הביקור ביחידה הנוראונקולוגית
- בעת הגעתך למרפאה יש להרשם במזכירות בקומה 4 , בנין אונקולוגיה ע"ש פישמן.
- לאחר הרשמה יש להמתין בחדר המתנה של אשכול B.
- הרופא המטפל יקרא בשמך כשיגיע תורך לבדיקה והערכה ראשונית.
- על פי הצורך/ע"פ זמינות הצוות, תפגש להערכה באותו מועד גם על ידי מנהלת היחידה הנוירונקולוגית ועל ידי רופאת קרינה.
- בביקור זה/או בביקורים הבאים בהתאם לצורך תפגש עם אחות מתאמת ועו"ס של תחום נויראונקולוגיה.
- בסיום הביקור תקבל מכתב מסכם עם תוכנית להמשך טיפול/מעקב.
אבחנה
ישנן מספר בדיקות המסייעות לאבחנה של ממאירות ראשונית/שניונית במע' העצבים (מח/חוט שדרה):
- בדיקה נוירולוגית הבודקת התמצאות, תפקודים של עצבי המח (עצבים קרניאלים), תחושה, תפקודים מוטורים, החזרים (רפלקסים), , תפקודי מח גבוהים וכדומה
- בדיקות הדמייה כגון CT ו/או MRI
- בדיקות דם
- ניקור מתני (Lumbar puncture ) : לקיחת דגימה של נוזל חוט שדרה
- ביופסיה מהנגע החשוד
הבדיקות הנדרשות משתנות ממטופל למטופל בהתאם לסוג המחלה, סימפטומים וכדומה. האבחנה של ממאירות נעשית כאשר יש אבחנה רקמתית מנגע חשוד או כאשר קיימת ממאירות ידועה וקיימת תמונה הדמייתית ברורה של פיזור משני.
הטיפולים
הטיפול כולל טיפול במחלה הראשונית וטיפול בתסמיני המחלה.
טיפול במחלה הראשונית (גידול במח/חוט שדרה) יכול להתבצע באמצעות ניתוח, קרינה, כימותרפיה, טיפול ביולוגי, קסדה מיוחדת וכדומה. הטיפולים הללו ניתנים לחוד או בשילוב עם טיפול/ים אחר/ים. בחירת הטיפול המתאים נעשה בהתחשב בסוג הגידול, מיקום הגידול, תסמינים, גיל המטופל, מצב תפקודי, מצב בריאות כללי של המטופל ושיקולים נוספים.
לרוב לאחר שיוחלט על טיפול, הצוות המטפל יסביר למטופל ולמשפחתו מה מטרתו. במרבית המקרים המטופל (או האפוטרופוס הרפואי) יתבקש לחתום על טופס הסכמה המעניק אישור לצוות בית החולים לתת את הטיפול. חתימה על טופס הסכמה נעשית לאחר קבלת הסבר מלא על הטיפול המומלץ, טיפולים חלופיים ותופעות הלוואי אפשריות. בכל עת, ניתן לקבל הסבר חוזר על הטיפול המוצע. מומלץ להגיע עם בן/בת משפחה/מלווה לביקור זה.
בכל עת, גם לאחר החתימה, המטופל רשאי לבחור שלא לעבור את הטיפול. במקרה כזה יש לדווח על ההחלטה לרופא או לאחות, כדי שהם יוכלו לתעד זאת בתיק הרפואי.
טיפול בתסמיני המחלה
הטיפול מותאם לפי התסמינים של המטופל ותלוי לעיתים בממצאים בהדמייה. הטיפול כולל תרופות כגון: סטרואידים, תרופות נגד פרכוסים, משככי כאבים ותרופות לטיפול בתופעות לוואי אחרות.
ניתוח
במרבית המקרים של גידולי מע' העצבים ראשוניים ניתוח הוא הטיפול המועדף, אם ניתן להסיר את הגידול בלי לגרום נזק לרקמות סמוכות. אם לא ניתן להסיר את הגידול בניתוח בגלל מיקומו, לרוב קיימות אפשרויות טיפול אחרות כגון קרינה ו/או כימותרפיה, טיפול ביולוגי, טיפול תומך.
ניתוח לעיתים כולל הסרה שלמה/חלקית של הרקמה הגידולית, ביופסיה (לקיחת דגימת רקמה בלבד), ניקוז נוזלים מחדרי המח לשם הפחתת לחץ תוך גולגלתי, השתלת מתקן למתן טיפול תרופתי ישירות למע' חדרי המח.
טיפול כימי (כימותרפיה)
טיפול כימותרפי הוא מתן תרופות שמטרתן לפגוע בתאים הסרטניים. התרופות הכימיות ניתנות בטבליות, בכמוסות או בזריקה לווריד. סוג הכימותרפיה תלוי בין היתר בגיל המטופל, מצב כללי, סוג הגידול, מאפיינים גנטיים של הגידול וכדומה.
טיפול ביולוגי
בהתאם לסוג הממאירות ומצב המחלה, לעיתים הטיפול הניתן הוא טיפול ביולוגי. לרוב מדובר בטיפול תוך וורידי הניתן כל שבועיים. תכיפות הטיפול יכולה להשתנות בהתאם להחלטת צוות המטפל.
