אבחון מחלות הלבלב

אבחון מחלות לבלב יעשה בדרך כלל באמצעות CT. בדיקה זו מאפשרת הגדרת הגידול בלבלב, גודלו, מעורבות כלי הדם בסמיכות אליו וכמובן זיהוי גרורות מרוחקות.

לעיתים ישלח החולה לבדיקה אנדוסקופית- על קול גרפית (EUS ). בדיקה זו מאפשרת הערכה מקומית טובה של יחסי הגידול לסביבתו אך אינה מאפשרת זיהוי גרורות מרוחקות. באמצעותה ניתן לבצע ביופסיה של הגידול. לימפומה של הלבלב הוא גידול נדיר מאוד של האיבר (1%) . אבחון מוקדם של גידול זה בביופסיה יחסוך ניתוח. המראה של הגידול בטומוגרפיה יכוון את הרופא לבחור בביופסיה של הגוש כחלק מהבירור. לאחרונה נמצא כי דלקת לבלב הדומה בהתייצגותה בטומוגרפיה לגידול, ניתנת לאבחון מוקדם ע"י בדיקת דם לחלבון ספציפי הנקרא 4IgG.
הדגמת דרכי מרה ב- ERCP הינה בדיקה נוספת באבחון ולעיתים תאפשר הקלה בצהבת בחולה הלוקה בצהבת עמוקה ע"י הכנסת תומכן לדרכי המרה. התומכן בדרכי המרה יכול לשמש גשר עד הניתוח (לא מומלץ לנתח חולה בצהבת עמוקה) או כטיפול סופי (דפיניטיבי) בחולה שנמצא במהלך הבירור כבלתי מתאים לניתוח.
MRI היא בדיקה טובה להערכת גידול בלבלב, אך שימוש בה ייעשה באופן בררני ( בדיקת ה-CT ברוב המקרים מספיקה).
בדיקת PET-FDG אינה מוכרת בסל הבריאות בהוריה של גידול בלבלב' אך השימוש בה ייעשה לפרקים ובעיקר במקרים מורכבים ולצורך הערכה יותר מדוקדקת, במיוחד להערכת גרורות.
חולים בהם נמצאה מעורבות של כלי הדם, בסמיכות ללבלב, בתהליך הגידול, אך ללא גרורות מרוחקות יופנו לטיפול כימותרפי טרם הניתוח. 10% - 30% מהחולים הללו יגיבו לטיפול והגידול יקטן למידה שמאפשרת טיפול ניתוחי כמקובל במחלה. בחולים המופנים לטיפול כימותרפי לפני הניתוח יש חובה באבחון רקמה בביופסיה. לעיתים יציע הכירורג לחולה ניתוח מורכב הכולל כריתת כלי הדם הסמוכים לגידול ושחזורם במשתל או ווריד הנלקח מאתר אחר בגוף (צוואר או רגל).
חולים הלוקים בגידולים של גוף וזנב הלבלב יגיעו לעיתים לטיפול בשלב מאוחר שכן במיקום זה ההסתמנות הקלינית האופיינית לגידולי הלבלב מתאחרת (הגידול אינו חוסם דרכי מרה ולכן לא תופיע צהבת חסימתית).


  • ביופסיה לאבחון מחלות הלבלב


    ברוב המקרים ניתן יהיה להגיע לכלל אבחנה ללא ביופסיה של הגידול עצמו. במרכזים רבים בעולם נהוג להציע לחולים ניתוח על סמך בדיקות ההדמיה ורק לעיתים יושלם הבירור בביופסיה ובמטרה לאפיין לפני הניתוח את סוג הגידול.

    מקומה של הביופסיה שמור בעיקר לחולים אשר רמת הסיכון בניתוח אצלם גבוהה מאוד או לסירוגין בחולים אשר אמצעי ההדמיה הדגימו גידול בלתי נתיח. בחולים אלה יש צורך בדגימת הרקמה ובאבחון בביופסיה לצורך מתן טיפול כימותרפי. בחולים בהם נצפה תהליך לא מוגדר ועולה החשד לגידול כמו לימפומה ראוי כי תתבצע הביופסיה שכן במקרה שכזה הטיפול לא יהיה ניתוחי.

    ביופסיות מחט וביופסיות מחט עדינה (FNA), בחלק לא מבוטל מהמקרים, עלולות להניב אבחון מוטעה ובוודאי אינן יכולות לנבא פוטנציאל להתמיינות ממאירה עתידית של גידולים, בעיקר כיסייתיים. גם אבחון מוקדם של גידולים ממקור התאים המפרישים הורמונים עשוי לשנות את הגישה הניתוחית (כריתת הגוש בלבד ולא חלק מהלבלב). בגידולים אלה ישקול המנתח את הפוטנציאל הממאיר הגבוה של הגידולים ( גידולים מפרישי גסטרין או גלוקגון) לעומת הפוטנציאל הממאיר הנמוך של חלקם ( גידולים מפרישי אינסולין- אינסולינומה). בעוד שחלק מהגידולים הם ממקור התאים מפרישי ההורמונים וביטויים הקליני הוא בהתאם להורמון המופרש ביתר, חלק לא מבוטל של גידולי הלבלב הם ממקור תאים המפרישים הורמונים אך אינם פעילים ואינם מפרישים את ההורמון- NON FUNCTIONING ENDOCRINE TUMORS. לגידולים אלה פוטנציאל ממאיר וזיהוי מוקדם חיוני להצלחת הטיפול.

  • בדיקת CT/ טומוגרפיה ממוחשבת לאבחון מחלות הלבלב


    שימוש נרחב ב-CT לבירור כאבי בטן בלתי ספציפיים מביא לזיהוי מוקדם של גידולי בלבלב ביניהם גם גידולים לא פעילים ממקור התאים מיצרי ההורמונים בלבלב. לעיתים גידול בלבלב שמקורו בתאים מפרישי ההורמונים יהיה חלק מסינדרום הכולל שילובי גידולים- יותרת המוח, יותרת בלוטת התריס (פארא תירואיד) והלבלב.
    תסמונת זו מוכרת בשמה- 1 MULTIPLE ENDOCRINE NEOPLASIA (MEN) TYPE.

  • סמני הסרטן


    שני סמנים חלבוניים חשובים: CA-19-9 ו CEA
    רק חלק מהגידולים מפרישים סמנים חלבוניים ייחודיים. בגידולי הלבלב חשיבות לשני סמנים:
    CA-19-9 (לסמן זה חשיבות ברמתו בדם).
    CEA (חשיבות סמן זה היא בקביעת הפוטנציאל הממאיר של גידולים ציסטיים, בעיקר). רמתו בנוזל הציסטה חשובה לקביעת המדיניות הטיפולית בגידולים אלה שכן ערך גבוה מלמד על היות הגידול שייך לגידולי מפרישי הריר.
    אלה הגידולים מהסוג העלול לעבור השתנות ממאירה.
    ערך מוגבר של הסמנים חשוב באבחון אך ערך תקין אינו שולל תהליך גידולי. גידולי הלבלב שמקורם בתאים המפרישים הורמונים יתייצגו עם ערכי סמנים חלבוניים תקינים. גם בגידולים פאפילאריים של הלבלב (IPMN) רמת הסמן הייחודי ברוב המקרים תהיה תקינה.
    בחולים הלוקים בצהבת חסימתית יעלה ערך הסמן החלבוני (CA19-9 ) ולכן רמתו בטווחים הנמוכים (100-400) אינה מעידה על ממאירות.
    רמות גבוהות יותר בנוכחות צהבת חסימתית קשורות יותר בנוכחות גידולים ממאירים. לאחר הניתוח, למעקב אחר סמנים חלבוניים בדם ולעליה ברמתם חשיבות רבה.
    עליה תהיה רמז ראשון לחזרת המחלה. CA19-9 ימצא גבוה לעיתים גם במחלות שפירות.

