כירורגיה של גידולים שפירים וממאירים בחלל הפה ובלסתות

רקע


סרטן הפה הינו השישי בשכיחותו בין הגידולים הממאירים באדם, המופיע בקרב אנשים מבוגרים עם רקע של עישון ממושך ושתיית אלכוהול. קיימים גם מקרים של סרטן הפה בגילאים יותר צעירים - על רקע של זיהומים הנגרמים ע"י וירוס הפפילומה.
הטיפול בסרטן הפה מבוסס על כירורגיה לכריתה רחבה של הגידול, כולל הוצאת בלוטות הלימפה בצוואר. במידה והן נגועות, החולה מופנה גם לטיפול בהקרנות, במחלקה האונקולוגית.
בטכניקות ניתוחיות מתקדמות ניתן לבצע את הכריתה והשחזור בצורה שתשמר את התפקודים העיקריים, כמו אכילה ודיבור, תוך הקפדה על איכות החיים.

 

הסימפטומים של גידול בחלל הפה


גידול בחלל הפה מופיע לרוב בצורה של גוש או נפיחות, אך בשלבים שונים של התפתחותו הוא עלול להופיע גם בצורות אחרות, כגון: פצע שאינו מתרפא, כיב - עם או ללא שוליים מורמים, שינוי מקומי של מרקם ו/או צבע הרקמה, נגע אדום, לבן או חום, שינויים מקומיים בתחושה ועוד. כל סטייה מן המבנה התקין של הרקמות השונות חשוד כגידול עד שהוכח אחרת. על כן, כל נגע כיבי בחלל הפה, שאינו מתרפא תוך חודש, מחייב פנייה לכירורג פה ולסת לצורך ביופסיה. גילוי מוקדם מבטיח טיפול יעיל ואחוזי הישרדות גבוהים יותר.

 

סוגי הגידולים


גידולים בחלל הפה עשויים להיות גידולים שפירים או גידולים ממאירים. בכל קבוצה נכללים גידולים של סוגי רקמה שונים, כגון: רירית, רקמת חיבור, עצם, כלי-דם, בלוטות רוק וכד'. גידולים שפירים גדלים מקומית ואילו גידולים ממאירים הינם בעלי יכולת לחדור לרקמות הסמוכות ולשלוח גרורות לאזורים אחרים בגוף, דרך מחזור הלימפה או זרם הדם.
השיוך לאחת משתי הקבוצות והאבחון של סוג הגידול הספציפי מבוצע באמצעות ביופסיה – כריתה של חלק קטן מן הנגע ושליחתו לבדיקה היסטופתולוגית.
גידולים שפירים מטופלים לרוב בכריתה מקומית, בעוד שגידולים ממאירים מאופיינים בדרגות שונות של חומרה, והטיפול הספציפי נקבע בהתאם.

בדיקות הדמיה לקראת הניתוח


לקראת הניתוח עורכים בדיקות הדמיה כגון, CT של הצוואר ו-MRI של חלל הפה ולפי הצורך גם PET SCAN כדי לוודא שאין התפשטות של גרורות בגוף.
אמצעי ההדמיה השונים מסייעים בזיהוי נוכחות של נגעים, כגון ציסטות וגידולים, בעצמות הפנים והלסתות. ממצאים רנטגניים שונים עשויים לספק רמזים מסייעים לתהליך האבחון, אך האבחנה הסופית מבוצעת על פי ביופסיה ובדיקה היסטופתולוגית בלבד.
דגימה לבדיקה היסטופתולוגית נכרתת תחת הרדמה מקומית לצורך אבחנה, במסגרת של ביופסיה אבחנתית. בדיקה מיקרוסקופית של הדגימה ע"י פתולוג מניבה אבחנה סופית של הנגע, ועל פיה נקבעת תכנית הטיפול הסופית – מעקב, כריתה חלקית או מלאה אוכל טיפול אחר.

 

המיומנות הנדרשת מן הצוות המטפל

טיפול כירורגי בסרטן הפה מחייב השתלמות מיוחדת באונקולוגיה ראש/צוואר, על מנת להבטיח שהמטופל יקבל את הטיפול מידיי הצוות המיומן ביותר, כפי שמתחייב מהמצב.
לאחר הניתוח והטיפול הקרינתי, המטופל ממשיך להיות במעקב צמוד של הצוות הרב תחומי הכולל: כירורג פה ולסתות, אונקולוג ראש/צוואר, ליווי צמוד של אחות קשר ממחלקת כירורגיה פה ולסת ועובדת סוציאלית מהמחלקה האונקולוגית.

 לפני הניתוח

במקרה של קבלת טיפול בנוגדי קרישה כגון COUMADIN, יש לקבל מהרופא המטפל הנחיות לגבי ההכנה הנדרשת לקראת הטיפול
כריתה של ציסטה או גידול אינם כלולים בסל הבריאות ולכן יש לדאוג לסידור כספי.
הביופסיה האבחנתית כלולה בסל הבריאות ויש להביא עבורה התחייבות מקופ"ח.

 

ביום הניתוח

מומלץ לאכול ארוחת בוקר קלה
בתום ארוחת הבוקר יש להקפיד על צחצוח שיניים
יש ליטול תרופות קבועות, בהתאם להוראות הרופא
מומלץ לבוא עם מלווה. במקרה של ניתוח תחת טשטוש תוך-ורידי (סדציה) יש להגיע בצום ועם מלווה.

 

במהלך הניתוח

ניתוח לכריתת גידול בחלל הפה נערך תחת אלחוש מקומי. עם זאת, קיימת אפשרות לבצע את הטיפול תחת טשטוש תוך וורידי, לאחר התייעצות עם הרופא המטפל.
לאחר מתן האלחוש, נלקחת דגימה לבדיקה היסטופתולוגית ובהתאם לתוצאות הבדיקה, מבוצעת כריתה של הנגע, בחלקו או במלואו, ותפירה.
מהלך הניתוח שונה בין נגע מסוים למשנהו והוא מושפע מגורמים נוספים רבים, בהם מיקומו של הנגע, גיל המטופל ועוד.
עם סיום הניתוח יינתן טיפול משלים, הכולל תרופות משככות כאב ואנטיביוטיקה על פי הצורך.

 

לאחר הניתוח

לאחר הניתוח תתבקשו להישאר עד שעתיים במרפאת כירורגיה פה ולסת, לצורך השגחה.
כמו בכל ניתוח, גם בניתוח לכריתת גידול בחלל הפה, יתכנו נפיחות וכאבים באזור המנותח. תרופות לשיכוך הכאב יינתנו בהתאם לצורך, ובהמלצת הרופא המטפל.

 כיצד תנהגו בביתכם

מומלץ לנוח ביום הטיפול.
בעת השחרור תקבלו הנחיות בעל פה וכן דף הדרכה
לאחר כשלושה שבועות מיום הניתוח, תוזמנו למרפאה לשם בדיקה וקבלת תשובה
לאחר הניתוח עלולות להופיע תופעות לוואי, כגון: כאב, נפיחות ושטף דם תת-עורי.

זימון תורים - כירורגיה פה ולסתות

ניתן ליצור עמנו קשר בנושא זימון תורים באמצעות מילוי טופס או שליחת דואר אלקטרוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור שלחו דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.