רקע
כיס המרה הוא איבר האחראי על אגירת נוזל המרה, מחלות כיס המרה באות בדרך כלל לידי ביטוי בהיווצרות של אבני מרה. אלה עלולות לגרום לחסימה של מוצא הכיס ולהתנפחותו, וכתוצאה מכך לכאבי בטן חזקים, להקאות, חום, ולעתים לדלקת ואף לצהבת, כתוצאה מחסימת דרכי המרה. הגורמים להיווצרות האבנים, כמו גם דרכים למניעתן, אינם ידועים, אולם כדי למנוע חסימה חוזרת ונשנית של כיס המרה על ידי אחת האבנים מומלץ לבצע כריתה שלו.
ניתוח להסרת כיס המרה נקרא כולציסטקטומיה (Cholecystectomy) והוא נעשה בשתי גישות: ניתוח סגור (לפרוסקופיה) וניתוח פתוח, שבו מבוצע חתך בעור ובדופן הבטן, דרכו כורתים את כיס המרה. המגמה כיום בקריה הרפואית רמב"ם היא לבצע כריתת כיס מרה בשיטה הלפרוסקופית, אולם ההחלטה הסופית מתקבלת בהתאם לממצאים ולשיקולי הצוות המנתח, ובהם ההיסטוריה הרפואית של המנותח, נטייה מוגברת לדימום, קושי בהסתכלות על כיס המרה קודם לניתוח, ניתוחי בטן קודמים ועוד. כמו בכל ניתוח, גם בניתוח הלפרוסקופי ייתכנו סיבוכים, כמו זיהום ונזק לאיברים סמוכים או נזק לכלי הדם, אולם הם נדירים מאוד.
הכנה לניתוח להסרת כיס המרה
בערב ניתוח כיס המרה ניתן לקבל מהאחות תרופה להרגעה ולהקלת השינה, בהתאם להמלצת המרדים.
יש להיות בצום החל מחצות בלילה שלפני הניתוח.
אזור הניתוח חייב להיות נקי משיער וחשוב מאוד להתקלח עם מים וסבון ערב הניתוח או בבוקרו.
מהלך הניתוח להסרת כיס המרה
ניתוח להסרת כיס המרה מבוצע בהרדמה כללית.
בטכניקה הלפרוסקופית משתמשים בזרוע צרה, שבקצותיה מותקנים עדשה ומצלמת וידאו. הזרוע מוחדרת לחלל הבטן דרך חתך זעיר בעור, מתחת לטבור. באמצעות אמצעי אופטיקה זעירים אלה ניתן להדגים את כל שלבי הניתוח. הכירורג מבצע את הניתוח כולו כשהוא מסתכל על האזור המנותח במסך הטלוויזיה. דרך שלושה חתכים נוספים מוחדרים מכשירים כירורגיים אחרים, ובסיומו של ההליך מוציא כיס המרה דרך אחד מהם.
לעומת זאת, בניתוח המסורתי מבצע הרופא חתך בעור ובדופן הבטן ודרכו מבצעים את כריתת כיס המרה. אורך החתך הוא 20-15 ס"מ, והוא נעשה מתחת לקשת הצלעות, מימין. בסיום הניתוח סוגרים את החתך באמצעות קליפסים ממתכת.
התאוששות מהניתוח להסרת כיס המרה
לאחר הניתוח, להסרת כיס המרה, בחדר ההתעוררות, מתבצעת השגחה צמודה על מצב ההכרה והנשימה, מתן חמצן ומעקב אחר לחץ דם, דופק, תנועתיות הגפיים ומדדים אחרים.
בשל הצום נדרש בשלב זה עירוי נוזלים תוך ורידי. טיפול תרופתי, הכולל טיפול בכאב, ניתן בהתאם להוראות הרופא המרדים, והוא גם זה שמורה על העברה להמשך טיפול והשגחה במחלקת כירורגיה. במהלך השהות במחלקה עוקבות האחיות אחר מצב החולה, ובאישורן יכול להישאר בלילה מלווה אחד לצד החולה.
הצוות הסיעודי מסייע בירידה מהמיטה ביום שלאחר הניתוח, ובשלב זה גם מותר להתרחץ במקלחת. הדרכה לגבי תרגילי נשימה ושיעול לצורך אוורור יעיל של הריאות ניתנת על ידי פיזיותרפיסטית.
כדי להבטיח החלמה מוצלחת חשוב להגיע לעצמאות בפעילות היומיומית מהר ככל האפשר.
טיפול בכאב
האחות עוקבת אחר עוצמת הכאב באופן שוטף ומספקת משככי כאבים במידת הצורך. הקלת הכאב תאפשר נשימה קלה יותר ואוורור יעיל של הריאות, ולכן חשוב להיעזר במשככי כאב בהתאם לצורך.
החלמה
כשבוע עד שבועיים לאחר מועד הניתוח נערכת ביקורת במרפאת החוץ של מחלקת כירורגיה, במהלכה גם מוציאים את הקליפסים שמשמשים לסגירת החתך הניתוחי. לביקורת זו אין צורך בהתחייבות מקופת החולים.
אישור על חופשת מחלה, מיום הניתוח ועד ליום הביקורת, ניתן לכם על ידי הרופא המטפל.
במקרה של כאבים באזור החתך הניתוחי ניתן להיעזר במשככי כאב, לפי הנחיות הרופא המטפל.
רצוי להימנע ממאמץ (ריצה, שחייה וכו') ומהרמת משא כבד במשך שלושה שבועות (לאחר ניתוח לפרוסקופי) או 3 חודשים (לאחר ניתוח פתוח).
מומלץ להרבות בהליכה ומותר לעלות במדרגות.