במהלך השתלת מח עצם, נעשית פגיעה מכוונת במערכת החיסון, על כן המטופל שוהה בחדר בידוד המגן עליו מפני זיהומים. אלה יכולים להיות מועברים בדרכים שונות, גם באמצעות מזונות ומשקאות.
קיימת חשיבות לשמירה על תזונה הנקייה מזיהומים במהלך תקופה זו ובחודשים שלאחר השחרור מבית החולים.
במסגרת המאמץ לספק סביבה מוגנת, מתחילים עם מתן תזונה נקייה כבר מתחילת האשפוז.
תזונה נקייה, כוללת מזונות בעלי סכנה זיהומית נמוכה.
זוהי אינה הזנה סטרילית, אך היא בהחלט מקטינה את הסיכון לזיהום.
ההנחיות תקפות למשך 3 חודשים לאחר השתלה עצמית ו-6 חודשים לאחר השתלה מתורם זר מכיוון שזהו טווח הזמן בו הגוף עדיין חשוף לסכנת הזיהום.
הנחיות אלו תקפות גם לתקופות בהן הספירות נמוכות והחולה מאובחן כסובל מנויטרופניה.
הסיכון להמצאות מזהמים במזון תלוי לא רק בסוג המזון אלא גם באופן הכנתו והטיפול בו. לשם כך יש לנהוג על פי ההנחיות הבאות לטיפול במזון. יש לנהוג על פי הנחיות אלה הן במסגרת האשפוז והן לאחר השחרור, במטבח הביתי:
ניקיון
- לפני הכנת מזון יש לשטוף ידיים היטב במים וסבון. רצוי להשתמש בסבון אנטיבקטריאלי.
- יש להשתמש אך ורק בכלים נקיים אשר נשטפו אף הם במים וסבון (רצוי אנטיבקטריאלי). מדיח כלים מאפשר ניקוי יסודי וסניטציה של כלי האוכל.
- יש לשטוף ירקות ופירות ביסודיות תחת מים זורמים לפני קילופם וחיתוכם. יש להסיר חלקים פגועים.
- יש לשטוף חלקן העליון של קופסאות שימורים לפני פתיחתן. לאחר השימוש יש לשטוף את הפותחן היטב במי סבון חמים.
- כל מזון הארוז באריזה אישית הניתנת לשטיפה (אטומה וסגורה היטב), יש לשטוף במי סבון חמים לפני הפתיחה.
הכנת מזון
- יש להפשיר בשר, דגים ועופות במקרר או במיקרוגל בלבד. יש להכין את המזונות המופשרים מיד. אסור להקפיא בשר מופשר בשנית.
- יש לבשל בשר, דגים ועופות היטב, עד לצבע אפור, חום (ולא נותר צבע אדום, וורוד). אין לאכול בשר נא.
- ביצים יש לבשל היטב, עד אשר החלמון אינו נוזלי.
- לבשר, דגים, עוף וירקות - יש להשתמש בקרשי חיתוך נפרדים לפני ואחרי בישול. אין להשתמש בקרש חיתוך מעץ.
- בזמן הכנת המזון, אין לטעום אותו עם אותם הכלים המשמשים לערבוב והכנה.
קנייה שמירה ואחסון
- מזון חם יש לאכול מיד בתום ההכנה, אלא אם קיימת אפשרות לשמור אותו בטמפ' של כ ºc –80.
- מזון קר יש לשמור במקרר ב - ºc 0-5 ובמקפיא (ºc 18-).
- אסור להשאיר מזון העלול להתקלקל מחוץ למקרר בטמפ' החדר יותר משעתיים. מזונות המכילים ביצים, שמנת ומיונז, אסור להשאיר מחוץ למקרר יותר משעה.
- לאחסון מזון מבושל – יש לחלק לכמויות קטנות, בכלי אחסנה קטנים לקירור מהיר. להשגת קירור מהיר יש להכניס את הכלי פתוח למקרר ולסגור לאחר שהתקרר. במקרר יש לשמור כמויות שיאכלו בטווח של 3-2 ימים. את הכמות הנותרת יש להקפיא.
