כתבות
10 דברים שלא ידעתם על מחלות כלי דם
עשר עובדות על מחלות כלי דם שלא ידעתם.
אינסטלציה מורכבת
אורך כלי הדם בגוף הוא כ־100 אלף קילומטרים.
הכי קטלנית
טרשת העורקים היא לא רק מחלת כלי הדם הנפוצה ביותר אלא גם המחלה שממנה מתים הכי הרבה אנשים בעולם ולוקים בה מחצית מבני הגיל המבוגר.
לא על הלב לבדו
בניגוד לדעה המקובלת, טרשת עורקים אינה מתבטאת רק בהתקף לב. המחלה יכולה לפגוע באבי העורקים, בעורקי הרגליים (ומתלוננים על כאבים ברגליים!), בעורקי המוח, בעורקי הכליות ועוד.
לא חוסמים מידע
יש כמה דרכים לקבל מידע על חסימות בכלי הדם. מכשיר הדופלר עושה זאת בעזרת שימוש בגלי קול, ומאפשר למומחים לשמוע זרימת דם תקינה ולהעריך חסימות. מכשיר הדופלקס מאפשר לראות את כלי הדם ולהעריך האם זרימת הדם תקינה ואף מגדיר בצבעים שונים דם וורידי או עורקי בצבעים שונים. ישנו אפילו MRI מיוחד (MRA) לאבחון חסימות בכלי דם.
צנתור וירטואלי
במכשיר הקרוי סי.טי. אנגיו ניתן לאתר חסימות בעורקים מבלי להכניס צינור לגוף. זה נעשה באמצעות הזרקת חומר ניגודי לוורידים בשילוב עם צילום במכשיר סי.טי. המאפשר לזהות חסימות בחלקים השונים של הגוף. הבדיקה נקראת גם בשם: צנתור וירטואלי.
עוקפים את הבעיה
אחת הדרכים להתמודד עם חסימה בעורק היא לעקוף את החסימה באמצעות ניתוח מעקפים. במקרים אחרים מנקים את הרובד הטרשתי מתוך העורק, והדם ממשיך לנצל את העורק הקיים.
הלוואה לרגל המצב
בניתוח מעקפים לא פותחים את החסימה שבעורק אלא עוקפים את אזור החסימה של העורק עם כלי דם חדש. מאיפה לוקחים כלי דם חדש? בדרך כלל מווריד מהרגל.
בניגוד לכיוון התנועה
כלי הדם המיועדים להזרים דם מן הלב, מתנהגים באופן שונה מכלי דם המיועדים להזרים אותו אל הלב. לכן, כשלוקחים ווריד והופכים אותו לעורק, יש צורך להסיר את השסתומים שלו, או להפוך את הכיוון שלו, כדי שיתפקד כמו עורק.
רקמה עדינה
מי שאפשר את התפתחות ניתוח המעקפים (ועוד ניתוחים....) הוא הכירורג הצרפתי אלקסיס קארל שפיתח שיטה לתפירת כלי דם (השקה), לא מעט בהשראת עבודת הרקמה העדינה שבה התמחתה אימו. ב־1912 הוא אף קיבל על כך פרס נובל לרפואה.
כחוט השערה
עובי דופן כלי הדם הוא דק מאד (כחצי מ"מ), ולכן גם החוטים שבעזרתם תופרים כלי דם הם דקים יותר משערה אנושית והמחט איתה תופרים היא בעובי חלקי מילימטר. המנתח עובד עם מיקרוסקופ מגדיל או בהגדלה אופטית.
ייעוץ רפואי: פרופ' אהרון הופמן, מנהל המחלקה לכירורגית כלי דם והשתלות בקריה הרפואית רמב"ם