בדיקת שקיפות עורפית

מהי בדיקת שקיפות עורפית?

בדיקת שקיפות עורפית היא בדיקת סקר אותה מבצעים בשלב מוקדם של ההיריון, במטרה להעריך את הסיכון להפרעות כרומוזומליות בעובר, בעיקר תסמונת דאון. הבדיקה יכולה להוביל לגילוי של עד 70% מכלל תסמונות דאון ועשויה להוביל לגילוי מומים נוספים, כמו למשל מומי לב.
הבדיקה נערכת באמצעות מכשיר אולטרה-סאונד, על ידי רופא מומחה, ומהווה חלק מבדיקות סקר נוספות שמבצעים בשליש הראשון להריון.

מתי מבצעים שקיפות עורפית?

את הבדיקה יש לבצע בין השבוע ה -11 לשבוע 13 ושישה ימים להריון. לא ניתן לבצע את הבדיקה לאחר מכן, בין היתר בשל הצורך להסמיך בדיקות סקר ביוכימיות (בדיקת דם), אשר מותאמות לשבועות אלו.

מה בודקים בשקיפות עורפית?

באזור העורף של העובר, קיימת שכבה דקה של נוזל תת עורי. בבדיקה, הנערכת על ידי רופא מומחה, נמדד העובי אותו נוזל באמצעות מכשיר אולטרה-סאונד. לרוב ניתן לבצע את הבדיקה בצורה חיצונית על גבי בטנה של האישה, אך קיימים מקרים בהם יש צורך בבדיקה וגינלית, בכדי לדייק את הבדיקה או כאשר יש קושי בהדגמה. עובי השקיפות העורפית משוקלל יחד עם גילה של האישה וביחד מתקבל ערך סטטיסטי לסיכון ההופעה של תסמונת דאון לעובר.

בנוסף, נבדק גודל העובר, על ידי המרחק שבין הראש לעכוז, המאפשר לאמת את גיל ההריון וכן ניתן להתרשם ממרכיבים אנטומים נוספים במידה ונדרש. במידה ומדובר בהריון מרובה עוברים, תאומים למשל, הבדיקה מאפיינת את כמות השליות ושקי ההריון.

הבדיקה אינה מסוכנת לאם או לעובר ואינה כואבת, אך יכולה להיות מלווה באי נוחות של בדיקה נרתיקית, במידה ונדרשת.

למי מומלץ לבצע שקיפות עורפית?

הבדיקה מומלצת לכלל אוכלוסיית הנשים בהריון וכן מצויה בסל הבריאות וממומנת.

השקיפות העורפית היא בדיקת סקר, מה זה אומר?

משמעות הדבר היא שלא קיימת בבדיקה זו תוצאה חד ־ משמעית. מדובר בבדיקה שבה משווים את התוצאה לתוצאות של נבדקות אחרות, וכך מתקבלת הערכה סטטיסטית לסיכון לקיומם של תסמונת דאון או פגם אחר בעובר.
לשקיפות העורפית בדיקה נוספת המתווספת אליה – בדיקת דם, הנקראת סקר ביוכימי ראשון, אותה מומלץ לבצע לאחר השקיפות העורפית וצמוד אליה ככל האפשר (יום אחרי). שילוב התוצאות של שתי הבדיקות הללו מאפשרות להגיע לדיוק של 85 אחוזים בגילוי הסיכון לתסמונת דאון. ביצוע של בדיקת דם נוספת (סקר ביוכימי שני), תדייק את האבחנה ל 90 אחוזים.
במידה והממצאים מעידים על סיכון גבוה להימצאות תסמונת דאון, תופנו לבדיקה המספקת אבחנה חד משמעית, כדוגמת דיקור מי שפיר או סיסי שליה.

האם ניתן לגלות את מין העובר בשקיפות העורפית?

ניתן לראות את מין העובר החל משבוע 13, לכן בחלק מהמקרים ניתן יהיה להדגים את מין העובר כבר בשקיפות. חשוב לציין כי זיהוי מדויק יותר של מין העובר יתבצע בסקירת המערכות הראשונה.

לקביעת תור לבדיקות הריון אצל המומחים שלנו

זימון תורים - אולטראסאונד מיילדותי

ניתן ליצור עמנו קשר בנושא זימון תורים באמצעות מילוי טופס או שליחת דואר אלקטרוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.