להלן כמה עצות ודברים שמומלץ לאמץ ולעשות, היכולים למנוע או לצמצם את הסיכוי לנפילות ולשברים בגיל המבוגר.
1. התמידו בפעילות גופנית - היא מחזקת את השרירים, את הקואורדינציה ובכך מפחיתה את הסיכון לנפילות ושברים. כל פעילות שניתן להתמיד בה, מתאימה. ריקוד משפר במיוחד את הקואורדינציה, יוגה וטאי-צ'י משפרות את היציבה וגמישות הגוף.
2. וודאו גם שילדיכם יתמידו בפעילות גופנית - פעילות גופנית בגיל צעיר מעלה את מסת העצם ומשפרת את צפיפות העצם שאליה מגיעים בתום הגדילה וההתבגרות.
3. הקפידו על תזונה מאוזנת, המכילה את כל אבות המזון כולל מוצרים העשירים בסידן, כגון מוצרי חלב, ירקות ירוקים, שקדים וכד'.
4. אל תעשנו – עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים למחלה.
5. אל תגזימו בשתיית קפה, לא יותר משלושה ספלים ביום. שימוש מופרז בקפאין עלול להגביר את פרוק העצם.
6. דאגו להבטחת הבית ( חיוני לגבי קשישים, אך יועיל גם לצעירים יותר) – הבטחה נכונה של הבית מבעוד מועד, חשובה מאוד למניעת נפילות. להלן כמה מהדברים הבסיסיים שיש לדאוג להם:
• להתקלח במקלחון במקום באמבטיה
• להתקין ידיות אחיזה במקלחון ובשירותים
• להניח שטיחונים נגד החלקה במקלחון, בחדר אמבטיה ובמטבח
• להרחיק שטיחונים וחפצים לא יציבים שעלולים לגרום להחלקה ונפילות
• לסלק מכשולים בבית, כמו גם מדרגות ושיפועים
• לשפר את התאורה בבית
7. בדקו את צפיפות העצם - בדיקת צפיפות העצם כלולה בסל הבריאות לנשים ולגברים מגיל 60. כדאי לבצע את הבדיקה בגיל זה. לאנשים הנמצאים בסיכון גבוה במיוחד למחלה, כגון חולים המשתמשים בתכשירים ממשפחת הקורטיזון, נשים עם חדלון וסת בגיל צעיר, מומלץ לבצע את הבדיקה בגיל צעיר יותר.
8. תרופות למניעת שברים - אם אכן אובחנה מחלת האוסטיאופורוזיס, ניתן להפחית סיכון להופעת שברים, על ידי טיפול תרופתי מתאים. קיימות תרופות רבות אשר מונעות פירוק עצם ומפחיתות סיכון להיארעות שברים:
• טיפול הורמונלי - טיפול זה מפחית את הסיכון להופעת שברים, אך הוא ניתן היום רק לתקופה מוגבלת לנשים הסובלות מתסמיני גיל המעבר. טיפול זה אינו מומלץ כאשר מדובר באוסטיאופורוזיס בלבד, אלא רק בנשים הזקוקות לטיפול בתסמיני גיל המעבר.
• "EVISTA" - תרופה שמונעת פרוק עצם, מפחיתה סיכון לסרטן שד ומפחיתה היארעות שברים בחוליות עמוד השדרה.
• תרופות ממשפחת הביספוספונטים - תרופות על בסיס מינרלי, מפחיתות את הסיכון לשברים בכל אתרי השלד. המוכרות שבהן: "FOSALAN" (במינון שבועי) במתן דרך הפה, או "ACLASTA" (במתן תוך ורידי אחת לשנה).
•"FORTEO" - תרופה בונה עצם, המסוגלת לשקם את המבנה הפנימי של העצם. ניתנת בהזרקה עצמית יומית. התרופה בסל הבריאות לחולים שסבלו משברים, תחת טיפול בתרופות למניעת פרוק עצם.
9. מתן ויטמין D – חולים רבים הסובלים משברים סובלים גם מחסר קיצוני בויטמין D. ויטמין D חיוני לספיגת הסידן במעי ולכניסת המינרלים לעצם. חסר ויטמין D בארץ שטופת שמש כשלנו נובע מהימנעות לחשיפה לשמש בשעות הצהריים ומשימוש בקרמים מסנני קרינה. תיקון החסר מקטין ב- 30% את הסיכון להופעת שברים אוסטיאופורוטיים. היום קיימים בארץ מספר תכשירים המתאימים לטיפול בחסר.