מידע על גידול מוחי

טיפול קרינתי או תרופתי

טיפול קרינתי
טיפול קרינתי דומה באופיו לקרינת רנטגן ממכשירי הדמיה (טומוגרפיה, צילומים), אך בעוצמה גבוה יותר. בדומה להדמיה, לא חשים דבר בעת הטיפול. הקרינה ממוקדת ומכוונת לגידול (רקמת המטרה).

טיפול קרינתי או תרופתיטיפול קרינתי או תרופתי

 

  • מקור הקרינה יכול להיות חיצוני [באמצעות מאיץ קוי (Linear Accelerator – LINAC], או פנימי (ברכיתרפיה, לא נידון כאן).
  • רדיותרפיה פועלת כנגד הגידול במספר מנגנונים, לרבות הרס החומר הגנטי של תאי הגידול, הגורם לתאי הגידול למות בעת שהם מנסים להתרבות. עם זאת, לא כל הגידולים רגישים למידה באותה מידה, עובדה המסבירה מדוע יש צורך במספר רב של טיפולים ומדוע לעיתים גידולים נישנים לאחר טיפול קרינתי. כמות הקרינה הניתנת לגידול מוגבלת בכמות הקרינה הנסבלת על ידי הרקמות הבריאות סביב (מוח ובכלל).
  • לתאים בריאים יש את היכולת לתקן נזקי קרינה, יותר מאשר תאי הגידול. עם זאת, ישנו תמיד חלק יחסי של תאי מוח בריאים הניזוקים בשל הטיפול הקרינתי. לעובדה זו יש משמעויות קצרות וארוכות טווח.

טכניקות העברת קרינה מודרניות מאפשרות לרופאים לכוון ולפקס את הקרינה לאיזור המטרה בלבד, תוך מתן רמה מינימאלית של קרינה לרקמות הבריאות. טכניקות אלו, הקרויות ככלל רדיותרפיה קונפורמאלית, כוללות מספר טכניקות שונות המשמשות במצבים שונים

1. רדיותרפיה תלת-ממדית - האפשרות לתכנן את השדה הטיפול בשלושה ממדים במרחב, סביב הגידול.

2.Intensity Modulated Radiation Therapy (IMRT) - טכניקה חדשה יחסית, בה העוצמה היחסית של כל קרן התורמת לטיפול הקרינתי יכולה להיות מווסתת בנפרד. בצורה זו ניתן להקטין את כמות הקרינה לאיזורי מוח רגישים יותר (גזע המוח, עצבי הראייה, בלוטת יותרת המוח וכדומה) בקרבת הגידול, תוך וידוא כי רקמת המטרה (הגידול) מקבל מנת קרינה אפקטיבית. הטיפול ניתן במקטעים רבים (מנת הקרינה מחולקת למנות קטנות רבות) על מנת להעלות את הבטיחות לרקמות הבריאות.

3.רדיוכירורגיה סטראוטקטית (SRS – Stereotactic Radiosurgery) - שימוש במסגרת (Frame) המחוברת לראשו של המטופל על מנת לוודא דיוק מירבי. בניגוד לטכניקות האחרות, מטופל בטיפול במקטעים בודדים (1-5 טיפולים, לרוב טיפול אחד). כלי טיפולי זה, הנמצא בשימוש הנוירוכירורגיה מזה למעלה משלושה עשורים הוכיח עצמו כבטוח ואפקטיבי לטיפול בגרורות מוחיות, גידולים שפירים מכלל הקשת, מומי כלי דם, ושאר התוויות אחרות. התקדמות בתחום זה הובילה לאפשרות לטפל בטכניקה זו ללא מסגרת בהתוויות מסוימות, ועד חמישה מקטעים (Hypo-fractionated SRS).

4.IGRT – Image Guided Radiation Therapy -מונח המתייחס לשימוש בהדמיה כלשהי במהלך הטיפול במאיץ הקוי העוזר לוודא דיוק של הטיפול הקרינתי היומי הניתן לאיזור המטרה. זה רלוונטי לתוכניות טיפול קרינתי במקטעים מרובים. בטכניקה זו משתמשים בהדמיה דו ממדית רנטגן, מעקב אופטי באמצעות קרני אינפרה-אדום, וטומוגרפיה בסיסית (Cone Beam CT) במהלך הטיפול הקרינתי.

רדיוכירורגיה סטראוטקטית (SRS – Stereotactic Radiosurgery)

