בדיקות וטיפולים
מעבדה נוירוכירורגית

רקע

בדיקת BERA הינה בדיקה אובייקטיבית להערכת סף שמיעה אלקטרופיזיולוגי אשר אינה דורשת שיתוף פעולה מצד התינוקות והילדים הנבדקים.
הבדיקה נעשית כאשר יש צורך בברור שמיעתי, במקרים בהם לא ניתן להסיק זאת מבדיקת השמיעה ההתנהגותית או שלא ניתן להשיג שיתוף פעולה בשל גילו הצעיר של הנבדק.
הבדיקה כוללת הערכת סף שמיעה אלקטרופיזיולוגי בתגובה לתדרי נקישה המשקפים את סף השמיעה בתדרים הגבוהים, והערכה בתדר ייחודי של 1KHz המכונה SN10. במקרה הצורך נבדקים תדרים נוספים בהתאם לממצאים בבדיקה. ברוב המקרים נערכת בדיקה נוספת של הולכת עצם, כאשר יש חשד לנוזלים באוזן התיכונה ולליקוי שמיעתי על רקע הולכתי. הבדיקה משמשת גם בפגים וילודים להערכת בשלות מרכזית לצורך בחינה התפתחותית.


 
לפני בדיקת שמיעה לתינוקות BERA


הבדיקה לילדים נערכת בשינה, לאחר מתן תרופה מעודדת שינה ('טריכלונם'). על הורים להצטייד באישור מרופא הילדים, המציין כי אין מניעה למתן טריכלונם באופן חד-פעמי.
על התינוק/ילד להגיע לבדיקה עייף ובצום של שעתיים/ שלוש שעות בהתאם לגילו, משום שהתרופה הניתנת הינה מעודדת שינה בלבד. כמוכן, יש להצטייד באוכל אשר יינתן לנבדק בבית החולים, לאחר הבדיקה. 

במהלך בדיקת שמיעה לתינוקות BERA

הבדיקה אורכת, בממוצע, כ- 60 דקות. אולם, מרגע ההגעה ועד השחרור יש לקחת בחשבון שהייה של כשעתיים עד שלוש שעות.
אלקטרודות שטח מוצמדות לאזור הפנים ולאחר מכן יורכבו אוזניות, דרכן יושמעו גירויים שמיעתיים בעוצמות ותדרים משתנים, לכל אוזן בנפרד. כאשר נערכת הבדיקה לתינוקות וילדים, ממתינים עד לכניסתם לשינה עמוקה.

לאחר הבדיקה

בסיום הבדיקה מעירים את התינוק/ילד וממתינים בחדר ההמתנה עד לחזרתו למצב חיוני.
כיצד תנהגו בביתכם
יתכן כי תינוקכם יהיה מנומנם מהרגיל במהלך היום ולכן, אין להאכילו ביום הבדיקה בעודו ישן .אין להחזיר את הילד לגן או מעון ביום הבדיקה. לא צפויות תופעות לוואי לתרופת ההרגעה. באם נצפית התנהגות חריגה כל שהיא - יש לפנות מייד לרופא הילדים.
למידע נוסף על בדיקת BERA לסף שמיעה בתינוקות וילדים

רקע

חולים רבים מתלוננים על הפרעות תחושתיות (חוסר תחושה, רדימות, כאבים) ו/או הפרעות מוטוריות (חולשה, שיתוק, מגבלה מוטורית בגפיים) אשר מעידות על מחלות או פגיעות במערכת העצבים המרכזית כמו מחלות דמיאלנטיביות, פתולוגיות של חוט השדרה, תהליך תופס מקום במוח, חבלת ראש ועוד.
לצורך אבחנה מבדלת ולצורך קבלת החלטה טיפולית וכירורגית נדרש רישום פוטנציאלים מעוררים תחושתיים (SEP) מאזורים שונים של המוח וחוט השדרה, ורישום המענים המוטוריים (MEP) בתגובה לגירוי מגנטי של קליפת המוח (Transcranial magnetic stimulation, TMS) והשורשים המוטוריים.


כיצד מאבחנים?

