רפואת העתיד
מאת: אראלה טהרלב בן־שחר
רק כשנטלי הרגישה שהדימומים הכבדים והכאבים בזמן המחזור הופכים לבלתי נסבלים היא התייצבה אצל הגינקולוג. בדיקת אולטראסאונד גילתה שהיא סובלת משרירן (מיומה) ברחם.
"צריך להוציא אותו", טען הרופא, "השרירן אמנם אינו גידול ממאיר והוא לא מסכן את חייך אבל אם את רוצה להקל על הסימפטומים שתיארת, אין ברירה אחרת".
נטלי נתקפה בחרדה. "אני פוחדת מהניתוח", אמרה לו, "אני חוששת מהרדמה, אני לא אוהבת חתכים ותפרים".
"ומה תגידי אם אומר לך שלא תצטרכי לעבור הרדמה כללית, חתכים או תפרים"? הוא ענה בחיוך. נטלי הייתה מופתעת.
ואכן כעת במכון ההדמייה בקריה הרפואית רמב"ם ניתן לעבור טיפול במכשיר החדיש
2000ExAblate העובד בשיטת האולטרסאונד הממוקד, Focused Ultrasound ( (
FUS.מדובר בטכנולוגיה חדשנית, המאפשרת טיפול באמצעות אולטראסאונד ממוקד מונחה סורק תהודה מגנטית (MRI).
המכשיר מאפשר השמדת גידולים ע"י חימומם לטמפרטורות גבוהות מבלי לפלוש כלל לתוך הגוף וללא צורך בקרינה. קראו לזה איך שתרצו, ניתוח נטול סכין, פולשנות בשלט רחוק או ניתוח ממוחשב, בכל מקרה מדובר בפרוצדורה שבה מצליחים להשמיד בתוך הגוף רקמה פתולוגית ללא צורך להיכנס לתוכו.
הטכנולוגיה החדשנית, שפותחה בחיפה על ידי חברת אינסייטק, חברת בת של אלביט הדמייה, פועלת בלמעלה מ־70 בתי חולים ברחבי העולם, בהם המרכז הרפואי תל השומר, והיא מושקת בימים אלה קרוב למקום שבו נולדה, בקריה הרפואית רמב"ם.
מלחמה בשתי חזיתות
"הפעולה מתאפשרת תודות לשילוב בין שני מכשירים", מסבירה ד"ר דניאלה מיליטיאנו, רדיולוגית מומחית, סגנית מנהלת המחלקת לדימות רפואי, מנהלת תחום דימות מערכת שרירים ושלד במחלקה לדימות רפואי ברמב"ם. " הראשון הוא מכשיר ה־MRI, מכשיר הדמיה המבוסס על מגנט רב עוצמה. המכשיר השני הוא ה־ 2000 ExAblate, שהוא גרסה טיפולית של מכשיר האולטראסאונד המוכר, אלא שבשימושו הנוכחי הוא מכשיר טיפולי ולא הדמייתי, השולח גלי קול רבי עוצמה למטרה, ובכך גורם לחימום הרקמה הפתולוגית ל־65־85 מעלות צלזיוס, מה שצורב והורס אותה".
למעשה, שני המכשירים קיימים מזה שנים רבות, אבל מה שמאפשר את השימוש החדשני בהם הוא העברת מידע מיידית ומדויקת בין שניהם. בשלב הראשון של הפעולה ה־MRI מגדיר עבור האולטראסאונד את האזור שאליו צריך לשלוח את גלי הקול בשלושה מישורים. בשלב הבא שולח מכשיר האולטראסאונד גלי קול מחממים אל המטרה, ומכשיר ה־MRI מנטר את רמות הטמפרטורה בגידול ומראה אותם על צג בצורה גרפית. הניטור מאפשר לרופא המטפל שליטה מלאה על מיקום ועוצמת החימום בתוך הגוף.
