גידולי ראש צוואר מאובחנים מדי שנה באנשים רבים בישראל. בחלק מהמקרים גידולים אלה שולחים שלוחות ומתפשטים לבלוטות הלימפה בצוואר. בלוטת לימפה הינן איברים קטנים ואובאליים והן חלק ממערכת הלימפה שתפקידה להגן על הגוף מפני זיהומים. במידה ויש סיכון גדול שהגידול יתפשט לבלוטות או במידה ויש מעורבות של בלוטות הלימפה בצוואר, הטיפול הניתוחי לגידול הסרטני יכלול גם דיסקציה צווארית (Neck Dissection). ניתוח זה נועד לכריתה של בלוטות הלימפה מהצוואר ורקמות נוספות שעלולות להיות נגועות בגידול.
הצוואר
בלוטות הלימפה בצוואר מחולקות אנטומית לאזורים שונים בצוואר, אזורים מוגדרים אלה נקראים רמות (neck levels). לכל רמה מוגדרים גבולות המוסכמים בכל העולם. גבולות אלה מוצגים בציור המצורף. התפשטות של גידול ממאיר לרמה זו או אחרת תלויה באזור בצוואר בו נמצא הגידול הראשוני. למשל, גידולי הפה מתפשטים במקום הראשון לרמות I, II ו - III, בגידולים של הלוע ההתפשטות היא לרמות II, III ו - IV. ובלוטות הלימפה של רמה V מעורבות יותר בגידולי בלוטת התריס וגידולים מפושטים של חלל הפה, לוע האף (נאזופרינקס) או של הגרון.
האיברים בצוואר שלעיתים יש מקום לכרות אותם בדיסקציה הצווארית, עקב סיכון למעורבות שלהם בגידול הם:
- השריר מסובב הצוואר (SternoClaidoMastoid, SCM), לאחר הניתוח עדיין תוכל להזיז את הצוואר.
- העצב שעוזר לך להרים את הזרוע יותר גבוה מהכתף (Accessory nerve). בניתוח ייעשה נסיון לשמור על עצב זה. במידה ויהיה צורך בכריתתו, תהיה הגבלה בתנועת הזרוע.
- הוריד הג'וגולרי (Jugular Vein), וריד גדול שמנקז דם מהמח והחלק השטחי של הפנים והצוואר אל הלב. לרוב הוצאת וריד זה לא תגרום לבעיות לאחר הניתוח. זרימת הדם תעשה על ידי ורידים אחרים.
- בלוטת רוק תת לסתית, הוצאתה לא תגרום לבעיה בתפקוד בלוטות הרוק מאחר וישנן בלוטות רוק רבות נוספות.
סוגים של דיסקציה צווארית
ישנם סוגים שונים של דיסקציה צווארית. תכנון דיסקציה צווארית הוא בהתאם למיקום הגידול ובהתאם למעורבות מבנים אחרים בצוואר. הערכת הצוואר ומעורבות בלוטות הלימפה נעשית ע"י בדיקה גופנית ובדיקות דימות כגון טומוגרפיה ממוחשבת (CT).
השהיה בבית החולים
אתה תקבל הסבר על הניתוח ומשך ממוצע של האשפוז על מהרופא והצוות הסיעודי. בנוסף תקבל הסבר על שיטת הטיפול בפצע הניתוח. הביקורת הראשונה לאחר הניתוח תהיה כשבוע לאחר השחרור מבי"ח.
דו"ח פתולוגי סופי
בלוטות הלימפה יבדקו במעבדה, בד"כ התשובה תהיה לאחר כ 5-7 ימים. הרופא יסביר לך את ממצאי הדו"ח במהלך הביקורת הראשונה שלך לאחר הניתוח.
לאחר דיסקציה צווארית
הפצע הניתוחי יהיה סגור על ידי סיכות או תפרים. במהלך הניתוח יושאר נקז בצוואר (ראה בתמונה). נקז זה יעזור למנוע הצטברות של נוזל באזור המנותח. הנקז אינו כואב וצריך להיות מרוקן מספר פעמים ביום. כאשר בנקז ההפרשה תרד ל 15 מ"ל ליום, הוא יוצא.
הסיכות או התפרים יוסרו 7 ימים לאחר הניתוח.
תרגילים לשיפור התנועה
תקבל הדרכה לגבי תרגילים שאתה צריך לבצע לאחר הוצאת הסיכות או התפרים. תרגילים אלה יעזרו לך לשפר את תנועת הזרוע והכתף אם נפגעו. חשוב מאד לבצע את התרגילים הללו מדי יום. דבר שיכול לשפר את התנועה של האברים שנפגעו בצורה משמעותית.
טיפול בפצע הניתוחי
חשוב מאד לשמור על פצע הניתוח נקי, ובמידה והומלץ לך על ידי הרופא מרח משחה אנטיביוטית על פצע הניתוח.
חשוב מאד לשמור על פצע הניתוח נקי ובמידה והומלץ לך על ידי הרופא, מרח משחה אנטיביוטית על פצע הניתוח.