בדיקת אנדוסקופיה של דרכי המרה והלבלב - ERCP

מהות הבדיקה


אבחון וטיפול במחלות של דרכי מרה ולבלב. הבדיקה מתבצעת על ידי מכשיר אנדוסקופי – סיב אופטי בצורת צינור גמיש אשר מוחדר דרך הפה ומגיע לפתח צינור המרה והלבלב (הנקרא פפילה) בדופן של תרסריון. לתוך הפפילה מוזרק חומר ניגוד כדי להדגים את צינורות המרה והלבלב תחת שיקוף רנטגן.

מתי מבוצע ERCP?


בחשד לאבנים בדרכי המרה, בחשד לחסימה מכנית של דרכי המרה או בצינור הלבלב. באמצעות ה ERCP ניתן לבצע חיתוך הפפילה ולהוציא אבנים מדרכי המרה, ניתן גם להשתיל תותב לצורך ניקוז המרה. בעת הצורך ניתן לטול דגימות מרקמות חשודות (ביופסיות).

 

הכנה לבדיקה


צום של 7 שעות. מותרת שתייה צלולה עד 4 שעות לפני הבדיקה. במידה והנך מטופל בנוגדי קרישה (קומדין, קלקסן וכו) באספירין לסוגיו (מיקורפירין, קרטיה, טבעפירין, וכו), פלוויקס או טיקלידיל יש להיוועץ ברופא המפנה (גסטרואנטרולוג) וברופא המשפחה ולשקול הפסקה מתוכננת של הטיפול התרופתי למשך שבוע ימים לצורך אפשרות של ביצוע פעולה טיפולית (זאת על מנת להפחית סיכון לדימום). לא יבוצע כל שינוי תרופתי ללא קבלת אישור של הרופא המטפל (רופא המשפחה).
לקראת הבדיקה עליך להביא תוצאות עדכניות של תפקודי קרישה וספירת דם (בדיקת מעבדה) וכן, תוצאות של הדמיות קודמות (CT, US, MRI ).

כיצד מתבצעת הבדיקה?


לאחר קבלת הסבר מהרופא לגבי מהות הבדיקה והשלכותיה תתבקש לחתום על הסכמה מודעת לביצוע ה-ERCP. לפני הפעולה ניתנת זריקת הרגעה תוך וורידית המשרה שינה. לאחר התזת חומר אלחוש ללוע יוחדר אנדוסקופ עד לתרסריון ויבוצע צינתור של דרכי המרה והלבלב. במהלך הפעולה יבוצע שיקוף רנטגן ולפי הממצאים יוחלט על סוג הטיפול. להוצאת האבנים לרוב מבוצע חיתוך של הפפילה עם העברת צנתר שבקצהו סל או בלון לתוך צינור המרה. במידה וישנה הצרות של אחד מן הצינורות הללו יוכנס תותב פלסטי או מתכתי לצורך שמירה על דרכי המרה והלבלב שתשארנה פתוחות לצורך ניקוז. פעולות אלו אינן כואבות.
המכשור האנדוסקופי עובר ניקוי וחיטוי בין בדיקה לבדיקה בהתאם לסטנדרטים מקובלים במדינות מפותחות.

סיבוכים אפשריים של הבדיקה


הבדיקה מבוצעת באופן זהיר ובמטרה להימנע מסבוכים. יחד עם זאת, לעיתים עלול להגרם סבוך בעקבות בצוע הבדיקה . יתכנו סבוכים משניים לשמוש בתרופות ההרדמה או מהחדרת המכשיר ובצוע הבדיקה עצמה. הסיכון לסבוך תלוי במספר גורמים, חלקם תלויים בנבדק (גיל מבוגר, מצב תפקודי ירוד, מחלות רקע כגון מחלות ריאה כרוניות או מחלות לב בלתי מאוזנות) וחלקן בסוג המחלה, בעטייה מתבצעת הבדיקה. בשהסכוי לסבוך בעקבות בצוע ERCP הוא כ-10-15% בסה"כ. מרבית הסיבוכים מוגדרים כקלים וחולפים מעצמם. כגון אי נוחות בלוע או במקום ההזרקה. יחד עם זאת ישנם סבוכים שעלולים להיות קשים. הסיבוכים הנפוצים:
1) דמם לאחר ביצוע חתך של הפפילה, בדרך כלל חולף לבד או על ידי טיפול מקומי שמבוצע במהלך הבדיקה.
2) דלקת של הלבלב, המכונה פנקראטיטיס, אשר נובעת מתגובת הרקמה להזרקת חומר ניגוד. רוב המקרים של הפנקראטיטיס קלים ונמשכים זמן קצר אך במיעוט המקרים זהו סיבוך קשה ביותר.
3) התנקבות המעי - סיבוך נדיר.