  • SRS היא שיטה לא פולשנית ובטוחה מבוססת קרינה, בה מנת קרינה במינון גבוה (יותר גבוה מזה המשמש לרדיותרפיה במקטעים מרובים) מכוונת בדיוק מקסימלי לגידול / למטרה בלבד.
  • על מנת לאפשר רמת דיוק מקסימאלית, תנועות ראש מינימאליות מבוטלות באמצעות קיבוע הראש במסגרת (Frame) תחת הרדמה מקומית.
  • טכניקות חדשות בתחום מציעות, עם פשרות מסוימות, את האפשרות לבצע רדיוכירורגיה (SRS) ללא מסגרת, תוך מעקב תנועה קפדני.
  • רדיוכירורגיה (SRS) פועלת במספר מנגנונים נוספים למעט נזק לחומר הגנטי של תאי הסרטן, לרבות השפעה על כלי הדם וכן עירור של תהליכי דלקת מקומיים, ומתאימה (בטיפול במקטע בודד) לנגעים בנפח של כ-10-13 מ"ל (בערך 3-3.5 ס"מ במימד הגדול ביותר בנגע ספיראלי).
  • הטיפול הרדיוכירורגי קל לחולה, אינו דורש אישפוז או שהייה ממושכת בבי"ח, ולרוב מבוצע בהרדמה מקומית בלבד.
  • טיפול רדיוכירורגי נקרא במקומות שונים בשמות שונים, בהתבסס על המכשיר והדגם המסחרי המשמש להעברת הקרינה:
    - סכין גאמא (Gamma-Knife®) - מבוסס קרינת גאמא הנפלטת מאיזוטופ קובלט.
    - סכין סייבר (CyberKnife®) – מבוסס קרינת רנטגן בדומה למאיצים קוויים.
    - XKnife®, Axesse®, Synergy®, Trilogy®, Novalis® - מערכות מבוססות מאיצים קויים.

טיפול תרופתי
בטבלה הבאה מרוכז מידע כללי לגבי התרופות הנפוצות ביותר בחולים עם גידולים מוחיים.

  • הטבלה אינה מתיימרת להכיל את כלל המידע לגבי התרופה האמורה, ולא את כל התרופות המשמשות לטיפול בחולים עם גידולים מוחיים.
  • חשוב מאוד להקפיד על לקיחה מסודרת של התרופות האמורות, בשעות קבועות ביום, על מנת לשמר רמה יציבה של התרופה בדם ואת השפעתה החיובית.
  • לכל תרופה יש תופעות לוואי אפשריות וכל תרופה יכולה לעורר תגובה אלרגית, אשר יכולה ללבוש פנים שונות.
  • בכל מקרה של תסמינים או סימנים חריגים עם תחילת תרופה, יש להיוועץ בצוות המטפל.
  • אין להפסיק או להתחיל טיפול תרופתי ללא ייעוץ הצוות המטפל.

אנטי-אמטיים (טיפול בבחילה)

במקרים מסוימים ובגידולים מסוימים יכולה להתפתח בחילה והקאות בעוצמה משתנה. תופעות אלו יכולות להשפיע על איכות החיים והתפקוד של החולה. טיפול תרופתי מקטין את תדירות התופעה ואת עוצמתה יותר וצריך להינתן לפני / במהלך ולאחר הטיפול.

טרבמין

Dimenhydrinate

(Travamin®)

זמין כתרופה פומית (כדור וסירופ) וכן כנר רקטאלי. ניתן לקחת עם או בלי אוכל. תופעות לוואי אפשריות כוללות טישטוש, יובש בפה ועצירות.

קיטריל,

Granisetron (Kytril®)

קיים ככדור או בהזרקה, ניתן לקחת עם או בלי אוכל. תופעות לוואי אפשריות כוללות כאבי ראש ועצירות.

פראמין

Metoclopramide(Pramin®)

זמין כתרופה פומית (כדור וסירופ) או בהזרקה. ניתן לקחת עם או בלי אוכל. תופעות לוואי אפשריות כוללות שילשול, התכווצויות בטניות, טישטוש. באופן נדיר יכול לגרום לפרכוס או לעווית שרירים (לסת, צוואר, גב).

זופרן (Ondensetron), (Zofran®)

קיים בשלוש צורות ללקיחה פומית (כדור, טבלית מתמוססת וסירופ). או בהזרקה. ניתן לקחת עם או בלי אוכל. תופעות לוואי אפשריות כוללות כאבי ראש ועצירות.

Prochlorperazine(Compazine®,Stemetil®)

זמין כתרופה פומית (כדור וסירופ) וכן כנר רקטאלי. ניתן לקחת עם או בלי אוכל. תופעות לוואי אפשריות כוללות סחרחורות או טישטוש. באופן נדיר יכול לגרום לעווית שרירים (לסת, צוואר, גב).

 

כימותרפיה

אווסטין (Bevacizumab) (Avastin®)

ניתן בהזרקה במשך 30-90 דקות במחלקה לאונקולוגיה-כמותרפיה. יכולה לשמש כטיפול בודד או בשילוב עם תרופות נוספות. תופעות לוואי אפשריות כוללות תגובה באיזור ההזרקה, פגיעה / האטה בהחלמת פצעים, דימום, קרישיות יתר ולחץ דם גבוה.

ביקנו Carmustine(BCNU®)

ניתן בהזרקה במשך 1-2 שעות במחלקה לאונקולוגיה-כמותרפיה. בחילות והקאות הן תופעות לוואי נפוצוות, לרוב לא נמשכות מעבר ל-4-6 שעות. תרופה זו מורידה את ספירת התאים הלבנים בדם ומכך את התנגודת לזיהומים. תופעות לוואי פחות נפוצות כוללות שילשול, סחרחורות ואובדן תיאבון. לעיתים מדווחים על אובדן שיער במהלך הטיפול (השיער חוזר אח"כ).

