גסטרוסקופיה לילדים

רקע

גסטרוסקופיה היא בדיקה שסוקרת את מערכת העיכול העליונה. באמצעות אנדוסקופ (שהוא מכשיר שבנוי מצינור גמיש שבסופו מקור אור ומצלמה) ניתן לבדוק את מערכת העיכול העליונה (ושט, קיבה והתריסריון) ואף לקחת דגימות של רקמה (ביופסיות).

הכנות לבדיקת גסטרוסקופיה לילדים

הנבדק צריך להיות בצום במשך 6 שעות (לגבי מזון, כולל תמ"ל לתינוקות) להימנע משתיית מים במשך כשעתיים.
חשוב ליידע את הרופא אם הילד סובל ממחלה כרונית כלשהי, לוקח תרופות או רגיש לתרופות. במקרה כזה, כדאי לצרף מסמכים רפואיים רלבנטיים מרופא הילדים המטפל במרפאה בקהילה.

איך מתבצעת הבדיקה?

בדיקת גסטרוסקופיה מבוצעת בטשטוש, לכן, הילד לא יחוש כאב או אי נוחות במהלך הבדיקה ולאחר סיומה, וגם לא יזכור את הבדיקה. הטשטוש מבוצע לאחר הרכבת עירוי, וניתן דרך הוריד. במידה ויש קושי רב בהרכבת עירוי או נטילת בדיקות דם – כדאי ליידע את צוות המכון, על מנת שנתארגן כראוי.
לאחר שהילד נרדם, הרופא הגסטרואנטרולוג מחדיר את האנדוסקופ בעדינות ובהדרגה דרך פיו של הילד – מהוושט, דרך הקיבה ועד לתריסריון. במהלך הבדיקה הצוות המטפל צופה בתמונות במתוך מערכת העיכול על גבי מסך גדול, ובהתאם לממצאים ולמטרות הבדיקה לוקחים דגימות רקמה, שנשלחות בהמשך לבדיקה תחת מיקרוסקופ.
במידה ויש צורך בפעולות טיפוליות ולא רק אבחנתיות (כגון עצירת דימום, הרחבת ושט, קשירת דליות ועוד)  הפעולה מבוצעת באותה ההזדמנות.

כמה זמן נמשכת הבדיקה?

הבדיקה נמשכת כעשר דקות.

מה משך ההתאוששות מבדיקת גסטרוסקופיה לילדים?

לאחר שהבדיקה הסתיימה, המטופל מועבר לחדר ההתאוששות של המכון, שצמוד לחדר האנדוסקופיות, ושוהה בו במשך כשעה. בשעה זו מתפוגגת השפעת תרופות הטשטוש, וכשזה קורה, האחות בחדר ההתאוששות מדריכה את ההורים והילד לשתות ולאכול, לאחר מכן המטופל משוחרר לביתו עם סיכום דו"ח הבדיקה והמלצות ראשוניות.

אילו תופעות לוואי צפויות לאחר הבדיקה?
יתכן ויופיעו  נפיחות וגזים, כאבי בטן וכאב גרון. תלונות אלה צפויות לחלוף בהדרגה. במידה והכאב חמור או שאינו משתפר, או שהמטופל מקיא מספר רב של פעמים – כדאי לפנות לרופא הילדים בקופ"ח, ובמידה ולא מדובר בשעות העבודה – תמיד ניתן לפנות למיון ילדים רמב"ם, מהמיון יוכלו לפנות לכונן גסטרו ילדים להתייעצות והחלטות על המשך הטיפול.

האם עלולים להיות סיבוכים לבדיקה?

גסטרוסקופיה היא בדיקה שגרתית ובטוחה. עם זאת ייתכנו הסיבוכים הנדירים הבאים:
דימום (שלרוב אינו חמור, אך במידה וכן – זה מחייב אשפוז לצורך השגחה וטיפול).
קרע בדרכי העיכול הוא סיבוך נדיר במיוחד. קרע כזה מחייב אשפוז.
בכל מקרה, אם  לאחר הבדיקה יופיעו כאבי בטן, הקאות, חום, צואה שחורה, שיעול או קשיי נשימה, יש לפנות מיד לרופא ובמקרה הצורך אף להגיע לחדר מיון.

מתי הילד יכול לחזור לגן או לבית הספר?

הילד יכול לחזור לפעילות רגילה יום למחרת.  מאחר וחושיו אינם חדים לאחר הפעולה (עקב הטשטוש) כדאי להשגיח עליו ולהימנע עד הלילה מפעולות שמחייבות ערנות מלאה, כגון חציית כביש או רכיבה על אופניים.


מתי נקבל את תוצאות הבדיקה?

עם סיום הפעולה ייקבע לכם תור לקבלת תשובות. במידה שההפנייה היא מרופא שאינו מהמכון – התוצאות מועברות אליו, וגם אל הורי המטופל, לאחר שעבר על התשובות רופא מטעם המכון.

 

זימון תורים - גסטרואנטרולוגיה, כבד ותזונה בילדים

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

* למרפאת מעבר ומרפאה לשיקום המעי - אין אפשרות לזמן תור בזימון תור אונליין

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור שלחו דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.