משמיד המיומות
את המהפכה הגדולה הביא עד היום המכשיר בעיקר לנשים, שסובלות מבעיה דומה לזאת של נטלי. "המכשיר יעיל מאד בהשמדת גידולים שפירים ברחם מסוג של שרירנים (מיומות)" מסבירה ד"ר מיליטיאנו. "אצל כרבע מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות נמצאים גידולים אלה. אצל חלקן הגידולים מלווים בסימפטומים כמו: דימומים קשים בעת המחזור, כאבים, דחיפות ותכיפות במתן שתן ואפילו יצירת קשיים בכניסה או בשמירה על הריון". בשנת 2004 אישר ה־FDA את השימוש במכשיר ה־FUS להסרת מיומות. המכשיר אושר גם ע"י האיחוד האירופאי, משרד הבריאות בישראל ומשרדי בריאות במדינות נוספות כגון קוריאה ויפן. מאז הפכה הטכניקה לאחת השיטות המתקדמות להשמדת מיומות במרכזים רפואיים רבים ברחבי העולם.
לדברי ד"ר מיכאל דויטש, מנהל היחידה הגינקולוגית במחלקת נשים בקריה הרפואית רמב"ם, השימוש באולטראסאונד הממוקד יכול להחליף במקרים רבים את הפרוצדורות שבהן השתמשו עד כה להסרת מיומות, כמו טיפולים כירורגיים הכוללים כריתת הרחם או השרירן באמצעות ניתוח פתיחת דופן הבטן, באמצעות לפרוסקופיה (סיב אופטי המוחדר לחלל הבטן דרך הטבור), כריתת המיומה בהיסטרוסקופיה (סיב אופטי המוחדר לרחם דרך צוואר הרחם) המתאימה רק למיומות הבולטות לחלל הרחם או שימוש בשיטה הנקראת אמבוליזציה ("תסחוף עורקי הרחם"), המבוססת על הזרקת חלקיקים לכלי הדם המובילים למיומה ויצירת נמק במיומה.
איך זה פועל? |
המטופלת שאותרה על ידי הגינקולוג כמתאימה להסרת מיומה בשיטה זאת, מגיעה לטיפול ומוכנסת לתוך מכשיר |
ה־MRI. היא עוברת הדמייה באמצעות MRI, מקבלת טשטוש על ידי רופא מרדים ועוברת את הטיפול |
באולטרסאונד הממוקד. בסיום הטיפול מתבצעת בדיקת הדמייה נוספת של האזור המטופל שמטרתה לאפשר |
לרופא המטפל להעריך את מידת ההשמדה של הגידול. הפעולה נמשכת 3־5 שעות. לאחר זמן התאוששות קצר |
יכולה המטופלת ללכת הביתה. |
מהם היתרונות בטיפול באמצעות מכשיר FUS?
ד"ר דויטש: "אני יכול למנות לא מעט יתרונות, ביניהם: הימנעות מפגיעה ברחם עקב התערבות כירורגית פולשנית והימנעות מכריתת הרחם, הימנעות מניתוח הדורש הרדמה ועשוי לגרום לסיבוכים רבים בטווח הקצר והארוך, הימנעות מצלקות עקב התערבות פולשנית, שיפור משמעותי באיכות החיים, זמן ההתאוששות מטיפול זה קצר ביותר ורמת הסיבוכים והסיכונים נמוכה ביותר. בנוסף, לאחרונה דווח על מקרים רבים בהם השמדת מיומות באמצעות אולטרסאונד ממוקד אצל נשים בגיל הפוריות אפשרה כניסה להריון אחר כך".
האם השיטה מתאימה לכל הנשים בכל גיל?
ד"ר דויטש: "לא. הטיפול אינו מתאים לנשים בעלות מיומות גדולות במיוחד, או בעלות מספר רב של מיומות, או בעלות מיומות הממוקמות מאחורי המעיים. בנוסף, הטיפול אינו מיועד לנשים הרות, נשים הסובלות ממחלות כרוניות מסוימות, מחלות לב, תחת טיפול במדללי דם, בעלות רגישות לחומר הניגוד המוזרק ב־MRI (גדוליניום), או לנשים שאינן יכולות לעבור בדיקת MRI. הטיפול ניתן לנשים מעל גיל 18 ועד הפסקת הוסת".
