. בדקו כמה זמן לוקח (בדקות), מהרגע שהחולה נרשם במיון ועד לתחילת הטיפול וכמה זמן לוקח מאז תחילת הטיפול עד לפתיחת העורק, כמו גם את הקשר בין כל אחד מהיבטים אלו לפרוגנוזה של החולה. בכל אחד מהמחקרים הללו, המסקנה הייתה חד משמעית – את רוב הזמן (שעות יקרות) מבזבזים החולים בהמתנה בבית, בתקווה שהכול יעבור. הדבר בולט במיוחד אצל קשישים.

 

במהלך הטיפול


הטיפול הראשוני בהתקף לב הוא 'טיפול ממיס קריש', באמצעות תרופות הניתנות דרך הוריד., אם התרופות הללו ניתנות בשעות הראשונות להופעת אוטם שריר הלב, הן יכולות לפתוח את העורק החסום. אך ככל שהזמן עובר יעילותם יורדת מהר מאוד. 'שעת הזהב' היא השעה הראשונה, בה היעילות של תרופות אלו מקסימאלית. מעבר ל-4 עד 6 שעות, הקריש הופך להיות יציב והנזק לשריר הלב בלתי הפיך, עד שכמעט ואין טעם להשתמש בתרופות.
צנתור לב ראשוני - צנתור ראשוני של חולי אוטם נתגלה כטיפול עדיף באוטם שריר הלב חריף. אחוזי פתיחת העורק גבוהים ומשך האשפוז קצר יותר. זאת בעיקר באוטמים גדולים, המערבים את העורק הקדמי היורד. ברוב בתי החולים הגדולים בארץ, משתמשים בצנתור ראשוני כטיפול מיידי בחולי האוטם.

 כיצד תנהגו בביתכם


שיקום לב – קיימים הרבה מוסדות לשיקום לב, כאלו המסונפים לבתי החולים, אלו של מוסדות פרטיים ואלו של הקופות. הפעילות הגופנית במכונים אלו מבוצעת תחת השגחת רופא ופיזיולוג.
חזרה לעבודה – כל המאמצים המושקעים בטיפול באוטם שריר הלב מיועד להחזיר כמה שיותר אנשים למעגל החיים הרגיל ובכלל זה לעבודה. כל חזרה לעבודה, צריכה להיעשות לאחר הערכה מלאה של קרדיולוג.
לרוב, מספיקים 4 עד 6 שבועות של הימנעות מעבודה מאומצת.
עישון – העישון הוא גורם סיכון משמעותי ביותר להתפתחות מחלת לב. הפסקתו חיונית!
כולסטרול – חשוב שהכולסטרול יהיה נמוך לפי ההמלצות המקובלות.
מעקב אצל הקרדיולוג הקהילתי – יש להתמיד ולהיות לצמיתות במעקב אצל קרדיולוג. רצוי מאוד להמשיך לבקר את הקרדיולוג הקהילתי, לפחות פעם או פעמיים בשנה, אפילו שעברו שנים לאחר אירוע אוטם 'קטן'.
למידע נוסף על טיפול באוטם שריר הלב
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על טיפול בהיצרויות של עורק התרדמה
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על טיפול בהיצרות של מסתם מיטרלי בעזרת בלון
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על ניתוח מעקפים ורידיים
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על מדידת זרימות דופלר מתוך עורקי הלב
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על סגירת דלפים בין עליות הלב - PDA PFO

רקע

בדיקת צנתור לב אבחנתי מבוצעת במטרה לאבחן את מצבו של הלב על חלקיו השונים: חדרי הלב, עורקים כליליים, מסתמים וכו'. צנתור הלב נעשה על מנת לקבוע בוודאות קיום מום (מלידה או נרכש) או חשד להיצרויות בעורקי הלב.
במהלך צנתור אבחנתי מוחדרת צינורית דקה וארוכה, העשויה מחומר אלסטי, מן המפשעה או עורק היד, ועד לפתחי העורקים הכליליים של הלב. דרך הצינורית מזריקים חומר ניגוד לכלי הדם הכליליים ומצלמים את הלב בזוויות שונות, על מנת לקבל תמונה מדויקת, עד כמה שאפשר, של מיקום ההיצרות, אורכה וקוטרה.
הזרקה של החומר לתוך הלב מדגימה את גודל הלב, התכווצות השריר ותפקוד המסתמים. תהליך הבדיקה מצולם בעזרת קרני רנטגן ונשמר על גבי תקליטור.


לפני הבדיקה

צנתור לב אבחנתי נעשית במסגרת אשפוז הנמשך כיממה. אין להפסיק אספירין.
טיפול תרופתי כנגד קרישת הדם [קומדין] יש לרוב להפסיק מספר ימים לפני הצנתור, בהוראת הרופא המטפל.
יש להיות בצום כ 4 שעות לפני הבדיקה, אלא אם צוין אחרת בטופס ההזמנה. בבוקר צנתור אבחנתי תתבקשו לגלח את אזור הדיקור: המפשעה או שורש כף היד, בהתאם לצורך.
יש להודיע מראש על רגישות ליוד.

