קולונוסקופיה לילדים

רקע
קולונוסקופיה היא בדיקה שסוקרת את מערכת העיכול התחתונה, מפי הטבעת, דרך כל חלקי המעי הגס ועד סופו של המעי הדק.  הבדיקה מבוצעת באמצעות קולונוסקופ (מכשיר שבנוי מצינור גמיש שבסופו מקור אור ומצלמה).

הקולונסקופיה משמשת לברור תלונות של ילדים, הנובעות מהמעי הגס, כמו: כאבים, דימום רקטאלי או שלשול מתמשך.
קולונסקופיה לילדים מתבצעת בדרך כלל תחת הרדמה או טשטוש. לפני הבדיקה תתבקשו לחתום על טופס הסכמה.


הכנות לבדיקת קולונוסקופיה בילדים
שלושה ימים לפני הבדיקה - יש להפסיק לאכול ירקות ופירות ולהרבות בשתייה (המטרה: שלא תהיה שארית צואה בכמות גדולה במעיים).
ביום שלפני הבדיקה - מהבוקר השתייה צריכה להכיל נוזלים צלולים בלבד: מים, משקאות אנרגיה, סודה, תה, קפה ללא חלב, משקאות תוססים ללא צבע, תה צמחים/פירות ומרק צח.
להזמנה לבדיקה מצורפות הוראות הכנה, בהתאם לגילו ומשקלו של הנבדק: יש להמיס בכוס שתייה צלולה קרה (הטעם נסבל יותר עם מיץ לימון או ספרייט מקוררים היטב) ולשתות, את מתן החומר המשלשל מחלקים לפעמיים. חשוב מאוד להמשיך ולשתות כמות גדולה של מים ונוזלים צלולים. במידה והיציאות עד בוקר הבדיקה לא הצטללו – יש המלצה גם לבצע חוקן (במידה ויש קושי עם הביצוע בבית המטופל – ניתן להקדים את ההגעה למכון והחוקן יבוצע במכון). בשעתיים טרם הבדיקה יש לשמור על צום מוחלט.

מטרת ההכנה היא לנקות את המעיים, כדי לאפשר לרופא לראות את רירית המעי ולהעריך האם קיימת דלקת, מקור לדימום ואף לזהות פוליפים (אם קיימים) ולהתקדם לאורך כל המעי הגס ועד המעי הדק הסופי. לא ניתן לבצע פעולות אלו כראוי במעיים שאינם נקיים מצואה.

* חשוב ליידע את הרופא אם הילד סובל ממחלה כרונית כלשהי, לוקח תרופות או רגיש לתרופות. במקרה כזה, כדאי לצרף מסמכים רפואיים רלוונטיים מרופא הילדים המטפל במרפאה בקהילה.

ההכנה נועדה להבטיח את ניקיון המעיים, אך הן אינן מומלצות לתינוקות מתחת לגיל שנה, ולילדים בסיכון גבוה להתייבשות או לשינוי מלחים בדם בשל מחלת כליות.

איך מתבצעת הבדיקה?
הילד שוכב על צידו השמאלי, כשהוא מכוסה במהלך כל הבדיקה. לאחר קבלת תרופות הטשטוש דרך עירוי, כשהמטופל נרדם, הרופא הגסטרואנטרולוג,  מחדיר בעדינות את הקולונוסקופ דרך פי הטבעת. כדי להקל על מעבר הקולונסקופ, מנפחים בזמן הבדיקה את המעי באמצעות לחץ אוויר/פחמן דו חמצני. במהלך הבדיקה ניתן לזהות דלקת או מקור לדימום, לקחת דגימות מהרקמה, לכרות פוליפים ועוד  .

כמה זמן נמשכת הבדיקה?
הבדיקה יכולה להימשך כחצי שעה ומשכה תלוי במידה רבה בהקפדה של הילד והוריו על ההכנה והניקיון של המעיים. מעי לא נקי עלול לגרום לעיכוב בבדיקה, ואף להחמצה של ממצאים פתולוגיים ואף להגדיל את הסיכון לסיבוכים מהבדיקה, ולכן עלולים להפסיק את הבדיקה מבלי להשלימה ולתאם ביצוע במועד חדש.


כמה זמן נמשכת ההתאוששות מקולונוסקופיה?
לאחר שהבדיקה הסתיימה, המטופל מועבר לחדר ההתאוששות של המכון, שצמוד לחדר האנדוסקופיות, ושוהה בו במשך כשעה. בשעה זו מתפוגגת השפעת תרופות הטשטוש, וכשזה קורה, האחות בחדר ההתאוששות מדריכה את ההורים והילד לשתות ולאכול, לאחר מכן המטופל משוחרר לביתו עם סיכום דו"ח הבדיקה והמלצות ראשוניות.

האם צפויים כאבים לאחר הבדיקה?
בדרך כלל המטופלים מרגישים טוב לאחר הבדיקה, אך אפשרי שתהיה תחושה של גזים בבטן, דבר שעלול לגרום לאי נוחות עד התרונות המעיים מהגזים.

האם עלולים לקרות סיבוכים?
הסיבוכים הם נדירים ביותר, ביניהם דימום (למשל, לאחר כריתה של פוליפים) או התנקבות של המעיים. במקרה של חשד לסיבוך יש לפנות מיד לחדר המיון בקרבת מקום המגורים.

מתי הילד יכול לחזור לגן או לבית הספר?
הילד יכול לחזור לפעילות רגילה יום למחרת.  מאחר וחושיו אינם חדים לאחר הפעולה (עקב הטשטוש) כדאי להשגיח עליו ולהימנע עד הלילה מפעולות שמחייבות ערנות מלאה, כגון חציית כביש או רכיבה על אופניים.
מתי נקבל את תוצאות הבדיקה?
עם סיום הפעולה ייקבע לכם תור לקבלת תשובות. במידה שההפנייה היא מרופא שאינו מהמכון – התוצאות מועברות אליו, וגם אל הורי המטופל, לאחר שעבר על התשובות רופא מטעם המכון.

זימון תורים - גסטרואנטרולוגיה, כבד ותזונה בילדים

שימו  לב – זמינות התורים בזימון אונליין זהה לזו שבמוקד הטלפוני.

* למרפאת מעבר ומרפאה לשיקום המעי - אין אפשרות לזמן תור בזימון תור אונליין

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור שלחו דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.