מה קורה אחרי הטיפול?
"נסיגת גודל השרירן מתרחשת לאורך זמן ואינה מיידית. השיפור בתלונות מתרחש, בדרך כלל, באופן מהיר יותר אך גם הוא הדרגתי. כשמדובר בשרירנים גדולים יש צורך ביותר מטיפול אחד כדי להשיג את המטרה הרצויה".
האם עלול לצמוח שרירן חדש במקום זה שהוצא?"בחלק מהמקרים עלול לגדול שרירן חדש, שצריך יהיה לטפל בו בעתיד".
מהם אחוזי ההצלחה של הטיפול?
אחוזי ההצלחה של הטיפול תלויים באחוז ההשמדה של המיומה. אם מרבית המיומה מושמדת אחוזי ההצלחה נעים בין 80% -85%. נתונים אלו מבוססים על מספר מחקרים שנעשו ב 359 נשים ונערכו בין השנים 2002-2004. תקופת המעקב לאחר הטיפול הייתה של שנתיים.
מפחית כאבים כרוניים
כל מי ששומע על המכשיר אינו יכול שלא לחשוב על הפוטנציאל הגדול הטמון בו. האפשרות לבצע ניתוח בלי להשתמש בסכין נראית כמו המצאת דבורה הנותנת דבש כשהיא נטולת עוקץ. ואכן, מפתחי המכשיר מתכננים בעתיד להשתמש בגלי קול רבי עוצמה כדי להמיס קרישי דם אצל אנשים שעברו שבץ מוחי, לטפל בסרטן הערמונית , בסרטן השד, בגידולים במוח, בגידולים בכבד וכן כדי לטפל בכאב כרוני.
למעשה, כבר היום משמש המכשיר להפחתת כאב מגרורות בעצמות אצל חולי סרטן והוחל במחקר על השימוש בו להפחתת כאב מנגעים בעצמות אצל חולים עם מיאלומה נפוצה. טיפולים אלה מתבצעים במסגרת מחקר קליני של ה־FDA בקריה הרפואית רמב"ם ובמרכז הרפואי תל השומר, לצורך קבלת אישור לטיפול מסוג זה גם בארצות הברית.
ביישום זה של המכשיר נשלחים גלי הקול המחממים לא אל הרקמה הפתולוגית אלא אל העצבים שבשכבת העצם החיצונית. השמדת קצות העצבים מקלה ומפחיתה את עוצמת הכאב שמחולל הלחץ של הגרורות. מחקר מוקדם שנעשה על 31 חולים הראה שהשימוש במכשיר הצליח להביא להקלה משמעותית של הכאב אצל 72% מהם והשיטה כבר אושרה לשימוש על י די משרד הבריאות הישראלי, האיחוד האירופי ומשרד הבריאות הקוריאני.
הפוטנציאל גבוה, אבל זה עדיין לא אומר שהמנתחים של מחר עומדים לפשוט את בגדי חדר הניתוח. לדברי ד"ר מיליטיאנו וד"ר דויטש: " למרות שפוטנציאל הטיפול של המכשיר גדול ומהפכני, הוא לא יוכל להחליף את כל הפעולות הניתוחיות אלא רק חלק קטן מהן".
הטיפול מבוצע במכון ה־MRI בקריה הרפואית רמב"ם. לקבלת מידע וזימון תורים למרפאה יש להתקשר לטלפון: 04-7771440 .
דר' דניאלה מיליטאנו
היא רדיולוגית מומחית, סגנית מנהלת המחלקה לדימות רפואי, מנהלת תחום דימות שריר ושלד במחלקה לדימות רפואי, הקריה הרפואית רמב"ם
דר' מיכאל דויטש
הוא מנהל היחידה הגניקולוגית במחלקת נשים, הקריה הרפואית רמב"ם