במהלך הבדיקה

בחדר הצנתורים ימתין לכם הצוות המצנתר, לבוש בבגדי חדר ניתוח. תשכבו במיטה מיוחדת ותחוברו לאק"ג, מד סטורציה ומד לחץ דם אשר ישמשו לניטור הסימנים החיוניים. במיטה מעליכם תוצב מכונת הרנטגן, אשר תתעד את

מהלך הבדיקה


בחדר הצנתורים ברמב"ם מופעלת מערכת מוסיקה ואתם מוזמנים לבקש לנגן את המוסיקה שתבחרו.
מקום החדרת הצנתר יחוטא ע"י נוזל קר [פולידין]. לאחר מכן, תקבלו זריקה במקום המיועד לצנתור, לצורך הרדמה מקומית. בזמן החדרת הצנתר לעורק תחושו מגע במפשעה או בזרוע, בדרך כלל ללא כאבים או עם כאב עמום וקל.
במהלך הבדיקה ייתכן ותתבקשו לנשום נשימה עמוקה או להפסיק את הנשימה למספר שניות.
בזמן הזרקת חומר הניגוד ייתכן שתחושו הרגשת חום ו/או בחילה, אשר יחלפו תוך שניות מעטות. במידה שתחושו גרד, לחץ בחזה, כאב, קוצר נשימה או הרגשת אי נוחות, אנא דווחו מייד לצוות המצנתר.
בתום הצנתור תועברו בחזרה לחדרכם במחלקת קרדיולוגיה והצנתר יוצא מגופכם.

לאחר הבדיקה

יש להקפיד שלא להזיז את הרגל המצונתרת ולא להרים את הראש במשך כ 4 שעות מרגע הוצאת הצנתר. ירידה מהמיטה בהשגחת צוות סיעודי.
במקרה שהצנתור בוצע דרך שורש כף היד, יש להימנע מכיפוף היד במשך כשעה לאחר הצנתור. לאחר כשעתיים מתום הצנתור יותר לכם לרדת מהמיטה, בליווי אחות בלבד. מיד לאחר הצנתור מותר לשתות ולאחר שעתיים תוכלו לאכול גם ארוחה קלה. אחות המחלקה תבדוק מדי פעם את מקום הצנתור, לחץ דם ודופק.
אם תחושו רטיבות ו/או חום באזור הצנתור, כאבים בחזה, קוצר נשימה, צמרמורת או חולשה – יש לדווח מיידית לאחיות המחלקה. במידת האפשר, תימסר לכם התרשמות ראשונית מתוצאות הצנתור, מייד עם סיומו.

כיצד תנהגו בביתכם

דו"ח הכולל את ממצאי הצנתור האבחנתי והחלטה בנוגע להמשך הטיפול יימסר בשחרור מהאשפוז.
יש להמשיך ליטול תרופות כרגיל.
מומלץ להימנע מנהיגה במשך יום השחרור מבית החולים.
יש להתקלח במים פושרים ולא לשפשף בחזקה את איזור הצנתור.
במקרה שיופיעו חום, נפיחות, חוסר תחושה, גפה קרה או כאב, שלא הורגשו ברגל או ביד המצונתרים – יש להתקשר לרופא המטפל, אשר יחליט אם יש מקום להפנותכם למכון הלב או לחדר מיון.
למידע נוסף על צנתור אבחנתי והמודינאמי
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על צנתור בילדים

רקע

העורקים הכליליים הם העורקים המובילים את הדם ללב. צנתור לב כלילי הוא פעולה פולשנית, שמטרתה לפתוח עורק או עורקים כליליים מוצרים. צנתור נעשה בחולה כאשר התרופות לא עוזרות או כאשר מדובר במחלה קשה בעורק/ים כלילי/ים, אשר אובחנה ב בדיקת צנתור לב.
בצנתור לב כלילי מכניסים בלון וסליל (תומכן, סטנט) תומך למקום ההיצרות, על מנת לשמור על עורק פתוח עם זרימת דם טובה.
איכויות ויתרונות הסטנט הוכחו במחקרים רבים. אחוזי ההצלחה של בלון ותומכן טובות מאוד. מדובר על מעל 97% הצלחה מיידית בפתיחת העורק המוצר. את ההרחבות הללו ניתן לבצע לעורקים הכליליים, למעקפים ורידיים וגם למעקף עורקי, שחובר בניתוח מעקפים קודם.
תומכן מצופה תרופה (כגון "סייפר" אך יש גם רבים נוספים), המפריש חומר פעיל למניעת היצרות מחדש, נמצא כבר שנים רבות בשימוש במחלקה הקרדיולוגית של הקריה הרפואית רמב"ם. תומכנים אלו מהווים כ-50-60% מכלל התומכנים ומושתלים בעיקר כאשר הסיכון להיצרות חוזרת גדול יותר – דהיינו בחולים עם סוכרת, בהיצרויות ארוכות או בעורקים בעלי קוטר קטן.


