רקע
בלוטת יותרת הכליה ממוקמת על חלקה העליון של הכליה ואחראית בין השאר על הפרשה של ההורמונים אדרנלין וקורטיזול. הראשון מהווה חלק ממנגנון הגוף להתמודדות עם מצבי סכנה ואיום, ואילו השני מעורב בפעילות המטבולית בגוף ובהתמודדות עם מצבי דחק. כריתה חלקית או מלאה של בלוטת יותרת הכליה (אדרנל) נדרשת במקרים של שינויים בבלוטה, כמו הגדלה שלה, תסמונות המתבטאות בהפרשת יתר של ההורמונים השונים או גידולים, לרבות גידולים ממאירים ראשוניים או גרורות. במקרים נדירים, כאשר הגדלת הבלוטות כרוכה בהפרשת יתר של קורטיזול, נדרשת כריתה דו צדדית.
הכנה לניתוח לכריתת בלוטת יותרת הכליה
יש להיות בצום החל מחצות, בלילה שלפני הניתוח. במידת הצורך ובהתאם להמלצת המרדים, ניתן לקבל מהאחות תרופה להרגעה והקלת השינה.
אזור הניתוח חייב להיות נקי משיער, וכן חשוב להתקלח עם מים וסבון ערב הניתוח או בבוקרו.
מהלך הניתוח לכריתת בלוטת יותרת הכליה
הניתוח לכריתת בלוטת יותרת הכליה מבוצע על פי רוב בגישה זעיר פולשנית תחת הרדמה כללית. מכשירי הניתוח מוחדרים לגוף דרך שלושה חתכים זעירים, והרופא מבצע את הניתוח תוך שהוא מתבונן במסך, אליו מוקרנות תמונות של האיזור המנותח דרך מצלמה זעירה שמוחדרת אף היא לגוף.
במקרים מסוימים, כמו אצל מטופלים שמנים במיוחד או כאלה שסבלו בעבר מהידבקויות באזור האגן, ייעשה הניתוח בשיטה המסורתית. כמו כן בשל ממצאים שונים במהלך הניתוח הלפרוסקופי עשוי המנתח להחליט על מעבר לניתוח פתוח. במקרים כאלה יבוצע חתך מתחת לצלעות, לאורך הבטן או משני צדיה.
לאחר ביצוע החתכים וניתוק הבלוטה מכלי הדם שלה, מסיר אותה המנתח, מוציא אותה מבעד לאחד הפתחים ותופר את החתכים או סוגר אותם באמצעות סיכות. בטרם ההעברה להתאוששות מחוטא אזור הניתוח ונחבש. לעתים מושאר במקום נקז לפינוי נוזלים, והוא מוצא לאחר כמה ימים.
התאוששות מניתוח לכריתת בלוטת יותרת הכליה
לאחר הניתוח, בחדר ההתעוררות, מתבצעת השגחה צמודה על מצב ההכרה והנשימה, מתן חמצן ומעקב אחר לחץ דם, דופק, תנועתיות הגפיים ומדדים אחרים.
בשל הצום נדרש בשלב זה עירוי נוזלים תוך ורידי. טיפול תרופתי, הכולל טיפול בכאב, ניתן בהתאם להוראות הרופא המרדים, והוא גם זה שמורה על העברה להמשך טיפול והשגחה במחלקת כירורגיה. במהלך השהות במחלקה עוקבות האחיות אחר מצב החולה, ובאישורן יכול להישאר בלילה מלווה אחד לצד החולה.
הצוות הסיעודי מסייע בירידה מהמיטה ביום שלאחר הניתוח, ובשלב זה גם מותר להתרחץ במקלחת. הדרכה לגבי תרגילי נשימה ושיעול לצורך אוורור יעיל של הריאות ניתנת על ידי פיזיותרפיסטית.
כדי להבטיח החלמה מוצלחת חשוב להגיע לעצמאות בפעילות היומיומית מהר ככל האפשר.
הניתוח הלפרוסקופי מאפשר בין השאר קיצור של זמן האשפוז – מחמישה ימים (בעקבות ניתוח מסורתי) ליומיים בלבד.
טיפול בכאב
האחות עוקבת אחר עוצמת הכאב באופן שוטף ומספקת משככי כאבים במידת הצורך. הקלת הכאב תאפשר נשימה קלה יותר ואוורור יעיל של הריאות, ולכן חשוב להיעזר במשככי כאב בהתאם לצורך.
החלמה
כשבוע לאחר מועד הניתוח נערכת ביקורת במרפאת החוץ של מחלקת כירורגיה, במהלכה גם מוציאים את הקליפסים שמשמשים לסגירת החתך הניתוחי. לביקורת זו אין צורך בהתחייבות מקופת החולים.
אישור על חופשת מחלה, מיום הניתוח ועד ליום הביקורת, ניתן לכם על ידי הרופא המטפל.
במקרה של כאבים באזור החתך הניתוחי ניתן להיעזר במשככי כאב, לפי הנחיות הרופא המטפל.
רצוי להימנע ממאמץ (ריצה, שחייה וכו') ומהרמת משא כבד במשך כשבועיים (לאחר ניתוח לפרוסקופי) עד 6 שבועות (לאחר ניתוח פתוח).
מומלץ להרבות בהליכה ומותר לעלות במדרגות.