לא נדרשת כל הכנה מיוחדת.
במהלך הבדיקה
בדיקת פוטנציאלים מעוררים, תחושתיים ומוטוריים, נערכת בשכיבה. אלקטרודות שטח יוצמדו לאזור הקרקפת, הצוואר, הגב והגפיים העליונות ו/או התחתונות.
התגובה מעוררת בעזרת גירוי חשמלי שטחי (בשורש כף היד ו/או רגל) ומגנטי (על הקרקפת, צוואר וגב), אשר אינם גורמים לכאב או כל תופעת לוואי אחרת.
משך בדיקה ממוצעת – 90 דקות.

לפני הבדיקה

משך האבחון הוא כשעה וחצי עד שעתיים וחצי. לעיתים, הבדיקה נמשכת מספר שעות ומתבצעת במספר פגישות.
האבחון עשוי לכלול גם מטלות ממוחשבות ומילוי שאלונים.
במהלך האבחון תתקיים שיחה עם רופא, פסיכולוג, אחות או עובדת סוציאלית.

לאחר הבדיקה

מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם, ללא הגבלה.
למידע נוסף על בדיקות פוטנציאלים מעוררים תחושתיים (SEP) ומוטוריים ( MEP)
בדיקת VEP - Visual Evoked Potentials - משמשת לצורך הערכת תפקוד עצבי של מסילות הראיה, מהעין ועד לקליפת המוח. הבדיקה נערכת במקרים של הפרעות נוירולוגיות, כגון: טרשת נפוצה, תהליך תופס מקום וחבלות ראש. בתינוקות ניתן גם להתרשם ביחס לדרגת הבשלות המרכזית באמצעות תצורת המענים הראייתיים.

את פוטנציאלי הראיה ניתן לעורר בעזרת מסך עליו מוקרן לוח שחמט, או בעזרת הבזקי אור הניתנים לכל עין בנפרד. בשיטה האחרונה נעשה שימוש בעיקר במקרים בהם לא ניתן לצפות לשיתוף פעולה מצד הנבדק, בשל ליקוי ראיה או באם הנבדק הוא ילד או תינוק.

לפני בדיקת VEP
במבוגרים – אין צורך בכ הכנה. אם הנכם מרכיבים משקפיים, יש להביאם לבדיקה.
בתינוקות - הבדיקה נערכת בשינה, לאחר מתן תרופת הרגעה (טריכלונם). לכן על ההורים להצטייד באישור מרופא הילדים, המציין כי אין מניעה למתן טריכלונם באופן חד-פעמי.על התינוק/ילד להגיע עייף ורעב לבדיקה, משום שהתרופה הניתנת הינה מעודדת שינה בלבד
יש להצטייד באוכל אשר יינתן לתינוק/ לילד בבית החולים, לאחר הבדיקה.


במהלך בדיקת VEP
בדיקת VEP נערכת במשך כ-30 דקות בממוצע.
לחולה יוצמדו אלקטרודות שטח לאזור הקרקפת. הנבדק ישכב בתנוחה של חצי ישיבה. מול החולה יהיה מסך טלוויזיה, אשר בו יתבקש להתמקד לאורך כל הבדיקה.
לעיתים, יהיה צורך בהערכה בעזרת גירויי הבזקי אור. במיוחד נכון הדבר במקרים של ליקוי ראיה קשה, או בילדים שלא ניתן להשיג עימם שיתוף פעולה. בדיקת VEP בעזרת גירויי הבזקי אור נערכת בשכיבה, בעיניים עצומות.
לאחר בדיקת VEP
מבוגרים - מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם ללא כל הגבלה.
תינוקות - בסיום הבדיקה יתבקשו ההורים להמתין בחדר ההמתנה עד לחזרת התינוק לאותו מצב חיוני כפי שהיה לפני הבדיקה.

