הגרון
הגרון, או קופסית הקול (לרינקס, larynx) הוא איבר בקדמת הצוואר. אורכו כ-5 ס"מ ורוחבו כ-5 ס"מ. קופסית הקול המשכית לקנה (trachea). מאחורי ומתחת לגרון נמצא הוושט.
בקופסית הקול שתי רצועות שריר המצופות ברירית ייחודית, ואלו מיתרי הקול. הסחוס הקדמי של קופסית הקול נקרא לעיתים התפוח של אדם.
הגרון מחולק ל-3 חלקים (ראה בתמונה):
- החלק העליון נקרא סופרה-גלוטיס (supraglottis).
- החלק האמצעי נקרא גלוטיס, ובו נכללים מיתרי הקול.
- הסוב-גלוטיס (subglottis) הוא החלק התחתון והוא מתחבר אל הקנה.
תפקידי הגרון:
הגרון פועל כשסתום מעל לקנה. שסתום זה נפתח ונסגר על מנת לאפשר נשימה בליעה בדיבור.
נשימה – בזמן הנשימה מיתרי הקול נפתחים. בזמן עצירת נשימה מיתרי הקול נצמדים בחוזקה.
בליעה – הגרון מגן על הקנה (צינור האוויר). בעת אכילה, סחוס הלשונית של הגרון, ה-epiglotis, מכסה את הגרון, ומיתרי הקול נצמדים זה לזה בחוזקה, וכך נמנעת כניסת מזון לדרכי האוויר. באופן זה המזון עובר אל הוושט בלבד. בתמונה מוצגים הגרון והנתיבים התקינים למעבר אוויר ואוכל. דיבור – בגרון מבוצעת הפקת הקול. בעת הדיבור מיתרי הקול מתכווצים ונצמדים. האוויר שמגיע מהראות עובר דרך המיתרים וגורם לרטט ברירית המצפה אותם. הרטט של הרירית הוא שגורם להפקת הקול. הלשון השפתיים והשיניים מעצבים קול זה לכדי מילים.
מהו סרטן?
תאי הגוף הם יחידות הבניה של הרקמות. הרקמות מרכיבות את איברי הגוף. באופן תקין תאי הגוף מתחלקים ליצירת תאים חדשים לפי צרכי הגוף. כאשר התאים "מזדקנים" הם מתים ותאים חדשים תופסים את מקומם. כאשר תהליך מאורגן זה נפגם הגוף מייצר תאים חדשים שאינו זקוק להם ותאים זקנים אינם מתים. עודף תאים זה יוצר גוש ברקמה הקרוי גידול. הגידולים יכולים להיות שפירים או ממאירים.
גידולים שפירים אינם סרטן – הם לעיתים נדירות מסכני חיים, לרוב ניתן להסירם והם שבים וצומחים לעיתים נדירות, והם אינם מתפשטים לרקמות הסמוכות או לאיברים מרוחקים.
גידולים ממאירים הם סרטן – ככלל הם יותר מסכני חיים, לרוב ניתן להסירם אך הם עלולים לשוב ולגדול, והם פולשים לרקמות הסמוכות ופוגעים בהן. לגידולים ממאירים יש פוטנציאל להתפשטות לאיברים מרוחקים דרך זרם הדם או הלימפה. התפשטות זו לאיברים מרוחקים נקראת גרורה. סוגים שונים של סרטן נוטים להתפשט לאיברי גוף שונים.
סרטן הגרון (laryngeal cancer) יכול להתפתח בכל אחד מחלקי הגרון. רוב סרטני הגרון מתחילים מאיזור מיתרי הקול, ה-glottis. התאים המצפים את הקירות הפנימיים של הגרון הינם תאים קשקשיים, וכמעט כל סרטני הגרון מקורם בתאים אלה.