ציספלטין Cisplatin(Platinol®)

ניתן בהזרקה במשך 30-120 דקות במחלקה לאונקולוגיה-כמותרפיה. תופעות לוואי נפוצות כוללות בחילות והקאות (לעיתים חמורות), ויש להיערך לכך בטיפול אנטי-אמטי מניעתי. תופעות לוואי נפוצות נוספות כוללות אובדן שיער, אובדן תיאבון, פגיעה בשיווי-משקל, חולשה ועייפות, כאבי מפרקים. כמו כן, התרופה יכולה להוריד את ספירת התאים הלבנים בדם בדם ומכך את התנגודת לזיהומים.

Lomustine (CeeNU®,CCNU®)

תרופה פומית. יש לקחת אותה לפני השינה על קיבה ריקה עם כוס מים. תופעות לוואי נפוצות כוללות בחילות והקאות, אובדן תיאבון, חולשה ועייפות. כמו כן, התרופה יכולה להוריד את ספירת התאים הלבנים בדם בדם ומכך את התנגודת לזיהומים.

נטולאן (Procarbazine), (Natulan®)

תרופה פומית. יש לקחת אותה עם כוס מים שלמה. חשוב להימנע מקפאין או אלכוהול בזמן שנוטלים את התרופה, וכן להמנע מסוגי מזונות המכילים טיראמין (תונחה באופן מפורט על ידי הרופא המטפל). תופעות לוואי נפוצות כוללות בחילות והקאות, אובדן תיאבון, כאבי ראש, קושי בבליעה, חולשה ועייפות. כמו כן, התרופה יכולה להוריד את ספירת התאים הלבנים בדם בדם ומכך את התנגודת לזיהומים.

תמודל (Temozolomide) (Temodal®)

תרופה פומית. יש לקחת את הקפסולה כולה עם כוס מים שלמה. אם נוטלים על בטן ריקה לפני השינה, זה יכול לצמצם התפתחות של בחילות (תופעת לוואי נפוצה).  תופעות לוואי נוספות כוללות כאבי ראש, עצירות, עייפות וחולשה.

אונקוין (Vincristine) (Oncovin®)

ניתן בהזרקה לדם במחלקה לאונקולוגיה-כמותרפיה. לרוב משמש בשילוב עם תרופות נוספות. תופעות לוואי נפוצות כוללות בחילות והקאות, שינוי בשמיעה, כאבי ראש, כאבי מפרקים ולסת, הפרעות ראייה ועצירות. כמו כן, התרופה יכולה להוריד את ספירת התאים הלבנים בדם בדם ומכך את התנגודת לזיהומים.

 

סטרואידים / קורטיקוסטראואידים

תרופות אלו מאוד נפוצות בניהול של תסמינים וטיפול בחולים עם גידולים מוחיים. ניתנים לפני / אחרי ניתוח וכן במהלך טיפול קרינתיים. תרופות אלו פועלות לצמצם בצקת רקמתית מוחית הנגרמת על ידי הגידול, באמצעות צמצום זליגה של נוזלים מכלי הדם לנוזל הבינתאי. טיפול בסטראואידים מוריד באופן מהיר אך זמני את הבצקת המוחית ולעיתים מוביל לשיפור ניכר בתסמינים ובתפקוד הנוירולוגי. האפקט המקסימאלי בצמצום הבצקת מתפתח כ-24-72 שעות לאחר תחילת הטיפול.

לכל הסטראואידים ספקטרום תופעות לוואי דומה, המתפתח לרוב בטיפול ממושך. צרבת וגירוי הקיבה והתפתחות כיבים הוא סיכון חשוב, אותו ניתן לצמצם בלקיחת הכדורים עם חלב או מזון וכן עם תרופות מעכבות הפרשת חומציות בקיבה (PPI)  כמו לוסק (LOSEC®)  או אומפרזול (Omepradex®). כמו כן חשוב להמנע מלקחת במקביל תרופות נוספות המגרות ופוגעות ברירית הקיבה, דוגמת אספירין או שתיית אלכוהול.

דקסקורט (Dexamethasone) (Dexacort®)

הסטראואיד בשימוש הרב ביותר בטיפול בגידולים מוחיים לאור העובדה כי הוא מאוד פעיל מחד, ומאוד ספציפי בצמצום דלקת ומינימום השפעה על מאזן המלחים בגוף מאידך.

תופעות לוואי אפשריות בטיפול ממושך כוללות הורדת התנגודת לזיהומים, חולשת שרירים (בעיקר בידיים וברגליים, צוואר וחזה), שינויי מצב רוח ודיכאון (עד כדי פסיכוזה במקרים נדירים), יותר בשימוש ארוך טווח, שינויים בתיאבון (לרוב הגברה) ועלייה במשקל. שינוי בפיזור השומן בגוף (רזון בגפיים, השמנה מרכזית, וכן התפתחות שכבת שומן בעורף), התעגלות הפנים, אוסטאופורוזיס, נטייה מוגברת לדימומים ופגיעה בהחלמה של פצעים, וכו'.

מאגרי מידע :