בדיקות וטיפולים
כירורגיה רובוטית

לפני הניתוח

מזון

יומיים לפני ניתוח יש לאכול כלכלה דלת שארית, ללא ירקות ופירות ודגנים.
יום לפני הניתוח מותר לך לשתות שתיה נוזלית בלבד ללא אכילה.
עליך להיות בצום החל מחצות.

הסרת השיער 

אזור הניתוח חייב להיות נקי משיער. הסרת השיער תתבצע בחדר ניתוח על ידי גילוח אזור הבטן מהפטמות. 
חשוב מאד להתקלח עם מים וסבון ערב לפני הניתוח או בבוקר הניתוח.

התרוקנות המעיים

בערב הניתוח יבוצע חוקן על מנת לרוקן את המעיים מתכולתם.

הרדמה

רופא מרדים ישוחח אתך לפני הניתוח ויחליט על ההרדמה המתאימה בשיתוף פעולה עמך ובהתאם לשיקול הרופא המרדים. כדי להקל על המתח, תקבל מהאחות, בערב שלפני הניתוח, תרופה לשינה רגועה בלילה, בהתאם להמלצת המרדים.

טיפול תרופתי

במהלך האשפוז אין ליטול תרופות על דעת עצמך. הטיפול התרופתי יינתן לך ע"י האחות בהתאם להוראות הרופא. 

הדרכה לפני הניתוח

קודם הניתוח הצוות הרפואי ישוחח אתך לגבי מהות הניתוח, השלכותיו ואופן תפקודך לאחריו. כמו כן יבוצע  סימון מקום הסטומה, במידה ויוחלט על כך. עם זאת, יתכן שהסימון יבוצע בחדר ניתוח.

מהלך הניתוח

במהלך הניתוח לאחר ההרדמה יוכנסו פתחי הניתוח לחלל הבטן ודרכם יוחדרו מכשירי הרובוט הנשלטים על ידי המנתח. בחלקו הראשון של הניתוח יוסר כיס השתן (והערמונית בגברים) במלואו לאחר ניתוקו מהשופכנים, השופכה וכלי הדם המובילים אליו. לאחר ניתוקו והכנסתו לשקית, יבוצע ניקוי של בלוטות הלימפה בקרבתו והכנת מקטע המעי שישמש לחיבור השופכנים אליו. בחלקו השני תבוצע הטיה של דרכי שתן. קיימים מספר אופנים לביצוע הטיה זו, בהתאם לדיון שנערך אתך טרם הניתוח. בהטיה השכיחה ביותר – יצירת מוביל מעי (ileal conduit) מחברים את קצוות השופכנים לקטע מעי דק (איליאום) אשר הופרד קודם לכן ממערכת העיכול. קטע זה משמש כמוביל ואת קצהו מוציאים אל דופן הבטן בצד ימין, כסטומה. בסיום הניתוח יושאר נקז בטני לניקוז ההפרשות מחלל הבטן.
אורך הניתוח הצפוי הוא כ 8 שעות. בכל מהלך הניתוח מרדים ואחות ישגיחו עליך ובסיום הניתוח צוות חדר ניתוח יעביר אותך ליחידת ההתעוררות להשגחה למשך מספר שעות.

הטיפול בהתעוררות כולל השגחה צמודה על מצב ההכרה, נשימה, מתן חמצן, מעקב אחר לחץ דם, דופק, מדדים אחרים ותנועתיות הגפיים. כמו כן יינתן טיפול תרופתי הכולל טיפול בכאב בהתאם להוראות הרופא המרדים.
לאחר מס' שעות, באישורו של הרופא המרדים תועבר/י למחלקה להמשך טיפול והשגחה או ליחידה לטיפול נמרץ נשימתי למשך יממה.

הטיפול בכאב

האחות תעקוב אחר עוצמת הכאב באופן שוטף ותיתן לך תרופה נגד כאבים בהתאם.
נקלה על הכאב תאפשר לך נשימה קלה יותר ואוורור יעיל של הריאות.

תנועתיות

שכיבה ממושכת במיטה וחוסר תנועתיות עלולים לגרום לאוורור לקוי של דרכי הנשימה, הפחתה בזרימת הדם לרקמות הגוף ודלדול שרירים. לחץ מתמיד על אזורי הגוף השונים כמו: עכוז, מרפקים ועקבים עלול לגרום להיווצרות  פצעים באותם אזורים.
על מנת למנוע סיבוכים, חשוב  להתחיל בניידות כבר בשעות הראשונות לאחר הניתוח, ע"י שינויי תנוחות מידי 3-4 שעות. הצוות הסיעודי ינחה אותך ויעזור לך לשנות תנוחות בעזרת כריות תמיכה. תוכל להשיג הפחתת לחץ על אזור העכוז גם בהיותך בשכיבת פרקדן, ע"י כיפוף הברכיים והרמת האגן למשך מספר שניות.
ביום הראשון לאחר הניתוח יוריד אותך הצוות הסיעודי מהמיטה, למשך מספר שעות.
פיזיותרפיסט ידריך אותך לתרגילי נשימה ושיעול לצורך אוורור יעיל של הריאות.