אם סרטו הגרון מתפשט, יהיו ברוב המקרים תאי סרטן בבלוטות לימפה צוואריות. תאי הסרטן יכולים גם להתפשט לבסיס הלשון, לאיברים אחרים בצוואר ובלוע, לראות ולשאר חלקי הגוף. כאשר זה קטרה לגידול באיבר המרוחק יש בדיוק אותו סוג תאים כמו לגידול הראשוני בגרון. גידול כזה ייקרא גידול גרורתי של הגרון (ולא של אותו איבר מרוחק אליו התפשטה גרורה), ויטופל בהתאם לכך.
מי נמצא בסיכון לסרטן הגרון?
איש אינו יודע את כל הסיבות להתפתחות סרטן, ומדוע אדם אחד יחלה במחלה והאחר לא. מה שידוע הוא שהסרטן אינו מחלה מדבקת, אי אפשר "להדבק" בסרטן.
אנשים שלהם גורמי סיכון נמצאים בסיכון גדול יותר לחלות בסרטן.
גורמי הסיכון לסרטן הגרון:
עישון. המעשנים נמצאים בסיכון גדול יותר מלא מעשנים לחלות בסרטן הגרון במידה משמעותית. הסיכון גבוה אף יותר אם המעשנים גם שותים אלכוהול. אנשים שיפסיקו לעשן יפחיתו באופן ניכר את הסיכון שלהם לסרטן הגרון, כמו גם לסרטן הראות, הפה והלוע, הלהלב השלפוחית והוושט. כמו-כן אדם שטופל לסרטן הגרון ומפסיק לעשן מקטין מאוד את הסיכון לחזרת הסרטן בגרון או להופעת גידולים סרטניים אחרים באיזור הראש צוואר.
אלכוהול. שתיינים נמצאים בסיכון מוגבר לסרטן הגרון, בהשוואה לאנשים שאינם מרבים לשתות אלכוהול. הסיכון עולה ככל שכמות האלכוהול שהאדם צורך עולה. הסיכון מוגבר אף יותר אם בנוסף גם מעשנים.
גיל. סרטן הגרון מתגלה לרוב האנשים מעל גיל 55.
מין. סרטן הגרון – יותר בגברים, קרוב לוודאי עקב כך שעישון ואלכוהול נהוגים יותר בקרב גברים.
סרטן בעבר באזור הראש והצוואר. באנשים אלו קיים סיכון לפיתוח ממאירות שניה.
עיסוק. חשיפה במקום העבודה לאזבסט וניקל מגבירה סיכון לסרטן. יש להקפיד על אמצעי ההגנה בעבודה עם חומרים מסוכנים.
אם אתה מודאג מכך שיש לך את גורמי הסיכון הנ"ל התייעץ עם הרופא המטפל שלך, הוא ימליץ לך על דרכים להפחתת הסיכון, למשל דרכים לגמילה מעישון, וכן ימליץ לך על בדיקות תקופתיות.
תסמיני סרטן הגרון (הסימפטומים):
תסמיני סרטן הגרון תלויים בעיקר בגודל הגידול ובמיקומו בגרון. הסימפטומים שעשויים להופיע:
- צרידות או שינוי אחר בקול.
- גוש בצוואר.
- כאב גרון או תחושה שמשהו "תקוע" או "דבוק" בגרון.
- שיעול שלא חולף.
- קשיי נשימה.
- ריח רע מהפה.
- כאב אוזן.
- ירידה במשקל.
סימפטומים אלו יכולים להגרם כתוצאה מסרטן או כתוצאה ממחלה אחרת, קלה יותר. רק הרופא יוכל לקבוע בוודאות.
אבחנה:
אם יש לך תסמינים של תסרטן הגרון הרופא יבצע אחד או יותר מהבאים:
בדיקה גופנית. מישוש הצוואר לבדיקת בלוטות הלימפה, בלוטת התריס, והגרון ולשם חיפוש גוש. בדיקת הלוע תבוצע עם פנס ומקל לוחץ לשון.