כיצד תנהגו בביתכם
יתכן וילדכם יהיה מנומנם מהרגיל במהלך אותו יום. לכן, אין להאכיל תינוקות בעודם ישנים ביום הבדיקה.
לא צפויות תופעות לוואי לתרופת ההרגעה.
באם נצפית התנהגות חריגה כל שהיא - יש לפנות מיד לרופא הילדים.
למידע נוסף על בדיקת VEP - פוטנציאלים מעוררים ראייתיים

רקע


בגופנו ישנם 12 עצבים גולגולתיים ('קרניאלים'). בניגוד לעצבים 'פריפריים' היוצאים מחוט השדרה, העצבים הגולגולתיים יוצאים דרך חורים שבגולגולת ומעצבבים בעיקר את אזור הראש והצוואר.
העצב הגולגולתי ה-VII נקרא העצב הפציאלי (Facial Nerve ), והוא אחראי בעיקר על תנועתיות של שרירי ההבעה של הפנים.
בדיקת רישום פוטנציאלים מוטוריים מהעצב הפציאלי (ENoG), משמשת להערכת תפקודו.
שיתוק עצב הפנים, חלקי או מלא (היקפי או מרכזי), יכול לנבוע מגורמים שונים: על רקע אידיופטי (כאשר הסיבה איננה ידועה), בעקבות חבלת ראש או לאחר ניתוחים המערבים את העצב.


לפני הבדיקה


לא נדרשת כל הכנה מיוחדת. 

במהלך הבדיקה


בדיקת העצב הפציאלי אורכת כ- 30 דקות, במהלכן יתבקש החולה לשכב על מיטה כשאלקטרודות שטח מוצמדות לפניו לרישום התגובה לגירוי חשמלי מ-3 ענפי העצב.
הבדיקה מבוצעת ע"י מתן גירוי חשמלי במוצא העצב ורישום המענים משלושת ענפיו. עפ"י ממצאי הבדיקה ניתן להסיק על רמת הפגיעה, באיזה ענף היא ארעה ומהם הסיכויים להחלמת העצב.
במקרה של צורך בניתוח ניתן גם לערוך ניטור של העצב הפציאלי במהלך הניתוח, על מנת להימנע מפגיעה או נזק בלתי הפיכים

לאחר בדיקה


מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם, ללא כל הגבלות.

למידע נוסף על בדיקת ENoG – אלקטרונוירונוגרפיה

רקע


זוהי שיטה לרישום פוטנציאלים חשמליים מתאי השיער החיצוניים בשבלול בתגובה לגירוי השמיעתי (CM), וכוללת גם מדידת פוטנציאל הפעולה מעצב השמע (שהוא תגובה פוסט סינפטית סינכרונית).

בדיקה זו משמשת לאבחון 2 פתולוגיות:

1.אבחון של Auditory Neuropathy בילדים ומבוגרים.
2.אבחון של מחלת מנייר (Menier's Disease ) במבוגרים.


לפני הבדיקה


הבדיקה כרוכה באי נוחות ולכן נערכת בסדציה. לשם כך בתינוקות וילדים ניתן טריכלונם (המעודד שינה), ובמבוגרים ניתן ווליום (להרגעה). 

במהלך הבדיקה


אלקטרודות שטח מוצמדות לפנים, ואלקטרודת סיליקון ייחודית לרישום מוכנסת לתעלת השמע החיצונית ומונחת על עור התוף. במהלך הבדיקה ניתנים גירויים שמיעתיים לכל אוזן בנפרד.

לאחר בדיקה


בסיום הבדיקה ישוחרר החולה לביתו לאחר התאוששות. חל איסור על נהיגה ופעילות מסכנת במהלך יום הבדיקה.

למידע נוסף על בדיקת ECochG – אלקטרוככלאוגרפיה

רקע

העצב הגולגולתי ה-V נקרא עצב טריגמינלי ((Trigeminal Nerve והוא אחראי בעיקר על התחושה בפנים.
חולים המתלוננים על כאבים, חוסר תחושה ורדימות באזור הפנים, מופנים לבדיקה לצורך הערכה אובייקטיבית של תפקוד העצב הטריגמינלי.


לפני בדיקת BTEP


לא נדרשת כל הכנה מיוחדת. 

במהלך בדיקת BTEP

לפני תחילת הבדיקה יוצמדו אלקטרודות שטח לפנים ולקרקפת. לצורך גירוי העצב הטריגמינלי ניתן גירוי חשמלי באמצעות זוג אלקטרודות מחט. האלקטרודות מוחדרות באזור השפה העליונה ו/או התחתונה בכל צד של הפנים בהתאם לתלונות החולה.
בדיקת BTEP נערכת בשכיבה, בערות מלאה, במשך כחצי שעה.