כלכלה

ניתוח מסוג זה גורם להשבתה של פעולת המעיים למשך מספר ימים. אספקת הנוזלים והאנרגיה הנחוצים לגוף תתבצע באמצעות מתן נוזלים דרך הוריד כל זמן שתהיה בצום. עם חזרת המעיים לפעילות, ינחה אותך הצוות המטפל על האפשרות לשתות. לאחר פעולת מעיים, תוכל לחזור בהדרגה גם לאכול, בהתאם להנחיית הצוות.

שחרור מביה"ח

ביום שחרורך תצייד אותך האחות במכתב שחרור רפואי וסיעודי וכן במרשם להזמנת ציוד הטיפול בסטומה, יחד עם מתן ציוד לטיפול ביתי עד לרכישתו מקופת חולים. האחות תסביר לך על ההמלצות להתנהגות בבית וטיפול בסטומה. לעיתים מושאר הנקז הבטני במועד השחרור ומוצא בשלב מאוחר יותר בביקורת במרפאה. במקרה זה, חשוב לנהל מעקב יומי של תפוקת הנקז והשתן בסטומה עד למועד הביקורת.

ביקורת לאחר שחרור

במכתב השחרור יצוין מועד הביקורת במרפאה. בדרך כלל כשבוע עד שבועיים לאחר מועד הניתוח.
אין צורך בהתחייבות בביקורת ראשונה לאחר הניתוח, אלה אם כן צוין אחרת.


כיצד תנהג/י בביתך

  • כוחותיך הפיזיים וכושר הריכוז יחזרו בהדרגה ככל שיחלפו השבועות לאחר הניתוח. ניתן לחזור באופן הדרגתי לפעילות נורמאלית. עם זאת, מומלץ להימנע מעבודה פיזית קשה והרמת משאות כבדים למשך כששה שבועות.
  • מגיעה לך חופשת מחלה מיום אשפוזך עד ליום הביקורת במרפאה ושם יוחלט על המשך. אישור חופש המחלה יינתן  ע"י הרופא המטפל.
  • אם יש לך כאבים באזור החתך הניתוחי, ניתן להיעזר בתרופות משככי כאב לפי הנחיית הרופא המטפל.
  • מומלץ להקפיד על שתיה מרובה ( כ – 3 ליטר ביום), כלכלה בריאה בתקופה לאחר הניתוח והימנעות מריתוק למיטה או לבית על מנת לאפשר ריפוי והתאוששות מהירים יותר לאחר הניתוח.

 

למידע נוסף על כריתה רדיקלית של שלפוחית השתן בסיוע רובוט

לפני הניתוח

תרגול שרירי רצפת האגן

מטרת תרגילים היא לחזק את שרירי רצפת האגן. שרירים אלו חשובים לצורך השגת שליטה מוקדמת במתן שתן לאחר הניתוח. יש לבצע תרגילים אלו החל משבוע לפני הניתוח. התרגילים מבוצעים ע"י כיווץ שרירי האגן (תרגילי קגל).

מזון

עליך להיות בצום החל מחצות.

הסרת השיער 

תתבצע בחדר ניתוח.

התרוקנות המעיים

בערב הניתוח יבוצע לך חוקן על מנת לרוקן את המעיים מתכולתם, וזאת כדי למנוע היווצרות אבני צואה במהלך ההחלמה לאחר הניתוח.
חשוב מאד להתקלח עם מים וסבון ערב לפני הניתוח ובבוקר הניתוח.

טיפול תרופתי

במהלך האשפוז אין ליטול תרופות על דעת עצמך. הטיפול התרופתי יינתן לך ע"י האחות בהתאם להוראות הרופא. 

מהלך הניתוח

משך הניתוח כולל הרדמה הוא כ- 4 שעות. הניתוח מתבצע בהרדמה כללית. בתחילת הניתוח לאחר ניפוח הבטן באמצעות גז 2CO, מוחדרים שישה טרוקרים לחלל הבטן בהנחיית מצלמה. דרכם מועברים מכשירי הניתוח המחוברים לרובוט. באמצעות המצלמה ומכשירי העבודה, צוות המנתחים משלים את הניתוח הכולל את זיהוי בלוטת הערמונית, קשירת כלי הדם למניעת דימום, הפרדה של בלוטת הערמונית מכיס השתן והשופכה וכריתתה בשלמות כולל הקופסית העוטפת אותה ובלוטות הזרע המחוברות לה. בנוסף מתבצעת כריתת בלוטות לימפה אגניות בקרבת הערמונית. בהמשך מתבצעת תפירה המאפשרת חיבור של צואר שלפוחית השתן לשופכה לאחר החדרת קטטר שופכתי לכיס השתן. בסיום הניתוח, רקמת הערמונית מוצאת דרך אחד הפתחים ומוחדר נקז למיטת הניתוח לצורך ניקוז הפרשות ולבסוף פצעי הניתוח נתפרים ונחבשים.
בסיום הניתוח צוות חדר ניתוח יעביר אותך ליחידת ההתעוררות להשגחה למשך מספר שעות. 
 

לאחר הניתוח

הטיפול בכאב

הניתוח כרוך בכאבים שיופיעו במהלך ההחלמה. האחות תעקוב אחר עוצמת הכאב באופן שוטף, במידה וידרש תיתן לך תרופה נגד כאבים. הקלה על הכאב תאפשר לך נשימה קלה יותר וריוורור יעל של הריאות.

תנועתיות

על מנת למנוע סיבוכים, חשוב  להתחיל בניידות כבר בשעות הראשונות לאחר הניתוח, ע"י  שינויי תנוחות מידי 3-4 שעות. הצוות הסיעודי ינחה אותך ויעזור לך לשנות תנוחות בעזרת כריות תמיכה. תוכל להשיג הפחתת לחץ על אזור העכוז גם בהיותך בשכיבת פרקדן ע"י כיפוף הברכיים והרמת האגן למשך מספר שניות.  ביום הראשון לאחר הניתוח יוריד אותך הפיזיותרפיסט מהמיטה לכורסא, וידריך אותך לתרגילי נשימה ושיעול לצורך אוורור יעיל של הריאות, תרגילי חיזוק שרירי הירך, תרגילי הליכה והדרכה לתנועות מותרות ואסורות.

קטטר שתן

הוצאת הקטטר תתבצע כשבוע עד עשרה ימים לאחר הניתוח במסגרת הביקור הראשון במרפאה. במהלך הביקור ימסר הדיווח הפתולוגי של הרקמה שהוסרה ויתבצע תכנון של המשך מעקב וטיפול.

היגיינה

חשוב מאוד לשמור על היגיינה אישית אחרי הניתוח וחשוב להגיע לעצמאות בפעילות היומיומית מהר ככל האפשר על מנת להגיע להחלמה מוצלחת.


כלכלה

לאחר הניתוח תישאר בצום למספר שעות. אספקת הנוזלים והאנרגיה הנחוצים לגוף תתבצע באמצעות מתן נוזלים דרך הוריד כל זמן שתהיה בצום. תוכל לחזור בהדרגה גם לאכול, בהתאם להנחיית הצוות.
במידה ולא תחוש בחילה תוכל להתחיל בשתייה ובכלכלה קלה בהדרגה.

ביקורת לאחר שחרור

במכתב השחרור יצוין מועד הביקורת במרפאה.

כיצד תנהג/י בביתך

  • במידה ותופיע צריבה במתן שתן או דימום קל, תופעות אלו שכיחות לאחר ניתוח מסוג זה. מומלצת שתייה מרובה (לא יותר מ-2 -3 ליטר נוזלים ליום).  
  • אם יש לך כאבים באזור  הניתוח, ניתן להיעזר בתרופות משככי כאב לפי הנחיית הרופא המטפל.
  • גם אם אין כאבים מגבילים, מומלץ לנוח, ולא לחזור לפעילות גופנית מאומצת במשך כמה שבועות אחרי הניתוח עד לריפוי מלא של הפצעים.
  • אסור להרים משאות כבדים למשך כחודש ימים.
  • ניתן להשתמש במשלשלים קלים, כדי להקל את פעולת המעיים ולהימנע ממאמץ בשירותים.
  • יש להמשיך בתרגילי חיזוק רצפת האגן כפי שהודרכת.


תפקוד מיני אחרי ניתוח כריתת ערמונית רדיקלי

במקרים רבים במהלך הניתוח מתבצע שימור של עצבי הזיקפה המאפשרים שימור של התפקוד המיני אולם לעיתים עקב הצורך להשלים כריתה מלאה של הערמונית, הרקמה שנכרתת כוללת את עצבי הזיקפה. לאחר הוצאת הקטטר והתאוששות מהניתוח, ניתן לחזור לקיום יחסי מין באופן הדרגתי. מרבית המטופלים מסוגלים להגיע לזיקפה ולחוות אורגזמה אך ללא פליטה של זרע. במידת הצורך, במהלך הביקורת לאחר הניתוח, יומלץ על תוספת טיפול תרופתי לשיפור הזיקפה לאחר הניתוח.

למידע נוסף על כריתת ערמונית רדיקלית בסיוע רובוט
השירות ניתן ברמב"ם לפרטים יש לפנות למזכירות המחלקה
למידע נוסף על תיקון פיסטולה וזיקו-וגינלית
השירות ניתן ברמב"ם לפרטים יש לפנות למזכירות המחלקה
למידע נוסף על כריתה חלקית של כליה