בדיקת הגרון בסיב אופטי (fiber optic laryngoscopy, FOL). הרופא יכניס ציורית קטנה דרך האף, בצינורית זו סיבים אופטיים והיא מחוברת למקור אור. הסיב האופטי עובר דרך האף ומגיע לצפייה על הגרון. כך ניתן לקבל תמונה מלאה על מצב קופסית הקול, גם בעת דיבור.
ביופסיה. אם הבדיקה מראה איזור לא תקין ייקח הרופא דגימה מהאיזור החשוד. דגימה זו נקראת ביופסיה וניתן לבצעה בהרדמה מקומית או בהרדמה כללית. את הביופסיה שולחים לפתולוג אשר בודק אותה תחת מיקרוסקופ ומחפש תאים סרטניים. הביופסיה היא הדרך היחידה לדעת אם הגידול ממאיר.
דימות. בדיקת CT – באמצעות קרניX מכשיר ה-CT מצלם תמונות מפורטות של הצוואר ומעבירן למחשב. לעיתים מוזרק לוריד חומר ניגוד לפני צילום ה-CT לשם הדגשת איברים מסויימים בצוואר, כגון בלוטות הלימפה. ייתכן ולחולה יומלץ על בדיקות דימות נוספות, כגון US (אולטרא-סאונד) ו - PET-CT.
קביעת שלב הגידול (staging):
על מנת לתכנן את הטיפול המיטבי לך על הרופא לקבוע את היקף המחלה, כלומר את שלב הגידול. שלב המחלה נקבע לפי:
- גודל הגידול ומיקומו בגרון.
- התפשטות לבלוטות לימפה בצוואר.
- התפשטות של הגידול לאיברים מרוחקים.
המידע לגבי הנ"ל מושג באמצעות הבדיקה הגופנית ובדיקות הדימות.
טיפול:
החולים לרוב מעוניינים להיות שותפים פעילים בהחלטות הטיפוליות אך לעיתים, עקב המתח הנפשי וההלם, שוכחים איזה שאלו רצו לשאול. ייתכן ויעזור לך לרשום את שאלותיך מראש, לכתוב הערות במהך הראיון עם הרופא, שאל את הרופא אם הוא מוכן לכך שתקליט את השיחה עימו, בקש מבן משפחה או חבר להצטרף אליך בעת שאתה מגיע לרופא.
הטיפול מתחיל בד"כ מספר שבועות לאחר האבחנה. לרוב יש די זמן כדי לשוחח עם הרופא על אפשרויות הטיפול, לקבל דעה שניה וללמוד יותר על המחלה לפני קבלת החלטה על הטיפול.
בבית החולים רמב"ם הטיפול מתבצע ע"י צוות מתואם של מומחים מתחומים שונים – רופא מנתח אא"ג וראש צוואר, רופא אונקולוג, ומנתח פלסטי וכן קלינאי תקשורת ותזונאי.
הכנה לטיפול
הרופא יפרוש בפניך את האפשרויות הטיפוליות, ואת התוצאות להן יש לצפות עם כל טיפול. עליך להבין כיצד הטיפול ישנה את המראה שלך את הנשימה ואת הדיבור. אתה והרופא שלך תתכננו תוכנית טיפולית המתאימה לצרכים שלך. בחירת הטיפול תלוה במספר גורמים וביניהם, בריאותך הגופנית הכללית, המיקום בגרון שבו החל הגידול, גודל הגידול והאם התפשט. ייתכן ותרצה לשוחח עם הרופא שלך לגבי השתתפות בניסוי קליני של טיפול חדש.
אם אתה מעשן דרך טובה להתכונן לטיפול היא הפסקת העישון. סיכויי ההצלחה בטיפול גדולים יותר באנשים שאינם מעשנים.
שיטות הטיפול
ניתן לטפל בסרטן הגרון בניתוח או הקרנה או כמותרפיה או שילוב של הטיפולים השונים.