  • מאפייני הגידול בלבלב


    הלבלב "עשיר" בסוגי גידול שונים ומקורם מגוון: מצנרת הלבלב, רקמתו הבלוטית, תאיו מפרישי ההורמונים ועוד. הגידול השכיח ביותר בלבלב הוא גידול מסוג אדנוקרצינומה- גידול בלוטי שמקורו בצינורות הלבלב ומיקומו השכיח- בראש האיבר. הלבלב הוא מקום "מועדף" גם לגרורות ולגידולי הכליה. אלה עלולים "להתיישב" בלבלב ולהתגלות שנים רבות לאחר הטיפול בגידול הכליה. גידולים אחרים (ריאה, מעי גס) אף הם עלולים לשלוח גרורות ללבלב.
    לעיתים יתייצגו הגידולים בצורה כיסייתית (ציסטית). ב- 1% מהחולים העוברים בדיקת CT של הבטן תמצא ציסטה של הלבלב ומכאן שבעיה זו, אבחונה והטיפול בה הופכים אותה לשכיחה יותר ויותר ,ככל שהשימוש ב-CT של הבטן מתרחב. חלק מגידולי הלבלב הכיסייתים הם שפירים ואת אלה אין צורך לכרות. בגושים ציסטיים שגודלם יותר מ 3 ס"מ קיים סיכוי להחמצה של מרכיב ממאיר ולכן מומלץ להתייחס אליהם לחומרה. יתרה מזאת, קיים סוג של גידול ממקור התאים יוצרי הורמונים בתצורה כיסייתית- לגידולים מסוג זה פוטנציאל גדול להשתנות ממאירה. מעבר למראה ב-CT והאפיון של הגידולים הכיסייתים באולטרא סאונד אנדוסקופי (EUS ), ניתן במידה רבה של דיוק, לסווגם לפי תוכן הציסטה- נוזלי צלול (בד"כ שפיר), נוזלי ג'לטינוזי ( בד"כ ממאיר או עם פוטנציאל לממאירות) או לפי ערכי סמן נוסף (CEA ) בנוזל הנשאב מהציסטה- גבוה,ילמד על ציסטה בעלת פוטנציאל ממאיר או אפילו כבר ממאירה וערך תקין על ציסטה שפירה. ע"פ ערך הסמן בנוזל הציסטה ניתן לקבוע האם הגידול הוא מהסוג מפריש ריר (CEA >198 ננוגרם/מיליליטר, דיוק של 80%) או מהסוג השפיר. ערכי הסמן מעל 6000 ננוגרם/מיליליטר מרמזים כי מדובר כבר בהשתנות ממאירה של הציסטה מפרישת הריר.


לסיכום


הרופאים המטפלים בחולה עם גידול בלבלב ישקלו את הניתוח אל מול אופיו של הגידול, גילו של החולה ומצבו הכללי טרם החלטה על האסטרטגיה הטיפולית. ניתוח הלבלב מורכב ויש להפעיל שיקול דעת ומחשבה רבה טרם ההחלטה על ביצועו.

הטיפול ניתן ב:

זימון תורים - כירורגיה כללית

ניתן ליצור עמנו קשר בנושא זימון תורים באמצעות מילוי טופס או שליחת דואר אלקטרוני.

לזימון תור בדרך היעילה והקצרה ביותר לחצו על הכפתור דוא"ל ושלחו אלינו את ההפניה שברשותכם

ניתן גם לבקש שנחזור אליכם בעזרת מילוי טופס יצירת קשר

שימו לב, לאחר קביעת התור תישלח אליכם לטלפון הנייד הודעת SMS בצירוף ההזמנה.

** לקביעת תור לניתוח  אחרי בדיקת רופא ברמב"ם יש לפנות במייל:

[email protected]