מחלקת "כתר" (קורונה) המבודדת

יחד ננצח את הקורונה

יחד ננצח את הקורונה

ברמב"ם הקמנו שתי מחלקות ייעודיות לקליטת חולים בווירוס קורונה וקראנו להן "כתר".  המחלקות מנוהלות ע"י ד"ר ח'תאם חוסין ונמצאות בקומות 1 ו-2 בבניין מאייר, מיועדות לטפל ב- 60 חולים, מתוכם 32 מונשמים. יש לנו 2 חדרים המיועדים לקליטת ילדים עם הורה מלווה.

המחלקה מאוישת על ידי אחיות ורופאים שעזבו את עבודתם בשגרה ממגוון מחלקות בבית החולים. צוות זה הינו ייעודי למחלקות הקורונה ולא עובר בין שאר מחלקות בית החולים.

צוות קורונה מיוחד, שהוכשר לכך במיוחד, פועל על פי נהלי קליטה, בידוד, טיפול רפואי ולוגיסטיקה מיוחדים. הצוות מוכן גם לאפשרות שחולה קורונה עלול להזדקק לטיפול מוגבר כמו ניתוח, צנתור ועוד.

אחד האתגרים הגדולים בהקמת מחלקה חדשה לגמרי, המתאימה לקליטה של חולי קורונה ושמירתם בבידוד מוחלט משאר בית החולים הוא אתגר לוגיסטי. צוותי בינוי ואחזקה של רמב"ם תכננו והוציאו לפועל תוך שבוע את המחלקה החדשה: מחלקת אשפוז בצד אחד, וחדרי צוות בצד השני של הקומה – מבודדים מחצי הקומה בה שוהים הנשאים והחולים. הסיבה העיקרית לבחירת מיקום מחלקת הקורונה בבניין מאייר היא שאמבולנסים מגיעים לכניסה נפרדת מרחוב עפרון וממשתמשים במעלית נפרדת וייעודית. בחדרי האשפוז מותקנים מפוחים מיוחדים ליצירת "לחץ שלילי" – האוויר בחדר לא יוצא למסדרון, אלא עובר דרך פילטר מיוחד לפני שהוא נפלט החוצה.

מחשבה מיוחדת הושקעה ביצירת מינימום של מגע בין הצוות ובין החולים. לצורך כך מותקנים ליד כל מיטה מערכת של טלפון-ווידאו המאפשרים לחולים לתקשר גם עם הצוות וגם עם בני משפחה, אשר לא יורשו להיכנס למחלקה, אך יוכלו לדבר עם יקיריהם מחדר משפחות מיוחד.
 

 
גולת הכותרת של הטכנולוגיה המאפשרת מינימום מגע בין הצוות לחולים הוא אימוץ ראשון בישראל של מערכת ניטור מרחוק. המערכת אשר פותחה על ידי סטארט-אפ ישראלי בשם "ביו-ביט" Biobeat כוללת מדבקות ניטור חכמות המשמשות תחליף לאמצעי הניטור הקיימים. המדבקה מאפשרת ניטור רציף של מגוון מדדים רפואיים כמו: קצב נשימה, סטורציה (רמת החמצן בדם), דופק, לחץ דם, טמפרטורת גוף ומדדים חיוניים נוספים. הנתונים משודרים ברציפות בצורה אלחוטית בזמן אמת למערכת מידע המאפשרת מעקב צמוד לכל חולה וחולה ללא צורך במגע יד אדם. המערכת מאפשרת זיהוי התדרדרות חולה כבר בשלבים מוקדמים ומספקת התראות בזמן אמת. רמב"ם הוא בית החולים הראשון בישראל אשר עושה שימוש במערכת לחולי קורונה בישראל. 

ד"ר מיקי הלברטל, מנהל רמב"ם: הקמת מחלקה ייעודית לקליטת חולי קורונה מעמידה בפנינו אתגרים רבים, את חלקם אנחנו לומדים לראשונה, בחלק מהם אנחנו יוצרים יש מאין כיוון שהניסיון בעולם בכל הקשור לקורונה הוא מועט. יש לנו את הגב וההנחיה של משרד הבריאות וסיוע של המשרד להצטיידות מיוחדת,  אבל הכול עומד על התגייסות של הצוות: רופאים, סיעוד, לוגיסטיקה. אנשים הגיעו להקים מחלקה מאפס במהלך הלילות וסוף שבוע האחרונים, יש התנדבות מרשימה ואני בטוח שנוכל לעמוד במשימה לספק רפואה איכותית לאזרחים ישראלים שעלולים למצוא עצמם כחולי קורונה – זה חלק מהייעוד שלנו כאנשי רפואה".
 
המעבדה הוירולוגית ברמב"ם נרתמה למאמץ הלאומי ומבצעת כיום כ- 200 עד 300 בדיקות קורונה ביום, 7 ימים בשבוע, 16 שעות ביום וערוכה להגביר את קצב הבדיקות כשתידרש לכך ממשרד הבריאות.