- "שאריות" מהארוחה צריכות להיות מקוררות במהירות ומחוממות לשימוש נוסף רק פעם אחת נוספת לפני שיושלכו לאשפה.
- שאריות מזון מוכן יש לשמור במדפים העליונים במקרר. מזון לפני הכנה, במדפים הנמוכים במקרר.
- אין לאחסן מזון תחת הכיור או בארון יחד עם חומרי הניקוי.
- יש לבדוק את תאריך התפוגה שעל המזונות. אסור לאכול מזון פג תוקף.
- מזונות קפואים או מקוררים, יש להוסיף לעגלת הקניות בסופר, בסוף הקנייה, מיד לפני התשלום.
מים
- מים בטוחים לשימוש – מים סטריליים. כל סוג מים אחר (מי ברז, מים מינראליים או מים שעוברים פילטרציה ביתית), יש להרתיח במשך 2 דקות, לקרר ולהשתמש תוך 24 שעות.
- יש להשתמש במים כנ"ל להכנת מזון ומשקאות שאינם מבושלים. למזון שיעבור תהליך בישול, ניתן להשתמש במי ברז.
זהירות
אין לטעום או לאכול מזון שנראה או מריח מוזר.
- במקרה של חתך או פצע פתוח בידיים, יש להשתמש בפלסטר פלסטי אטום או כפפות פלסטיק, בשעת הכנת המזון ואכילתו.
מיקרוגל
בישול / חימום במיקרוגל יכול להשאיר חלקים קרים בתוך המזון, בהם יכולים להתפתח זיהומים. יש לערבב את תוכן הכלי עם המזון פעם או פעמיים במהלך החימום. יש להקפיד שהכלי יהיה מכוסה בעת החימום להשגת דרגת חום מרבית.
מזון מדוכנים ומסעדות
- אין לאכול מזון מדוכני רחוב (פלאפל, שווארמה, בגטים וכו').
- אין לאכול מזון הנקנה בתפזורת בדוכנים וחנויות (פיצוחים, ממתקים, גלידה), אלא רק באריזות סגורות של יצרן גדול ומוכר.
- לא מומלץ לאכול במסעדות.
פירות וירקות
- פירות וירקות יש לשטוף היטב במים זורמים וסבון ולאחר מכן לקלפם.
- יש להימנע מפירות וירקות שלא ניתן לקלפם ושקליפתם דקה.
- יש להימנע מאכילת ירקות עליים כגון חסה, עלי בייבי, פטרוזיליה וכדומה טריים. ניתן לאכול ירקות אלה לאחר בישול.
כללי
- מוצרי חלב ונקניקים מותרים למאכל רק במידה ועברו פסטור כלומר כאלה הנמכרים באריזתם
המקורית בלבד.
- אין לצרוך מוצרי חלב פרוביוטיים (מוצרים אשר מופיע עליהם הסימן bio).
פירוט מזונות מותרים/אסורים
קבוצת מזון - חלב ומוצריו
מזונות בסיכון גבוה: מוצרי חלב לא מפוסטרים כדוגמת חלב, גבינה, שמנת, קצפת, חמאה, יוגורט.
תחליפים בטוחים: מוצרי חלב מפוסטרים.
מזונות בסיכון גבוה:מוצרים המכילים חיידקים פרוביוטיים ו/או מסומנים כ "ביו" (יוגורטים, משקאות, קוטג' גבינות וכו')
תחליפים בטוחים:
מזונות בסיכון גבוה: גלידות רכות הנקנות בדוכנים בתפזורת
תחליפים בטוחים:גלידה קשה באריזה הרמטית של חברה מוכרת.
מזונות בסיכון גבוה: גבינות לא מפוסטרות או גבינות המכילות עובש.
תחליפים בטוחים: גבינות מפוסטרות.
קבוצת מזון - ביצים בשר ודגים
מזונות בסיכון גבוה: ביצים לא מבושלות ומזונות המכילים אותן כדוגמת ביצת עין, אומלטים, רטבים לסלט,, פודינגים.