בגידולים קטנים ובשלב מחלה התחלתי ניתן בד"כ לטפל בניתוח או בהקרנות בלבד כטיפול יחיד. בגידולים מתקדמים אנו נדרשים לשלב מספר שיטות טיפול לשם ריפוי המחלה.
טיפול בהקרנות (radiotherapy): שימוש בקרינת X רבת אנרגיה להרס תאי סרטן. הקרניים מכוונות לגידול ולרקמות סביבו. הטיפול בהקרנות הוא מקומי, ומשפיע על תאים באזור המוקרן בלבד. בד"כ הטיפולים ניתנים 5 ימים בשבוע למשך 7 שבועות. בד"כ בסרטן הגרון, יחד עם ההקרנות יינתן טיפול כימותרפי.
טיפול ניתוחי: הטיפול הניתוחי מותאם לגידול הספציפי.
בגידולים ראשוניים וקטנים מבוצעת כריתה של הגידול וסביבתו באמצעות לייזר תחת מיקרוסקופ, למשל כריתה של מיתר קול אחד או שניהם בחדירה לעומקים שונים של המיתר. יתרון טיפול זה בכך שאם הגידול חוזר ניתן להרחיב את הכריתה או להשתמש בהקרנות, ובדרך זו אנו בעצם משאירים לנו ארסנל להילחם במחלה במידה ותחזור.
בגידולים מתקדמים מבוצעת לרוב כריתה שלמה של הגרון (total laryngectomy), עם "ניקוי" של הבלוטות הצוואריות החשודות לגרורות מקומיות של המחלה, ניתוח המכונה בתירה צווארית (neck dissection).
בניתוח כריתת גרון שלמה יוצרים סטומה (stoma). הסטומה הינה נתיב אוויר חדש דרך פתח בקדמת הצוואר. דרך פתח זה נכנס ויוצא אויר מן הראות אשר עובר דרך הקנה. לעיתים יש צורך בקנולה של טרכאוסטומיה כדי למנוע סגירה של הפתח.בתמונות – דרכי מעבר המזון והאוויר לאחר הניתוח ומיקום הסטומה בצוואר.
לאחר הניתוח לחלק מהחולים תהיה צינורית לשם הזנה, זונדה, באופן זמני.
כימותרפיה: שימוש בתרופות שהורגות את תאי הסרטן. התרופות הכימותרפיות לסרטן הגרון ניתנות בד"כ בהזרקה ישירות למחזור הדם, ומשם מגיעות אל כל הגוף.
כימותרפיה לטיפול בסרטן הגרון ניתנת בד"כ לפני או ביחד עם טיפול הקרנתי, במסגרת אשפוז יום בבית החולים.
תופעות הלוואי של הטיפול בסרטן הגרון:
הטיפול בסרטן הוא טיפול בכל העוצמה. מירב הסיכויים שכאשר נסיר או נהרוג תאי סרטן תפגענה גם רקמות תקינות. לפיכך לטיפול ישנן גם תופעות לוואי. תופעות התוואי משתנות מאדם לאדם ומטיפול אחד למשנהו. לפני התחלת הטיפול יוסבר לך על תופעות הלוואי האפשריות ועל הדרך להתמודד איתן. שיחה עם אדם אחר, עובדת סוציאלית או אדם שחלה בעבר, תוכל לעזור. אם אתה מעוניין בכך דבר עם הצוות הרפואי.
תופעות הלוואי האפשריות בהקרנה:
יובש בפה. שתיה מרובה של מים תוכל להועיל. לחלק מהחולים עוזר להשתמש בתחליפי רוק. תחליפי רוק מיוצרים בנוזל או בשפופרת לחיצה.
- כאב בלוע או בפה. שטיפות פה עם חומרים מאלחשים עשויות להועיל.
- ריפוי לא טוב לעששת השיניים. מומלץ לבצע בדיקת שיניים ובמידה וישנם טיפולים או עקירות, לבצע אותם לפני התחלת ההקרנות.
- התדרדרות במצב השיניים. חשוב להמשיך ולשמור על הגיינת הפה. אם קשה לך להשתמש בחוט דנטלי או מברשת שיניים כמקודם השתמש בגאזה או מפרשת רכה. אפשרי לשטוף את הפה במי מלח, מי חמצן מדוללים או שילוב שלהם. ניתן להשתמש במשחת שיניים או מי פה מועשרים בפלואוריד.
- שינויים בטעם או בריח. בד"כ זמני, וחולף מספר חודשים לאחר סיום ההקרנות.
- עייפות. בזמן ההקרנות אתה עשוי לחוש תשישות, בעיקר בשבועות המאוחרים יותר של הטיפול. חשוב לשמור על רמת פעילות ככל האפשר.
- שינויים בקול. הקול ייחלש בכל סוף יום, ויושפע גם משינויי מזג האוויר. השינויים בקול ותחושה של גוף זר בגרון נובעים מבצקת בקופסית הקול שנוצרת כתוצאה מההקרנות. הרופא שלך ישקול מתן תרופה להפחתת הבצקת.
- שינויי עור באזור המטופל. העור באיזור המטופל הופך לאדום ויבש. חשוב לחשוף את העור לאוויר אך להגן עליו מפני השמש. המני מבגדים משפשפים ואל תגלח את האזור. אל תשים דבר על העור לני הקרינה ואל תשתמש במשחה או קרם ללא התייעצות עם הרופא קודם.
תופעות הלוואי האפשריות בניתוח:
- כאב. בעיקר בימים האחרונים לאחר הניתוח. דבר על כך עם התוות הרפואי, משככי כאבים יפחיתו את הכאב משמעותית.
- חולשה. זמן התאוששות מניתוח שונה מאדם לאדם.
- נפיחות בגרון. מספר ימים לאחר הניתוח לא תוכל לאכול לשתות או לבלוע. בתחילה תקבל נוזלים דרך עירוי ורידי. לאחר יום או יומיים תקבל מזון ונוזלים דרך זונדה, אשר הוכנסה במהלך הניתוח. הזונדה עוברת דרך האף אל הגרון ומשם לוושט ולקיבה. כאשר הנפיחות תרד והאזור יתחיל להחלים תוצא הזונדה. בתחילה בליעה תהיה קשה ואתה תעזר בקלינאית תקשורת. במהרה תחזור לאכול את הדיאטה הרגילה שלך.
אם תזדקק לזונדה מעל לשבוע ייתכן ותבוצע פעולה להוצאת הזונדה והכנסת גסטרוסטום, שזהו צינור הזנה דרך הבטן. מרבית החולים חוזרים לאט לאכול דרך הפה, אל המיעוט צורת הזנה זו תהיה קבועה.
- הגברה ביצירת הכיח בראות. לאחר הניתוח הראות והקנה מייצרים כיח רב. על מנת להסירו האחות תבצע שאיבה עדינה (suction) דרך צינורית קטנה שתעבור בסטומה. אתה תלמד להשתעל ולפנות את הכיח ללא עזרת האחות.
- רדימות, נוקשות או חולשה. לאחר כריתת גרון חלקים בצוואר ובלוע עשויים להיות רדומים עקב כך שנחתכו עצבים. כמו-כן, הכתף, הצוואר והזרוע עשויים להיות נוקשים, וייתכן שתדרש לפזיותרפיה כדי להחזיר את הכוח והגמישות לאחר הניתוח.
- שינוי במראה. צווארך ייראה במידה מסויימת קטן יותר ויהיו עליו צלקות. חלק מהחולים מעדיפים ללבוש בגדים המכסים את איזור הצוואר.