חולים המטופלים באמצעות כימותרפיה או טיפול ביולוגי מגיעים ליחידה אחת לחודש לצורך בדיקת רופא וספירת דם. מעקב MRI נעשה אחת לכמה חודשים לצורך הערכת התגובה לטיפול וקביעת המשך הטיפול (מינון ורצף). המטופל יקבל הסבר מפורט אילו בדיקות עליו להביא בטרם פגישת מעקב.
טיפול קרינתי (רדיותרפיה)
בטיפול בקרינה נעשה שימוש בקרני רנטגן בעוצמה גבוהה. מטרת הקרינה היא להשמיד תאים סרטניים תוך גרימת נזק מועט ככל האפשר לתאים בריאים הנמצאים בסמיכות. הטיפול ניתן ביחידת הקרינה של בית החולים. טכניקת הקרינה נקבעת בהתאם לסוג הגידול, גודלו, מיקומו וכדומה.
הטיפול ניתן ביחידת הקרינה, לשם תכנון טיפול קרינתי יש לבצע בדיקת סיטי (CT simulation ) תכנון (המבוצעת ביחידת הקרינה), עם/בלי חומר ניגוד בהתאם להתוויה.
טיפולי קרינה הניתנים לאזור של המח מבוצעים עם מסיכה מיוחדת המותאמת אישית לחולה בזמן סיטי תכנון. בהמשך, רופא הקרינה יחד עם צוות הקרינה (פיזיקאים, דוזימטריסטים וכדומה) ובעזרת תוכנות מחשב מתקדמות מתכננים את הטיפול הקרינתי המותאם למטופל.
קיימים מספר סוגים של טיפולי קרינה במקרים של ממאירויות של מע/ עצבים:
- טיפול קרינתי לכל המח (Whole brain irradiation )
- טיפול ממוקד לחלק של המח בשיטות שונות כגון 3DCRT או IMRT
- טיפול רדיוכירורגיה (מקטע בודד או מספר מקטעים)
- טיפול קרינתי לעמ"ש 3DCRT, רדיוכירורגיה
סוג הטיפול הקרינתי המומלץ נקבע על ידי צוות רופאי הקרינה בהתאם לסוג המחלה, מיקום, מצב המטופל וכדומה.
טיפול בשדות חשמליים מתחלפים (קסדה)
זהו פיתוח ישראלי חדש ובו מכשיר שכולל קסדה המשדרת שדות חשמליים מאלקטרודות המוצמדות לקרקפת. שדות אלה מפריעים לחלוקת תאים, ולכן יכולים לעצור או להאט את התפתחות הגידול, וזאת באופן לא פולשני וללא כאבים (אם כי הטיפול מחייב את המטופלים לחבוש את הקסדה ברוב שעות היום).
הטיפול אושר לאחרונה לטיפול בסרטן מוח בתנאים מסויימים.
קבוצת תמיכה
קבוצת מידע ותמיכה למטופלים ובני משפחה מתקיימת במרפאה הנוראונקולוגית אחת לחודש. המפגשים מתקיימים בבניין פישמן, קומה 7, חדר ישיבות, בהשתתפות צוות המרפאה: רופאים, אחות, עובדת סוציאלית.
מטרת הקבוצה:
1) מתן מידע רפואי, סיעודי וסוציאלי.
2) יעוץ ותמיכה בקשיים ודילמות איתם מתמודדים המטופלים ובני המשפחה.
המפגש כולל הרצאה קצרה על בנושאים מתחלפים ולאחריה שיח פתוח עם צוות המרפאה.
מחקרים
ביחידה הנוירואונקולוגית נערכים מחקרים בינלאומיים עם טיפולים חדשניים לגידולי המוח ועמוד השדרה וכן מחקרים מקומיים. בכל צומת דרכים בטיפול יוצגו בפני המטופל - בנוסף לאפשרויות המקובלות - גם המחקרים הפתוחים בפניו ברמב"ם, בהתאם למחלתו. ההחלטה לגבי הצטרפות למחקר תתקבל על ידי החולה ומשפחתו.
החלמה ומעקב
חולים שאינם מקבלים טיפול פעיל, בדרך כלל ממשיכים במעקב הן ע"י בדיקת הדמייה והן בביקורת במרפאה אחת למספר חודשים, ויכולים להסתייע במגוון השרותים שהיחידה יכולה להציע:
לצד המעקב הרפואי והתמיכה הרגשית מקבל החולה ביחידה הנוירואונקולוגית ליווי בכל התהליכים המנהלתיים הקשורים במחלה, כמו מידע הנוגע לעובדים זרים, זכויות בביטוח הלאומי, מילוי טפסים, הכנה לאשפוז בהוספיס ועוד.
למעקב צמוד זה אחר החולה, בכל המישורים ולאורך כל שלבי המחלה, יש חשיבות רבה, שכן הוא מאפשר התאמה אופטימלית של הטיפול, תוך התייחסות לשלבי המחלה השונים ולשינויים שמתרחשים במהלכה אצל המטופל. כמו כן הוא מסייע בהתמודדות היומיומית עם המחלה, מאפשר עירוב של כל הגורמים הרלוונטיים, ומבטיח את מירב ומיטב התמיכה לחולה ולמשפחתו בכל שלב ושלב.