רקע
(Percutaneous Endoscopic Gastrostomy) PEGהינו צינור הזנה, המתחבר ישירות לקיבה. החדרת הצינור נעשית בעזרת אנדוסקופ, כדי להימנע מבצוע ניתוח בהרדמה כללית.
האנדוסקופיה מבוצעת ע"י גסטרואנטרולוג ילדים, לאחר הסכמה בכתב של אחד ההורים או של החולה עצמו, אם מדובר בנער או נערה מעל גיל 18.
השימוש בצינור הזנה ישירות לקיבה נעשה כאשר:
- ילד אינו מסוגל לבלוע כראוי, בעיקר ילדים עם פגיעה נוירולוגית או מבנית.
- כאשר נדרשת כמות קלוריות שהילד אינו מסוגל לצרוך בפומית, בעיקר במחלות כרוניות, כמו אי ספיקת לב, מחלת ריאות כרונית, מחלת כליה כרונית או מחלת קרוהן(CROHN`S) .
- השימוש בצינור ההזנה יעשה כל עוד יהיה צורך בתוספת מזון. אצל ילדים עם פגיעה נוירולוגית יישאר הגסטרוסטרום (PEG), בדרך כלל, לכל חייהם. במקרים של מחלות דלקתיות הגסטרוסטרום הוא זמני.
אילו הכנות יש לעשות לקראת התקנת PEG?
לקראת הפעולה המטופל יקבל הזמנה לאשפוז ביום שטרם הפעולה. במידה וקיימים סיכוני הרדמה – נדרשת לרוב הערכת מרדים עוד בטרם ההגעה לאשפוז זה (דרך מרפאת טרום הרדמה, או במסגרת אשפוז קודם).
לאחר הקבלה לאשפוז יילקחו בדיקות מעבדה שונות שכוללות בדיקות קרישה, ספירת דם ומלחים בדם, במידה ויש תוצאה לא תקינה – תהיה התייחסות לכך עוד בטרם הפעולה, על מנת לצמצם את הסיכונים לסיבוכים בפעולה עצמה.
הנבדק צריך להיות בצום במשך 6 שעות (לגבי מזון, כולל תמ"ל לתינוקות) ושעתיים להמנע משתיית מים.
חשוב ליידע את הרופא אם הילד נוטל תרופות (בדגש על תרופות נוגדות קרישת דם, כגון קלקסאן, או כאלה המשפיעות על תפקוד הטסיות, כגון אספירין) או רגיש לתרופות. במקרה כזה נתייעץ מראש עם המטולוג ילדים על השינוי ומשך ההפסקה האפשרית של תרופות אלה לפני ביצוע הפעולה.
ההכנה נועדה להבטיח את ניקיון המעיים, אך הן אינן מומלצות לתינוקות מתחת לגיל שנה, ולילדים בסיכון גבוה להתייבשות או לשינוי מלחים בדם בשל מחלת כליות.
איך מתבצעת בדיקת גסטרוסטומיה אנדוסקופית?
התקנת PEG מבוצעת תמיד בהרדמה מלאה, הרופא מחדיר בעדינות את הגסטרוסקופ לקיבה ומחפש את המיקום המתאים להתקנת הPEG. לאחר סימון המקום וניקיונו, מוזרק חומר להרדמה מקומית (בנוסף להרדמה הכללית שהמטופל מקבל מהמרדים), מבוצע חתך קטן באורך של כחצי ס"מ ודרכו מועברת מחט חלולה, באמצעותה ימשך צינור הגסטרוסטום, שמוכנס מחלל הפה, אל המקום המדוייק בקיבה. ביצוע הפעולה בשיטה זו מצמצמת את החתך הניתוחי ואת הכאב בעקבות הבדיקה.
כמה זמן נמשכת הפעולה?
הבדיקה נמשכת כחצי שעה.
כמה זמן נמשכת ההתאוששות?
לאחר שהפעולה הסתיימה, המטופל מועבר לחדר ההתאוששות של המכון, שצמוד לחדר האנדוסקופיות, ושוהה בו במשך כחצי שעה. לאחר מכן המטופל מועבר בחזרה למחלקת האשפוז ושוהה בה עד למחרת היום. לאחר הפעולה ניתן כבר להשתמש בצינור לצורך מתן תרופות, אך הזנה דרכו תתחיל רק למחרת בבוקר. במידה ובמהלך הלילה הילד יחוש כאבים – הוא יוכל לקבל תרופות משככות כאבים דרך הוריד/הגסטרוסטום.
כיצד נדע להשתמש בצינור?
בבוקר שלאחר הפעולה מגיעים רופא ואחות מצוות המכון לבדוק את אזור החתך הניתוחי ולתת הדרכה לשימוש בגסטרוסטום. .
האם עלולים לקרות סיבוכים?
בספרות מתוארים סיבוכים שונים ששכיחותם נמוכה, אנו משתדלים, ע"י בדיקות מעבדה ואופן ביצוע הפעולה, לצמצם את הסיבוכים הללו למינימום ביניהם מוזכרים : זיהום בחתך הניתוחי, דימום, נקב במערכת העיכול, כניסה לאיבר בטן שאינו הקיבה (כגון המעי הגס), פיסטולה בין הקיבה והקולון.
בין פעולות המנע שמבוצעות – הקפדה על תפקודי קרישה וספירת טסיות תקינים, מתן אנטיביוטיקה מונעת לפני התחלת הפעולה, בחינת מיקום התקנת הPEG בדרכים שונות לפני ביצוע החתך (ובמידה ולא נמצא מיקום מתאים הפעולה לא מבוצעת והמטופל מועבר לטיפולם של כירורגים ילדים).