- טרכאוסטומיה. לחולים שעברו כריתת גרון תהיה סטומה. בכריתת גרון חלקית הסטומה תהיה זמנית. בכריתת גרון שלמה הסטומה תהיה קבועה. במקרה כזה תצטרך ללמוד לדבר בדרך חדשה.
תופעות הלוואי האפשריות בכימותרפיה:
תופעות הלוואי תלויות בתרופה המסויימת שניתנה. ככלל כימותרפיה פוכעת בתאים שמתחלקים מהר:
- אם תאי הדם נפגעים האדם בסיכון יתר לחלות בזיהומים, עלול להיחבל או לדמם בקלות, ולחוש חולשה קשה.
- תאים בשורשי השיער – פגיעה בהם תגרום לנשירת שיער. השערישוב ויצמח אם כי צבעו או מרקמו יכול להשתנות.
- תאים המצפים את מערכת העיכול. כמותרפיה יכולה לגרום לתיאבון ירוד, בחילה והקאות, שלשולים או פצעים בפה ובשפתיים. ניתן לטפל ברבות מתופעות לוואי אלו עם תרופות חדשות או משופרות.
תזונה:
חלק מחולים שטופלו לסרטן הגרון איבדו את העניין באוכל. כאבים ושינויים בטעם ובריח יכולים להקשות על האכילה. יחד עם זאת, עדיין תזונה טובה חשובה. לאכול טוב משמעו לקבל את כמות הקלוריות והחלבונים המספיקה למניעת ירידה במשקל, להחזרת החוזק ולבניית רקמות בריאות.
אם האכילה קשה מכיוון שפיך יבש כתוצאה מהקרנות, אכול מאכלים רכים ומזונות טחונים המועשרים דייסה ומילקשייק לעיתים קל יותר לבלוע. האחות והדיאטנית יעזרו לך לבחור את המזונות הנכונים.
לאחר ניתוח או הקרנות לחלק מהחולים יושם צינור הזנה אל תוך הבטן. רוב האנשים חוזרים לאט לדיאטה רגילה. ללמוד לבלוע שוב ידרוש מעט אימון, בעזרת קלינאית תקשורת. לחלק מהחולים קל יותר לבלוע נוזלים ולחלק מהחולים קל יותר לבלוע מוצקים. אתה תלמד מה מתאים לך יותר.
החיים עם סטומה:
ללמוד לחיות עם השינויים שמביא עימו סרטו הגרון זהו אתגר מיוחד. אם יש לך סטומה תצטרך ללמוד איך לטפל בה:
- לפני צאתך מבית החולים תלמד להסיר את הקנולה לניקוי, לבצע שאיבה (suction) מהקנה, ולטפל בעור שסביב הסטומה.
- אם האוויר יבש מדי, כפי שקורה בבניינים מחוממים בעת החורף, ייצור הכיח בראות ובקנה יגבר והעור סביב הסטומה יכאב. שמירה על נקיון העור ושימוש במפזר אדים בבית ובמשרד יפחיתו תופעות אלה.
- מסוכן מאוד שמים ייכנסו אל הקנה והראות דרך הסטומה. לבישת מגן סטומה ייחודי מפלסטיק או החזקת בד עמיד למים מעל הסטומה יימנעו כניסת מים בעת מקלחת או גילוח. סוגים אחרים של כיסויים לסטומה – צעיפים עניבות או כיסויים ייחודיים עוזרים לשמור על לחות בסטומה וסביבה. הללו עוזרים בסינון עשן ואבק מהאוויר לפני שנהם נכנסים לסטומה, והם גם עוצרים את הנוזלים היוצאים מהקנה בעת שיעול או התעטשות. אנשים רבים בוחרים ללבוש כיסוי מעל הסטומה גם לאחר שהאזור מחלים. כיסויים לסטומה יכולים להיות גם נאים וגם שימושיים.
- בעת הגילוח על הגברים לזכור שהעור עשוי להיות רדום מספר חודשים אחרי הניתוח. כדי להמנע מחתכים עדיף להתגלח במכונה ולא בסכין עד שהרדימות חולפת.
