לצד הטיפול התרופתי הניתן לחולים בסרטן הבינו ברמב"ם את חשיבותו של הטיפול התומך והקימו צוות רב מקצועי הפועל לשיפור איכות חיי המטופלים ואף להארכתם
מאת: שרי שיין
לפני כעשר שנים, המושג טיפול תומך לחולים כמעט לא היה קיים והאונקולוג המטפל עשה כמעט הכל לבד. בהדרגה הובן הצורך בשילוב הטיפול התומך כחלק בלתי נפרד מהטיפול בחולה סרטן. "בהתחלה אלה היו רק רופא ואחות, ואילו עכשיו מדובר בצוות רב מקצועי מיומן", מסבירה ד"ר זלמן דניאלה, מומחית באונקולוגיה וטיפול תומך. "ברוב בתי החולים בארץ עדיין אין צוותים, אין מרפאות ואין יועצים, ולחולים, הזקוקים לכך, אין שירותים זמינים מהסוג הזה. אין ספק שכיום אנחנו אחד הצוותים הגדולים והמאורגנים לטיפול תומך בארץ ומספקים אותו לרוב אזורי הצפון".
מה זה בעצם טיפול תומך?
"טיפול תומך מוגדר כתת התמחות חדשה. המטרה היא להתמקד באיכות החיים של החולה ולהקל על תסמינים גופניים, פסיכולוגים ורוחניים. למעשה, הטיפול נועד להקל על כל סבל שיש לחולה במקום שבו הרופא המטפל מתקשה לתת מענה מיטבי מסיבות שונות כמו משאבים, זמן, או יכולות. לשם כך, יש לנו צוות רב מקצועי שעובד בשיתוף עם האונקולוג. טיפול תומך הוא תחום שעובר בעשור האחרון את מה שרפואת הכאב עברה לפני שני עשורים - אם רוצים לתת טיפול איכותי לחולים, יש להכשיר צוותים מומחים בתחום. לא כל אונקולוג הוא בעל הידע הנדרש או הזמן כדי לתת מענה לכל הבעיות הגופניות, הנפשיות והחברתיות של המטופל, וככל שהמחלה מתקדמת יותר - המורכבות גדלה אף היא. בטיפול התומך אני יושבת כ-40 דקות עם המטופל ויכולה להתייחס לעומק לשאלות אישיות כמו: מה המצב בבית? מי עוזר לך? האם ראית עובדת סוציאלית? אני יכולה לבנות תוכנית שהיא מעבר לטיפול התרופתי, לבדוק היכן יכולים להשתלב אנשי הצוות הנוספים וכיצד הם יכולים לסייע – בין אם זה תזונאי, פסיכולוג, או מלווה רוחני".
המיקוד: שיפור איכות החיים
האם כל החולים באונקולוגיה זקוקים לטיפול תומך?
"תלוי במערכת התמיכה שיש לכל חולה. צריך להבין שבאופן טבעי כשחולה מנסה להבריא הוא משקיע את רוב האנרגיות בהבראה עצמה ופחות בכל מה שמסביב. ככל שהמחלה מתקדמת יותר, יש לחולה ולמשפחה יותר עניין להגיע למרפאת טיפול תומך, כיוון שיש הבנה שאיכות החיים חשובה יותר. יש אנשים שמגיעים בשלבים מוקדמים של המחלה ויש כאלה שמגיעים בשלבים מאוחרים. אחיות של המערך האונקולוגי לא פעם מזהות חולים לא מאוזנים וממליצות להם לפנות לצוות טיפול תומך ולפעמים האונקולוג עצמו מזהה שיש בעיות שהוא מתקשה לטפל בהן. החולים גם מדברים בינם לבין עצמם. כמו כן, מחקרים שבדקו בשנים האחרונות שילוב של טיפול תומך בתהליך הטיפול במחלת הסרטן, תרמו לתובנה לגבי חשיבותו כחלק בלתי נפרד ממנו, לא רק כמשפר איכות חיים, מצב רוח ותפקוד, אלא אף כמאריך תוחלת חיים אם הוא ניתן בשלב מוקדם של הטיפול".