לאחר הבדיקה


בתום הפעולה תועבר להשגחה של מס' שעות במחלקת השהיה או תאושפז בבית החולים למשך 24 שעות (לפי סוג הפעולה).
- כדאי להתארגן מראש לשהייה בבית חולים. בהמשך יימסרו לך תוצאות הבדיקה על ידי רופא והסבר לגבי המשך טיפול ומעקב. בהיותך בבית במידה ומופיעים סימנים של חום, כאבי בטן או חזה, דימום רקטלי משמעותי או יציאה שחורה עליך לפנית מיידית לבדיקה רפואית או להגיע ישירות לחדר המיון הקרוב למקום מגוריך.

זימון תורים - גסטרואנטרולוגיה

חדש!

מעכשיו מזמנים תור בדרך היעילה והקצרה ביותר – דרך הצ'אט!
נציגת השירות הדיגיטלית של רמב"ם תנחה אתכם בתהליך זימון התור.

 

<DIV>
<P style='FONT-SIZE: 14px; FONT-FAMILY: "Noto Sans Hebrew", "Noto Sans", sans-serif; WHITE-SPACE: normal; WORD-SPACING: 0px; TEXT-TRANSFORM: none; FONT-WEIGHT: 400; COLOR: rgb(35,31,32); FONT-STYLE: normal; TEXT-ALIGN: center; ORPHANS: 2; WIDOWS: 2; MARGIN-TOP: 0px; LETTER-SPACING: normal; BACKGROUND-COLOR: rgb(255,255,255); TEXT-INDENT: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial'><FONT color=#ff0000 size=3><STRONG style="FONT-WEIGHT: bolder">לרווחת מטופלינו, בימים אלו מתבצעות עבודות שיפוץ במכון גסטרו. לרגל שיפוץ חדרי הבדיקות, זמינות התורים מוגבלת ומבוצעות רק בדיקות דחופות.<BR> עמכם הסליחה.</STRONG></FONT></P>
<P style='FONT-SIZE: 16px; FONT-FAMILY: "Noto Sans Hebrew", "Noto Sans", sans-serif; WHITE-SPACE: normal; WORD-SPACING: 0px; TEXT-TRANSFORM: none; FONT-WEIGHT: 400; COLOR: rgb(35,31,32); FONT-STYLE: normal; TEXT-ALIGN: center; ORPHANS: 2; WIDOWS: 2; MARGIN-TOP: 0px; LETTER-SPACING: normal; BACKGROUND-COLOR: rgb(255,255,255); TEXT-INDENT: 0px; font-variant-ligatures: normal; font-variant-caps: normal; -webkit-text-stroke-width: 0px; text-decoration-style: initial; text-decoration-color: initial'>ניתן ליצור עמנו קשר בנושא זימון תורים באמצעות מילוי טופס או שליחת דואר אלקטרוני.</P></DIV>
יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

יצאת מהרופא וצריך לקבוע תור לביקור חוזר?

אין צורך לחכות בתור למזכירות לתיאום תור חוזר
 
מהיום אנחנו קובעים עבורך תור אוטמטי ושולחים לך לנייד, מייד עם סיום הביקור במרפאה.
 
לפרטים נוספים ניתן להיכנס לאיזור האישי - Rambam4U