תחליפים בטוחים: ביצים מפוסטרות או מבושלות היטב.
מזונות בסיכון גבוה: עוף, בשר, דגים, ופירות ים נאים או לא מבושלים וכמו כן דגים ופירות ים מבושלים.
תחליפים בטוחים: עוף מבושל ובשר עשוי היטב (well done).
מזונות בסיכון גבוה: בשר ממעדניות, נקניקיות ובשר מעובד.
תחליפים בטוחים: יש להימנע אלא אם כן עבר בישול נוסף.
קבוצת מזון: פירות וירקות
מזונות בסיכון גבוה: מיצי פירות וירקות סחוטים טריים ולא מפוסטרים.
תחליפים בטוחים:מיצים מפוסטרים.
מזונות בסיכון גבוה: נבטי ירקות כדוגמת אלפלפה, שעועית, ושאר נבטי זרעים. סוגי חסות ועלי בייבי.מהם.
תחליפים בטוחים: יש להימנע
מזונות בסיכון גבוה: פירות טריים בעלי טקסטורה מחוספסת כדוגמת תות שדה.
תחליפים בטוחים: יש להימנע מהם.
מזונות בסיכון גבוה: פירות טריים חלקים.
תחליפים בטוחים: יש לשטוף אותם תחת מים זורמים ולאחר מכן לקלף או לבשל אותם.
מזונות בסיכון גבוה: ירקות טריים לא שטופים.
תחליפים בטוחים: יש לשטוף אותם תחת מים זורמים ולאחר מכן לקלף או לבשל אותם.
קבוצת מזון - דגנים, מוצרי מאפה ופחמימות
מזונות בסיכון גבוה: מוצרי דגנים גולמיים לא מבושלים. מאפים עם מילוי או ציפוי.סובין.
תחליפים בטוחים: מוצרי דגנים מבושלים או אפויים כולל לחם, קרקרים דגני בוקר קרים מבושלים או מוכנים לאכילה, כעכים, פופקורן, תפו"א פסטה אורז (וכדומה) מבושלים.
קבוצת מזון - שמנים ושומנים
מזונות בסיכון גבוה: אבוקדו, קוקוס טחון
תחליפים בטוחים: מרגרינה, חמאה, שמנים צמחיים, שמנת לקצפת.
מזונות בסיכון גבוה: אגוזים גולמיים לא קלויים.
תחליפים בטוחים:אגוזים שעברו תהליך בישול/אפייה.
מזונות בסיכון גבוה: אגוזים קלויים בקליפתם.
תחליפים בטוחים:אגוזים קלויים באריזה הרמטית או מוצרי אגוזים אפויים.
קבוצת מזון: ממתיקים וסוכרים
מזונות בסיכון גבוה: דבש גולמי או לא מפוסטר.
תחליפים בטוחים: יש להימנע ממנו.
מזונות בסיכון גבוה: ממתקים הנמכרים בתפזורת.
תחליפים בטוחים: סוכר, ריבה, סוכריות ושוקולד באריזות קטנות ואישיות.
קבוצת מזון - עובשים ושמרים
מזונות בסיכון גבוה: כל המוצרים העבשים או המזונות שפג תוקפם
תחליפים בטוחים: יש להימנע מהם.
מזונות בסיכון גבוה: שמרים טריים לא מבושלים.
תחליפים בטוחים:
קבוצת מזון - מרקים .
מזונות בסיכון גבוה: מרקים קרים, מופשרים, עשויים ממים לא מורתחים
תחליפים בטוחים: כל הסוגים מבושלים, מחוממים עד לרתיחה.
קבוצת מזון - משקאות
מזונות בסיכון גבוה: מופשרים, עשויים ממים לא מורתחים.
תחליפים בטוחים:
קבוצת מזון - תבלינים
מזונות בסיכון גבוה: אסור להוסיף לאחר הבישול/אפייה
תחליפים בטוחים: כולם מותרים לשימוש בזמן הבישול/אפייה