נעים להכיר: צוות לעניין
צוות המרפאה כולל רופאים אונקולוגים, רופאה פנימאית, אחיות, עובדות סוציאליות, פסיכולוגים, טיפולים משלימים, מלווים רוחניים ותזונאית. כל הצוות עובר הכשרה מיוחדת של טיפול תומך עם קורסים ייעודים. ההכשרה מתמקדת בהקניית ידע תיאורטי ובשיפור שיטות תקשורת ויחס. "בתהליך הטיפול מתקיימות שיחות קשות מאוד בין אנשי הצוות לחולה ומשפחתו וכל מילה שנאמרת יכולה להרוס", מסבירה ד"ר זלמן. "למשל משפט כמו: 'אין יותר מה לעשות', שהחולה ובני המשפחה צריכים להתמודד עמו - במקום הזה בדיוק אנחנו נמצאים. כדי שבכל מצב החולה ידע שיש מה לעשות עבורו ואיך להקל עליו, על סבלו ועל פחדיו".
הצוות התומך:
פסיכולוגים ומלווים רוחניים: בניגוד לפסיכולוגים המשוחחים עם החולה על בעיותיו, המלווים הרוחניים שעברו הכשרה של כשנתיים מנסים לעזור למטופל לגייס מחדש את משאבי ההתמודדות הטבעיים. אם המטופל הוא אדם מאמין הם אולי יתפללו יחד איתו; אם אדם עוסק באמנות, אולי יקראו יחד שיר. מנסים לזהות מה היו המשאבים שעזרו לו להתגבר על מצבים קשים לפני שחלה. יש מטופלים שנעזרים גם בפסיכולוגים וגם במלווים הרוחניים. יש אנשים שתבניות התרבות שעליהן גדלו לא מאפשרות להם ללכת לשיחות עם פסיכולוג כי המילה פסיכולוג מאיימת עליהם, אבל הם פתוחים יותר למלווים רוחניים.
תזונאים: חולים רבים סובלים מבעיות תזונה, בליעה ומשקל בעקבות המחלה והטיפולים. התזונאים עוזרים למטופל ולמשפחתו למצוא מחדש את האיזון התזונתי בהתאמה למצב המחלה, לרצון, לצרכים התזונתיים וליכולתו.
מתנדבים לטיפולים משלימים: מוצעים כעשרה סוגי טיפולי רפואה משלימה המיועדים בעיקר לחולים אמבולטוריים כמו: ביו-אנרגיה, שיאצו, רפלקסולוגיה, מדיטציה ודיקור סיני. כל מטופל יכול לבחור את הטיפול המתאים לו. התקווה היא שבתוך כשנה תיפתח קומה שלמה ייעודית לטיפולים המשלימים האלה, ולנוספים - כמו טיפול במוזיקה, ציור, רייקי, משיחת שמנים ועוד. הטיפולים הם אישיים או קבוצתיים.
עובדות סוציאליות: הן משמשות בשני תפקידים, כאחראיות על הפן הסוציאלי-כלכלי של המטופל (מי גר איתו, קצבאות) וגם על הפן הנפשי, כמנהלות של שיחות תמיכה.
ישנה חפיפה בין הפסיכולוג, המלווה הרוחני והעובדות הסוציאליות כי המרפאות בנויות בצורת אשכול - כל אשכול עוסק בסוג גידול אחר ולכל סוג גידול יש עובדת סוציאלית משלו.
אחיות: האחיות הן ציר החלוץ של הצוות, במיוחד כשצוות הרופאים קטן. לעתים הן אלה שעושות את ההערכה הראשונית, כשאת הייעוץ התרופתי הסופי מספק הרופא. הן גם אלה שמבצעות מעקב על החולים שהיו במרפאה או באשפוז. כמו כן הן זמינות טלפונית במקרים דחופים ואף רשאיות להמליץ על שינויים במינון התרופות. לדברי ד"ר זלמן, "מאוד עוזר למטופלים לדעת שיש להם למי להתקשר במקרה הצורך".
ולסיום, מה החזון שלך לעתיד?
"החזון הוא ששירותי טיפול תומך יהיו זמינים ונגישים לכל חולה עם סבל גופני, נפשי או רוחני על רקע מחלה כרונית קשה, ממארת, או לא ממארת, בכל מקום ומקום".
ייעוץ מקצועי: ד"ר דניאלה זלמן, מומחית באונקולוגיה וטיפול תומך, המערך האונקולוגי, הקריה הרפואית רמב"ם