אנשים עם סטומה עוסקים כמעט בכל סוג של עבודה ויכולים לעשות כמעט את כל הדברים שעשו קודם. מכל מקום, הם אינם יכולים לעצור את נשימתם ולפיכך מאמץ והרמות משאות כבדים יכולים להיות קשים. כמו-כן פעילויות כמו שחיה וספורט מים אינם אפשריים ללא הדרכה וציוד ייחודי למניעת כניסת מים לסטומה.
לחלק מהחולים יפריעו המראה והקול. חלק יהיו מוטרדים לגבי התחושות של הסובבים אותם כלפיהם, או לגבי השפעת הסטומה על יחסי המין. חולים רבים יגלו ששיחה על הבעיות מועילה להם. ייעוץ פסיכולוגי או קבוצות תמיכה יכולים לשפר את התחושות.
ללמוד לדבר שוב:
הדיבור הוא חלק מכמעט כל דבר שאנו עושים, כך שטבעי שתפחד לפני הסרת קופסית הקול שלך. אובדן יכולת הדיבור – גם לזמן קצר – קשה. בני המשפחה וחבריהם של החולים צריכים לתמוך ולהבין בתקופה זו.
לאחר כריתת גרון חלקית תוכל לאחר כשבוע לדבר בדרך הרגילה שלך. לאחר כריתת גרון שלמה תהיה חייב ללמוד לדבר בדרך חדשה. עד שתלמד לדבר היה מוכן עם דרכים לתקשר – פנקס ועט, מחשב, לוח מחיק. קלינאי התקשורת ילמד אותך שיטות חדשות לדבר. ללימוד טכניקות דיבור כגון דיבור וישטי או דיבור דרך TEP נדרשים אימון וסבלנות. המהירות שבה האדם לומד, עד כמה דיבורו מובן, ועד כמה טבעי נשנע הקול החדש תלויים בהיקף הניתוח בלרינקס.
דיבור דרך TEP , (Trachea-Esophageal Puncture). לשם TEP המנתח יוצר פתח בין הקנה לוושט. פעולה זו מבוצעת תוך כדי הניתוח הראשון או אחר כך. שסתום סיליקון קטן נכנס בדיוק לפתח זה. זהו שסתום חד כיווני המאפשר לאוויר לעבור מהקנה אל הוושט אך אינו מאפשר לאוכל לעבור מהוושט אל הקנה. למטרת דיבור החולה מכסה את שסתום הדיבור עם האצבע ודוחף אוויר בוושט. הויברציה של קירות הוושט וצינור ההמשך שמעליו אשר ייצרנו בניתוח היא שיוצרת את הקול. קול זה דומה מאוד לקול רגיל.
דיבור ושטי. קלינאית התקשורת תלמד אותך איך לדחוף בכוח אוויר אל הוושט העליון ואז לדחוף אותו החוצה חזרה. הוצאת האוויר היא כמו שיהוק. השיהוק מרטיט את קירות הוושט וצינור ההמשך שמעליו אשר ייצרנו בניתוח, וכך נוצר קול חדש. הלשון השפתיים והשינים יותרים מילים כאשר הקול עובר דרכם.
סוג זה של דיבור נשמע מחוספס ובעל תדר נמוך, אך הוא נשמע טבעי יותר מ-electrolarynx. אין צורך בשימוש במתקן כך שידיך חופשיות.
דיבור מכאני (electrolarynx). שימושי כאשר שתי השיטות הנ"ל כשלו. ישנם מספר סוגים. הנפוץ יותר – נראה כפנס ומוצמד לצוואר בעת דיבור.
