הנחיות לשימוש וטיפול לאחר החדרת צינור הזנה (פג)
טיפול בעור 24 שעות לאחר החדרת צינור הזנה:
24 שעות לאחר ביצוע הפעולה ניתן להסיר את התחבושת. הפרשה מסביב לצינור הזנה צפויה בימים הראשונים לאחר ההחדרה. ניתן להשתמש בפד גזה לספיגת ההפרשות. העור באזור החדרת הצינור צפוי להחלים עד שבועיים. יש לנקות בעדינות את אזור העור מסביב לצינור ההזנה על בסיס יומי עם מים וסבון. חשוב לייבש את האזור לאחר מכן. אין להשתמש בקרמים או אבקות. לאחר החלמת העור יש לסובב את הצינור על צירו, סיבוב מלא. יש להפסיק את הפעולה אם היא גורמת לכאב ולנסות מאוחר יותר. עוגן קיבוע חיצוני (דיסק) צריך להיות במרחק של 0.2 ס"מ מהעור.
אם העוגן לוחץ על העור, הרחק אותו כדי למנוע היוצרות של פצע לחץ בעור. במצב זה ניתן לשים פד באזור כדי למנוע לחץ על העור.
טיפול פה:
אין מניעה מלאכול דרך הפה. במידה והמטופל ניזון אך ורק דרך צינור הזנה, יש לבצע טיפולי פה על בסיס יומי למניעת היווצרות פלאק.
ייעוץ של דיאטנית:
לפני או בסמוך להחדרת צינור הזנה יש להתייעץ עם דיאטנית לגבי סוג הכלכלה, תדירות וקצב מתן.
ציוד שיש להכין לפני תחילת הזנה:
פחיות הזנה, עמוד, סט למתן הזנה, מזרק 50 מ"ל (קונוס), כפפות, 30 מ"ל של מי ברז.
ניתן להשתמש בצינור 6 שעות מרגע הכנסתו לצורך מתן מים.
רק לאחר 24 שעות מרגע הכנסת הצנתר ניתן להתחיל במתן כלכלה ( פחיות הזנה ).
שלבים במתן הזנה:
- במטרה למנוע זיהומים, לפני שימוש בצינור הזנה יש להקפיד על היגיינת ידיים ושימוש בכפפות. את הציוד הנלווה והאוכל יש להכין בסביבה נקייה. יש להחליף סט הזנה כל 24 שעות.
- לפני האכלה על המטופל לשכב בתנוחה של 30-45 מעלות כדי למנוע חדירה של מזון לדרכי נשימה.
- יש לשטוף את הצינור עם 30 מ"ל מים בעזרת מזרק קונוס.
- לפני פתיחת פחית של הזנה יש לשקשק אותה היטב ולבדוק תאריך תפוגה. לאחר פתיחת הפחית יש לשפוך את תוכן הפחית לתוך סט למתן ההזנה, לפתוח את הקליפסים ולאפשר לתוכן לשטוף את הצינור.
- יש לחבר את הקצה של הסט מבלי לגעת בו, לפתח של צינור הזנה. אין להדק יתר על המידה כדי לא להרחיב את הפתח. יש לכוון את הגלגלת של כוון מהירות הזרימה על פי הקצב הדרוש.
- בסיום ההזנה, שטוף את הצינור עם 30 מ"ל של מים בעזרת מזרק קונוס.
מתן תרופות דרך צינור הזנה:
ניתן לתת תרופות דרך צינור הזנה בעזרת מזרק קונוס. כדי למנוע סתימת הצינור יש להשתמש בתרופות נוזליות או מסיסות במים. אין לרסק תרופות או לפתוח תרופות בצורת קפסולה מבלי להתייעץ עם רופא או רוקח. את התרופות יש לתת בנפרד מאוכל. יש לשטוף את הצינור עם מים לפני ואחרי מתן תרופה.
שלבים במתן תרופות:
1.לפני מתן התרופה יש לשטוף את הצינור עם 30 מ"ל מים.
- כתוש את התרופות בכלי ייעודי עד לקבלת אבקה אחידה.
- הוסף לכלי עם האבקה 30 מ"ל של מים, ערבב ושאב את הנוזל עם התרופה למזרק קונוס. במקרה של תרופה נוזלית, הוסף למנת התרופה 30 מ"ל מים בטרם המתן.
- חבר את המזרק קונוס לצינור הזנה והזלף את התרופה.
- שטוף את הצינור עם 30 מ"ל של מי ברז.
במטרה למנוע סתימה של הצינור יש להקפיד על שטיפת הצינור עם 30 מ"ל מים לפחות בעזרת מזרק קונוס לפני ואחרי האכלה או מתן תרופות.
במידה הצינור לא נמצא בשימוש – יש לבצע שטיפה עם 30 מ"ל מי ברז פעם ביממה.
מטופל מדוכא חיסון:
שטיפת צינור במטופל מדוכא חיסון תתבצע עם מים סטריליים ולא מי ברז.
יש לפנות לרופא במקרים הבאים:
- דלף מסביב לצינור.
- אודם או רגישות מסביב לצינור.
- חסימה בצינור ההזנה.
- הפרשה מוגלתית מסביב לצינור.
- חום.
מתי יש לפנות לרופא באופן דחוף:
- דמם מסיבי מאזור החדרת הצינור.
- נפיחות, רגישות וכאבים חזקים באזור הבטן.
- צינור הזנה נשלף.