לפני הבדיקה

הבדיקה נעשית במסגרת אשפוז הנמשך כיממה.
טיפול תרופתי כנגד קרישת הדם [קומדין] יש להפסיק מספר ימים לפני הצנתור, בהוראת הרופא המטפל. אין להפסיק אספירין [או קלופידרוגל (פלויקס)]. יש להיות בצום החל מחצות הלילה שלפני הבדיקה, אלא אם צוין אחרת בטופס ההזמנה. בבוקר הצנתור תתבקשו לגלח את אזור החדרת הצנתר (מפשעה או פרק היד, בהתאם לצורך).
יש להודיע מראש על רגישות ליוד.

במהלך הבדיקה


דרך העורק במפשעה או בשורש כף היד מחדירים שרוולית דקה וקצרה, דרכה מעבירים צינורית חלולה וארוכה (קטטר), שמגיעה עד לפתחו של העורק הכלילי, הממוקם באבי העורקים, ממש מעל הלב. דרך הקטטר מזריקים חומר ניגוד לתוך העורק, על מנת להדגים את חללו הפנימי ולמקם את ההיצרות.

לאחר הצנתור האבחנתי, אם הוחלט לבצע התערבות - עוברים לחלק הפולשני. דרך אותו קטטר חלול מעבירים תיל עדין (wire), המוחדר לתוך העורק הכלילי ועובר גם את מקום ההיצרות. דרך הקטטר ועל גבי התיל מחדירים צינורית חלולה נוספת, שבקצה שלה יש בלון, אשר בשלב הזה איננו מנופח.

הבלון מחובר לצינורית הדקה, כך שמבחוץ (באזור הדיקור), אפשר להחדיר לתוכו נוזל ולנפח אותו. את הבלון מביאים עד לאזור ההיצרות ושם מנפחים אותו ע"י נוזל (אף פעם לא אויר), שמוזרק דרך הצינורית היוצאת מן המפשעה.
לאחר הניפוח, שנמשך לא יותר ממספר שניות, מרוקנים את הבלון, מושכים אותו החוצה ומצלמים שוב לראות את התוצאות.
במידה וצריך, חוזרים על הפעולה מספר פעמים עד שמגיעים לתוצאה הרצויה – עורק מורחב עם זרימה טובה.

ברמב"ם בלמעלה מ- 90% מהמקרים משתילים גם תומכן (סטנט), הדומה לקפיץ של עט כדורי. החדרת הסליל לא שונה בהרבה מהמתואר עד כה, להוציא העובדה שעל גבי הבלון הלא מנופח מלבישים את הסליל. בזמן ניפוח הבלון הסליל מתרחב ומקובע למקומו בתוך העורק, תוך שהוא דוחף את ההיצרות לצדדים.

לאחר הבדיקה


יש להקפיד שלא להזיז את הרגל המצונתרת ולא להרים את הראש במשך כ 4 שעות מרגע הוצאת הצנתר. ירידה מהמיטה בהשגחת צוות סיעודי.
במקרה שהצנתור בוצע דרך שורש כף היד, יש להימנע מכיפוף היד במשך כשעה לאחר הצנתור. לאחר כשעתיים מתום הצנתור יותר לכם לרדת מהמיטה, בליווי אחות בלבד.
מיד לאחר הצנתור מותר לשתות ולאחר שעתיים תוכלו לאכול גם ארוחה קלה.
אחות המחלקה תבדוק מדי פעם את מקום הצנתור, לחץ דם ודופק.
אם תחושו רטיבות ו/או חום באזור הצנתור, כאבים בחזה, קוצר נשימה, צמרמורת או חולשה – יש לדווח מיידית לאחיות המחלקה.
במידת האפשר, תימסר לכם התרשמות ראשונית מתוצאות הצנתור, מייד עם סיומו.
חוות דעת מלאה תתקבל רק לאחר התייעצות שיקיים צוות רפואי מומחה.

כיצד תנהגו בביתכם

דו"ח הכולל את ממצאי הצנתור יימסר עם מסמכי השחרור. יש להמשיך וליטול תרופות כרגיל.
במידה והושתל אצלכם סטנט, תתבקשו לקחת תרופה למניעת היווצרות קרישת דם על התומכן (סטנט) החדש.
מומלץ להימנע מנהיגה במשך יום השחרור מבית החולים.
יש להתקלח במים פושרים ולא לשפשף בחזקה את איזור הצנתור.
במקרה שיופיעו חום, נפיחות, חוסר תחושה, גפה קרה או כאב, שלא הורגשו ברגל או ביד המצונתרים – יש להתקשר לרופא המטפל, אשר יחליט אם יש מקום להפנותכם למכון הלב או לחדר מיון.

למידע נוסף על צנתור עם השתלת תומכים (סטנטים)