מעקב:
המעקב לאחר טיפול לסרטן חשוב מאוד. בדיקות שגרתיות מוודאות שכל שינוי בבריאות מאובחן. כך ניתן למצוא את הבעיות ולטפל בהן בהקדם. הרופא יבדוק ביסודיות לוודא שהסרטן לא חזר. בדיקות שגרתיות כוללות בדיקה של הסטומה, הצוואר, הפה והלוע. מעת לעת הרופא יבצע בדיקה גופנית מלאה ויפנה לבדיקות דימות. אם החולה טופל בהקרנות או בוצע ניתוח כריתת גרון חלקית, חלק בלתי נפרד מהבדיקה הוא בדיקת הגרון בסיב אופטי (FiberOptic Laryngoscopy, FOL).
טיפולים לסרטן הגרון יכולים להשפיע על תפקוד בלוטת התריס. בדיקת דם קבע האם בלוטת התריס מייצרת די הורמוני תריס. אם רמות ההורמונים נמוכות תקבל כדורים עם הורמוני תריס תחליפיים.
אנשים עם סרטן הגרון נמצאים בסיכון לפתח ממאירות נוספת בפה, לוע או איברים אחרים באזור הראש צוואר. סיכון זה מוגבר אף יותר במעשנים ובאנשים שצורכים אלכוהול בכמות גדולה. חשוב מאוד להפסיק לעשן ולשתות כדי להקטין את הסיכון לסרטן חוזר ולמחלות אחרות.
תמיכה באנשים עם סרטן:
החיים עם מחלה קשה כמו סרטן אינם קלים. חלק מהאנשים מוצאים שהם זקוקים לעזרה בהתמודדות המעשית והנפשית עם המחלה. קבוצות תמיכה יכולות להועיל. בקבוצות אלה נפגשים אנשים שחיים עם הסרטן ומשתפים במה שהם למדו על ההתמודדות עם המחלה ועם השפעות הטיפול.
אנשים החיים עם סרטן בוודאי דואגים למשפחות שלהם, לעבודה שלהם וכן להמשך פעילויות היומיום שלהם. קיימים גם חששות לגבי בדיקות, טיפולים, אשפוזים ותשלום חשבונות. רופאים, אחיות ואנשי צוות רפואי יוכלו לענות לשאלותיכם לגבי טיפולים ועבודה או פעילויות אחרות. פגישה עם עובדת סוציאלית או פסיכולוג תועיל לאלו שרוצים לדבר על רגשותיהם ודאגותיהם. לעיתים העובדת הסוציאלית תוכל להציע מקומות לעזרה בשיקום, תמיכה נפשית, עזרה כספית, הסעות או טיפול בית.
ההבטחה שבמחקר על הסרטן:
רופאים מכל העולם מריצים סוגים רבים של ניסויים קליניים. במחקרים אלו משתתפים אנשים מרצונם החופשי. המחקרים כוללים דרכים חדשות לטפל בסרטן הגרון. מחקרים אלו כבר הביאו להתקדמות בטיפול והחוקרים ממשיכים לחפש אחר גישות יעלות יותר.
לאנשים שמצטרפים למחקרים יש את ההזדמנות הראשונה להרוויח מטיפולים שנראו מבטיחים במחקר מקדים. אנשים אלו גם תורמים תרומה נכבדה למדע הרפואה כבכך שעוזרים לרופאים ללמוד עוד על המחלה. למרות שבמחקרים קליניים ישנו סיכון מסוים, הרופאים החוקרים מבצעים כל צעד בזהירות כדי להגן על החולים שלהם.
אנשים עם סרטן הגרון משתתפים במספר סוגים של מחקרים קליניים: הקרנות – שינוי בתדירות או מינון ההקרנות, בדיקה של תרופות להפחתת תופעות הלוואי, בחינה של תרופות כימותרפיות שונות לרוב בשילוב עם הקרנות, ופיתוח התרופות הביולוגיות (נוגדנים מונוקלונלים שתפקידם לעצור את גדילת הסרטן).
אם אתה מעוניין ללמוד על הצטרפות למחקר קליני שוחח על כך עם הרופא שלך.