לאחר בדיקת BTEP

מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם ללא כל הגבלה.

למידע נוסף על בדיקת BTEP – רישום פוטנציאלים מעוררים מהעצב הטריגמינלי

רקע

בדיקת BERA הינה בדיקה אובייקטיבית להערכת סף שמיעה אלקטרו-פיזיולוגי אשר אינה דורשת שיתוף פעולה מצד הנבדק.
הבדיקה נעשית כאשר יש צורך בברור שמיעתי, במקרים בהם לא ניתן להסיק זאת מבדיקת השמיעה ההתנהגותית.
הערכת סף שמיעה אלקטרו-פיזיולוגי היא בתגובה לגירויי נקישה, המשקפים שמיעה בתדרים הגבוהים, והערכת סף בתדר ייחודי של 1KHz (בדיקה המכונה SN10).בהתאם לממצאי הבדיקה מוחלט האם יש צורך לקיים הערכה בתדרים נוספים.


לפני הבדיקה


כאשר הבדיקה הינה במסגרת ברור שמיעתי לצרכים טיפוליים אין צורך בכל הכנה. באם הופניתם לבדיקה מגורמים מדיקו-לגליים כמו: ביטוח לאומי, משרד הביטחון, חברות ביטוח ועורכי דין, תתבקשו להביא אישור מרופא המשפחה למתן תרופה מרגיעה מסוג ווליום (בשתייה), באופן חד פעמי. כמו כן, במקרים אלו יש להגיע עם מלווה אשר ישהה עימכם במהלך כל הבדיקה ובסיומה יחזירכם לביתכם.


במהלך הבדיקה

בדיקת BERA לסף שמיעה אורכת, בממוצע, 60-90 דקות.
בחדר הבדיקה תתבקשו לשכב על מיטה כשאתם רגועים וקרובים ככל האפשר למצב של שינה.
אלקטרודות שטח יוצמדו לאזור הפנים ולאחר מכן יורכבו על אוזניכם אוזניות, דרכן יושמעו גירויים שמיעתיים בעוצמות ותדרים משתנים, לכל אוזן בנפרד.


לאחר בדיקה

באם לא ניתנה כל תרופת הרגעה, בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם, ללא כל הגבלה.
באם ניתנה תרופת הרגעה, תתבקשו להמתין מעט בחדר ההמתנה ולאחר מכן תשוחררו לביתכם, למנוחה. אין לנהוג ביום הבדיקה. יש להימנע מכל פעילות פיזית העלולה לסכן אתכם, במהלך כל היום.

למידע נוסף על בדיקת BERA לסף שמיעה במבוגרים

רקע


רישום פוטנציאלים מעוררים שמיעתיים מגזע המוח משמש גם לצורך ברור נוירולוגי. מטרת בדיקת שמיעה (BERA) היא לחשוף פתולוגיות מרכזיות המשפיעות על תפקוד גזע המוח ועצב השמע, כמו טרשת נפוצה או גידולים למיניהם.


לפני בדיקת שמיעה BERA


לא נדרשת כל הכנה מיוחדת 

במהלך בדיקת שמיעה BERA

בדיקת שמיעה (BERA) נערכת בשכיבה, בערות מלאה, במשך כחצי שעה. הבדיקה אינה חודרנית ואינה כואבת כלל.
אלקטרודות שטח יוצמדו לאזור הפנים. לאחר מכן, יורכבו אוזניות דרכן יושמעו גירויים שמיעתיים בקצב משתנה.

לאחר בדיקת שמיעה BERA

מיד בסיום הבדיקה תשוחררו לביתכם ללא כל הגבלה.
למידע נוסף על בדיקת שמיעה BERA – לברור נוירולוגי
הטיפול ניתן ברמב"ם. להנחיות ופרטים מלאים על הטיפול נא לפנות למזכירות היחידה.
למידע נוסף על בדיקת BERA – רישום פוטנציאלים חשמליים לאורך מסלול השמיעה

הטיפול ניתן ב: